Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αξέχαστες Ιστορίες 56 - "Ο.Κ."


Σήμερα, στην ενότητα αυτή, παρουσιάζεται μια ακόμα περιπέτεια της Θρυλικής Τετράδας. Με μια διαφορά, όμως: για πρώτη φορά, ο σχολιασμός της ιστορίας γίνεται από δύο αρθρογράφους, οι οποίοι παρουσιάζουν ο καθένας από την δική του σκοπιά, την εν λόγω περιπέτεια.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως μέρος των συνεχόμενων ανανεωτικών κινήσεων που κάνουμε στο blog μας. Πρόθεσή μας είναι, σε αυτή την ενότητα, να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι. Γι' αυτό, στο τέλος κάθε "Αξέχαστης Ιστορίας", θα αναφέρεται ο τίτλος της επόμενης, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο όσοι θέλουν να διαβάζουν την ιστορία και να μας στέλνουν τα κείμενα και τα σχόλιά τους... Εξαιρούνται κάποιες παρουσιάσεις με τυχόν έκτακτο χαρακτήρα.
Σε αυτή, λοιπόν, την "καινούρια αρχή" μας, επιλέξαμε να θυμηθούμε την ιστορία με τον πρωτότυπο τίτλο "Ο.Κ.". Η περιπέτεια αυτή γράφτηκε το χειμώνα του 1972, από τον Γιώργο Μαρμαρίδη και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 358 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ". Έπειτα, αναδημοσιεύθηκε άλλες τρεις φορές, στα τεύχη 244, 568 και 804 του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός". Η εικονογράφηση της ιστορίας έγινε από τους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή.


Σχολιασμός 1: tzortzadams
Mία από τις καλύτερες “μικρές” ιστορίες που έγραψε ο μέγιστος Γιώργος Μαρμαρίδης για τη Θρυλική Τετράδα. Υποδειγματικά καλογραμμένη western νουβέλα, εξαιρετική σε πλοκή, άφθονη δράση, κάποιες αξέχαστες σκηνές και απροσδόκητο φινάλε!
Υπόθεση: O Bανς Γουέμπερ, ιδιοκτήτης του πλούσιου ραντς "O.K." στα περίχωρα του Φρήμοντ, λαμβάνει ένα τηλεγράφημα που τον πληροφορεί πως ο ισοβίτης κατάδικος Φιλ Πάτερσον δραπέτευσε μαζί με έναν συγκρατούμενό του, αναζητώντας εκδίκηση. Κι αυτό γιατί πριν 20 χρόνια περίπου, ο Γουέμπερ, ως σερίφης της πόλης, τον είχε συλλάβει μετά από μία πολύ σκληρή μάχη με πολλούς νεκρούς. Ο ράντσερ προσπαθεί να απομακρύνει από τη πόλη του Φρήμοντ την πανέμορφη κόρη του, φοβούμενος την εκδίκηση του δραπέτη πιστολέρο. Η σύγκρουση, όμως, είναι αναπόφευκτη. Οι δύο άντρες μονομαχούν μπροστά στα μάτια της έντρομης κοπέλας και τότε κάνει την εμφάνιση της η τετράδα των υπερασπιστών του νόμου. Η ιστορία, όμως, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στο Τζιμ Άνταμς και τη παρέα του. Τα φαινόμενα ίσως και να απατούν! Εν τω μεταξύ, ο Πεπίτο Γκονζάλες με τις ασταμάτητες γκάφες του προσφέρει ρεσιτάλ γέλιου!
Δυνατό σενάριο, κάποιες αξέχαστες σκηνές, περιγραφικό και με νεύρο στυλ αφήγησης, δημιουργούν μία συναρπαστική περιπέτεια, από τη πένα του κορυφαίου –όπως έχω πει πολλάκις - συγγραφέα του είδους.
Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα στο τεύχος 568 του Μικρού Αρχηγού.
Κριτική: 4/5.


Σχολιασμός 2: adamsjim
Μια περιπέτεια από εκείνες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το Φαρ-Ουέστ. Που μιλάει για την αγριότητα και την ομορφιά του. Για τα συναισθήματα αγάπης και μίσους που ένιωθαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Για τη μάχη του καλού και του κακού. Για την δικαιοσύνη, την απληστία, το θάρρος και το καθήκον...
Υπόθεση: Ένας άκρως επικίνδυνος κακοποιός δραπετεύει από τις φυλακές του Σαν Κρίστομπαλ και ο Βανς Γουέμπερ, ιδιοκτήτης του ραντς «Ο.Κ.», έχει κάθε λόγο ν’ ανησυχεί γι’ αυτό. Ήταν σερίφης στο Κόντυ, όταν πριν από πολλά χρόνια συνέλαβε τον Φιλ Πάτερσον και ο κακοποιός όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή μιλούσε συνεχώς για την εκδίκηση που θα έπαιρνε. Ο Γουέμπερ δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τον εαυτό του, όσο για την μονάκριβη κόρη του και γι’ αυτό αποφασίζει να την απομακρύνει από την περιοχή στέλνοντάς την με το τραίνο στην θεία της. Δυστυχώς γι’ αυτόν, όμως, ο Πάτερσον τους συναντάει στον δρόμο…
Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα στο τεύχος 568 του Μικρού Αρχηγού.
Κριτική: 5/5.

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία": "Διπλό παιχνίδι". Αναζητήστε την στα τεύχη 562, 999 και 1445 του περιοδικού "Μικρός Σερίφης", διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (mikrosserifis.club@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μια σαύρα που μοιάζει στον Spider-Man!


Αυτό το είδος σαύρας, που είναι γνωστό ως Agama Mwanzae (πλήρης ονομασία Mwanza Flat-headed Agama) συναντιέται στην Τανζανία, τη Ρουάντα και την Κένυα. Ζει σε ημι-ερήμους και μπορεί συχνά να τη δει κανείς, με τη ζέστη της ημέρας, ξαπλωμένη στα βράχια. Το κεφάλι του αρσενικού, ο λαιμός του και οι ώμοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή ιώδες χρώμα, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι σκούρο μπλε. Το θηλυκό είναι κυρίως καφέ και είναι δύσκολο να διακριθεί από θηλυκά Agamas άλλων ειδών. Το είδος έχει γίνει της μόδας ως κατοικίδιο ζώο λόγω του χρωματισμού του, το οποίο μοιάζει με τον υπερήρωα των κόμικ, Spider-Man! Αμφιβάλει κανείς;








2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Νέες εκδόσεις 328 - Λούκυ Λουκ - Έθνος #2


Η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" κυκλοφόρησε σήμερα το φύλλο αρ. 1585 με ένθετο ένα ολόκληρο τεύχος του Λούκυ Λουκ. Υπενθυμίζουμε ότι, σε συνεργασία με την "Μαμούθ Κόμιξ", η εφημερίδα κυκλοφορεί μια σειρά τευχών του δημοφιλούς ήρωα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει και ενός άλλου είδους αναγνωστικό κοινό. Πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης και προσιτή τιμή (4,00 ευρώ η έκδοση με τις προσφορές).

Το σημερινό τεύχος: ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ ("CHASSEUR DE PRIMES")
Ανάμεσα στα πλάσματα της Άγριας Δύσης, το κοράκι ήταν το πιο μισητό από το τσακάλι, τον κροταλία ή τα όρνια. Απρόσκλητοι υπηρέτες της δικαιοσύνης, τα "κοράκια" αντιμετώπιζαν παντού την περιφρόνηση. Γιατί τα "κοράκια" κέρδιζαν το ψωμί τους με αντάλλαγμα την ελευθερία ή την ζωή των θυμάτων τους. Ενώ μερικές Κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφορούν την Δευτέρα, ο Λούκυ Λουκ δηλώνει ότι προτιμά να πίνει το ουίσκι του σε ποτήρι... Και ότι σκοπεύει να παραμείνει ένας φτωχός και μόνος καουμπόι, παρ' όλο που μερικοί είναι ικανοί να ξεκινήσουν ακόμα και εμφύλιο πόλεμο για ένα κουτάλι του τσαγιού, αξίας 100.000 δολλαρίων. Υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα έρχονται έτσι όπως δεν τα περιμένουμε και γι' αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα καλογυαλισμένες τις μπότες μας. Και μερικές φορές αποδεικνύεται ότι η καλύτερη τιμωρία που αξίζει σ' έναν κυνηγό είναι να πάρει τη θέση του θηράματος.


Την επόμενη Κυριακή: ΝΤΑΙHΖΥ ΤΑΟΥΝ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 327 - Μίκυ Μάους #2432


Στο νέο τεύχος του Μίκυ Μάους… Πριν από δύο αιώνες, ένας νεαρός που του άρεσε να μασουλάει καλαμπόκια, ίδρυσε μια πόλη που θα έγραφε ιστορία! Διαβάστε την ιστορία που μιλά για τις ρίζες της Λιμνούπολης στις σελίδες του περιοδικού…
Ακόμη, τι θα συμβεί όταν ο θείος Σκρουτζ στείλει τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ στον κρατήρα ενός ηφαιστείου για να βρουν πολύτιμους λίθους;
Τέλος, η Μάτζικα δημιουργεί κατά λάθος ένα τέρας που σπέρνει τον όλεθρο. Με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει να το σταματήσει;
Κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα!

Αναλυτικά, οι ιστορίες του τεύχους:
1. Σκρουτζ Μακ Ντακ: Ο πολύχρωμος κρατήρας
2. 313: Το κλειδί
3. 313: Ελαστικός κινητήρας
4. 313: Γερό κράτημα
5. Χιούη-Λιούη-Ντιούη: Οι ρίζες της Λιμνούπολης
6. Μάτζικα ντε Σπελ: Το καταστροφικό τέρας

Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 100
Τιμή: 1,50 €

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 133 - Όσα Φοβούνται οι Σοφοί, Α' Τόμος (Φανταστική Λογοτεχνία)


Όσα Φοβούνται οι Σοφοί, Α' Τόμος
Σειρά: The Kingkiller Chronicle, Βιβλίο 2


Συγγραφέας: Patrick Rothfuss
Μετάφραση: Ανδρέας Μιαούλης
Σχήμα: 14x23
Σελίδες: 728
ISBN: 978-960-497-548-8
Ημερομηνία έκδοσης: 18/02/2013
Τιμή:
€19,90

"Το όνομά μου είναι Κβοθ.
Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες. Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον. Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες κι έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν.
Ίσως με έχετε ακουστά..."


Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, ο Κβοθ προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για τους μυστηριώδεις Χανδριανούς, τα ίχνη των οποίων χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Όμως η σύγκρουσή του με ένα πανίσχυρο μέλος της αριστοκρατίας θα αλλάξει για πάντα τα σχέδιά του...
H συγκλονιστική εξιστόρηση των περιπετειών ενός από τους κορυφαίους ήρωες φαντασίας συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο μιας σειράς που έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας.

«Το διάβασα μέσα σε μία μέρα, μένοντας ξύπνιος μέχρι την αυγή για να το τελειώσω και ήδη περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια...»
- George R.R. Martin, συγγραφέας του GAME OF THRONES

«Θυμίζει το έργο του J.R.R. Tolkien και του G.R.R. Martin, χωρίς όμως να τους μιμείται. Σίγουρα θα γίνει κλασικό...»
- The London Times

«Διαβάστε οπωσδήποτε τα βιβλία του Rothfuss.»
- amazon.com

«Ένας συγγραφέας με αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Μια μαγευτική ιστορία με μοναδική πλοκή.»
- Terry Brooks

«O νέος μεγάλος συγγραφέας που όλοι περιμέναμε... ένα εκπληκτικό βιβλίο.»

Το προηγούμενο βιβλίο της σειράς:
The Kingkiller Chronicle, Βιβλίο 1: Το Όνομα του Ανέμου


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 326 - Φάντομ #8


Τίτλος επεισοδίου: Η ζωή ενός ήρωα

Στο νέο τεύχος του περιοδικού "Φάντομ", ο Φάντομ ταξιδεύει στον 23ο αιώνα και θα μάθει όλα όσα πρόκειται να συμβούν… Ποιος νίκησε στον πόλεμο με τους Εβρονιανούς; Τι απέγινε ο Νούμερο Ένα; Τι απέγινε ο ίδιος; Είναι αυτός που έσωσε την Γη ή αυτός που την πήρε στον λαιμό του;
Δράση και ανατροπές σε ένα τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε!
Κυκλοφορεί από την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα!

Σχέδιο εξωφύλλου: Alessandro Barbucci
Σενάριο: Alessandro Sisti
Σχέδιο: Alessandro Barbucci
Μελάνια: Massimo Sardi
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 1η Μαίου 1997, Ιταλία
Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 76
Τιμή: 1,80€

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

10 Δημιουργοί Σχεδιάζουν... την Black Cat


Stanley Lau

Η Black Cat, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, μια ηρωίδα που εμφανίζεται σε περιοδικά της εταιρείας Marvel Comics. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Marv Wolfman και τον καλλιτέχνη Keith Pollard, ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο "The Amazing Spider-Man" # 194 (Ιούλιος 1979).
Η Felicia Hardy είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την μάσκα. Κόρη ενός παγκοσμίου φήμης διαρρήκτη, μετά από ένα τραυματικό γεγονός, η Felicia αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της και γίνεται η Μαύρη Γάτα. Εκπαιδεύεται σε διάφορα στυλ μάχης και ακροβατικά. Παρά την αντιπάθειά της προς τους άνδρες, η Felicia αισθάνεται μια συγγένεια-συμπάθεια-φιλία-αγάπη για τον Spider-Man.
Η Black Cat, κατετάγη 27η στο "Comics Buyer's Guide 's", για τις 100 πιο σέξι γυναίκες των κόμικς.
Τα σχέδια με πρωταγωνίστρια την Black Cat, αμέτρητα! Πώς μπορείς, λοιπόν, να επιλέξεις τα καλύτερα από αυτά για μια τέτοια παρουσίαση, όταν γνωρίζεις ότι θα πρέπει να το κάνεις αυτό ανάμεσα στις χιλιάδες των σχεδίων που έχουν γίνει με πρωταγωνίστρια την Μαύρη Γάτα;
Η δική μας επιλογή βασίστηκε σε εντελώς προσωπικά κριτήρια, θέλοντας να καταδείξουμε κάποιες από τις πιο γνώριμες σχεδιαστικά μορφές της ηρωίδας. Φυσικά αφήσαμε (αναγκαστικά) δεκάδες αγαπημένες εικόνες εκτός της παρουσίασης αυτής...


Al Rio


Terry Dodson


Alex Lei


J. Scott Campbell


Yildiray Cinar


David Finch


Boris Vallejo


Adam Hughes


Elton Ramalho

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 132 - Υγρός θάνατος (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Ένα μυθιστόρημα, γεμάτο αγωνία, ανατροπές, ανατριχιαστικά μυστικά και άρωμα θανάτου…
Είναι ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι στα παράλια της βορειοανατολικής Αγγλίας. Η Τζούλι Άρμστρονγκ επιστρέφει στο σπίτι της μετά από μια νυχτερινή έξοδο και βρίσκει τον γιο της στραγγαλισμένο, ξαπλωμένο σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό και καλυμμένο με λουλούδια…
Αυτός ο επιτηδευμένος φόνος συνεπαίρνει την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ. Σύντομα ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα καλυμμένο με λουλούδια, αυτή τη φορά στη σχισμή ενός παραθαλάσσιου βράχου. Η Βέρα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να ανακαλύψει αυτόν τον δολοφόνο που μετατρέπει τον θάνατο σε τέχνη.
Καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να μοιραστούν τα πιο βαθιά και σκοτεινά μυστικά τους, ο δολοφόνος παρακολουθεί, περιμένει και ετοιμάζεται να δημιουργήσει άλλον έναν όμορφο, υγρό τάφο…

"…Η πόρτα του μπάνιου ήταν κλειστή και η Τζούλι είδε λίγο φως στη χαραμάδα. Κλασικά πράγματα. Της έπαιρνε ώρες να πείσει τον Λουκ να μπει για ντουζ το πρωί και εκείνος αποφάσιζε να κάνει μπάνιο στη μέση της νύχτας… Χτύπησε την πόρτα του μπάνιου. Ο Λουκ δεν απάντησε. Θα περνούσε πάλι μια από τις φάσεις του.
…Η Τζούλι γύρισε πίσω στο μπάνιο και χτύπησε δυνατά την πόρτα με ανοιχτή την παλάμη της. Στο τρίτο χτύπημα η πόρτα άνοιξε μόνη της. Δεν ήταν κλειδωμένη. Υπήρχε μια βαριά και γλυκιά μυρωδιά από αιθέρια έλαια, που η Τζούλι δεν αναγνώριζε. Τα ρούχα του Λουκ ήταν τακτικά διπλωμένα στη λεκάνη της τουαλέτας. Πάντα ήταν όμορφος. Από τότε που ήταν μωρό… Ήταν τα ξανθά μαλλιά και τα σκουρόχρωμα μάτια του, οι μακριές σκούρες βλεφαρίδες.
Η Τζούλι τον κοίταξε, βυθισμένο κάτω από το νερό, με τα μαλλιά του να εξέχουν στην επιφάνεια σαν συστάδες από φύκια. Δεν μπορούσε να δει το σώμα του από τα λουλούδια… Έπλεαν στο αρωματισμένο νερό. Μόνο τα άνθη, όχι οι μίσχοι και τα φύλλα…"

Το μυθιστόρημα "Υγρός θάνατος" (Hidden Depths) έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη, σε τηλεοπτική σειρά του δικτύου ITV, με πρωταγωνίστρια την Brenda Blethyn.
Η συγγραφέας: Η Ann Cleeves εργάστηκε ως δικαστικός επιμελητής, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών, αλλά και στην ακτοφυλακή, προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων. Το 2006 η Ann κέρδισε το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο λογοτεχνίας Duncan Lawrie Dagger στην κατηγορία Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της "Raven Black". Η συγγραφέας ζει στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας.

Συγγραφέας: Ann Cleeves
Σελίδες: 456
Διαστάσεις: 13x19 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-484-4
Τιμή: €17,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Έντουαρντ Γκόρι (Edward Gorey)


Ο Edward St. John Gorey (όπως ήταν το πλήρες όνομά του), ήταν ένας Αμερικανός συγγραφέας και καλλιτέχνης, γνωστός για τα μακάβρια, εικονογραφημένα βιβλία του.
Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου 1925, στο Σικάγο. Αν και συχνά δήλωνε πως η εκπαίδευσή του στην τέχνη ήταν "αμελητέα", ο Gorey σπούδασε τέχνες για ένα εξάμηνο στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο, "School of the Art Institute of Chicago", το 1943.
Από το 1953 μέχρι το 1960, ζούσε στη Νέα Υόρκη και δούλευε στο τμήμα τεχνών της εκδοτικής Doubleday Anchor, εικονογραφώντας εξώφυλλα βιβλίων και σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτοντας εικονογραφήσεις και στο κείμενο. Δούλεψε πάνω σε ποικίλα βιβλία όπως το "Dracula" του Bram Stoker, το "The War of the Worlds" του H. G. Wells και το "Old Possum's Book of Practical Cats" του T. S. Eliot. Στα χρόνια που ακολούθησαν δημιούργησε εξώφυλλα και εικονογραφήσεις για πολλά παιδικά βιβλία από τον John Bellairs, όπως επίσης και βιβλία που ξεκίνησε ο Bellairs και συνέχισε ο Brad Strickland μετά το θάνατο του Bellairs.


Η πρώτη του ανεξάρτητη δουλειά, το "The Unstrung Harp", εκδόθηκε το 1953. Επίσης εξέδωσε βιβλία χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα τα οποία ήταν αναγραμματισμοί του ονόματός του, όπως Ogdred Weary, Dogear Wryde, Ms. Regera Dowdy και δεκάδες άλλα. Στα βιβλία του υπέγραφε επίσης με τα ονόματα Eduard Blutig ("Edward Gory") και O. Müde (Γερμανικά για το O. Weary), ένα γερμανικό λογοπαίγνιο του ονόματός του.
Τα εικονογραφημένα και κάποιες φορές χωρίς λόγια βιβλία του Gorey, με τον ακαθόριστο, δυσοίωνο αέρα τους και τη φαινομενικά Βικτωριανή σύνθεσή τους, είχαν ανέκαθεν ένα είδος λατρείας από το κοινό. Ο Gorey έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το animation που έκανε για την εισαγωγή της σειράς του "PBS Mystery!" το 1980, όπως επίσης και για τα σχέδιά του για την παραγωγή του θεάτρου Broadway, "Dracula", το 1977, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Tony Award για Καλύτερο Σχεδιασμό Κοστουμιού.


Εξ αιτίας της σκηνογραφίας και του στυλ της δουλειάς του Gorey, πολλοί είχαν υποθέσει πως ήταν Βρετανός, όμως στην πραγματικότητα δεν είχε επισκεφτεί ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν ταξίδευε σχεδόν ποτέ.
Ο Gorey ήταν φημισμένος για την αγάπη που έτρεφε για το μπαλέτο, τα γούνινα παλτά, τα παπούτσια για τένις και τις γάτες, από τις οποίες είχε ένα μεγάλο αριθμό. Όλα τα παραπάνω φαίνονται ξεκάθαρα και στη δουλειά του.


Αν και τα βιβλία του Gorey ήταν δημοφιλή και στα παιδιά, ο ίδιος δε συναναστρεφόταν πολύ μαζί τους και δεν ένοιωθε ιδιαίτερη στοργή γι' αυτά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αυτό πού τυπικά χαρακτηρίζει τον Gorey είναι η ιδιότητα του εικονογράφου. Τα βιβλία του μπορούν να βρεθούν στα τμήματα καρτούν και χιούμορ των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Παρόλ' αυτά, βιβλία όπως το "The Object Lesson", έχουν κερδίσει το σεβασμό των κριτικών ως έργα σουρεαλιστικά. Οι πειραματισμοί του —το να δημιουργεί βιβλία χωρίς λόγια, βιβλία που είχαν, στην κυριολεξία, το μέγεθος σπιρτόκουτου, βιβλία τρισδιάστατα (pop-up), βιβλία αποκλειστικά γεμάτα με άψυχα αντικείμενα— περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Ο Gorey κατέτασσε τη δουλειά του ως λογοτεχνικές ανοησίες, είδος που έγινε γνωστό από τους Λιούις Κάρολ και Έντουαρντ Λιρ...
Πέθανε στις 15 Απριλίου του 2000 στη Μασαχουσέτη.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 131 - Καταδίωξη (Αστυνομικό μυθιστόρημα)



ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

Η Φιόνα Μπρίστοου πιστεύει ότι έχει ξεφύγει από τον εφιάλτη,
όμως το παρελθόν την καταδιώκει ακόμα...

Η ζωή της Φιόνα Μπρίστοου φαντάζει για πολλούς ειδυλλιακή. Ζώντας μακριά από τη φασαρία και το άγχος της πόλης μαζί με τα τρία πιστά της λαμπραντόρ, εργάζεται ως εκπαιδεύτρια σκύλων και συμμετέχει εθελοντικά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Όμως η Φιόνα έφτασε ως εδώ περνώντας από έναν εφιάλτη... αρκετά χρόνια πριν, ήταν η μοναδική που επιβίωσε από το μένος ενός κατά συρροή δολοφόνου.
Στη νήσο Όρκας, η Φιόνα έχει βρει την απαραίτητη γαλήνη και μοναξιά για να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Μια ερωτική σχέση είναι το τελευταίο που έχει στο μυαλό της – μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Σάιμον Ντόιλ, όταν αυτός της ζητά να εκπαιδεύσει τον ιδιότροπο σκύλο του.
Καθώς η εκπαίδευση προχωρά, ο Σάιμον αρχίζει να δένεται με το σκύλο του - ενώ ταυτόχρονα ερωτεύεται την εκπαιδεύτριά του. Όμως το παρελθόν έρχεται να στοιχειώσει και πάλι τη ζωή της Φιόνα. Ένας νέος δολοφόνος έχει αναδυθεί απ' τις σκιές, ένας άντρας με ένα και μοναδικό κίνητρο: να ολοκληρώσει το έργο του μέντορά του...

«Η Roberts συνδυάζει μοναδικά το αισθηματικό μυθιστόρημα και το σασπένς σε ένα βιβλίο που θα σας κάνει να ξενυχτήσετε».
- IMAGE MAGAZINE

Συγγραφέας: Nora Roberts
Μετάφραση: Ιφιγένεια Αναστασίου, Γιάννα Αναστοπούλου
Σχήμα: 12,5x18,5
Σελίδες: 544
ISBN: 978-960-497-546-4
Ημερομηνία έκδοσης: 07/02/2013
Εκδόσεις: Anubis, Σειρά POCKET
Τιμή: €8,50

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Νέες εκδόσεις 325 - Deathnote #11


Deathnote: Αδελφές Ψυχές

Συγγραφέας: Tsugumi Ohba
Εικονογράφηση: Takeshi Obata
Μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σχήμα: 12,5x19
Σελίδες: 216
ISBN: 978-960-497-517-4
Ημερομηνία έκδοσης: 04/02/2013
Τιμή: €9,90
Εκδόσεις: Anubis

Ο Λάιτ Γιαγκάμι είναι ένας άριστος μαθητής λυκείου -ο οποίος, όμως, πλήττει αφόρητα. Όλα αλλάζουν όταν βρίσκει το Deathnote, ένα «τετράδιο θανάτου». Αν το όνομα κάποιου ανθρώπου γραφτεί στις σελίδες του τετραδίου αυτού, ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα πεθάνει. Έτσι, ο Λάιτ έχει βάλει στόχο να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του τετραδίου για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό...

ΑΔΕΛΦΕΣ ΨΥΧΕΣ
Οι πρόσφατες μηχανορραφίες του Λάιτ θέτουν σε σκληρή δοκιμασία ακόμη και την απαράμιλλη ευφυΐα του, καθώς ο Νίαρ ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει τον Κίρα. Ο Νίαρ είναι σίγουρος ότι ο Λάιτ και ο Κίρα είναι το ίδιο πρόσωπο αλλά το αίσθημα τιμής που έχει ως κληρονόμος του Ελ, δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες. Δεν θέλει απλώς να σταματήσει τις δολοφονίες του Κίρα -θέλει να εκθέσει τον Λάιτ ως τον διαβόητο δολοφόνο του Τετραδίου Θανάτου. Ο Λάιτ νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκλησή του... μήπως, όμως, οι πιέσεις από την αρραβωνιαστικιά του, την καινούρια του ερωμένη και τον νέο του βοηθό, αποβούν τελικά μοιραίες;

Το βιβλίο αυτό ανήκει στη σειρά: Deathnote
Τα άλλα βιβλία της σειράς:

Deathnote: Ανία, Βιβλίο 1
Deathnote: Σύγκλιση, Βιβλίο 2
Deathnote: Αυταπάρνηση, Βιβλίο 3
Deathnote: Έρωτας, Βιβλίο 4
Deathnote: Εκτός Ελέγχου, Βιβλίο 5
Deathnote: Δούναι και Λαβείν, Βιβλίο 6
Deathnote: Μηδέν, Βιβλίο 7
Deathnote: Στόχος, Βιβλίο 8
Deathnote: Επαφή, Βιβλίο 9
Deathnote: Διαγραφή, Βιβλίο 10

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 130 - Επιχείρηση Κιμάς (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Η Επιχείρηση Κιμάς είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ από τους κατασκόπους του Τσόρτσιλ – ένα σκανδαλώδες ψέμα που ταξίδεψε μέχρι το γραφείο του Χίτλερ!

Τον Απρίλιο του 1943, ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα να επιπλέει κοντά στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τον Βρετανό ταγματάρχη Ουίλιαμ Μάρτιν, στη ζώνη του οποίου είναι δεμένη μια δερμάτινη τσάντα που περιέχει ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών: άκρως απόρρητα σχέδια για μια συμμαχική εισβολή.
Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ... Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα ήταν πλαστά: μια καλοστημένη παγίδα, δόλωμα για τους Ναζί, η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση σε καιρό πολέμου που επιχειρήθηκε ποτέ -και σίγουρα η πιο παράξενη. Εξαπάτησε τους επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας, έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις, και έσωσε χιλιάδες ζωές πείθοντας τους Γερμανούς ότι, αντί για τη Σικελία, τα συμμαχικά στρατεύματα σκόπευαν να εισβάλουν στην Ελλάδα.
Η "Επιχείρηση Κιμάς" είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ, η οποία έγινε εφικτή μέσω της εξαπόλυσης ενός μυστικού πράκτορα που ήταν εντελώς διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον κατάσκοπο του παρελθόντος ή του μέλλοντος: ήταν... νεκρός.
Δημιούργημα ενός εκκεντρικού αξιωματικού της RAF και ενός πανέξυπνου Εβραίου δικηγόρου, η μεγάλη απάτη περιλάμβανε ένα εκπληκτικό σύνολο χαρακτήρων -μεταξύ άλλων, έναν διάσημο εγκληματολόγο-παθολόγο, έναν χρυσοθήρα, έναν εφευρέτη, έναν πλοίαρχο υποβρυχίου, τρεις συγγραφείς, έναν Άγγλο χειριστή κατασκόπων που ντυνόταν γυναίκα, έναν οξύθυμο ναύαρχο που αγαπούσε το ψάρεμα με μύγα, και... έναν νεκρό Ουαλό άστεγο αλήτη. Με πλαστογραφίες, φαντασία και ξελόγιασμα, η ομάδα των κατασκόπων του Τσόρτσιλ ύφανε έναν ιστό παραπλάνησης τόσο περίτεχνο και πειστικό που άρχισαν να τον πιστεύουν και οι ίδιοι.
Η παραπλάνηση ξεκίνησε σε ένα υπόγειο του Λονδίνου και ταξίδεψε στη Σκωτία, την Ισπανία, και τη Γερμανία πριν καταλήξει στο γραφείο του ίδιου του Χίτλερ.
Μια συναρπαστική κατασκοπευτική ιστορία που είναι πέρα για πέρα αληθινή!

Ο πόλεμος, που βρισκόταν πια στον τέταρτο χρόνο του, δεν είχε ακουμπήσει και πολύ αυτό το τμήμα της Ισπανίας. Κάποιες φορές ο Χοσέ είχε συναντήσει στο νερό παράξενα εκβράσματα ναυαγίων, κομμάτια καρβουνιασμένου ξύλου, κηλίδες πετρελαίου, και άλλα συντρίμμια που μαρτυρούσαν για μάχες κάπου μακριά στη θάλασσα... Είχε φτάσει το μέσο του πρωινού όταν ο Χοσέ παρατήρησε μια «άμορφη μάζα» πάνω από την επιφάνεια του νερού…. Ήταν ένα σώμα, που έπλεε μπρούμυτα και κρατιόταν στην επιφάνεια από ένα κίτρινο σωσίβιο, με αόρατο το κάτω μέρος του κορμού. Φαινόταν να είναι ντυμένο με στολή… Δύο μήνες νωρίτερα, σε ένα μικρό καπνισμένο υπόγειο δωμάτιο κάτω από το κτίριο του ναυαρχείου στο Ουάιτχολ, δύο άντρες προβληματίζονταν με έναν γρίφο δικής τους επινόησης: πώς να δημιουργήσουν ένα άτομο από το πουθενά, έναν άνδρα που δεν υπήρξε ποτέ...

"Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που θα λατρέψουν όσοι απολαμβάνουν τις κατασκοπευτικές ιστορίες. Μια ιστορία τόσο ευφάνταστη που ακόμα και ο δημιουργός του 007, ο Ίαν Φλέμινγκ -που υπηρέτησε κατά τον πόλεμο στο ίδιο τμήμα με τον Μόνταγκιου- δεν θα είχε τολμήσει να επινοήσει ποτέ" (Μαξ Χέιστινγκς, Sunday Times)

"Η φανταστική πλοκή και το σύνολο των εκκεντρικών χαρακτήρων κάνει αυτό το βιβλίο να μοιάζει με μια εξαιρετικά απίθανη κατασκοπευτική ιστορία. Μόνο χάρη στη δεξιοτεχνία του Μακιντάιρ δεν ξεχνάμε ούτε για ένα λεπτό ότι στην πραγματικότητα είναι όλα αληθινά" (Daily Telegraph)

"Ο Μακιντάιρ διαθέτει τη μύτη του καλύτερου δημοσιογράφου στον εντοπισμό μιας σπουδαίας ιστορίας και την ικανότητα του πιο ευφάνταστου συγγραφέα στη διήγησή της... ένας πραγματικός μάγος του λόγου" (Κρεγκ Μπράουν, Mail on Sunday)

"Θαυμάσιο και... σχεδόν παράλογα διασκεδαστικό!" (Μάλκολμ Γκλάντγουελ, New Yorker)

"Συναρπαστικό... Οι περιπλοκές και οι συνέπειες της ιστορίας που διηγείται ο Μακιντάιρ στο βιβλίο "Επιχείρηση Κιμάς" σε καθηλώνουν -ένας φόρος τιμής στις εντυπωσιακές ικανότητές του ως λαγωνικού (τις οποίες έχουμε θαυμάσει και στα προηγούμενα βιβλία του) και τις δυνατότητές του ως συγγραφέα. Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση, την αναλυτική παράθεση, τη διήγηση και τον ρυθμό έχει πραγματικά το ένστικτο του συγγραφέα διηγημάτων, αντί για εκείνο του ιστορικού" (Ουίλιαμ Μπόιντ, The Times)

Ξενόγλωσσος τίτλος: OPERATION MINCEMEAT
Συγγραφέας: Ben Macintyre
Μετάφραση: Φώτης Σκουλαρίκης
Σελίδες: 592
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-499-8
Τιμή: €19,90
Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ας θυμηθούμε... 17 - Οι Έμποροι των Εθνών


Ήτανε μια φορά, μάτια μου κι έναν καιρό...

Οι έμποροι των Εθνών (1973)
Τηλεοπτική σειρά, 52 επεισοδίων. Ημέρα προβολής: Τετάρτη.
Διάρκεια επεισοδίου: 45'
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 1973
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 1974
Είδος: Ιστορική, Κανάλι: ΕΙΡΤ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ποντίκας, Κώστας Φέρρης
Σενάριο: Γιώργος Μπαλλής, Κώστας Δαρλάσης
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Ξαρχάκος
Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις, Τάσος Ζωγράφος
Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας
Ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας (Ιωάννης Μούχρας), Κατερίνα Αποστόλου (Αυγούστα), Ανδρέας Μπάρκουλης (Μάρκος Σανούτος 1, 1973-1974), Στάθης Ψάλτης (γελωτοποιός), Μαρία Αλκαίου (καλόγρια, 1973-1974), Γιώργος Μπέλλος (Μάρκος Σανούτος 2, 1974), Ελένη Χαλκούση (παραμάνα), Αντώνης Αντωνίου (Μιρχάν), Θόδωρος Μορίδης (Μέγας Δόγης), Νίκος Λυκομήτρος (Σκιάχτης), Λάζος Τερζάς (Μηνάς), Ειρήνη Κουμαριανού (Μάγισσα), Ακτή Δρίνη (Ζηνοβία), Γιώργος Καραφάς (Ευτύχιος), Σταύρος Αβδούλος (Κορτάτσης), Νίκος Παγκράτης (Κόμης Γύζης), Γιώργος Παγκός (Κόμης Κουϊρίνης), Κυριάκος Κατριβάνος, Μαίρη Σολωμού, Νικήτας Τσακίρογλου.


Υπόθεση:
Ο Ιωάννης Μούχρας, άρχοντας της Νάξου προς τα τέλη του 12ου αιώνα και παντρεμένος με την πανέμορφη Αυγούστα, έχει την υποχρέωση να πολεμά τους Γενοβέζους και τους πειρατές, κρατώντας το νησί κάτω από την εξουσία της Βενετίας.
Σε μια ναυμαχία, απελευθερώνει τον αιχμάλωτο από τους πειρατές Βενετό ναύαρχο, Μάρκο Σανούτο και τον φιλοξενεί στον πύργο του. Ο Σανούτος, όμως, καταχράται τη φιλοξενία του και απάγει την όμορφη Αυγούστα, οδηγώντας την στα παλάτια του στη Βενετία. Εκείνη τον ερωτεύεται αλλά η ζωή κοντά του είναι μαρτυρική.
Τελικά τον εγκαταλείπει και κλείνεται σε μοναστήρι στη Πάτμο. Ο Μούχρας έρχεται μεταμφιεσμένος στη Βενετία και δολοφονεί τον Σανούτο. Αναζητά την Αυγούστα στο μοναστήρι, αλλά φτάνει αργά και πληροφορείται το θάνατό της...


Trivia:
-"Οι Έμποροι των Εθνών" ήταν η πρώτη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην Ελληνική τηλεόραση.
-Στο δεύτερο μυθιστόρημά του, «Οι Έμποροι των Εθνών», ο Παπαδιαμάντης ξεπερνάει την πρώτη του προσπάθεια και παρουσιάζει ένα έργο, το οποίο δεν στάθηκε μόνο σημαντική προσφορά στην εποχή του αλλά και σήμερα μπορεί να σταθεί δίπλα στα καλύτερα ιστορικά και ρομαντικά ελληνικά μυθιστορήματα. Μια πληθωρική φαντασία, πλαισιωμένη με την τεχνική του ταλέντου, έδωσε ένα έργο πραγματικά γνήσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ξαναζωντανεύει τη νησιώτικη Βενετοκρατία στην πρώτη της εξόρμηση για την κατάκτηση των Κυκλάδων και περιγράφει με δαντικές εικόνες την αγριότητα των Βενετών και των Γενοβέζων, που είχαν ως μόνο νόμο τους την αυθαιρεσία και την ωμή ιδιοτέλεια. Αυτοί είναι οι «έμποροι των εθνών», που η δίψα του χρήματος τους μεταβάλλει σε λύκους και απαίσιους φονιάδες των ήσυχων ανθρώπων των ελληνικών νησιών.


Ο Στάθης Ψάλτης, ως γελωτοποιός
(Απόσπασμα φωτογραφίας από το αρχείο του Δημήτρη Ποντίκα)

-«Εν έτει σωτηρίω 1199 ουδείς καθ΄όλον το Αιγαίον πέλαγος είχεν ωραιοτέραν σύζυγον της του Ιωάννου Μούχρα, πλουσίου ευπατρίδου, κατοικούντος εν Νάξω. Αλλά τούτο δεν εκώλυε αυτόν του να εκτελή παραβόλους εκδρομάς κατά των Γενουαίων Πειρατών, των ενοχλούντων αδιαλείπτως τους Βενετούς επιδρομείς και τους φιλησύχους νησιώτας.»
Έτσι αρχίζει το μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη, «Οι Έμποροι των Εθνών».
-Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1973-74, αν και ο προγραμματισμός του ΕΙΡΤ ήταν να τοποθετήσει τη σειρά "απέναντι" από την δημοφιλέστατη σειρά "Άγνωστος πόλεμος" (1971) της ΥΕΝΕΔ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δημήτρη Ποντίκα, σε συνέντευξή του στην ΕΤ1 το 2011 για τη σειρά "Οι Έμποροι των Εθνών", κατάφεραν να "χτυπήσουν" τον "Άγνωστο Πόλεμο" και να οδηγήσουν την "αντίπαλη" σειρά στο τέλος της.


Απόσπασμα φωτογραφίας της σειράς,
από το αρχείο του Δημήτρη Ποντίκα

-Την σκηνοθεσία στα πρώτα 13 επεισόδια της σειράς είχε κάνει ο Δημήτρης Ποντίκας και από το 14ο επεισόδιο και μέχρι το τέλος της σειράς, την σκηνοθεσία είχε κάνει ο Κώστας Φέρρης.
-Στην ίδια συνέντευξη, ο Κώστας Φέρρης εξηγεί ότι, σε αντίθεση με τις παλαιότερες και τις τρέχουσες τηλεοπτικές σειρές εποχής, τα πλάνα της σειράς ήθελε να είναι μακρινά ("γενικά") και για τον λόγο αυτό, τοποθετούσε τις κάμερες στις γωνίες του στούντιο.
-Τον ρόλο του Ανδρέα Μπάρκουλη ως Μάρκου Σανούτου ανέλαβε ο Γιώργος Μπέλλος το 1974.
-Χαρακτηριστική είναι η μουσική από τους τίτλους της σειράς την οποία είχε γράψει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Στους τίτλους της σειράς, συνοδεύοντας την μουσική του Στ. Ξαρχάκου στο "Ήτανε μια φορά", ακουγόταν η φωνή του Νίκου Ξυλούρη να τραγουδάει σε στίχους του Κώστα Φέρρη.


-Για την ιστορία -και σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της κυρίας Ουρανίας Ξυλούρη: Ο Ξυλούρης ειδοποιήθηκε για αυτή την ηχογράφηση κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, τον ξύπνησαν και τον κατέβασαν στο στούντιο χωρίς πρόβες, χωρίς τίποτα, για να ηχογραφήσει. Το έβγαλε με τη μία, είναι αυτή η εκτέλεση που γνωρίζουμε όλοι. Ένα-δυο λαθάκια (π.χ. όταν τραγουδά "κι εμένανε μ'αφήνεις", αντί "αφήνει" που έχει νόημα βάσει των προηγούμενων στροφών) οφείλονται στην κόπωση. Ο ίδιος ο Ξυλούρης τα πρόσεξε αργότερα και ζήτησε από το φίλο και συνεργάτη του να το ξαναηχογραφήσουν. Ο Ξαρχάκος, όμως, του απάντησε: "Όπως το είπες τώρα, δεν πρόκειται να το ξαναπείς"! Πόσο αλήθεια ήτανε... 40 χρόνια μετά κανείς δεν τον ακούει σε αυτό το τραγούδι χωρίς να ριγήσει!
-Μεγάλα προβλήματα με τη λογοκρισία της δικτατορίας των συνταγματαρχών αντιμετώπισαν οι παραγωγοί της σειράς, καθώς απαιτούσαν να μην ακούγεται στο τραγούδι των τίτλων η φωνή του "χρωματισμένου" Νίκου Ξυλούρη. Τελικά, με προσωπικές παρεμβάσεις του Σταυρού Ξαρχάκου, κατάφεραν να μην κοπεί η "αρχαγγελική" φωνή του λεβέντη της Κρήτης και το τραγούδι εξακολουθεί και σήμερα να συγκινεί και να αρέσει, όχι μόνο στους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και στη νέα γενιά.



Αποσπάσματα φωτογραφιών της σειράς,
από το αρχείο του Δημήτρη Ποντίκα

-Ο Κώστας Φέρρης χρησιμοποίησε κομμένες σελίδες του βιβλίου, κολλημένες σε άσπρες κόλλες, κάτι που όπως λέει ο ίδιος "μου άνοιξε μια εντελώς καινούρια προοπτική ως προς την τεχνική συγγραφής σεναρίου, που από τότε εφαρμόζω σε όλες μου τις δουλειές".
-O Μάρκος Σανούτος ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Κατέκτησε τα νησιά των Κυκλάδων και δημιούργησε το Δεσποτάτο της Νάξου. Στη Νάξο σώζεται ένα από τα κάστρα του, ενώ στο μέρος που ήταν το στρατηγείο του στεγάζεται σήμερα το βυζαντινό μουσείο του νησιού!
-Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
-Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
-Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.



Ήτανε μια φορά...
Στίχοι: Κώστας Φέρρης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης
Άλλες ερμηνείες: Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Λιδάκης

Ήτανε μια φορά μάτια μου κι έναν καιρό
μια όμορφη κυρά αρχόντισσα να σε χαρώ...
Μια μικροπαντρεμένη κόρη ξανθή
τον κύρη της προσμένει βράδυ πρωί...

Ένα Σαββάτο βράδυ καλέ μια Κυριακή
τον ήλιο το φεγγάρι, καλέ, παρακαλεί...
Ήλιε μου φώτισέ τον φεγγάρι μου
πάνε και μίλησέ του για χάρη μου...

Γυρίζει κι αρμενίζει καλέ στα πέλαγα
τους πειρατές θερίζει καλέ και τους χαλά...
Στον ήλιο στο φεγγάρι και στη βροχή
και μένανε μ' αφήνει έρμη και μοναχή...

Γαλέρα ανοίχτηκε μάτια μου με το βοριά
στη μάχη ρίχτηκε μάτια μου και στον καυγά...
Μέσα σ' ένα σινάφι πειρατικό
είδα φωτιά ν' ανάβει και φονικό...



Πηγές:
Retro DB
«Οδηγός Τηλεοπτικών σειρών 1967-1998» Στάθης Βαλούκος
Περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", TV Νοσταλγία, Ιωάννης Παπουτσάκης
Βικιπαίδεια
http://lolanaenaallo.blogspot.gr


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 129 - Tζ.P.P. Tόλκιν: Οι επιστολές


O Tζ.P.P. Tόλκιν ήταν μανιώδης με την αλληλογραφία, όπως φαίνεται από τα αμέτρητα γράμματα που έστελνε στους δικούς του, στους φίλους του, στον εκδότη του, στους αναγνώστες του. Όταν μάλιστα αναφέρεται στα κορυφαία του έργα, στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", το "Xόμπιτ" και το "Σιλμαρίλλιον", αλλά και στα λιγότερο γνωστά του, τότε τα γράμματά του γίνονται μακροσκελέστατα. Mέσα απ’ αυτές τις επιστολές και τα εκτενή σχόλια των επιμελητών, αντλούμε πολλές πληροφορίες για το έργο του και το πώς εμπνεύστηκε τις ιστορίες του· για τις οικογενειακές και φιλικές του σχέσεις, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τις απόψεις του για τα τρέχοντα ζητήματα της εποχής του. Ιδού, λοιπόν, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα στα προσωπικά και πολλές φορές εξομολογητικά, γραπτά του.

Μεταφραστής: Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια
Αριθμός σελίδων: 540
ISBN: 960-521-189-0
Σχήμα: 17Χ24
Τιμή: 18,00€
Εκδόσεις: Αίολος

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Νέες εκδόσεις 324 - Μίκυ Μάους #2431


Στο νέο τεύχος του Μίκυ Μάους… Τα ζώα εγκαταλείπουν μαζικά τον πλανήτη Γη και ο Μίκυ με τον Ήτα Βήτα προσπαθούν να αποτρέψουν την φυγή τους… Στην προσπάθειά τους αυτή θα έρθουν αντιμέτωποι με τον μυστηριώδη Μεγάλο Αδελφό, ο οποίος καταφέρνει να παγιδέψει τον Μίκυ… Με ποιον τρόπο θα ξεφύγει ο Μίκυ; Τι θα γίνει όταν ο Μίκυ και ο Ήτα Βήτα επιστρέψουν στην βάση τους και αποκαλύψουν όσα συμβαίνουν στον πλανήτη του Μεγάλου Αδελφού;
Ακόμη, ο Ντόναλντ συλλέγει τα πιο αλλόκοτα αντικείμενα, για να κερδίσει το κύπελλο στον διαγωνισμό για την καλύτερη συλλογή της χρονιάς και… Η συνέχεια στις σελίδες του περιοδικού!
Κυκλοφορεί από την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα!

Αναλυτικά, οι ιστορίες του τεύχους:
1. Μίκυ Μάους: Ο Κόσμος του Μεγάλου Αδελφού (Α' Κεφάλαιο)
2. Μίκυ Μάους: Ο Κόσμος του Μεγάλου Αδελφού (Β' Κεφάλαιο)
3. Μίκυ Μάους: Ο Κόσμος του Μεγάλου Αδελφού (Γ' Κεφάλαιο)
4. Περιπέτειες στην Άγρια Δύση: Θέμα ισορροπίας
5. Περιπέτειες στην Άγρια Δύση: Για ένα ποτήρι γάλα
6. Περιπέτειες στην Άγρια Δύση: Ουρλιαχτά μέσα στην νύχτα
7. Ντόναλντ Ντακ: Εκκεντρικός συλλέκτης


Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 100
Τιμή: 1,50€

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Νέες εκδόσεις 323 - Λούκυ Λουκ - Έθνος #1


Η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" κυκλοφορεί από αυτή την εβδομάδα με ένθετο ένα ολόκληρο τεύχος με τις περιπέτειες του Λούκυ Λουκ! Σε συνεργασία με την "Μαμούθ Κόμιξ", η εφημερίδα προχώρησε σε μια δυναμική προσπάθεια για να προσελκύσει και ενός άλλου είδους αναγνωστικό κοινό. Αν και αρχικά ήμασταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ποιότητα των εκτυπωμένων τευχών, σήμερα εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Τα "Λούκυ Λουκ" του "Έθνους", όχι μόνο δεν υστερούν σε τίποτα από την κανονική έκδοση αλλά σε κάποια σημεία έχουν και σημαντικά πλεονεκτήματα (για παράδειγμα, η ποιότητα των εσωτερικών σελίδων). Σε συνδυασμό με την τελική τιμή πώλησης της εφημερίδας (4,00 ευρώ), πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία να συμπληρώσετε την συλλογή σας με τα τεύχη που σας λείπουν... Εμείς, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Το σημερινό τεύχος: ΚΑΝΥΟΝ ΑΠΑΤΣΙ ("CANYON APACHE")
"Είστε γενναίος άνθρωπος κύριε Λουκ. Γενναίος και ανόητος". Ο άνθρωπος που ξεστομίζει αυτήν την κουβέντα μάλλον δεν γνωρίζει καλά τον μοναχικό καουμπόι ή παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχουν επίσης και αρκετοί ανόητοι χωρίς να είναι και γενναίοι. Γκράντ Κάνυον, Ριο Γκράντε, Απάτσι και Ιππικό φτιάχνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και είναι απ' αυτές που δημιουργούν στον αναγνώστη μια θρυλική εικόνα του Φάρ Ουέστ. Ο Λούκυ Λουκ αποκτά... αδελφό, που αν και μικρός στο μάτι, δεν επιτρέπει σε κανέναν να ανακατεύεται στα οικογενειακά του. Υπάρχουν επίσης Μεξικάνοι, Ιρλανδοί, Σκωτζέζοι και... μυρμήγκια, που ωστόσο δεν θα εμποδίσουν το γλυκό σαν μέλι χάπι-εντ της ιστορίας μας...

Την επόμενη Κυριακή: ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Oι μάγκες, οι κουτσαβάκηδες και ο Μπαϊρακτάρης


Ονοματολογία και ιστορικά δεδομένα
Πάνε, πια, πάρα πολλά χρόνια, αφότου έπαψαν να υπάρχουν "μάγκες". Η ιστορία τους σταμάτησε στα 1940 με 1950, χωρίς οι τελευταίοι εκπρόσωποι του είδους να έχουν την αίγλη των πρώτων, έστω κι αν η «βασιλεία» τους κράτησε πάνω από 100 χρόνια. Όλα, βλέπετε, εκφυλίζονται!
Πολλοί συγχέουν το «μόρτης» με το «μάγκας». Το όνομα «μόρτης», όμως, βγαίνει από την ιταλική λέξη «μόρτο» που σημαίνει θάνατος. Όταν, τον Μεσαίωνα, είχε πέσει στην Ευρώπη το «μαύρο θανατικό», δηλαδή η χο­λέρα, στη Φλωρεντία, που είχε και τα περισσότερα θύματα, δεν υπήρχαν πια νεκροθά­φτες για να θάψουν τους πε­θαμένους. Οι πλούσιοι κάτοι­κοι της πόλεως τότε, για να μην αφήνουν τους νεκρούς τους στους δρόμους, πλήρωναν με­γάλα ποσά σ' αυτούς που θα τους έθαβαν. Έτσι, όλα τ' αποβράσματα της κοινωνίας, βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν.
Σχημάτισαν, λοιπόν, διάφορες ομάδες, που τις ονόμασαν «μορταρίες» και α­νελάμβαναν να θάβουν τους πεθαμένους. Από τότε, η λέξη σήμαινε κακοποιό και α­λήτη, ενώ στην εποχή μας α­κούγεται συχνά, χωρίς να σοκάρει και σημαίνει έξυπνος, πονηρός!...


Η πλατεία του Ψυρρή

Αντίθετα, η λέξη «μάγκας» έχει την προέλευση της στα η­ρωικά ελληνικά χρόνια. Κα­τά την εποχή του απελευθερω­τικού μας Αγώνα οι στρατολογούμενοι από τους οπλαρχηγούς, διαιρούντο σε δυο ενωματίες. Κάθε ενωματία ονομαζόταν «Μάγκα» και ο αρ­χηγός της «Μάγκατζης». Ήταν τιμή και δόξα, λοιπόν, να είσαι Μάγκας ή να ανήκεις στους Μάγκες. Ξαφνικά, όμως, συνέβησαν τα γεγονότα που έδωσαν κα­κή σημασία στη λέξη: Στις 7 Δεκεμβρίου 1831, οι πληρε­ξούσιοι της «εν Αργει Εθνι­κής Συνελεύσεως», ήρθαν στα χέρια και χωρίστηκαν σε δυο κόμματα. Ο Ιωάννης Κωλέτης, τότε, ακολουθούμενος α­πό πολλούς πληρεξουσίους και οπλαρχηγούς Στερεοελλαδίτες, άρχισε να στρατολογεί οπλοφόρους για να πάει στο Ναύπλιο να καθαιρέσει τον Αυγουστίνο Καποδίστρια που, μετά τη δολοφονία του αδελφού του, είχε αναγνωρισθεί από το αντίθετο κόμμα, Κυ­βερνήτης της Ελλάδος.
Ο Κωλέτης στρατολογού­σε κάθε άτακτο στοιχείο κι έτσι δημιούργησε ένα μπουλούκι από κακοποιούς, που έκα­ναν τόσες αταξίες και κλε­ψιές, ώστε οι άλλοι Μάγκες των διαφόρων οπλαρχηγών ονόμασαν -κατ' ευφημισμό— τους Μάγκες του Κωλέτη «Μοσχομάγκες», αντί Βρωμομάγκες. Έτσι, όλοι οι οπα­δοί του Κωλετικού κόμματος πήραν τ' όνομα Μοσχαμάγκες και το κόμμα του Μοσχομαγκιτικό.
Με τον καιρό, όταν στα 1843 ο Κωλέτης σχημάτισε Κυβέρνηση, μάγκες και μοσχομάγκες ονομάστηκαν ό­λα τα χαμίνια που εύρισκαν άσυλο στα διάφορα υπόγεια και στους «τεκέδες».
Υπήρχαν, λοιπόν, τριών λο­γιών... κακοποιοί την εποχή ε­κείνη: οι Μόρτες, οι Μάγκες και οι Μοσχομάγκες. Λίγο αρ­γότερα, προστέθηκαν σ' αυ­τούς οι Νταήδες και οι Αντάμηδες, που ήταν, όμως, πα­ρακλάδια των πρώτων.


Προσωπική εμφάνιση και δράση
Όλοι αυτοί έκαναν δικό τους «σινάφι» που δεν ήξεραν τι θα πει πραγματική δουλειά, τρομοκρατούσαν τα «πέριξ» με κλεψιές, μαχαιρώματα και φόνους καμμιά φορά. Για να περάσει κανείς βράδυ από τις γειτονιές τους (Δραπετσώνα, Χατζηκυριάκειο, Καμίνια) —αν δεν ήταν κάτοικος της συνοικίας— έπρεπε να πληρώσει τον απα­ραίτητο φόρο. Αν ήταν φτωχαδάκι, περιορίζονταν μόνο στην καπνοσακούλα του. Αν καταλάβαιναν, όμως, ότι τόλεγε η τσέπη του δεν του άφηναν τίποτα. Του έπαιρναν πορτοφόλι, ρολόϊ, αλυσίδα, μπαστούνι, καπέλο και ακό­μα σακάκι, παντελόνι και παπούτσια. Όλο αυτό το «πλιάτσικο» το εύρισκες την επομένη στα παλιατζίδικα, να πουλιέται σε «τιμή ευκαι­ρίας»!
"Παρακλάδι" των παραπάνω ήταν και οι Κουτσαβάκηδες. Το όνομά τους οι Κουτσαβάκηδες, το οφείλουν στον Μήτσο Κουτσαβάκη, έναν δεκανέα του στρατού επί Όθωνος, που είχε γίνει ονομαστός για τα κατορθώματά του ως κακοποιός. «Κατ' εικόνα και ομοίωσιν» αυτού, αναφάνηκαν και πολλοί άλλοι που ήταν ιδιόρρυθμοι και τυποποιημένοι στο ήθος, στην ενδυμασία, στην κόμμωση, ακόμη και στους τρόπους και τις μεθόδους. Σαν αντάξιοι μιμητές του αρχικού τους προτύπου, επονομάσθηκαν κι αυτοί «Κουτσαβάκηδες», ή «Κούτσαβοι», αλλά παράλληλα και «Παλληκαράδες».


Η ιδιαίτερη εμφάνιση των "κουτσαβάκηδων" πέρασε ακόμα και στο θέατρο σκιών...

Όλοι αυτοί εχρησιμοποιούντο από τα διάφορα πολιτικά κόμματα ως μπράβοι και τραμπούκοι. Φορούσαν ειδική περιβολή, μαύρο στενό παντελόνι, μεσάτο σακάκι, που περνούσαν μόνο το ένα του μανίκι, κόκκινο ζωνάρι, που άφηναν τη μια του άκρη να σέρνεται, σκληρό «καβουράκι» πάνω σε λαδωμένες αφέλειες και μπαρμπέτες, χοντρό δαχτυλίδι από ασήμι με νεκροκεφαλή στη μέση και κομπολόΐ. Αλλά και τα παπούτσια τους ήταν παράδοξα. Ήταν στιβάλια με ψηλό τακούνι, στενά και μυτερά, που έπρεπε να είναι ανορθωμένα μπροστά στην άκρη, σαν ρύγχος. Κι έπρεπε να είναι πολύ τριζάτα.
Μερικοί έβαζαν και σκουλαρίκι στο αριστερό τους αυτί. Κάτι που κάνουν και σήμερα πολλοί άνδρες. Ακόμα και το βάδισμά τους ήταν ιδιόρρυθμο: έκαναν μικρά και πηδηχτά βήματα κι έγερναν ολόκληροι από το δεξιό πλευρό. Όσο, δε, πιο βραχνή ήταν η φωνή τους, τό­σο και πιο «σκληροί» άντρες εθεωρούντο.
Τα πραγματικά τους ονόμα­τα είχαν εξαφανισθεί. Όλοι είχαν παρατσούκλια: ο Βρα­χνός, ο Αράπης, ο Αγγινάρας, ο Μάπας, ο Κεφτές, ο Στραβαρίδας, ο Χηρογιός, ο Μαχαιράκιας, ο Σουγιάς και άλλα...
Σκληροί, αδίστακτοι αλλά και θρασύδειλοι, έκαναν κάθε είδους κακουργίες, που συνήθως έμειναν ατιμώρητες. Κανένας δεν τολμούσε να αντιδράσει. Και το έγκλημα, μικρό ή μεγάλο, φανερό ή κρυφό, παρέμεινε ατιμώρητο, ενώ οι φορείς του πρόβαλλαν σαν πρόσωπα ηρωικά!
Ουσιαστικά, οι "μάγκες" και οι "κουτσαβάκηδες" έδρασαν κατ' αυτό τον τρόπο περίπου μέχρι το 1892, οπότε ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας, Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, τους κυνήγησε αλύπητα. Εκτός από τη φυλάκιση και το κούρεμα με την ψιλή, έδωσε εντολή να τους κόβουν το μισό μουστάκι (υποχρεώνοντάς τους να ξυρίσουν και το άλλο μισό -θανάσιμη προσβολή για τους μάγκες της εποχής). Τους έκοβε επίσης τις μύτες απ' τα παπούτσια και το μανίκι που κρεμόταν.


Οι ξακουστοί νταήδες του Πειραιώς Γκίκας Μενιδιάτης και Βαγγέλης Βετούλης. Κατά πάσα πιθανότητα, αμφότεροι ήσανε αρβανίτες. Εδώ εικονίζονται στην αυλή της φυλακής Σιγκρού το 1933. Και οι δυο τους δε φοράνε ούτε γραβάτα. μήτε κολάρο καθώς το απαιτούσε η κουτσαβάκικη παράδοση.

Κοινωνική αντίδραση και Αστυνομία
Η κακοοργανωμένη, η αμαθής και η εξοπλισμένη με φτωχά μέσα, αστυνομία της εποχής εκείνης (Δημοτική και Διοικητική Αστυνομία, όπως την αποκαλούσαν), ήταν ανίσχυρη στη μάχη εναντίον τους. Πολλές μάλιστα οικογένειες, μένοντας απροστάτευτες, αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν ειδικούς σωματοφύλακες. Οι Κουτσαβάκηδες όμως γίνονταν περισσότερο ασύδωτοι και θρασείς. Με την πολιτική μάλιστα φαυλοκρατική διαφθορά που επικρατούσε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, συχνά μερικοί πολιτικοί -όπως αναφέραμε και πιο πάνω- τους προσεταιρίζονταν για δικούς τους σκοπούς. Με λίγα λόγια, όπως την ελληνική ύπαιθρο την μάστιζε τότε η ληστεία, ομοίως στην Αθήνα του Ψειρή κυριαρχούσαν οι ελεεινοί Κουτσαβάκηδες.


Καφενείο στου Ψυρρή

Βρέθηκαν όμως τρεις διευθυντές αστυνομίας, που με θάρρος και σκληρότητα ανέλαβαν τον βαρύ ρόλο για την εκκαθάριση!
Πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης (;-1884), στις αρχές της βασιλείας του Γεωργίου του Α’. Αυτός άρχισε να κάνει συστηματικές επιδρομές μέσα στα απρόσιτα στέκια και τους τεκέδες των Κουτσαβάκηδων. Σε αντίδραση όμως εκείνοι, δολοφόνησαν μέσα στην πλατεία του Δημοπρατηρίου, τον γραμματέα της αστυνομίας, Λύτρα. Επακολούθησε απ' τον Δημητριάδη η άλωση του υπόγειου καταγωγίου του Μαούφαρη, που αποτελούσε την φωλιά των Κουτσαβάκηδων. Μέσα εκεί, έπειτα από κυριολεκτική μάχη, συνελήφθησαν και οι κρυμμένοι δολοφόνοι του Λύτρα. Αποτέλεσμα, όμως, ήταν να επαναστατήσει κυριολεκτικά η συνοικία του Ψειρή, απ' όπου η αστυνομία αναγκάστηκε να αποσυρθεί τελείως. Οι Κουτσαβάκηδες αποφάσισαν τότε να εκστρατεύσουν κι εναντίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης(!), που τότε ήταν εγκατεστημένη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Δημητριάδης πρότεινε στην Κυβέρνηση σκληρά αντίποινα, αλλά ο πρωθυπουργός Βούλγαρης προτίμησε να υποχωρήσει κι αντί άλλου μέτρου, απέλυσε τον αποφασιστικό διευθυντή της Αστυνομίας!


Τεκές...

Δεύτερος αμείλικτος αστυνομικός εχθρός των κακοποιών ήταν ο Βρατσάνος, ένας σκληροτράχηλος Ψαριανός, που ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος τον διόρισε διευθυντή, με την ρητή εντολή, ν' απαλλάξει την Αθήνα απ' το αίσχος των Κουτσαβάκηδων. Ο Βρατσάνος δέχτηκε την εντολή. Σ' αυτό το σημείο μάλιστα, τον ενθάρρυνε αποτελεσματικά και η σύζυγός του, η ιστορική Φλωρού, γυναίκα ατρόμητη και εξασκημένη η ίδια στα όπλα. Χειριζόταν δε η Φλωρού, το πιστόλι και την καραμπίνα, σαν έμπειρος πολεμιστής.
Ο Βρατσάνος θέλησε να διασπάσει τον αντίπαλο, προσλαμβάνοντας ως αστυνομικούς και μερικούς Κούτσαβους. Το πείραμά του όμως απέτυχε, γιατί σύντομα εκείνοι άρχισαν να συνεργάζονται με τους «συναδέλφους» τους, εξαπατώντας την αστυνομία. Ο θαρραλέος διευθυντής κατέφυγε τότε σε συστηματικές επιδρομές μέσα στο βασίλειο των κακοποιών, όπου συχνά διακινδύνευε και την ίδια τη ζωή του.
Τελικά όμως, οι πολιτικοί προστάτες των Κουτσαβάκηδων (αμετανόητοι και αιώνιοι εξαρθρωτές πολλών και σπουδαίων πρωτοβουλιών για κοινωνική προκοπή) πέτυχαν την αντικατάσταση του αποφασιστικού Βρανάτσου.


Ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης

Ο Δημητριάδης και ο Βρατσάνος κατόρθωσαν σημαντικά χτυπήματα εναντίον του οικοδομήματος του Κουτσαβακισμού. Δεν το γκρέμισαν όμως. Το τελικό γκρέμισμα το πέτυχε ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ένας Αγρινιώτης στρατιωτικός, με καταγωγή απ' το Σούλι.
Αποφασισμένος να εξαλείψει αυτό το άγος, ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός Χαρίλαος Τρικούπης, διόρισε τον Μπαϊρακτάρη στον ρόλο που του ταίριαζε. Και τότε ο κοντόσωμος, λιγομίλητος, μεγαλοκέφαλος και αμείλικτος αστυνομικός (πλέον), που έτρεφε πελώριες μουστάκες, έκανε έναν συνδυασμό από δυναμικά μέσα κι από ταπεινωτικό εξευτελισμό των κακοποιών. Έμειναν ιστορικές οι μέθοδοί του. Γιατί εκείνο που θα εξαφάνιζε κυριολεκτικά τους θρασύδειλους Κουτσαβάκηδες, ήταν όχι ο διωγμός που αποηρωοποιεί, αλλά ο εξευτελισμός που ταπεινώνει...
Άρχισε, λοιπόν, ο Μπαϊρακτάρης να εκκαθαρίζει σιγά σιγά τα κέντρα τους. Έπειτα, όμως, από κάθε επιδρομή σε κάποιο καφενείο του Ψειρή, άρπαζε όσους Κουτσαβάκηδες έβρισκε, τους έφερνε στην πλατεία Κλαυθμώνος κι εκεί, μπροστά στο πλήθος που αλάλαζε δινόταν μια κωμικοτραγική παράσταση: Υπήρχε εκεί ένα αμόνι και πάνω σ' αυτό, ο αιχμαλωτισμένος Κούτσαβος υποχρεώνονταν να συντρίψει ο ίδιος τα όπλα του, την κουμπούρα του ή την περιλάλητη αμφίστομη κάμα.
Ακολουθούσε έπειτα η εμφάνιση μιας τεράστιας βλαχοψαλίδας, με την οποία ο ίδιος ο Μπαϊρακτάρης έκοβε όλα τα σύμβολα της παρεξηγημένης παλληκαριάς. Έκοβε ανελέητα τις αφέλειες των μαλλιών που έφθαναν ως τα μάτια, έπειτα τις μυτερές άκρες των παπουτσιών, στην συνέχεια το δεξί μανίκι (ακριβώς αυτό που δεν φορούσαν, έμβλημα της ρεμπέτικης "παλληκαριάς") και τέλος το μακρύ ζωνάρι που σερνόταν για καβγά. Κατόπιν ο αστυνόμος με άγριες κλωτσιές πετούσε τους αχρηστευμένους Κουτσαβάκηδες, σαν άχρηστα τσόφλια, μέσα στο πλήθος που τους γιουχάιζε επίμονα! Ο εξευτελισμός αυτός, ήταν φοβερός, ώστε στο εξής αναγκάζονταν να εξαφανιστούν από προσώπου γης!...
Το 1896 πάντως, κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι κουτσαβάκηδες επιστρατεύτηκαν απ΄ την Αστυνομία, προκειμένου να κατασταλεί η ξενόφερτη εγκληματικότητα!


Μάγκες... και στα κόμικς

Αργότερα, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τύπος του μάγκα γνώρισε καινούργια αναβίωση, αυτή τη φορά συνδεμένος με την κουλτούρα της ρεμπέτικης μουσικής.
Η ελληνική λαϊκή μουσική έχει αφιερώσει αρκετά τραγούδια της στην περιγραφή και τις συνήθειες του μάγκα (βλ. Του Βοτανικού ο Μάγκας, Ε ντε λα μαγκέ ντε Βοτανίκ, Πούσουν μάγκα το Χειμώνα, Μάγκας βγήκε για σεργιάνι κ.ά.)...

Πηγές:
Λαογραφία της Ελλάδος, Κ. Ρωμαίος, εκδόσεις Γιοβάνη, 1978
http://katostonpeiraia.blogspot.gr
http://www.koutouzis.gr/
http://el.wikipedia.org
http://www.pare-dose.net
http://users.sch.gr
http://www.paliaathina.com

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...