Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αξέχαστες Ιστορίες 51 - Οι νεκροί δεν αφήνουν ίχνη


Η αναζήτηση χρυσού ήταν ένα συνηθισμένο θέμα στις ιστορίες γουέστερν. Είτε αυτές εξελίσσονταν στις σελίδες ενός βιβλίου ή ενός περιοδικού, είτε σε κάποιο κινηματογραφικό φιλμ. Οι επιρροές ήταν πάρα πολλές και οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της ιστορίας που είχαν οι συγγραφείς/σεναριογράφοι, απεριόριστες.
Στην ιστορία που θα αναφερθούμε σήμερα, ο συγγραφέας Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης) βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο έναν ηλικιωμένο χρυσοθήρα, ο οποίος επιστρέφει στον τόπο του, φέρνοντας σαν δώρο στην εγγονή του μια μεγάλη ποσότητα από το πολύτιμο μέταλλο. Κι εδώ, τοποθετούνται στην ιστορία οι δύο ληστές, ως το κακό στοιχείο που θα ανατρέψει την όμορφη κατάσταση και θα δημιουργήσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες θα ανεβάσουν το ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Όπως πάντα, στο τέλος θα επέλθει η λύτρωση με την τιμωρία των κακών, όμως -ουσιαστικά- η πορεία μέχρι εκεί είναι που δίνει την χαρά και την ευχαρίστηση στην ανάγνωση της ιστορίας.
Η επιτυχημένη και στρωτή αυτή ανάπτυξη, είναι που μας οδήγησε να βαθμολογήσουμε την περιπέτεια αυτή με 5/5. Ας την θυμηθούμε μαζί, λοιπόν...

Υπόθεση: Ο Μπομπ Πάτερσον είναι ένας ηλικιωμένος χρυσοθήρας που γυρίζει στην κωμόπολη από την οποία κατάγεται, έπειτα από δυο χρόνια αναζήτησης. Αισθάνεται ευτυχισμένος που θα συναντήσει την μικρή του εγγονούλα, για χάρη της οποίας πέρασε τόσους και τόσους κινδύνους. Η τύχη ήταν ευνοϊκή μαζί του και κατάφερε να μαζέψει πολύ χρυσάφι… Ξαφνικά, δυο άντρες με μαντήλια στα πρόσωπα πετάγονται μπροστά του και του ζητάνε το σάκο που περιέχει το πολύτιμο μέταλλο! Αν και αντιστέκεται σθεναρά, τελικά οι δυο ληστές φεύγουν με το χρυσάφι του, ενώ εκείνος τους καταριέται.


Όταν απομακρύνονται αρκετά οι δύο παράνομοι, ο ένας από αυτούς βγάζει το πιστόλι και πυροβολεί τον σύντροφό του, θέλοντας να κρατήσει για τον εαυτό του τον μικρό θησαυρό. Ανοίγοντας, όμως, τον σάκο και βάζοντας το χέρι του μέσα, τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη! Ο γέρο-Πάτερσον, εκτός από το χρυσάφι, είχε βάλει στο σάκο και ένα μικρό δηλητηριώδες φίδι!
Λίγες ώρες αργότερα, ο ηλικιωμένος άντρας θα συναντήσει τα πέντε παιδιά του νόμου και θα τους αναφέρει αυτό που του συνέβη. Ο Τζιμ υποψιάζεται πως οι δυο ληστές πρέπει να είναι κάτοικοι του Άιρον, της κωμόπολης από την οποία κατάγεται ο χρυσοθήρας...
Κριτική: 5/5

Η συγκεκριμένη περιπέτεια δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 503 του περιοδικού Μικρός Σερίφης, το καλοκαίρι του 1973. Έκτοτε, είχαμε την ευκαιρία να την ξαναδιαβάσουμε στα τεύχη 940 και 1386 του ίδιου περιοδικού.
Το εξώφυλλο που δημοσιεύουμε είναι του τεύχους 940, ενώ η εικόνα από την εσωτερική εικονογράφηση του τεύχους 503.

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Νέες εκδόσεις 255 - Ντόναλντ 178


Στο νέο τεύχος του Ντόναλντ, θα διασκεδάσετε με τις ιστορίες του αγαπημένου σας ήρωα ο οποίος αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας κοινός θνητός, αλλά ένα ακατέργαστο διαμάντι της Τέχνης! Θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμοί φωτογραφίας και ρεσιτάλ μουσικής σε ένα απολαυστικό τεύχος!
Κυκλοφορεί από την Πέμπτη 23 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα!

Αναλυτικά, οι ιστορίες του τεύχους:
1. Ντόναλντ: Το θέατρο του αυθορμητισμού
2. Ντόναλντ: Ριψοκίνδυνος παπαράτσι
3. Ντόναλντ: Ένας τενόρος στο σπίτι

Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 84
Τιμή: 2€

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Έρχεται ξανά ο... Μάκης!


Αγαπητοί φίλοι, σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού "ΠΟΡΤΙΕΡΟ ΜΑΚΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ". Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη και θα διατίθεται (σε περιορισμένο τιράζ) η συνέχεια του ποδοσφαιρικού αυτού περιοδικού, με το 4ο τεύχος της σειράς και τον χαρακτηριστικό τίτλο "Η Επιστροφή"!
Το τεύχος είναι της ίδιας διάστασης με τα προηγούμενα, έγχρωμο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Η διαφορά είναι ότι περιέχει 32 σελίδες κειμένου με αρκετές ασπρόμαυρες εικόνες (χωρίς να είναι κόμικς) και τιμάται 5 ευρώ.
Οι φαν των ιστοριών του Μάκη Ροδίτη, του τερματοφύλακα που αγαπήσαμε μέσα από το ομώνυμο περιοδικό αλλά και την όμορφη ιστοσελίδα http://portieromakisroditis.blogspot.gr/, ας προετοιμαστούν να διαβάσουν τα νέα κατορθώματα του ήρωα, μέσα και έξω από τα γήπεδα...

Προσοχή! Επειδή το περιοδικό δεν θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα, εάν θέλετε να το αποκτήσετε θα πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα στο aNwDyNos@gmail.com.
Εμείς υποσχόμαστε να κάνουμε παρουσίαση του τεύχους, αμέσως μόλις πέσει στα χέρια μας!


Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι στην επαρχία κυκλοφορούν σε πακέτο δώρου τα τρία πρώτα τεύχη του περιοδικού (εξολοκλήρου κόμικς) από τις Εκδόσεις Λεωπαλαίοντες ΖΝ, στην μοναδική τιμή των 3 ευρώ! Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μάκη Ροδίτη όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας!

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Νέες εκδόσεις 254 - Κόμιξ 291


Στο νέο τεύχος του "Κόμιξ", θα διαβάσετε τις απρόσμενες εκπλήξεις που περιμένουν τον Ντόναλντ όταν καταδύεται στην θάλασσα στα ανοιχτά της Λιμνούπολης. Μεταλλαγμένα τέρατα και φαρμακερές χημικές ουσίες απειλούν την ισορροπία της ζωής του βυθού αλλά και την ίδια την ύπαρξη ενός άγνωστου λαού που ζει στα βάθη των ωκεανών! Ακόμη, περιπέτειες από τους μεγάλους σχεδιαστές του Ντίσνεϋ: Καρλ Μπαρκς, Ουίλλιαμ Βαν Χορν, Βίκαρ, Σάντερ Γκουλιέν και Σήζαρ Φεριόλι!
Κυκλοφορεί από την Παρασκευή 24 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα!

Αναλυτικά, οι ιστορίες του τεύχους:
1. Θείος Σκρουτζ: Ανέξοδα αδιέξοδα
2. Ντόναλντ Ντακ: Ο ήρωας του βυθού
3. Ντόναλντ Ντακ: Βραβεία για πούλημα
4. Ντόναλντ Ντακ: Σκυλίσιες μέρες
5. Χιούη-Λιούη-Ντιούη: Πώς πέρασα το καλοκαίρι
6. Ντόναλντ Ντακ: Ο Βασιλιάς του βαλς

Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 84
Τιμή: 3 €

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Επίκαιρες γελοιογραφίες 109: Στείλαμε τους ήρωες στην κουζίνα!


Ε, μα πια! Όλοι διοργανώνουν διαγωνισμούς μαγειρικής... Το κάθε κανάλι έχει από δυο-τρεις εκπομπές με μαγειρέματα! Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε τίποτα για να φάμε, τουλάχιστον όμως θα ξέρουμε πώς να το μαγειρεύαμε αν το είχαμε!...
Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικής... κουζινομαχίας, αποφασίσαμε κι εμείς να κάνουμε ένα δοκιμαστικό σε δικό μας στούντιο. Είχαμε σκεφτεί να ονομάσουμε τον διαγωνισμό μας "Οι Ήρωες στην Κουζίνα" και πρώτο καλεσμένο είχαμε φέρει τον Πήτερ Πάρκερ, ως Σπάιντερ-Μαν.
Δυστυχώς, ο Πήτερ, αποδείχθηκε άσχετος με τα τηγάνια και τις κουτάλες. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει φωτιά το στούντιο και να καταστραφούν τα πάντα! Η παραπάνω φωτογραφία είναι η μόνη που διασώθηκε από το όλο εγχείρημα και δείχνει τον... σούπερ ήρωά μας λίγο πριν την μεγάλη καταστροφή...
Τώρα εμάς μας έφυγε η όρεξη... Και μάλιστα, από αντίδραση δεν πρόκειται να ξαναδούμε και καμία άλλη εκπομπή μαγειρικής! Μήπως έχουν και κανένα ενδιαφέρον, άλλωστε;...

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Hobbit: έρχεται στις 13 Δεκεμβρίου


13 Δεκεμβρίου 2012…
Αυτή είναι η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες το πρώτο μέρος από το “Χόμπιτ”, το ομώνυμο αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου υπογράφει ο Πίτερ Τζάκσον, ο δημιουργός του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, ενώ το κινηματογραφικό “Χόμπιτ”, θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη.
Η δράση της ταινίας τοποθετείται στη Μέση Γη, 60 χρόνια πριν τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, την μεγάλη εμπορική επιτυχία, που κέρδισε εκτός από την αγάπη του κοινού και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με την “Επιστροφή του Βασιλιά”. Οι τρεις ταινίες θα γυριστούν σε ψηφιακό 3D, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Οι ταινίες “Χόμπιτ” ακολουθούν το ταξίδι του Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος ξεκινά μια επική αποστολή, προκειμένου να απελευθερωθεί το χαμένο βασίλειο των Νάνων, Έρεμπορ, το οποίο έχει κατακτήσει εδώ και πολύ καιρό ο δράκος Σμάουγκ. Ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος θα τον προσεγγίσει αιφνιδιαστικά και χάρη σε αυτόν, ο Μπίλμπο θα ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα 13 νάνων, με επικεφαλής τον θρυλικό πολεμιστή Θόριν Δρύασπη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς συναντάμε τον Μάρτιν Φρίμαν, ενώ ο Ίαν Μακ Κέλεν επιστρέφει στον ρόλο του Γκάνταλφ του Γκρίζου, η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Γκαλάντριελ, ο Άντι Σέρκις στον ρόλο του Γκόλουμ και ο Ελάιτζα Γουντ στον ρόλο του Φρόντο. Ο Τζέφρι Τόμας και ο Μάικ Μιζράχι συμπληρώνουν το καστ, στους ρόλους των Βασιλιάδων των Νάνων, Θορ και Θρέιν, αντίστοιχα.
Το πόστερ που δημοσιεύουμε αφορά την πρώτη από τις τρεις ταινίες Hobbit που θα βγουν στις αίθουσες και πιο συγκεκριμένα το "The Hobbit: An Unexpected Journey". Σε αυτό, βλέπουμε τον μάγο Gandalf (Ian Mckellen) να περιδιαβαίνει το Shire, θυμίζοντας μας την πρώτη ταινία της περίφημης "Lord of the Rings" τριλογίας και είναι ένας καλός τρόπος για να εγκλιματίσει σιγά σιγά τους θεατές και πάλι στο κόσμο του Tolkien. Όπως αναφέραμε ήδη η πρώτη ταινία αναμένετε στις 13 Δεκεμβρίου ενώ η επόμενη με τίτλο "Hobbit:There and Back Again" στις 13 Δεκεμβρίου του 2013.

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Κλασσικές Ταινίες... Γοητευτικές Βραδιές… Στα Θερινά Σινεμά…


Μύρισε καλοκαιράκι, τα θερινά σινεμά άνοιξαν, το σύντομο δίωρο ταξίδι στο όνειρο από την σκληρή πραγματικότητα ξεκίνησε.
Θερινά σινεμά, σημείο συνάντησης φίλων, καταφύγιο για τα ζευγάρια, που βρίσκουν την ευκαιρία στο μισοσκόταδο να δώσουν όλο και κάποιο φευγάτο φιλί, στέκι για τους μοναχικούς που απέμειναν στην σχεδόν άδεια πόλη, και η προβολή αρχίζει…
Ξεκαρδιστικές κωμωδίες, σπαρταριστά γέλια μέχρι δακρύων, με τους Χονδρό και Λιγνό, Άμποτ και Κοστέλλο, Φράνκο και Τσίτσιο, ή τον υπαριθ. 1 όλων των εποχών Λουί Ντε Φυνές. Εκθαμβωτικά Μιούζικαλ με ηθοποιούς που χόρευαν στον αέρα, με τα απίστευτα συνδυασμένα και αλάνθαστα βήματά τους. Φρέντ Αστέρ, Τζίντζερ Ρότζερς, Τζήν Κέλλυ, Ντάννυ Κέη κ.α. Περιπέτειες με τον Ταρζάν, τον κυρίαρχο της ζούγκλας, την Τζέην και την τσίτα, μάχη σώμα με σώμα με τα άγρια θηρία στο μεγαλείο της φύσης στα παρθένα δάση της Αφρικής, τυχοδιώκτες, λαθροκυνηγοί, μυστηριώδεις σπηλιές στα κρυφά μονοπάτια της ζούγκλας. Τζώννυ Βαϊσμύλερ, Λέξ Μπάρκερ, Γκόρντον Σκώτ και οι 3 ήταν υπέροχοι. Πειρατές, ξιφομαχίες, κρυμμένοι θησαυροί, τυφώνες, ναυάγια, ανταρσίες στους ωκεανούς, με τον Τάυρον Πάουερ ή τον Έρρολ Φλύνν, όπου είτε σαν Ρομπέν των Δασών, είτε σαν Κάπταιν Μπλουντ, ή Δον Ζουάν, το ξίφος του έβγαζε φωτιές και άναβε τις γυναικείες καρδιές.




Παραμυθένιες εξωτικές χώρες μυστηρίου με τον Σεβάχ τον θαλασσινό. Χίλιες και μια Νύχτες, ιπτάμενα χαλιά, όμορφες πριγκίπισσες, λάγνα χαρέμια, αμύθητα πλούτη, όλη η ανατολίτικη γοητεία, ο Αλαντίν και το Μαγικό Λυχνάρι, ο Αλή Μπαμπά και οι 40 Κλέφτες. Επικές και Ιστορικές, μεγαλειώδεις παραγωγές με χιλιάδες κομπάρσους, υπερθεάματα-κολοσσοί που δονούσαν την οθόνη: Όσα Παίρνει ο Άνεμος, Μπεν Χούρ, Κβο Βάντις, Δέκα Εντολές, Λόρενς της Αραβίας κ.α. Ταινίες τρόμου, Κινγκ Κονγκ, Αόρατος Άνθρωπος, Μούμια, Δράκουλας, Φρανκενστάιν, Λυκάνθρωπος. Τέρατα που μας έκαναν και χάσαμε τον ύπνο μας, βλέμματα που μας στοίχειωσαν και δεν ξεχάσαμε ποτέ. Μπέλα Λουγκόζι, Mπόρις Kαρλώφ, Βίνσετ Πράις, Πήτερ Κάσινγκ και Κρίστοφερ Λη. Αστυνομικές περιπέτειες με ξέφρενα κυνηγητά, φόνοι, σασπένς, συνομωσίες, διπλοί πράκτορες, μοιραίες γυναίκες, είτε με τον 007, τον 0SS 117 ή τον Επιθεωρητή Κάλαχαν.



Γουέστερν που άφησαν εποχή και μια εποποιία γράφεται. Θρυλικοί σερίφηδες και παράνομοι του Φαρ-Ουέστ σε Μονομαχίες, ύπουλες ενέδρες με συμμορίες, αδίστακτοι πιστολέρο, καραβάνια σε κίνδυνο, επελάσεις Ιππικού εναντίον των Ινδιάνων. Τα όπλα έξω απ' τις θήκες, και οι Τζέημς Στιούαρτ, Γκάρυ Κούπερ, Τζων Γουέην, Γκρέκορυ Πέκ, Κλιντ Ίστγουντ κ.α. έδωσαν ρέστα με τις ερμηνείες τους. Το δικό τους ύφος στην Άγρια Δύση με πιστόλια και σφαλιάρες έδωσαν και οι αγαπημένοι μας Τρινιτά, Τέρενς Χιλ και Μπαντ Σπένσερ. Και φυσικά, τα δικά μας διαμάντια, οι κλασσικές ταινίες της Finos Film που δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από τις ξένες παραγωγές, με τους αξέχαστους γίγαντες και ζωντανούς μύθους του Ελληνικού κινηματογράφου, όπου εδώ ο κατάλογος είναι ατελείωτος...



Ας κάνουμε ένα φλάς μπακ στις αρχές της δεκαετίας του '50, τότε που η Ελλάδα μάζευε ακόμη τα κομμάτια της από το τέλος του πολέμου, τότε που άρχισε η πορεία των θερινών κινηματογράφων. Το καλοκαίρι του 1952 η αποθέωση του κινηματογράφου είναι οι θερινοί, έτσι όποιος διέθετε ένα μικρό οικόπεδο μπορούσε να ανοίξει και ένα θερινό σινεμά. Μια περίφραξη, μια χτιστή οθόνη και ένα μικρό υπερυψωμένο χτίσμα για την μηχανή προβολής και αυτό ήταν όλο. Το συμπλήρωμα των γιασεμιών, τα γεράνια, το αγιόκλημα και άλλων αναρριχητικών φυτών όλων των θερινών κάλυπτε τις κάποιες κακοτεχνίες, αφήνοντας την φύση να φτιάξει την δική της αρχιτεκτονική. Έτσι φτιάχτηκαν οι θερινοί, ξεχωριστοί, ο καθένας με την δική του προσωπικότητα και ιστορία.



Υπήρξαν όμως και θερινοί αρίστης αρχιτεκτονικής όπως… Ο "Έσπερος" στις Σέρρες, ο "Ορφέας" στην Χαλκίδα, "Έσπερος" και "Ολύμπια" στην Καβάλα και ο "Κρόνος" στον Πόρο Ηρακλείου Κρήτης. Αξιόλογοι κινηματογράφοι με εντυπωσιακή εμφάνιση και αρχιτεκτονική, συνδυασμού χειμερινής αίθουσας με θερινό στην ταράτσα, ήταν η "Άντζελα" που άνοιξε το 1958 στην οδό Πατησίων, το "Ολύμπιον" το 1965 στο Περιστέρι, το "Παλλάς" το 1962 στην Κέρκυρα, κ.α. Το 1954 στην Αθήνα υπάρχουν 161 θερινοί, έως το καλοκαίρι του 1958 προσθέτονται κάθε χρόνο 20 θερινοί ξεπερνώντας τους 240, το 1959 ανοίγουν άλλοι 38 και ο αριθμός αγγίζει τους 280. Το καλοκαίρι του 1960 είναι έτοιμοι άλλοι 30 και ο αριθμός φθάνει τους 310, έως το καλοκαίρι του 1970 το σύνολο των θερινών είναι 542. Με πιο μικρούς ρυθμούς ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, έως το 1964 διαθέτει 55 θερινούς, που το 1970 φθάνουν τους 98.
Λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή σεζόν του 1967 ήρθε η δικτατορία των Συνταγματαρχών, όμως δεν επηρεάστηκε καθόλου η κίνηση των κινηματογράφων, θερινών ή χειμερινών. Οι θεατές συνέχισαν απτόητοι να πηγαίνουν σινεμά, έστω κι αν έπρεπε να υποστούν το 15λεπτο βομβαρδισμό των υποχρεωτικών «Επίκαιρων», που παρήγαγαν εβδομαδιαίως οι υπηρεσίες της χούντας.



Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 αρχίζει η μεγάλη πτώση που οφείλεται στην τηλεόραση. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη (υπουργός πολιτισμού τότε) έβαλε φρένο στις αντιπαροχές που εξαφάνιζαν με ταχύ ρυθμό τους θερινούς, σώζοντας αρκετούς και επιχορηγώντας για ανακαινίσεις. Από τότε, θερινοί και χειμερινοί ανακαινίστηκαν και λειτουργούν έως σήμερα αξιοπρεπώς. Εν έτη 2010, η Αθήνα αριθμεί 95 θερινούς και η Θεσσαλονίκη μόλις 8.
Από το 2000, κάποια γραφεία διανομής (προς τιμήν τους), κάθε καλοκαιρινή σεζόν διαθέτουν σε επανέκδοση με νέες επεξεργασμένες κόπιες, ταινίες αριστουργήματα που έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου και προβλήθηκαν ταινίες όπως… "Η Βασίλισσα της Αφρικής" (1951) Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Κάθριν Χέπμπορν. "Το Τραίνο θα Σφυρίξει 3 Φορές" (1952) Γκάρυ Κούπερ, Γκρέης Κέλλυ. "Δράκουλας" (1958) Κρίστοφερ Λη, Πήτερ Κάσινγκ, "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" (1959) Μέριλυν Μονρόε, Τζάκ Λέμμον, Τόνυ Κέρτις, "Στην Σκιά των 4 Γιγάντων" (1959) Κάρυ Γκράντ, Εύα Μαρί Σέντ, "Υπόθεση Τόμας Κράουν" (1968) Στήβ Μακ Κουήν, Φέη Νταναγουέη κ.α.



Φέτος οι επανεκδόσεις ήταν απίστευτες, η μια ταινία καλύτερη από την άλλη και αυτό το καλοκαίρι το Χόλλυγουντ των περασμένων δεκαετιών ήταν εδώ κι εμείς το φιλοξενήσαμε και το τιμήσαμε, διότι όταν το θέαμα είναι τέτοιου επιπέδου που ούτε τα DVD, ούτε τα home cinema μπορούν να το ανατρέψουν.
Η γλυκύτατη και αξέχαστη Όντρευ Χέπμπορν ήταν κοντά μας με 5 ταινίες και ο σκληρός ως τα άκρα Χάμφρευ Μπόγκαρτ με 3 και μια ταινία και με τους 2 μαζί. Φέτος είδαμε… "Το Γεράκι της Μάλτας" (1941) Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Μαίρη Άστορ, "Καζαμπλάνκα" (1942) Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, "Ο Μεγάλος Ύπνος" (1946) Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Λωρήν Μπακώλ, "Τραγουδώντας στη Βροχή" (1952) Τζήν Κέλλυ, Ντέμπι Ρέυνολντς και την θεά Σιντ Τσάρις (οι ωραιότερες γάμπες του Χόλλυγουντ), "Διακοπές στη Ρώμη" (1953) Γκρέκορυ Πέκ, Όντρευ Χέπμπορν, "Σαμπρίνα" (1954) Χάμφρευ Μπόγκαρτ, Όντρευ Χέπμπορν, Γουίλλιαμ Χόλντεν, "Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως" (1954) Γκρέης Κέλλυ, Ρέη Μίλλαντ, "Αστείο Μουτράκι" (1957) Φρέντ Αστέρ, Όντρευ Χέπμπορν, "Δεσμώτης του Ιλίγγου" (1958) Τζέημς Στιούαρτ, Κίμ Νόβακ, "Πρόγευμα στο Τίφανις" (1961) Όντρευ Χέπμπορν, Τζώρτζ Πέπαρντ, "Ραντεβού στο Παρίσι" (1963) Κάρυ Γκράντ, Όντρευ Χέπμπορν, "Μπόννι και Κλάιντ" (1967) Φέη Νταναγουέη, Γουώρεν Μπήτυ, "Η Πρώτη Σελίδα" (1974) Τζάκ Λέμμον, Γουώλτερ Ματτάου και η συνέχεια επί της οθόνης...


Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από κάποιο θερινό σινεμά, που πότε-πότε θυμόμαστε και νοσταλγούμε και το ξέρουμε ότι αυτή η ζωηρή ανάμνηση δεν θα σβήσει ποτέ. Ο χρόνος αντιμετώπισε με σεβασμό τα θερινά σινεμά, τα οποία δόξασαν μια τέχνη και λάμπρυναν μια εποχή. Σε μια Ελλάδα που χάνεται απομακρυσμένη από τις αξίες της, τα θερινά σινεμά είναι ακόμη εδώ, η κινηματογραφική ναυαρχίδα των χολλυγουντιανών επιλογών, για τους ορκισμένους εραστές της έβδομης τέχνης, να ξαναδούμε ταινίες που είχαν μιλήσει στην καρδιά μας, όταν είμαστε ακόμη παιδιά, ταινίες που βρήκαν τη σωστή τους θέση στο αρχείο της ψυχής. Η παρουσία μας σε κάποια προβολή κι ένας ελάχιστος φόρος τιμής, σαν μια βαθιά υπόκλιση από εμάς σε όλους αυτούς που ανέβηκαν στη σκηνή του μύθου για πάντα…
Σ' ένα σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στα παλιά, σε μια εποχή που δεν θα επιστρέψει ποτέ…


Σπύρος Πιτικάρης, για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης, http://www.mikrosserifis.blogspot.com/
Σεπτέμβριος 2010
Επιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 11 - Χάρολντ Φόστερ (Harold Rudolf Foster) [18/08/1892 - 25/07/1982] Χάλιφαξ, Καναδάς


Ο Harold Rudolf Foster (18 Αυγούστου 1892 - 25 Ιουλίου 1982), γνωστός και ως Hal Foster, ήταν ένας Καναδό-Αμερικανός εικονογράφος, πιο γνωστός ως ο δημιουργός του βραβευμένου κόμικς "Prince Valiant", που επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες και μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Ο Foster ήταν 73 ετών όταν εξελέγη μέλος της Great Britain's Royal Society of Arts, μια τιμή που έχει γίνει σε πολύ λίγους Αμερικανούς.

Γεννήθηκε στο Halifax της Νέας Σκωτίας και μετακόμισε στο Σικάγο το 1919, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σικάγο και σύντομα βρέθηκε να δουλεύει με εικόνες. Ο εικονογράφος JC Leyendecker ήταν μια πρόωρη επιρροή γι' αυτόν.


Ο Foster έκανε την προσαρμογή σε κόμικς του βιβλίου "Τarzan of the Apes", του Edgar Rice Burroughs. Το κόμικς ξεκίνησε να δημοσιεύεται στον Τύπο στις 7 Ιανουαρίου του 1929 και αφού ολοκληρώθηκε ο Foster εγκατέλειψε τον Ταρζάν, αφήνοντας τα ηνία στον Rex Maxon, ο οποίος ανέλαβε τον ήρωα σε καθημερινή βάση από τις 10 Ιούνη του 1929. Ο Foster επέστρεψε για να κάνει το Κυριακάτικο strip του Ταρζάν από τις 27 Σεπτέμβρη του 1931, συνεχίζοντας μέχρι που ανέλαβε τον Κυριακάτικο Ταρζάν ο Burne Hogarth, στις 9 Μαΐου 1937. Ο Foster είχε κουραστεί να εργάζεται πάνω σε προσαρμογές και άρχισε να σχεδιάζει τη δική του δημιουργία.




Όταν ο διάσημος επιχειρηματίας και εκατομμυριούχος, William Randolph Hearst, του προτείνει να δημιουργήσει έναν νέο πρωτότυπο χαρακτήρα, ο Foster πέφτει με νέα όρεξη στη δουλειά και δημιουργεί έναν νέο ήρωα: τον Πρίγκιπα Βάλιαντ ("Prince Valiant").
Ο Hearst ήθελε πολύ να κάνει ο Foster ένα κόμικ για τις εφημερίδες του. Ήταν, μάλιστα, τόσο εντυπωσιασμένος με τα σχέδια του καλλιτέχνη για το "Prince Valiant" που του υποσχέθηκε να μοιραστούν 50-50 τα κέρδη από τα ακαθάριστα έσοδα του strip, μια πολύ σπάνια προσφορά για εκείνη την εποχή! Το "Prince Valiant" έκανε πρεμιέρα στις 13 Φεβρουαρίου 1937 και... συνέχισε για δεκαετίες! Το 1944 ο Foster μετακομίζει στο Κονέκτικατ.




Το 1970, ο Foster έπασχε από αρθρίτιδα και άρχισε να σχεδιάζει τη συνταξιοδότησή του. Είχε αρκετές επιλογές για το ποιος καλλιτέχνης θα τον αντικαθιστούσε στα Κυριακάτικα strip και τελικά κατέληξε στον συνεργάτη του, John Cullen Murphy, ο οποίος τον αντικατέστησε και μόνιμα από το 1971. Για αρκετά χρόνια, ο ίδιος συνέχισε να γράφει τα σενάρια και να προσθέτει αρκετές λεπτομέρειες στα σκίτσα του Murphy, μέχρι που τελικά λόγω προβλημάτων υγείας, σταμάτησε κάθε ενασχόληση με τον αγαπημένο του ήρωα.
Ο Foster πέθανε στο Spring Hill, το 1982.



Οι επιπτώσεις από την ενασχόληση του Foster με την τέχνη των κόμικς ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς χάρη σε αυτόν αναπτύχθηκαν τα περιπετειώδη strip. Λόγω των πολύ όμορφων έργων του, με τις καταπληκτικές συνθέσεις, τις σκηνές δράσης και τον λεπτομερή σχεδιασμό της ανθρώπινης ανατομίας και των κοστουμιών, πολλοί άνθρωποι έδειξαν για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τα κόμικς. Ο δε Πρίγκιπας Βάλιαντ, δημιουργούσε κύματα μεγάλου θαυμασμού σε άλλους εικονογράφους και έγινε μια σημαντική επιρροή για πολλές γενιές μετέπειτα καλλιτεχνών που άρχισαν να δημιουργούν ρεαλιστικά κόμικς. Ανάμεσά τους οι: Mark Schultz, William Stout, Joe Kubert, Frank Frazetta, George Pratt, Warren Tufts, Bill Ward, Al Williamson και Wally Wood.



Ο Foster έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως πλέον για το έργο του, ενώ και κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχθηκε πλήθος βραβείων.

Επιμέλεια κειμένου/παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης, για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης, http://www.mikrosserifis.blogspot.com/

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Εμείς προτείνουμε... 93 - Το μονοπάτι του Κθούλου (Φανταστική Λογοτεχνία)


Από τον Όγκοστ Ντέρλεθ, τον αγαπημένο μαθητή του X.Φ. Λάβκραφτ, οι ιστορίες φρίκης με πρωταγωνιστές τους Μεγάλους Παλαιούς συνεχίζονται από εκεί που τις άφησε η πένα του ανυπέρβλητου δασκάλου του φανταστικού. Στο Μονοπάτι του Κθούλου, μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν τα μυστικά των ακατονόμαστων λατρειών του σκότους, προσπαθούν απεγνωσμένα να σφραγίσουν τις πύλες των διαστάσεων που πρόκειται σύντομα να ανοίξουν για να εξαπολύσουν τον εξώτερο τρόμο. Από το μυστηριώδες Άρκαμ και το στοιχειωμένο Ίνσμουθ μέχρι τα φαράγγια των Άνδεων και τις έρημους της Αραβίας, ακολουθήστε τα ίχνη των Μεγάλων Παλαιών ως την ύστατη αναμέτρηση, καθώς η Ρ’λιέχ αναδύεται μέσα από τα κύματα του Ειρηνικού και ο Μέγας Κθούλου ξυπνά για να διεκδικήσει τη χαμένη του εξουσία!

Συγγραφέας: August Derleth
Εκδόσεις: Αίολος
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 2010
Αριθμός σελίδων: 275
Κωδικός ISBN: 9605212218
Διαστάσεις: 21×14
Τιμή: 17,75 €

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Και επίσημα τριλογία το "Χόμπιτ"


Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία. Αλλά συνήθως αυτές οι φήμες σπάνια επιβεβαιώνονται όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα project.
Κι όμως, σύμφωνα με τα πιο επίσημα χείλη, που δεν είναι αλλά από του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον, το «Χόμπιτ» που προοριζόταν για δύο ταινίες, με την πρώτη να έρχεται τον Δεκέμβριο και τη δεύτερη τα Χριστούγεννα του 2013, γίνεται οριστικά και επίσημα τριλογία! Όπως δηλαδή και ο… μεγάλος του αδελφός, ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Πίτερ Τζάκσον, μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook.
Πώς την αιτιολόγησε;

«Μόνο στο τέλος των γυρισμάτων έχεις την ευκαιρία να κάτσεις κάτω και να δεις την ταινία που έχεις δημιουργήσει. Πρόσφατα η Φραν, ο Φιλ και εγώ κάναμε αυτό ακριβώς, παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά μια αρχική έκδοση της πρώτης ταινίας – και αρκετό υλικό της δεύτερης. Ήμασταν πραγματικά ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση που έχει πάρει η ιστορία, και πιο συγκεκριμένα με τη δυναμική των χαρακτήρων και το καστ που τους έφερε στη ζωή. Όλα αυτά μας οδήγησαν σ΄ένα απλό ερώτημα: Αξίζει να αδράξουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για την ιστορία; Και η απάντηση από την δική μας πλευρά ως κινηματογραφιστές και ως φαν ήταν ένα "ναι", χωρίς επιφυλάξεις.
Γνωρίζουμε πόση από την ιστορία του Μπίλμπο Μπάγκινς, του Μάγου Γκάνταλφ, των Νάνων του Έρεμπορ, του Νεκρομάντη και της μάχης στο Ντολ Γκούλντουρ θα παραμείνει ανείπωτη εάν δεν το κάνουμε. Ο πλούτος της ιστορίας του Xόμπιτ καθώς και σχετικό υλικό που περιλαμβάνεται στον Άρχοντα των Δακτυλιδιών, μας επιτρέπει να διηγηθούμε ολοκληρωμένη την ιστορία των περιπετειών του Μπίλμπο Μπάγκινς και τον ρόλο που έπαιξε στην μερικές φορές επικίνδυνη, αλλά πάντοτε συναρπαστική, ιστορία της Μέσης Γης.
Έτσι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και εκ μέρους της New Line Cinema, της Warner Bros, της Metro-Goldwin Mayer, της Wingnut Films και ολόκληρου του καστ και του προσωπικού των ταινιών Hobbit, ανακοινώνω πως οι δύο ταινίες θα γίνουν τρεις.
Ήταν ένα απρόσμενο ταξίδι πραγματικά, και σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή του Τόλκιν, ήταν "μία ιστορία που μεγάλωνε κατά την αφήγησή της"»...


Το πιο απρόσμενο στην όλη υπόθεση είναι πως το τρίτο, άτιτλο ακόμα μέρος της ταινίας Χόμπιτ, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2014 αντί για τα Χριστούγεννα όπως συνηθίζεται, λίγους μήνες δηλαδή μετά το δεύτερο μέρος.
Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και κάποιοι «δοκιμαστικοί» τίτλοι για το τρίτο μέρος . Η εταιρεία που ανέλαβε τα websites TheHobbitAnUnexpectedJourney.com και TheHobbitThereandBackAgain.com έχει «κλείσει» κάποια domains όπως The Hobbitthedesolationofsmaug.com» and «Thehobbitriddlesinthedark.com».
Ο Πήτερ Τζάκσον είχε αφήσει να εννοηθεί στο πρόσφατο Comic-Con ότι το Χόμπιτ θα είναι τελικά τρεις ταινίες και ότι έχει δημιουργήσει μια ιστορία που περιλαμβάνει στοιχεία από 125 σελίδες με παραρτήματα που ο Τόλκιν συμπεριέλαβε σε άλλα βιβλία. Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι υπερβολή να φτιαχτούν τρεις ταινίες από ένα βιβλίο και 125 σελίδες με σημειώσεις, αλλά ο Πήτερ Τζάκσον έχει αποδείξει ότι όποτε κάποιος τον αμφισβητεί, εκείνος κάνει τη δουλειά του καλύτερα...


2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

«Μουσείο» εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Πριν από πολλά χρόνια, τα αυτοκίνητα αυτά ήταν ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορούσε στους δρόμους της Ρωσίας. Με την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας ωστόσο, γρήγορα ξεπεράστηκαν και οι ιδιοκτήτες τους τα παράτησαν.
Τώρα βρίσκονται σε μια υπαίθρια μάντρα, κοντά στην πόλη Chernousova, όπου σκουριάζουν με τον καιρό. Για τις ανάγκες της φωτογράφισης, ξαναθυμηθήκανε για λίγο την παλιά τους αίγλη...















http://perierga.gr

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...