Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 9 - Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon)


Η.Π.Α., 1952, 85΄, Σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
Ηθοποιοί: Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado
Κριτική ταινίας: 90/100

Υπόθεση: Ο σερίφης Γουίλ Κέην αναστατώνεται την ημέρα του γάμου του, επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει ένα απόσπασμα για να αντιμετωπίσει τους φονιάδες που θα έρθουν να τον σκοτώσουν με το μεσημεριανό τραίνο. Ο σερίφης, αρνείται να εγκαταλείψει την αχάριστη πόλη και καταφέρνει να επιβιώσει μόνος του από την αναπόφευκτη σύγκρουση.



Το φιλμ έδωσε στην Γκρέης Κέλλυ τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην οθόνη (είχε πρωτοεμφανιστεί μ’ ένα μικρό ρόλο στο φιλμ «Δεκατέσσερις ώρες» -1951- του Χένρυ Χάθαγουαίη), την ωραία όμως ερμηνεία της επισκίασε η παρουσία του Γκάρυ Κούπερ, που κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου (11 χρόνια μετά τον «Λοχία Γιορκ» -1941).


Η αγωνία του Κούπερ στην ταινία ήταν πραγματική, αφού υπέφερε από έλκος και τραυματισμένο γοφό. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, ο πρωταγωνιστής δήλωσε: «Ξόφλησα!». Ευτυχώς που πήρε το Όσκαρ!
Ο Τζων Γουαίην νευρίασε τόσο όταν είδε την ταινία που δήλωσε ότι θα «απαντήσει»… Απάντησε με 7 χρόνια καθυστέρηση («Ρίο Μπράβο» -1959).
Ο ρόλος, αρχικά, προτάθηκε στους Μάρλον Μπράντο, Κερκ Ντάγκλας και Τσάρλτον Ήστον, που όμως όταν διάβασαν το σενάριο, το απέρριψαν. Τελικά, δόθηκε στον Κούπερ, που τότε η καριέρα του παρέπαιε, με μειωμένη αμοιβή.




Ο σεναριογράφος Καρλ Φόρεμαν, γράφτηκε στη μαύρη λίστα Μακάρθι, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το “High Noon” γράφτηκε για να εκφράσει την οργή εναντίον της δειλίας του Χόλλυγουντ, που δεν υποστήριζε καλλιτέχνες όπως εκείνος.
Η ταινία έδειχνε την κατεύθυνση προς τα ψυχολογικά γουέστερν που θα ακολουθούσαν οι επόμενες ταινίες της δεκαετίας του ’50. Η δράση είναι ελάχιστη αλλά η αγωνία διαρκής. Το “High Noon” έμεινε κλασσικό και περιλαμβάνει την καλύτερη στιγμή του Γκάρυ Κούπερ στον κινηματογράφο.



Η ταινία απέσπασε συνολικά 4 Όσκαρ: Α’ Ανδρικού ρόλου (Γκάρυ Κούπερ), Μοντάζ (Έλμο Γουίλιαμς, Χάρυ Γκέρσταντ), Τραγουδιού (“High Noon”, σε μουσική Ντιμίτρι Τιόμκιν και στίχους Νεντ Ουάσινγκτον), Μουσικής (Ντιμίτρι Τιόμκιν, για την αξέχαστη μπαλάντα “Do not forsake me”).
Προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 1954.





Δείτε το trailer της ταινίας, εδώ:



Σπύρος Πιτικάρης,
για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αξέχαστες Ιστορίες 17 - Ο Πεπίτο Δήμαρχος


Λόγω της σημερινής γιορτής (αλλά και λόγω… επικαιρότητας), θα αναφερθούμε κι εμείς σε ένα γιορτινό τεύχος του Μικρού Σερίφη. Πρόκειται για το «Πανηγυρικό» τεύχος 478, που κυκλοφόρησε τα πολύ μακρινά Χριστούγεννα του 1972! Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, ο Μικρός Σερίφης εξέδιδε κάποια περίοδο τα λεγόμενα «Πανηγυρικά» τεύχη, τα οποία είχαν πολύ περισσότερες σελίδες από τα κανονικά και πολλά «εορταστικά» περιεχόμενα. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Μικρός Κάου-μπόυ, που εξέδιδε τα δικά του, αντίστοιχα «πανηγυρικά».
Αναφερόμενοι, λοιπόν, στο τεύχος 478, θα πούμε αρχικά ότι κυκλοφόρησε με έναν τίτλο-έκπληξη: «Ο Πεπίτο δήμαρχος»!
Πώς έγινε αυτό; Με ποιον τρόπο, το κωμικό Μεξικανόπουλο –που μέχρι τότε προσπαθούσε να γίνει σερίφης του Ώστιν- κατέληξε να γίνει δήμαρχος;
Ας διαβάσουμε την υπόθεση της ιστορίας, για να καταλάβουμε:
Οι πέντε μικροί μας φίλοι (στην ιστορία αυτή συμμετέχει και η Παλόμα) βρίσκονται στο χωριό Σποτ. Ο Τζιμ, με την Ντιάνα, τον Τσιπιρίπο και την Παλόμα, έχουν βγει για να γνωρίσουν το χωριό, ενώ ο Πεπίτο έχει καθήσει στο μπαρ. Εκεί, το κωμικό Μεξικανόπουλο, γίνεται μάρτυρας ενός μεγάλου τσακωμού μεταξύ των χωρικών, που αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου που πρόκειται να γίνουν την επόμενη μέρα! Ο Πεπίτο, στην προσπάθειά του να ηρεμήσει τους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων, τους προτείνει να μην ψηφίσουν κανέναν από αυτούς και να ρίξουν την ψήφο τους στον θρυλικό Γκονζάλες! Πράγματι, την επόμενη μέρα, οι περισσότεροι κάτοικοι ψηφίζουν τον… Γκονζάλες, για να σπάσουν πλάκα και εκείνος αναδεικνύεται Δήμαρχος! Το ίδιο βράδυ, ένας παράξενος άνδρας φτάνει στο δημαρχείο και ζητά να δει τον Δήμαρχο για να του μεταφέρει ένα μήνυμα. Όταν ο κλητήρας τον οδηγεί μπροστά στον Πεπίτο, του λέει πως τον στέλνει ο «Αετός» για να του πει πως «η δουλειά έγινε»… Ο Πεπίτο δεν το ξέρει, αλλά ο «Αετός» είναι ο αρχηγός της συμμορίας που δρα στην περιοχή…
Κριτική: 3/5


Άλλες πληροφορίες:
Η περιπέτεια αυτή, ξαναδημοσιεύθηκε στα τεύχη 915 και 1361 του Μικρού Σερίφη.
Ο συγγραφέας Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης), δημοσίευσε στο τεύχος 478 και το πρώτο επεισόδιο ενός άλλου αναγνώσματος, του «Μικρού Δραπέτη», που έμελε να κρατήσει συντροφιά για μεγάλο χρονικό διάστημα στους φίλους του περιοδικού.
Η εικόνα που δημοσιεύουμε είναι από την πρώτη έκδοση της περιπέτειας.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σινεμά και DVD 5 - Star Trek / Star Trek XI (2009)


ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρομπέρτο Όρτσι, Άλεξ Κούρτζμαν
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέι Τζέι Αμπραμς
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μπρους Γκρίνγουντ, Γουινόνα Ράιντερ, Λέοναρντ Νίμοϊ, Έρικ Μπάνα, Κρις Πάιν, Ζόι Σαλντάνα, Ζάκαρι Κουίντο, Σάιμον Πεγκ, Τζέι Τζέι Αμπραμς

Το πλήρωμα του U.S.S. Enterprise είναι έτοιμο για νέες, διαστημικές περιπέτειες και ο Τζ. Τζ. Άμπραμς ξαναγυρίζει την ιστορία από το μηδέν για να καταγράψει τα πρώτα βήματα του πληρώματος του διαστημόπλοιου.
Η ιστορία του σύμπαντος του Σταρ Τρεκ ξεκινάει από την αρχή(;) ακολουθώντας τους Κερκ και Σποκ από τα πρώτα τους βήματα στην Ακαδημία μέχρι την κρίσιμη μάχη τους απέναντι στον εξωγήινο Νέρωνα και τις ορέξεις του για εξαφάνιση του ανθρώπινου (κι όχι μόνο) είδους.


Ο τηλεοπτικός δημιουργός του "Alias" και του "Lost", που έκανε σκηνοθετικό ντεμπούτο στο σινεμά με την τρίτη και καλύτερη (για πολλούς) των "Επικίνδυνων Αποστολών", έρχεται ως δηλωμένος μη φαν του Τρεκ, και με το καθαρό και ψύχραιμο βλέμμα του εξωτερικού παράγοντα καταφέρνει να διακρίνει και να αναδείξει τη δύναμη της ιστορίας, επανεφευρίσκοντάς την.
Το "Σταρ Τρεκ" του (πάνω σε ένα σενάριο των μόνιμων συνεργατών του, Ρομπέρτο Όρτσι και Άλεξ Κούρτσμαν) αποτελεί φωτεινή στροφή μετά το σκοτάδι του εμπορικού και μη κινηματογράφου, κατόπιν της 11ης Σεπτεμβρίου, προσφέροντας ένα όραμα ελπίδας, ιδεαλισμού και αληθινού ηρωισμού. Αλλά το κάνει δίχως να κοπανάει τον θεατή στο κεφάλι με τους συμβολισμούς του, φροντίζοντας ταυτόχρονα να διαθέτει τα στοιχεία που ο Έιμπραμς έχει αποδείξει ότι κατέχει ιδανικά, δηλαδή μια άσβεστη δίψα για εντυπωσιακές σκηνές δράσης με επιπτώσεις στη δραματική πορεία των χαρακτήρων, και πάνω από όλα εξαιρετική δουλειά πάνω σε αυτούς ακριβώς τους χαρακτήρες. (Αλλά και με στιγμές που λάμπουν και οι β' ρόλοι, με τον Σκότι του Σάιμον Πεγκ να ξεχωρίζει με άνεση.)


Η ιστορία εκκινεί μέσα από τα μάτια των δύο κεντρικών ηρώων της, ενός Κερκ που από παιδί νιώθει πως είναι προορισμένος για περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα από όσα καταφέρνει, κι ενός Σποκ που βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής του ως Βάλκαν λόγω του ανθρώπινου αίματος που τρέχει στις φλέβες του.


Η πορεία των δύο, όπως αντικατοπτρίζεται τόσο στους περιφερειακούς χαρακτήρες (την παράσταση κλέβει ο Καρλ Έρμπαν ως γιατρός "Μπόουνς" ΜακΚόι και κολλητός του ταραξία Κερκ), όσο κυρίως στις ηλεκτρισμένες μεταξύ τους σκηνές όπου χαρτογραφείται μια συναρπαστική φιλία, αποτελεί τη σπονδυλική στήλη ολόκληρου του φιλμ. Το οποίο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον κακό της (ο Έρικ Μπάνα ως Νέρων, ένα καρτούν με πληγωμένη καρδιά και άσβεστη οργή για εκδίκηση) ως MacGuffin, καταφέρνει κάτι μοναδικό στην ιστορία του Sci Fi: να φανταστεί ένα προϋπάρχον σύμπαν εξαρχής, σεβόμενος όμως και δίχως να σβήνει ούτε δευτερόλεπτο της μεγάλης ιστορίας του.
Reboot και sequel, μαζί!


Στην πραγματικότητα ο Έιμπραμς δημιουργεί, μέσω της επανένταξης στο καστ ενός θρυλικού μέλους του πρωτότυπου Τρεκ, μια περιπέτεια για ένα νέο και ευρύτερο κοινό που όμως θα δημιουργήσει ρίγη ανατριχίλας στους παλιούς φανς.
Το "Σταρ Τρεκ" είναι μια ενθουσιώδης κινηματογραφική εμπειρία γεμάτη χιούμορ, δράση και συναίσθημα, που ταξιδεύει τον (μυημένο ή μη) θεατή σε διαφορετικούς κόσμους, ένας αληθινός λόγος ύπαρξης του σινεμά επιστημονικής φαντασίας. Στα χέρια του Έιμπραμς και της ομάδας του, το "Σταρ Τρεκ" θα ευημερήσει, και σίγουρα θα μακροημερεύσει.

Δείτε το trailer:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Έρχονται... Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε!


Μία νέα ενότητα θα προστεθεί άμεσα στο blog μας!
Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε!
Θα παρελάσουν όλοι οι γνωστοί μας ηθοποιοί και θα μάθουμε λεπτομέρειες για όλες αυτές τις ταινίες που χρόνια παρακολουθούμε αλλά ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε!
Κωμωδίες όπως τα "Ξύπνα Βασίλη!", "Η Αλίκη στο ναυτικό", "Της κακομοίρας", "Τα κίτρινα γάντια", "Ζητείται ψεύτης!", "Τζένη, Τζένη", "Η σωφερίνα", "Ο τρελοπενηντάρης", "Υπάρχει και φιλότιμο", "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης", "Φωνάζει ο κλέφτης!", "Η χαρτοπαίχτρα", "Το δόλωμα", "Ο Ηλίας του 16ου", "Θα σε κάνω βασίλισσα!", "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα", "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός", "Η θεία από το Σικάγο", "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες"...
Δραματικές και Περιπέτειες, όπως "Η σφραγίδα του Θεού", "Διαμάντω", "Θανάση πάρε τ' όπλο σου!", "Ο αστερισμός της Παρθένου", "Δάκρυα για την Ηλέκτρα", "Ο Δράκος", "Εγωϊσμός", "Η κάλπικη λίρα", "Σ' αγαπώ!", "Ο κατήφορος", "Η Μαρία της σιωπής", "Με φόβο και πάθος", "Ορατότης μηδέν", "Νόμος 4000", "Το ποντικάκι", "Ποτέ την Κυριακή", "Στέλλα", "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", "Υπολοχαγός Νατάσα", "Κοινωνία, ώρα μηδέν", "Πυρετός στην άσφαλτο", "Κοντσέρτο για πολυβόλα", "Εσχάτη προδοσία", "Κατάχρηση εξουσίας", "Όχι", "17 σφαίρες για έναν άγγελο", "Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου", "Τα κόκκινα φανάρια", "Η αυγή του θριάμβου"...
Όλες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολλές πληροφορίες...
Μείνετε συντονισμένοι...

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το BookCrossing με δυο λόγια


Τι είναι το «BookCrossing»;
BookCrossing είναι το να «απελευθερώνεις» βιβλία σε παγκάκια, καφετερίες κλπ, και μετά να παρακολουθείς ηλεκτρονικά το ταξίδι που κάνουν περνώντας από τον ένα αναγνώστη στον άλλο. Αυτό γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του BookCrossing.com
Σοβαρά; Και πότε ξεκίνησε αυτό;
Η ιδέα του BookCrossing «γεννήθηκε» τον Μάρτιο του 2001 και λίγες εβδομάδες αργότερα, το site ήταν γεγονός. Τον Μάρτιο του 2002, με ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ στο περιοδικό“Book”, ήρθε η… Άνοιξη. Τα ΜΜΕ το ανακάλυψαν, με αποτέλεσμα να γράφονται όλο και περισσότερα άρθρα. Περίπου 200 νέα μέλη εγγράφονται πλέον καθημερινά.
Ποιοι είναι αυτοί οι… «βιβλιοαπελευθερωτές»;
Στην… τελευταία καταμέτρηση (14.05.2006), υπήρχαν 463.711 BookCrossers, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει 3.023.352 βιβλία. Οι BookCrossers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Το BookCrossing έχει μέλη σε πάνω από 130 χώρες, ακόμα και στην… Ανταρκτική! Η πλειονότητά τους, φυσικά, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πληθαίνουν συνεχώς. Τα βιβλία δεν γνωρίζουν σύνορα και συχνά όταν «απελευθερώνονται» κάνουν… υπερατλαντικά ταξίδια...
Οk, και τι πρέπει να κάνει κανείς;
Οι BookCrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό (αριθμός BCID). Με αυτόν τον κωδικό το βιβλίο «μαρκάρεται» (είτε χειρόγραφα, είτε με μια ειδική ετικετούλα). Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό, όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο, μπορεί να μάθει μπαίνοντας στο www.BookCrossing.com, ποιος το απελευθέρωσε, να διαβάσει τα σχόλιά του και να δει πού αλλού έχει ταξιδέψει. Μπορεί να γράψει και τη δική του γνώμη στο ηλεκτρονικό «ημερολόγιο», ώστε οι άλλοι BookCrossers να μάθουν ότι το βιβλίο είναι… ασφαλές. Έπειτα αφού το διαβάσει (ή όχι), πρέπει να το αφήσει πάλι να ταξιδέψει. Να το «ξεχάσει» π.χ. σε ένα καφέ, στο σχολείο, σε ένα παγκάκι στο πάρκο. Μπορεί επίσης να το δώσει σε έναν φίλο ή γνωστό του.
Και, συγγνώμη, γιατί το κάνουν αυτό;
Το BookCrossing συνδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και τη λογοτεχνία σε ένα μοναδικό μίγμα, το οποίο οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν ακαταμάχητο. Η ομοιότητα με τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και τα σημειώματα δεμένα σε μπαλόνια φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Χώρια που μπορείς να δεις το BookCrossing ως μια παγκόσμια, ανοικτή βιβλιοθήκη.
Δηλαδή τι, πρέπει να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου βιβλία;
Και ναι και όχι. Μερικές φορές υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζει κανείς μια φορά και μετά τα ξεχνάει πεταμένα σε μια γωνία. Δε θέλει να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά δεν είναι και «συλλεκτικά» κομμάτια. Τέτοια βιβλία είναι ό,τι πρέπει για «απελευθέρωση».
Η ιστοσελίδα: www.BookCrossing.com
Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι μόνο στα αγγλικά. Όμως υπάρχουν φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Εκεί οι BookCrossers μπορούν να συζητούν και να αλληλοβοηθούνται. Αν βρεις ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να γράψεις στο «ημερολόγιό» του στα αγγλικά. Τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν! Η εγγραφή στο site είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δίνεις το email σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεσαι μόνο με ένα ψευδώνυμο (nickname) που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά στο site (κοινώς δεν το μαθαίνει κανείς, άρα δεν θα έχεις spam). Στο site δίνεις στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων, εμφανίζεται που και πότε απελευθερώθηκαν ή θα απελευθερωθούν. Έτσι, πολλοί BookCrossers μπορούν να κάνουν… σαφάρι για να τα βρουν. Στο “Go Hunting” μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να τα… κυνηγήσεις.

Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα...

(Αυτό το κείμενο είναι μια σύντομη μετάφραση ενός κειμένου που βρίσκεται στο BookCrossing.com, με μερικές προσθήκες. Είναι στη διάθεση σας για να το αντιγράψτε ή να το προωθήσετε σε άλλους. Όσο περισσότεροι BookCrossers υπάρχουν, τόσο περισσότερα βιβλία θα ταξιδεύουν!)

© www.honchun.de – Vs 1.0 25.10.2010 / Greek Translation by aris1 & apapsa

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα βίντεο, από την εκπομπή "Με Αγάπη", η οποία είναι αφιερωμένη στο BookCrossing και εμφανίζεται και ένα από τα μέλη μας (rotagiatipino).
Απλά, πατήστε εδώ: http://webtv.antenna.gr/webtv/watch?cid=94kjo_v$co_es%3d

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Spawn


Ο διαγωνισμός έληξε για τους σχεδιαστές και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν.
Μιλάμε για τον διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις "Comicworld" σε συνεργασία με την Todd McFarlane Productions και αφορά το εξώφυλλο της νέας έκδοσης με τον δημοφιλή ήρωα, που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας τον Δεκέμβρη (βλέπε και σχετική ανάρτηση στο blog μας, στις 22 Ιουνίου 2010).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο site των εκδόσεων "Comicworld", νικητής του διαγωνισμού είναι ο Βλάμης Παναγιώτης, το έργο του οποίου βλέπετε επάνω.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Brian Haberlin - εικονογράφος
Γιάννης Κουρουμπάκαλης – συνδιοργανωτής Comicdom Con, Comicdom Press
Νίκος Κούτσης – σκιτσογράφος κόμικς.
Ευθύμης Κωλέτσης – Εκδόσεις Comicworld
Ανδρέας Πεφάνης – Εκδόσεις Comicworld.
Αυτοί, επέλεξαν 6 έργα τα όποια στάλθηκαν στον διάσημο σκιτσογράφο Todd McFarlane για να επιλέξει το τελικό έργο που θα διακοσμίσει το εξώφυλλο του τόμου Spawn Tales.
Κι εκείνος επέλεξε τελικά αυτό του Παναγιώτη Βλάμη. Συγχαρητήρια.
Αξίζει να σημειώσουμε το πολύ υψηλό επίπεδο όλων των διαγωνιζόμενων έργων (κάποια από αυτά παραθέτουμε παρακάτω).
Τα έργα που επιλέχτηκαν για να συμπεριληφθούν στο γκάλλερι του τόμου ανήκουν στους Βλάχο Δήμητρη, Γαλάτη Αντώνη, Δεληγκάρη Νίκο, Κωστάκη Γιώργο, Λόγιο Βασίλη.
Οι υπόλοιπες συμμετοχές ανήκαν στους:
Αθανασοπούλου Άννα, Αράπη Μάρια, Αρκάς Περικλής, Ασλάνης Γιώργος, Ατσαλής Κωνσταντίνος, Βλαστάρη Λένα, Κοράκης Αλέξανδρος, Κατσίλλης Αθανάσιος, Κοτσιφάκης Μάνος, Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Μακροζαχόπουλος Χρήστος, Ξάνθης Βασίλης, Ξαπλαντέρης Σπύρος, Παπαγεωργίου Κυριάκος, Παπαδόπουλος Σαιν. Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Σπ. Κωνσταντίνος, Φάκος Διονύσης, Φαντέλ Ιμπραχίμ Ιωσήφ.
Ελπίζουμε να επαναληφθεί και στο μέλλον κάτι τέτοιο μιας και με αυτό το τρόπο βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους και οι Έλληνες καλλιτέχνες...


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ο Παραμυθάς, ξανά ανάμεσά μας...


Ποιος δεν θυμάται τον αγαπημένο μας Παραμυθά; Εκείνον το καλοκάγαθο "γεράκο" που μας έλεγε παραμύθια μέσα από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, την δεκαετία του '80;
Ο Νίκος Πιλάβιος "πετούσε" πάνω από δάση, κάμπους και χωριά και μας ταξίδευε σε κόσμους γεμάτους φαντασία...
Μπορεί τα χρόνια να περάσανε, όμως εμείς δεν τον ξεχνούμε. Αγοράσαμε το βιβλίο του το 2004, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του (ναι, ναι, ο "γεράκος" μας έχει ακολουθήσει την τεχνολογία) και γενικώς χαιρόμαστε που ζει και αναπνέει...
Αυτό το Σαββατοκύριακο μας περιμένει μια έκπληξη... Ο Παραμυθάς θα είναι μαζί μας στο Γκάζι, στο αμφιθέατρο του "Αθήνα 9.84" για να μας ταξιδέψει και πάλι!
Φυσικά, θα είμαστε όλοι εκεί!


Παραθέτουμε το συγκινητικό κείμενο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του, σήμερα:
"Αυτό το απόκομμα από εφημερίδα του 1951 το χωρίζει 59 χρόνια από σήμερα. Είναι ένα άρθρο για τη δημιουργία του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, με το έργο «Η Νεράιδα του Χιονιού», διασκευή από το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν. Το αγοράκι πάνω αριστερά είμαι εγώ στα οκτώμισί μου χρόνια και το κοριτσάκι είναι η Λήδα Πρωτοψάλτη, εξαιρετική ηθοποιός σήμερα. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο, και μεθαύριο Κυριακή, 59 χρόνια μετά και 36 χρόνια μετά από τότε που έπαιξα για τελευταία φορά στο θέατρο, το 1974, μεθαύριο Κυριακή, λοιπόν, 23 του μήνα, στις 11 και 30, αρχίζω να ξαναπαίζω στο θέατρο, και πάλι σε μια παράσταση για παιδιά. Αυτή που βλέπετε κάτω από το κείμενο, είναι η πρόσκληση για την παράσταση που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του 9.84, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην Οδό Πειραιώς (Στάση μετρό, «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ»). Η είσοδος είναι ελεύθερη γι’ αυτό και σας προσκαλώ.
Δεν θα είμαι ο Παραμυθάς, αλλά το θεατρικό έργο – που έχω γράψει και παίζω εγώ – είναι «Ο Παραμυθάς». Τώρα πώς γίνεται αυτό, δεν θα σας το πω εδώ. Η παράσταση θα ξαναγίνει την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος και την επόμενη Κυριακή, 31 του μήνα. Ίσως τη δεύτερη Κυριακή να είναι πιο σίγουρο ότι θα βρείτε θέσεις. Πάρτε τα παιδιά σας ή αν δεν έχετε παιδιά πάρτε τα ανηψάκια σας ή αν δεν έχετε ανηψάκια, φορέστε κοντά παντελονάκια ή κοντές φουστίτσες και σοσονάκια, κρατάτε και ένα γλειφιτζούρι ή καμιά κούκλα, κι αν σας κάνει κέφι ή δεν έχετε να κάνετε τίποτα καλύτερο, ελάτε.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Σας φιλώ
Π+Π"


Για όσους θέλουν να θυμηθούν για λίγο τα παιδικά τους χρόνια, τους έχουμε ένα βιντεάκι από το You Tube...
Απλά, πατήστε εδώ:
Το βιβλίο του Παραμυθά (εκδόσεις Μίλητος, 2004)


Ο σύνδεσμος για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του Παραμυθά, βρίσκεται στη λίστα με τις υπόλοιπες προτεινόμενες σελίδες.
Πλαφουτζής Παναγιώτης

Σινεμά και DVD 4 - Τέρατα και εξωγήινοι / Monsters vs Aliens (2009)


Κινούμενα σχέδια
Σκηνοθεσία: Rob Letterman, Conrad Vernon
Πρωταγωνιστούν (φωνές): Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie, Stephen Colbert, Kiefer Sutherland
Διάρκεια: 94'
Όταν ένας μετεωρίτης από το διάστημα χτυπά ξαφνικά τη Σούζαν Μέρφι, την ημέρα του γάμου της, εκείνη αποκτά τεράστιες διαστάσεις και μεταμορφώνεται σε "Γιγάντικα" με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα από το στρατό σε μια μυστική κυβερνητική βάση όπου φυλάσσονται και άλλα τέρατα (ο Μπομπ, μια άμορφη, ανεγκέφαλη μπλε μάζα, ο Συνδετικός Κρίκος, ο Καθηγητής Κατσαρίδας και ένας τεραστίων διαστάσεων εντομόσαυρος)… Όταν, όμως, εξωγήινοι κάνουν την εμφάνισή τους και απειλούν τη Γη με καταστροφή, ο Πρόεδρος αποφασίζει πως οι μόνοι που μπορούν να την υπερασπιστούν και να συντρίψουν τους εξωγήινους είναι αυτά τα τέρατα!


Aνάλαφρο, διασκεδαστικό και αστείο animation στην παράδοση των περασμένων αντίστοιχων της DreamWorks.
Αν μη τι άλλο δε νιώθεις πως η ταινία επιχειρεί να σε αποτελειώσει με συνεχή κλεισίματα του ματιού, καταλήγοντας να είναι περισσότερο μια επιστροφή στις ρίζες των ταινιών επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '50 με λίγο από σύγχρονο χιούμορ για να δέσει το γλυκό.


Το πρώτο μισό του φιλμ όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, εξαντλεί τις όποιες ιδέες και την πλειοψηφία των αστείων, φτάνοντας έτσι μάλλον έρποντας στη γραμμή του τερματισμού. Ακόμα κι έτσι, η συνταγή δε χάνει τη γεύση της χάρη στο εξαιρετικό κάστινγκ φωνών, με τον Χιου Λόρι (ο τηλεοπτικός "House") να κλέβει την παράσταση στο ρόλο μιας κατσαρίδας-τρελού επιστήμονα (από κοντά οι Κίφερ Σάδερλαντ και Σεθ Ρόγκεν, και ο κωμικός πολιτικός σχολιαστής Στίβεν Κολμπέρ στο ρόλο του Προέδρου) και ουκ ολίγες περιπτώσεις χιούμορ που θα σε κάνει να κρατήσεις και λίγο την κοιλιά σου απ' τα γέλια.


Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Δανάη Καλαχώρα, ο Νεστωρ Κοψίδας, ο Γιώργος Πετρόχειλος, ο Λαέρτης Μαλκότσης, ο Δημήτρης Μαρίζας, ο Ηλίας Ζερβός κ.α.



Trailer της ταινίας εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=E7TLinaSSHE&feature=related

Π.Π.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αξέχαστες Ιστορίες 16 - Λος Ίντιος


Θα αναφερθούμε σήμερα σε μια από τις πιο παλιές περιπέτειες της Θρυλικής Τετράδας. Πρόκειται για την ιστορία με τον τίτλο «Λος Ίντιος», που πρωτοδημοσιεύθηκε στο τεύχος 121 του Μικρού Κάου-μπόυ, το μακρινό καλοκαίρι του 1968! Συγγραφέας, φυσικά, είναι ο Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης).
Υπόθεση: Σε ένα στρατιωτικό οχυρό επιτίθενται ένα βράδυ Ινδιάνοι και σκοτώνουν όλους τους στρατιώτες αλλά και όσους πολίτες βρισκόταν μέσα σε αυτό. Όταν τα τέσσερα παιδιά θα φτάσουν στο οχυρό, θα ακολουθήσουν τα ίχνη των ερυθρόδερμων και θα ανακαλύψουν ότι εκείνοι συναντήθηκαν, μετά την επίθεση, με μια ομάδα λευκών! Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίχνη των ερυθρόδερμων και αφού τους βρουν θα δώσουν μάχη μαζί τους και θα τους εξουδετερώσουν όλους! Έπειτα θα προσπαθήσουν να προλάβουν και τους λευκούς συνενόχους τους για να τους τιμωρήσουν, μιας και απ’ ότι φαίνεται εκείνοι ήταν που τους προμήθευσαν με όπλα… Όμως, η τύχη δεν θα εξακολουθήσει να είναι με το μέρος τους…
Κριτική: 2/5


Το πρωτότυπο με την ιστορία αυτή (από συλλεκτικής άποψης), είναι ότι ξαναδημοσιεύθηκε όχι μόνο στον Μικρό Αρχηγό (όπως οι περισσότερες περιπέτειες της πρώτης περιόδου του περιοδικού), αλλά και στον ίδιο τον Μικρού Κάου-μπόυ, με αλλαγμένο τον τίτλο! Αν έχετε διαβάσει την ιστορία με τον τίτλο «Το ιππικό έφτασε αργά» (Μ.Κ. 517 και 917), μην ψάχνετε ομοιότητες και διαφορές. Είναι ακριβώς η ίδια περιπέτεια!
Για να είμαστε ακριβείς, παραθέτουμε εδώ όλες τις εκδόσεις της ιστορίας με χρονολογική σειρά:
1η: Λος Ίντιος (Μ.Κ. 121)
2η: Λος Ίντιος (Μ.Α. 57)
3η: Το ιππικό έφτασε αργά (Μ.Κ. 517)
4η: Λος Ίντιος (Μ.Α. 389)
5η: Το ιππικό έφτασε αργά (Μ.Κ. 917)
6η: Λος Ίντιος (Μ.Α. 662)
Το εξώφυλλο που δημοσιεύουμε είναι της 3ης έκδοσης, ενώ η εσωτερική εικόνα της 1ης.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέες εκδόσεις 19 - Απόγονοι των Ελλ 6


Κυκλοφορεί αύριο στα περίπτερα της Αθήνας το 6ο τεύχος της σειράς επιστημονικής φαντασίας "Απόγονοι των Ελλ". Πρόκειται για τη συνέχεια και το τέλος της πρώτης μεγάλης περιπέτειας των ηρώων, σε μορφή κόμικς. Μαζί, στο κέντρο του περιοδικού, περιλαμβάνεται και ολόκληρη η περιπέτεια (από το πρώτο τεύχος, μέχρι και το έκτο) σε μορφή κειμένου, για όσους θέλουν να την διαβάσουν σαν αυτοτελές ανάγνωσμα.
Η πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης έρχεται να ολοκληρώσει την όμορφη δουλειά των συντελεστών. Το σενάριο είναι του Νίκου Ζώη, η εσωτερική εικονογράφηση (σκίτσο) του Steve Raider (Ευστάθιος Παπαβραμόπουλος), ο χρωματισμός του Karagalex (Αλέξανδρος Καραγιαννόπουλος), ενώ το εξώφυλλο σχεδίασε ο Mythos (Κώστας Φραγκιαδάκης).

Δημοσιεύουμε και το μήνυμα που μας έστειλε ο φίλος εκδότης, Νίκος Ζώης:
Αγαπητοί φίλοι,
Με το έκτο τεύχος ολοκληρώνεται η πρώτη σειρά ιστοριών του "Απόγονοι των Ελλ".
Δίδεται ως δώρο το κείμενο των ιστοριών, γιά όλους εμάς που μας αρέσει και το διάβασμα. Είναι κάτι συλλεκτικό διότι μοιάζει με τα παλιά περιοδικά που τόσο αγαπάμε, όπως τον Μικρό Σερίφη, τον Μικρό Ήρωα κλπ.
Σ' αυτό το τεύχος, η Νίκη διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο εχθρό...
Κυκλοφορεί αύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στην επαρχία από 1η Δεκεμβρίου.
Θα ήθελα, εάν έχετε κάποιο σχόλιο, να το προβάλλετε μέσω της ιστοσελίδας των φίλων του Μικρού Σερίφη.
Ευχαριστώ πολύ,
Νίκος Ζώης.


Το τεύχος έχει 48 σελίδες και κοστίζει 3 ευρώ.
Αξίζει να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια!

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η Κατάκτηση της Δύσης 4


Επεισόδιο 4: ΚΟΜΑΝΤΣΕΡΟΣ (Tarquinio)
Το κόμικς:
Είμαστε στο 1845 και ο Pat MacDonald είναι 39 χρονών πια (άσχετα αν το σχέδιο του Tarquinio δεν τον κάνει πάνω από 30-32). Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους περιπέτεια όπου ο Pat είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τη μάχη του Alamo και ο Pat υπηρετεί ακόμα στους Rangers του Texas. Οι Comanche της περιοχής εξοπλισμένοι με όπλα και ουίσκι που τους προμηθεύουν οι κακοποιοί Κομαντσέρος τρομοκρατούν τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους νέους αποίκους. Ο Pat MacDonald, βετεράνος Ranger ήδη, περιπολεί μαζί με τον νεαρό Daniel Ross όταν γίνονται μάρτυρες μιας ακόμα επιδρομής Ινδιάνων. Συλλαμβάνουν τον Comanche Charro, σώζουν την νεαρή Linda Carter από τα νύχια του και επιστρέφουν στο οχυρό. Ένα έντονο ειδύλλιο αναπτύσσεται μεταξύ του Ross και της νεαρής Linda, ενώ ο Charro βρίσκει ευκαιρία να το σκάσει από το κελί του.


Ο Pat και ο Ross αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που προμηθεύουν με όπλα τους Comanche κι έτσι φθάνουν στην Santa Loma. Ο Pat υιοθετεί την περσόνα του κακοποιού Nevada και στήνει ένα ψεύτικο καβγά με τον ranger Ross προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον των κακοποιών. Πράγματι ο Cordero, υπαρχηγός των Comancheros, καλεί τον Nevada να ενωθεί μαζί τους και τον οδηγεί στο μυστικό τους κρησφύγετό, ενώ ο Ross και η νεαρή Linda τους ακολουθούν κρυφά. Ο Nevada/Pat συναντά την αρχηγό των Comancheros, την όμορφη Regina Duarte και μια έλξη γεννιέται ανάμεσά τους. Για κακή του τύχη όμως θa πέσει πάνω στον Charro, ο οποίος φυσικά θα τον αναγνωρίσει και θα τον καταδώσει στον Cordero. Αμέσως αυτός θα φυλακίσει τον Pat. Από τη σίγουρη εκτέλεση θα τον σώσει η Regina. Στο τέλος ο Pat ενώνεται με τον Ross και τη Linda και οδηγούν τους Rangers στην κατάλυση του «βασιλείου των Comancheros». Ο Pat δεν βρίσκει τη δύναμη να συλλάβει την όμορφη Regina που του έσωσε τη ζωή και έτσι την αφήνει να φύγει. Αντιμετωπίζοντας έντονα ηθικά διλλήματα από την απόφασή του αυτή, αποφασίζει να παραιτηθεί από το Σώμα των Rangers μετά από εννέα έτη υπηρεσίας.

Κομάντσι Αρχηγός

Η σημαία του Έθνους των Κομάντσι, σήμερα

Παρατηρήσεις: Η υπόθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ταινία "The Comancheros", ένα γούεστερν του 1961 με τον John Wayne, σε σκηνοθεσία Michael Curtiz.
Στην ταινία βρίσκουμε το κρυμμένο μέσα στη χαράδρα κρησφύγετο των Comancheros, την υιοθέτηση της persona ενός κακοποιού από τον πρωταγωνιστή ranger, προκειμένου να προσχωρήσει στο άντρο των κακοποιών. Την κοπέλα αρχηγό των Comancheros (κόρη του αρχηγού στο φιλμ). Το αίσθημα που αναπτύσσεται ανάμεσά σε αυτήν και έναν ranger, το οποίο τελικά δίνει τη λύση στο αδιέξοδο. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται στο 1840 ενώ η υπόθεση στο τεύχος της «Κατάκτησης» στο 1845. Εμφανισιακά η Regina Duarte είναι φτυστή η Ina Balin (η Pilar της ταινίας)!


Η φυλή των Comanche θεωρείται ότι κατάγεται από τους Shoshone που ζούσαν στις περιοχές του σημερινού Wyoming, από τις οποίες έφυγαν στα τέλη του 17αου αιώνα για να μετακινηθούν νοτιότερα. Μέσα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα είχαν εκτοπίσει τις άλλες φυλές και είχαν υπό την «κυριαρχία» τους το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων του κατοπινού Texas. Αναδείχθηκαν σε εξαιρετικοί εκτροφείς αλόγων και θεωρούνται οι καλύτεροι Ινδιάνοι ιππείς.
Comancheros ονομαζόντουσαν αρχικά οι Ισπανοί έμποροι που έκαναν δουλειές με τους Comanche. Το «επάγγελμα» γνώρισε αληθινή άνθιση μετά το 1786, οπότε υπογράφτηκε συνθήκη ανάμεσα στους Ισπανούς και τους Ινδιάνους. Επιβίωσε για 100 περίπου χρόνια και χάθηκε οριστικά όταν και οι τελευταίοι Comanche μαντρώθηκαν σε καταυλισμό της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω στο 1875.


Οι Texas Rangers επισήμως συστήθηκαν το 1836 και πρώτος διοικητής τους ήταν ο Robert McAlpin Williamson. Είχαν ως βασική αποστολή την προστασία των αποίκων από τους Comanche και τους Cherokee ενώ συμμετείχαν ενεργά στον Μεξικανο-αμερικάνικο Πόλεμο του 1846 (βλ. "Οι Μισθοφόροι"). Το 1849 διαλύθηκαν (αναφέρεται στο "Χρυσάφι της Καλιφόρνια") για να επανασυσταθούν με εξαιρετική επιτυχία το 1857. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολλοί rangers κατετάγησαν στις δυνάμεις της Συνομοσπονδίας. Δυο από τους λοχαγούς των Rangers οι οποίοι έχουν μπει στο Hall Of Fame και στο Μουσείο του σώματος (Waco,Texas) ονομάζονταν MacDonald και Ross!!!


Εξώφυλλα από τις 2 εκδόσεις της σειράς στην Βραζιλία
(Epopeia Tri & A Historia Do Oeste)


Εξώφυλλα από τις 3 εκδόσεις της σειράς στην Ιταλία
(Collana Rodeo & Storia Del West)


Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σινεμά και DVD 3 - Gran Torino (2008)



ΗΠΑ, 2008. Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ. Σενάριο: Νικ Σκενκ, Ντέιβ Γιόχανσον.
Ηθοποιοί: Κλιντ Ιστγουντ, Κρίστοφερ Κάρλι, Μπι Βανγκ, Ανι Χερ. 116'

Δεν νομίζω πως στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Κλιντ Ιστγουντ είναι ένας αφελής, στενοκέφαλος σταρ, αντίγραφο του βίαιου πιστολά των σπαγγέτι γουέστερν ή του μπάτσου του «Βρώμικου Χάρι». Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια, σε μια σειρά εξαιρετικών ταινιών που σκηνοθετεί, και σε πολλές πρωταγωνιστεί («Οι γέφυρες του Μάντισον», «Οι ασυγχώρητοι», «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού», «Σκοτεινό ποτάμι», «Million Dollar Baby», «Οι σημαίες των προγόνων μας», «Η ανταλλαγή» κ.ά.), έχει δείξει πως είναι ένας από τους πιο σοβαρούς και πρωτότυπους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. Σκηνοθέτης που καταπιάνεται με μερικά από τα πιο επίκαιρα, μαζί και συναρπαστικά θέματα της αμερικανικής κοινωνίας: από το φυλετικό και τον ρατσισμό μέχρι την κοινωνική καταπίεση, τον πόλεμο και τον αντίκτυπό του, αλλά και το αμερικανικό όνειρο και τη διαστρέβλωσή του.
Αν σήμερα υπήρχε ένας σκηνοθέτης αντίστοιχος του Τζον Φορντ, αυτός σίγουρα θα ήταν ο Κλιντ Ιστγουντ. Τώρα, στα 78 του χρόνια, με την ταινία του «Gran Torino», ο Ιστγουντ αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, εκτός από θαυμάσιος ηθοποιός και ένας από τους πιο νέους στο πνεύμα δημιουργούς του σύγχρονου Χόλιγουντ. Ταινία που στα χέρια ενός άλλου σκηνοθέτη θα περιοριζόταν σε μια κλασική περιπέτεια, μετατρέπεται, χάρη στην άψογη, ακριβόλογη, χωρίς καμιά συγκατάβαση σκηνοθεσία του, σε μια ξεχωριστή, δυνατή, μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας με την ίδια ευκολία την κωμωδία με το δράμα και την τραγωδία.


Ο Γουόλτ Κοβάλσκι (Ιστγουντ) είναι ένας 78χρονος, πολωνικής καταγωγής βετεράνος του πολέμου της Κορέας, συνταξιούχος εργάτης σε αυτοκινητοβιομηχανία. Από τα πρώτα πλάνα, με την κηδεία της γυναίκας του, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για έναν δύστροπο (και, λίγο αργότερα, ρατσιστή) άντρα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται με την επιστροφή στο σπίτι του, στη μικρή πόλη του Ντιτρόιτ, με τον Γουόλτ να απεχθάνεται τόσο τους Χμονγκ μετανάστες γείτονές του από τη νοτιοανατολική Ασία όσο και τους Λατινοαμερικανούς και Αφροαμερικανούς που έχουν πρόσφατα καταλάβει τη «λευκή» γειτονιά του. Την ίδια απέχθεια δείχνει και προς τον γιο και τη νύφη του, καθώς και τα παιδιά τους, που το μόνο που θέλουν είναι να τον ξεφορτωθούν. Όταν μάλιστα στην πρώτη τους επίσκεψη μετά την κηδεία, προτείνουν να τον κλείσουν σε γηροκομείο και να πουλήσουν το σπίτι του και να παραχωρήσουν το αυτοκίνητό του, ένα λαμπερό, πολύτιμο, φυλαγμένο στο γκαράζ του, Gran Torino του '72, ο Γουόλτ τους πετάει κυριολεκτικά έξω.
Τα πράγματα αρχίζουν ν’ αλλάζουν όταν ο Γουόλτ σώζει πρώτα τη Σου, τη νεαρή κόρη των γειτόνων του Χμονγκ, κι ύστερα τον έφηβο αδερφό της, Τάο, από τη συμμορία των Χμονγκ που είχε αναγκάσει τον Τάο να προσπαθήσει να του κλέψει το αυτοκίνητό του. Σε απολαυστικές σκηνές, διανθισμένες με χιούμορ, παρακολουθούμε τον Γουόλτ καθισμένο στο προαύλιο του σπιτιού του, με το χέρι στη σκανδάλη ενός παλιού όπλου να φρουρεί το σπίτι του και να μετατρέπεται σε ήρωα της γειτονιάς που, καθημερινά, δέχεται, απρόθυμα στην αρχή, δώρα από τους γείτονές του. Ενώ ο Τάο, που τον αντιμετωπίζει σαν υποκατάστατο ενός απόντα πατέρα, υποχρεούται, σύμφωνα με τα έθιμα των Χμονγκ, να τον υπηρετεί για μερικές μέρες. Όταν, όμως, στη συνέχεια, η συμμορία των Χμονγκ αγριεύει και κακοποιεί φριχτά τη Σου και τον Τάο, ο Γουόλτ, ως νέος Χάρι ή Τζον Γουέιν, ετοιμάζεται να πιάσει τα όπλα.


Εδώ βρίσκεται όλη η εξυπνάδα και η πρωτοτυπία του Ιστγουντ. Γιατί ο Γουόλτ δεν είναι κανένας «vigilante», εκδικητής από κάποιο γουέστερν. Ο Γουόλτ στοιχειώνεται από μνήμες της Κορέας, όταν αναγκάστηκε να σκοτώσει ένα νεαρό Κορεάτη. Πίσω από τη μάσκα κυνισμού που τον χαρακτηρίζει, αρχίζει να αναδύεται ένα άλλο, πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Γουόλτ θα μετατραπεί σε εξολοθρευτή άγγελο, που μ' έναν δικό του, ευφάνταστο τρόπο (που δεν θ' αποκαλύψω), θα δώσει μια τελική λύση -ταυτόχρονα εξιλέωση.
Με ένα σχολαστικά δουλεμένο σενάριο, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και έξοχα επιλεγμένες καταστάσεις, ο Ιστγουντ έφτιαξε μια από τις πιο δυνατές και ώριμες ταινίες του. Ταινία εκπληκτική, βουτηγμένη σ' ένα πνεύμα ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, με τον ίδιο εξαιρετικό στον ρόλο του Γουόλτ –ο τελευταίος, σύμφωνα με τον ίδιο, της καριέρας του– που μέσα από εκφράσεις και συσπάσεις του προσώπου, με τολμηρούς, βγαλμένους από την ίδια τη ζωή διαλόγους, ενσαρκώνει με τον πιο πειστικό τρόπο τη μετάβαση του ήρωά του από πεισματικό, στριμμένο άτομο σε άνθρωπο με συνείδηση και αγάπη για τους οποιασδήποτε φυλής και χρώματος συνανθρώπους του.


Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=5266740
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...