Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς


Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος,
εκκλησιά με τ΄ άγιο θρόνος.
Αρχή που βγήκε ο Χριστός,
Άγιος και πνευματικός,
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.
Άγιος Βασίλης έρχεται,
άρχοντες τον κατέχετε,
από την Καισαρεία,
ζησ΄ αρχόντισσα κυρία.
Βαστάει εικόνα και χαρτί,
με το Χριστό το Λυτρωτή,
χαρτί, χαρτί και καλαμάρι,
δες και με, δες κι εμέ το παλικάρι.
Σ΄ αυτό το σπίτι που ΄ρθαμε,
πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού,
χίλια χρόνια να ζήσει...

Και του χρόνου! Καλή χρονιά!


Οι εικόνες προέρχονται από το Αναγνωστικό "Η χαρά του παιδιού" (Β' Δημοτικού, 1934) και είναι του ζωγράφου Μάριου Αγγελόπουλου.

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 549 - Ρομάντσο - Το Βήμα #1 (1052)


Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου το φύλλο αρ. 16.326, με ένθετο -εκτός από τον 14ο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά"- ένα ανάτυπο τεύχος του περιοδικού "Ρομάντσο".
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εφημερίδας, το "Βήμα" θα δίνει για όλο τον Δεκέμβρη τεύχη του "Ρομάντσου". Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να συγκρίνουν τα περιοδικά του τότε με τα σκουπίδια που κυκλοφορούν σήμερα...
Η χειραφέτηση της γυναίκας και η θέση που διεκδικούσε στην κοινωνία. Η διαφήμιση που εισήλθε στον Τύπο δυναμικά τη δεκαετία του '60. Ο καταναλωτισμός ως ανοδική τάση τα χρόνια μετά την αντιπαροχή, του Καραμανλή. Όλα αυτά περνούν από τις σελίδες ενός περιοδικού που υπήρξε φαινόμενο «μαζικής κουλτούρας», όπως επισημαίνει ο αρχισυντάκτης του «Βήματος» Νίκος Μπακουνάκης που είχε και την ιδέα της προσφοράς της εφημερίδας. Μάλιστα, το πρώτο τεύχος που δίνεται με το «Βήμα» είναι εκείνο της 30ης Απριλίου 1963, με εξώφυλλο την Αλίκη Βουγιουκλάκη που ήταν πάντα «ιστορικό πρόσωπο» για το περιοδικό λόγω των κυκλοφοριών που αυξάνονταν όταν εκείνη κοσμούσε τα εξώφυλλά του. Το «Ρομάντσο» είναι από τα σημαντικότερα φαινόμενα του ελληνικού Τύπου στον 20ό αιώνα. Είναι επίσης σημαντική εκδήλωση μαζικής κουλτούρας -αν όχι η σημαντικότερη, ιδιαίτερα στην προτηλεοπτική εποχή, δηλαδή πριν από το 1967. Η απόλυτη καθιέρωσή του συντελείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960...


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Έρχεται ημερολόγιο του Λούκυ Λουκ!


Το "Έθνος της Κυριακής" μας εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς με το επόμενο φύλλο του (κυκλοφορεί εκτάκτως στις 4 Ιανουαρίου), θα προσφέρει στους αναγνώστες του ένα πανέμορφο ημερολόγιο τοίχου, με τον Λούκυ Λουκ! Ο μοναχικός κάου-μπόυ, μαζί με την Ντόλυ, τον Ραντανπλάν, και τους Ντάλτον θα μας κρατούν συντροφιά για κάθε μήνα του νέου χρόνου! Το ημερολόγιο θα έχει διαστάσεις 25x50 εκατοστά και θα είναι ότι πιο κατάλληλο για να στολίσει εκείνο το κενό στον τοίχο του δωματίου σας...
Να μην το χάσει κανείς!

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 548 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #14


Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.326, με ένθετο τον δέκατο τέταρτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το Αναγνωστικό της Ε' Δημοτικού “Ο Πύργος του Βοσπόρου”, των Γρηγορίου Ξενόπουλου, Αριστείδη Κουρτίδη, και Γ. Κονιδάρη. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1927 από τον εκδοτικό οίκο "Ι. Δ. Κολλάρος & Σία - Βιβλιοπωλείον της Εστίας".
Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα" έχει αναπαραχθεί η επανέκδοση του 1931, με την εικονογράφηση του Αντώνη Βώττη.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια θαυμάσια συλλογή 26 διηγημάτων, ενώ ο τίτλος του Αναγνωστικού αντλείται από το ομώνυμο έργο που περιλαμβάνεται. Το αναγνωστικό ολοκληρώνεται με την παράθεση 14 ποιημάτων.

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Σινεμά και DVD 64 - Μικρά Αγγλία (2013)


Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές.
Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.
Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλαντικό Σουφ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον.
Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μπουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο, πλέον, Σπύρο. Άθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.


Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη
Πρεμιέρα: 5 Δεκεμβρίου 2013
Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Διασκευή σεναρίου: Ιωάννα Καρυστιάνη
Παραγωγή: Μικρά Αγγλία Α.Ε.
Διάρκεια: 160'


"Η ανάσα της ναυτικής παράδοσης με κινητοποιεί. Το ήθος της εποχής με συγκινεί. Οι νοοτροπίες και οι ανθρώπινες σχέσεις αποζητούν μια καίρια και ευαίσθητη καταγραφή. Θέλησα να καταφέρω να αφουγκραστώ τα πάθη, να φωτίσω τη σημασία της μακράς απουσίας και της απαντοχής, την ανακούφιση του σμιξίματος μετά από καιρό, το πένθος για τις απώλειες. Ειδικά αυτή τη γκρίζα εποχή, τους στενάχωρους καιρούς για τον τόπο και τους ανθρώπους, αξίζει να προσφέρουμε ένα κινηματογραφικό έργο πλούσιο σε αισθήματα και ανθρωπιά και μαζί ένα ταξίδι σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας. Στα χρόνια που κάνω σινεμά, κοντά στα πρόσωπα της οικογένειας και των φίλων της νεότητας μου, προστίθενται και άλλα άγνωστα στην αρχή, που στο τέλος μιας ταινίας παίρνουν μια θέση στην καρδιά μου. Με τα μάτια και τη φωνή τους, διηγούμαι αυτό που με αναστατώνει. Μπορεί να περνάει καιρός μετά από την περιπέτεια που έζησα μαζί τους, όμως τα ονόματα τους διατηρούν για πάντα τη μοναδικότητα τους."
Παντελής Βούλγαρης

Η ταινία «Μικρά Αγγλία» γυρίστηκε μέσα σε 9 εβδομάδες με πολλά εξωτερικά γυρίσματα σε Χώρα, Λιβάδια, Συνετί, Αλαμανιά, Στενιές, Βόρη, Λάμυρα και άλλα χωριά της Άνδρου.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 547 - Αρκάς: Το Ημερολόγιο του 2014


Κυκλοφόρησε σήμερα το φύλλο αρ. 1629 της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής". Η εφημερίδα συνοδεύεται -εκτός από τον έβδομο τόμο της σειράς βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη- και από το νέο ημερολόγιο του γνωστού μας Αρκά. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και πολύχρωμο ημερολόγιο, που θα σας κάνει να ξεκαρδιστείτε στα γέλια και θα σας συντροφεύσει για ολόκληρη τη νέα χρονιά.
Κάθε μήνας του ημερολογίου αποτελεί ξεχωριστή ενότητα και περιλαμβάνει κόμικς από τις διάφορες σειρές του καταπληκτικού δημιουργού. Αναλυτικά, οι μήνες είναι χωρισμένοι στις παρακάτω ενότητες:
Ιανουάριος - Οι Συνομήλικοι
Φεβρουάριος - Χαμηλές Πτήσεις
Μάρτιος - Καστράτο
Απρίλιος - Ο Ισοβίτης
Μάιος - Η Ζωή Μετά
Ιούνιος - Show Business
Ιούλιος - Αταίριαστοι Έρωτες
Αύγουστος - Επικίνδυνα Νερά
Σεπτέμβριος - Οι Συνομήλικοι
Οκτώβριος - Ο Κόκκορας
Νοέμβριος - Η Ζωή Μετά
Δεκέμβριος - Χαμηλές Πτήσεις
Ένα εξαιρετικό ημερολόγιο που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Επίκαιρες γελοιογραφίες 152: Αιθαλομίχλη...


Στην Ελλάδα καίμε τα πάντα για να ζεσταθούμε...
Το κόστος στη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη είναι πολλαπλάσιο του οικονομικού κόστους τονίζει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητάει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες. Χαρακτηρίζει μάλιστα τις συνέπειες στη δημόσια υγεία ως "ολέθριες".
Ακούει κανείς εκεί ψηλά;...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 546 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #13


Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.325, με ένθετο τον δέκατο τρίτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το Αναγνωστικό της Β' Δημοτικού “Κρινολούλουδα”, των Αρσινόης Ταμπακοπούλου και Θεώνης Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσας)-(Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 1934). Η εικονογράφηση είναι του Αντώνη Βώττη.

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνικά Comic Books 6: Ταξίδι στο κέντρο της Γης (2003)


Πρόκειται για το παράξενο και περιπετειώδες ταξίδι που ξεκινά ο καθηγητής Λίντενμπροκ με τον ανιψιό του, Αλεξ, μετά την ανακάλυψη ενός παράξενου μηνύματος μέσα σε ένα παμπάλαιο ιρλανδέζικο βιβλίο. Η συναρπαστική πορεία τους ξεκινά με στόχο να φτάσουν στο Κέντρο της Γης, έναν τόπο θεωρητικά ανύπαρκτο.
Αυτή είναι η μια από τις δύο προσαρμογές βιβλίων του Ιουλίου Βερν, τις οποίες έκανε ο σπουδαίος εικονογράφος Renato Polese (στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από την γουέστερν σειρά "Η Κατάκτηση της Δύσης").




Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2003
Αριθμός σελίδων: 52
Διαστάσεις: 24x17
Μετάφραση: Πέννυ Μηλιώνη
Εικονογράφηση: Renato Polese
Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν
Προσαρμογή κειμένου: Carlos A. Cornejo
Εκδόσεις: ΓΡΑΜΜΑΤΑ


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 545 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #12


Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.324, με ένθετο τον δωδέκατο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το Αναγνωστικό της Β' Δημοτικού “Οι τρείς φίλοι”, της Γαλάτειας Καζαντζάκη (1923).

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Εμείς προτείνουμε... 226 - Χριστουγεννιάτικα ποιήματα και διηγήματα


Με πλούσια εικονογράφηση

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Εικονογράφος: Severino Baraldi
Εκδόσεις: Στρατίκη
Έτος έκδοσης: 2001
Αριθμός σελίδων: 48
Εξώφυλλο: Σκληρό
Διαστάσεις: 31x24
Τιμή: €10,60

Ένα πανέμορφο βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Η μεγάλη του επιτυχία αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Καταπληκτική εικονογράφηση από τον μοναδικό και αξεπέραστο Severino Baraldi.

Το βιβλίο περιλαμβάνει:
Χριστούγεννα (Γρ. Ξενόπουλος)
Η νύχτα των Χριστουγέννων (Π. Ξιφαρά)
Το τηλεγράφημα (Π. Στρατίκης)
Χριστούγεννα (Γ. Δροσίνης)
Τα Χριστούγεννα του ναύτη (Σ. Δάφνη)
Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα (Π. Δέλτα)
Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (Β. Δουκλιάς)
Ο άνθρωπος με την πέτρινη καρδιά
Είδα χθες βράδυ (Τ. Άγρας)
Νύχτα Χριστουγέννων (Γ. Δροσίνης)
Στη φάτνη (Σ. Σπεράντσας)
Χριστουγεννιάτικο Όνειρο (Π. Μπίκος)
Πρωτοχρονιά (Χ. Σακελλαρίου)
Καλέ Άγιε Βασίλη (Γ. Καμαρινάκη)
Πλούτος και Ευτυχία (Γ. Ξενόπουλος)

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 544 - Λούκυ Λουκ - Έθνος #34


Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 1623, με ένθετο ένα ολόκληρο τεύχος του "Λούκυ Λουκ", στα πλαίσια της συνεργασίας με την "Μαμούθ Κόμιξ". Η γνωστή, πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης σε προσιτή τιμή (4,00 ευρώ η έκδοση με τις προσφορές). Εκ παραδρομής, η συγκεκριμένη παρουσίαση είχε... "παραπέσει" και γι' αυτό την δημοσιεύουμε με μια μικρή καθυστέρηση.

Το τεύχος: ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΟΣ ΤΖΕΗΜΟΝ ("LUCKY LUKE CONTRE JOSS JAMON")
Α' δημοσίευση: Περιοδικό "Spirou", τεύχη 966-989 (1956-1957)
Α' έκδοση σε άλμπουμ: Dupuis, 1958
Σκίτσα: Morris
Κείμενα: René Goscinny
Υπόθεση: Ένα θεμελιώδες αξίωμα της Δικαιοσύνης είναι ότι ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι την στιγμή που αδιάσειστα στοιχεία θα αποδείξουν την ενοχή του. Εκεί που επικρατούν οι νόμοι της Αγριας και άνομης Δύσης, ισχύει ο νόμος του νεκροφάφτη: "Οταν υπάρχει αμφιβολία, τους κρεμάμε!". Οι κάτοικοι του Λος Παλίτος, όμως, ξέρουν τι σημαίνει όταν μιλά ο Λούκυ Λουκ, και τον εμπιστεύονται. Ετσι, ο Λούκυ, προσπαθώντας να κρατήσει το λόγο του, φθάνει στην Φρόντιερ Σίτυ. Ο Τζόε Τζέημον και οι αλήτες του, φιλοδοξούν να κάνουν αυτή τη πόλη δική τους. Χωρίς να υπολογίσουν βέβαια το πείσμα του μοναχικού μας ήρωα. "Ιν τερμίνις", πιο επίθετο νομίζεται ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Λούκυ Λουκ καλύτερα, το "τρομοκράτης" ή το "επαναστάτης"; Ουγκ, μιλήστε!!
Σχόλια: Πρόκειται για την 23η ιστορία της σειράς “Lucky Luke”. Στο εξώφυλλο της παρούσας έκδοσης, έγινε λάθος και δεν τυπώθηκε το κείμενο πάνω στην αφίσα του Τζος Τζέημον. Κανονικά, η αφίσα γράφει "Ψηφίστε τον Τζος Τζέημον" και ο Λούκυ Λουκ διαγράφει το "Ψηφίστε" και το αντικαθιστά με το "Καταζητείται"! Παραθέτουμε και εξώφυλλο παλαιότερης έκδοσης.


Επόμενο τεύχος δεν ανακοινώνεται από την εφημερίδα και, αν το συνδυάσουμε με την προσφορά των τόμων του Νίκου Καζαντζάκη, πιθανόν να ανασταλεί για λίγο η συνέχιση της σειράς.

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Ο "Μικρός Ήρως" ξανά κοντά μας !


Οι τόμοι του περιοδικού, που ξεκίνησαν να δίδονται μέσω της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", πλέον θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν αυτόνομα στα περίπτερα όλης της χώρας...

Αντιγράφουμε την ανάρτηση του φίλου Νίκου Δημ. Νικολαΐδη, από το BLEK E-MAGAZINE GROUP (http://www.blekmagazine.blogspot.gr/)

Στις χαλεπές ημέρες που ζούμε ένας αγαπημένος ήρωας επιστρέφει από το παρελθόν, για να μας δείξει το δρόμο κόντρα στις αντιξοότητες. Το θρυλικό ανάγνωσμα του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά "ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ" ξαναζωντανεύει για να ξυπνήσει θύμησες και να μας διδάξει ήθος, αξιοπρέπεια, πάθος για τις αξίες που γαλούχησαν γενιές Ελλήνων, αλλά και τον τρόπο να αντιταχθούμε στα προβλήματα των καιρών.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της έκδοσης, δια στόματος του κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά:

«Ο “Μικρός Ήρωας” συνεχίζεται. Μετά από απαίτηση χιλιάδων αναγνωστών, το θρυλικό ανάγνωσμα θα κυκλοφορεί στις αρχές κάθε μήνα στα περίπτερα. Μη χάσετε τον 7ο τόμο που περιλαμβάνει τα τεύχη 31 έως 35 και θα κυκλοφορήσει στις 30/12!».


Ο εμπνευστής του "ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΟΣ"
Στέλιος Ανεμοδουράς

Πρόθεση αλλά και σφοδρή επιθυμία των εκδοτών, που -όπως πάντα- είναι η οικογένεια Ανεμοδουρά, είναι να συνεχισθεί η ανατύπωση της ιστορικής σειράς μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του αριθμού των 798 τευχών (800 με την προσθήκη του 1995, μέσω του περιοδικού "Αντί"). Έγκειται λοιπόν σε όλους εμάς να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια αυτή και να τη διαδώσουμε σε φίλους και γνωστούς. Αποτελεί χρέος όλων μας, που ανδρωθήκαμε μαζί με τον "Μικρό Ήρωα", να τον διατηρήσουμε ζωντανό στη μνήμη. Εξάλλου, τέτοιου είδους σπάνιες παρακαταθήκες όπως το εμπνευσμένο αυτό έργο του Στ. Ανεμοδουρά, που εκδόθηκε συνεχώς για πάρα πολλά έτη, ενώ γνώρισε πολλαπλές επανεκδόσεις, δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλές ο τόπος μας...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 543 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #11


Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.323, με ένθετο τον ενδέκατο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα αναγνωστικά με την καταπληκτική εικονογράφηση του Σπύρου Βασιλείου. Φωτογραφική ανατύπωση της Γ΄ έκδοσης, 1952 (πρώτη έκδοση "Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων", 1949). Επιμέλεια κειμένων: Ν. Κοντόπουλος, Δ. Κοντογιάννης και Γ. Καλαματιανός.

Επίμετρο: Λαμπρινή Κουζέλη.
Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Όταν τα Χριστούγεννα σταμάτησαν τον πόλεμο...


Συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την ημέρα που μια από τις πιο όμορφες ιστορίες στα χρονικά έλαβε χώρα την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ιστορία που, ως και το λυκαυγές του προηγούμενου αιώνα, κυκλοφορούσε περισσότερο ως ένα παραμύθι των ηρώων του πολέμου, ως ένα θρύλος. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μαρτυρίες επιζώντων και επιστολές στρατιωτών που έγιναν μάρτυρες μια ιστορικής, αυθόρμητης εκεχειρίας, η οποία συνδυάστηκε με ποδόσφαιρο και, δυστυχώς, κράτησε λίγο.

24 Δεκεμβρίου 1914, στην περιοχή Πλούχστιρτ της Φλάνδρας. Εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο έχουν βαλτώσει. Η προέλαση των Γερμανών έχει ανακοπεί από τις δυνάμεις της Αντάντ. Οι δύο στρατοί επιδίδονται σ' έναν απάνθρωπο πόλεμο φθοράς μέσα στα χαρακώματα.


Η βραδιά ήταν κρύα και υγρή την παραμονή των Χριστουγέννων. Γύρω στα μεσάνυχτα, Βρετανοί στρατιώτες άκουσαν από τις γραμμές των Γερμανών μια χορωδία να ψάλει την Άγια Νύχτα και είδαν κεράκια να τρεμοσβήνουν σ' ένα υποτυπώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο. Συνηθισμένοι να πυροβολούν και στο παραμικρό φως που εμφανιζόταν στον ορίζοντα, αυτή τη φορά κοντοστάθηκαν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε φωλιάσει στις καρδιές τους. Ο σπόρος της ανακωχής είχε ριζώσει.
Οι Βρετανοί ανταπέδωσαν με τα δικά τους κάλαντα και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι των δύο εχθρικών δυνάμεων συναντήθηκαν στη νεκρή ζώνη, παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων τους. Ήταν μια μικρή ανταρσία και από τις δύο πλευρές, που σταμάτησε για λίγο τον πόλεμο.


Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στα χαρακώματα ήταν γεγονός. Οι άνωθεν εντολές έλιωσαν απ την ζέστη της ψυχής στο παγωμένο μέτωπο. Στα δύο τρίτα της γραμμής του Δυτικού Μετώπου δεν πέφτει ούτε μία ντουφεκιά. Τι και αν σε καιρό πολέμου το έγκλημα είναι τέτοιο που τιμωρείται με θάνατο. Ποιος τον λογαριάζει τον θάνατο. Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Οι Γερμανοί κράταγαν χριστουγεννιάτικα δέντρα που γράφανε "Merry Christmas" και "You no shoot, we no shoot" (Καλά Χριστούγεννα, Εσύ δεν πυροβολείς, εμείς δεν πυροβολούμε).


Το πρωί των Χριστουγέννων, Άγγλοι και Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς τους, απαγγέλοντας μαζί τον 23ο Ψαλμό του Δαυίδ «Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει…». Στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια, φλυάρησαν, είπαν ο ένας στον άλλο τα παράπονά τους, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα (ουίσκι, μαρμελάδες, τσιγάρα, σοκολάτες και τα σχετικά) και κατέβασαν πολλά λίτρα μπύρας. Μόνο ο Άγγλος μπαρμπέρης στρώθηκε στη δουλειά, αφού είχε να κουρέψει και πολλά γερμανικά κεφάλια. Νωρίς το απόγευμα οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντίπαλες σε ποδοσφαιρικό αγώνα, τον οποίο κέρδισαν οι Γερμανοί με 3-2.
Η ειρήνη κράτησε μόνο 24 ώρες. Την επόμενη μέρα οι φίλοι έγιναν και πάλι εχθροί. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του. Θα κρατούσε ακόμη τέσσερα χρόνια και θα στοίχιζε τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους...


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Νέες εκδόσεις 542 - Κουλούρι #5


Την προηγούμενη Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, έγινε η πρώτη παρουσίαση του πέμπτου τεύχους της σειράς "ΚΟΥΛΟΥΡΙ", του Tomek. Για όσους θέλουν να το προμηθευτούν, μπορούν να το αγοράσουν από όλα τα κομιξάδικα ή απευθείας από την Jemma Press.

Εκδόσεις: Jemma Press
Αριθμός σελίδων: 32
Εκτύπωση: Α/Μ
Συγγραφέας/Σχεδιαστής: Tomek
Τιμή: 3,50€

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα 2013


Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουν το χαμόγελο
στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνουν τις παγωμένες
καρδιές τους και ας χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται
την ζωή που τους αξίζει!

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Καλά Χριστούγεννα... σε όλες τις γλώσσες!


Αραβικά- «Milad Majid» ή «Milad Saeed»
Αρμένικα- «Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand»
Πορτογαλικά Βραζιλίας- «Feliz Natal»
Αφρικαάνς- «Geseënde Kersfees»
Αλβανικά- «Urime Krishtlindjet»
Βουλγάρικα- «Tchestita Koleda» ή «Tchestito Rojdestvo Hristovo»
Καμπότζη- «Soursdey Noel»
Κινέζικα Mandarin- «Sheng Dankuai Le»
Κινέζικα Cantonese- «Sing Daan Faai Lok»
Κροατικά- «Sretan Bozic»
Τσέχικα- «Velike Vanoce»
Δανικά- «Glædelig Jul»
Ολλανδικά- «Vrolijk Kerstfeest»
Αγγλικά Αμερικής- «Merry Christmas»
Αγγλικά Αυστραλίας- «Ave a bonza Chrissy, Mate»
Αγγλικά Μ. Βρετανίας- «Happy Christmas»
Εσπεράντο- «Gojan Kristnaskon»
Εσθονικά- «Roomsaid Joulu Puhi»
Φάρσι- «Christmas-e-shoma mobarak bashad»
Φεροϊκά- «Gleðilig Jól»
Φιλιππινέζικα- «Maligayang Pasko»
Φινλανδικά- «Hauskaa Joulua»
Γαλλικά- «Joyeux Noël»
Γερμανικά- «Froehliche Weihnachten»
Χαβανέζικα- «Mele Kalikimaka»
Χίντι- «Shub Badadin»
Ουγγρικά- «Boldog Karácsonyt»
Ισλανδικά- «Gledileg Jol»
Ινδία- «Tamil Nadu – Christmas Vaazthukkal»
Ινδονησιακά- «Selamat Hari Natal»
Ιρακινά- «Idah Saidan Wa Sanah Jadidah»
Ιρλανδικά- «Nollaig Shona Duit»
Ιταλικά- «Buon Natale»
Ιαπωνικά- «Meri Kurisumasu»
Κορεάτικα- «Sung Tan Jul Chuk Ha»
Λετονικά- «Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu»
Λιθουανικά- «Linksmu Kaledu»
Μαλτέζικα- «Il-Milied it-tajjeb»
Μαορί- «Meri Kirihimete»
Ναβάχο- «Ya'at'eeh Keshmish»
Νέα Γουινέα- «Meri Christmas»
Νέα Ζηλανδία- «Happy Christmas»
Νορβηγικά- «Gledelig Jul»
Γερμανικά Πενσυλβανίας- «En frehlicher Grischtdaag»
Περού- «Felices Fiestas» ή «Feliz Navidad»
Πολωνικά- «Wesolych Swiat Bozego Narodzenia»
Πορτογαλικά- «Feliz Natal»
Πουντζάμπι- «Hacahi Ke Eide»
Ρουμανικά- «Sarbatori Fericite»
Ρώσικα- «S Rozhdestvom Kristovym»
Σέρβικα- «Hristos se rodi»
Σαμόαν- «Manuea le Karisimasi»
Σλοβακικά- «Vesele Vianoce. A stastlivy Novy Rok»
Σλοβενικά- «Srecen Bozic»
Ισπανικά- «Feliz Navidad»
Σουαχίλι- «Heri ya Krismasi»
Σουηδικά- «God Jul»
Τάγκαλογκ- «Maligayang Pasko»
Ταϊτή- «Ia ora'na no te noere»
Τελούγκου- «Santhasa Krismas»
Ταϊλανδά- «Suksan Christmas»
Τούρκικα- «Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun»
Ουκρανικά- «Z Rizdvom Krystovym" OR "Veselogo Rizdva»
Ουρντού (Πακιστάν)- «Shadae Christmas»
Ουζμπεκικά- «Yangi Yiligiz Mubarak Bolsun»
Βιετναμέζικα- «Chuc Mung Giang Sinh»
Ουαλικά- «Nadolig Llawen»

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Παραμονή Χριστουγέννων


The night before Christmas

Φωτισμένοι δρόμοι, στολίδια στα μαγαζιά, μελωδίες από τις χαρούμενες παιδικές φωνές... Παραμονή Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα είναι μέρες γιορτινές. Είναι η αφορμή εκατομμυρίων ανθρώπων που ανυπομονούν να βρεθούν μακριά από το καθημερινό άγχος, να στολίσουν το σπίτι τους, να ακούσουν τα κάλαντα, να νιώσουν την παιδική προσμονή του Αη Βασίλη.
Μέρες που υπόσχονται χαρά, ξεκούραση από τους εξοντωτικούς εργασιακούς ρυθμούς αλλά και ελπίδα για αλλαγές στη ζωή, ιδιαίτερα με τον ερχομό του νέου έτους.
Τα Χριστούγεννα, είναι γιορτή της χαράς, της αγάπης, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε είναι όντως σκληρή. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, και υπερβολικές. Η αγωνία για το σήμερα, αλλά και για το αύριο είναι δεδομένη. Όμως συνεχίζουμε οπλισμένοι με υπομονή κάνοντας όνειρα.
Αυτές τις ημέρες ας φορέσουμε το καλύτερο χαμόγελό μας, ας οπλιστούμε με περίσσια αγάπη και ας χαρίσουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, συντροφικότητα. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους. Η αγάπη και το ζεστό βλέμμα, είναι το καλύτερο δώρο για αυτές τις ημέρες.
Δε χρειάζονται πολλά. Ας αφεθούμε και ας γιορτάσουμε σαν μικρά παιδιά. Είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο για κάποιους. Όμως το αξίζουμε και το αξίζουν και οι γύρω μας. Πρώτον και κύριον, ας αγκαλιάσουμε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το αξίζουν πολύ περισσότερο από ότι φανταζόμαστε. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τα προβλήματα και ας περάσουμε χρόνο με αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Δε χρειάζονται χρήματα για να επιτευχθούν όλα αυτά. Μόνο αγάπη και θαλπωρή. Χριστούγεννα και γιορτές δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδευτεί μια ολόκληρη περιουσία για να περάσει κανείς καλά. Μην πιστεύετε πως όσο πιο πολλά ξοδεύει κανείς αυτές τις μέρες, τόσο πιο καλά θα γιορτάσει. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι “επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσω καλά”.
Συχνά κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία αυτές τις μέρες καθώς θυμούνται πως περάσανε κάποιες άλλες γιορτές με ανθρώπους που τώρα δεν είναι κοντά τους. Η νοσταλγία και η αναπόληση δεν βοηθούν και δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αν νιώθετε έτσι κοιτάξτε προσεκτικότερα το σήμερα. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι γύρω σας που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται. Αναζητήστε τους και εκφράστε τους την αγάπη σας.
Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Ανοίξτε το σπίτι σας, την καρδιά σας και την αγκαλιά σας. Ευκαιρία να γράψετε και ένα γράμμα στο Άγιο Βασίλη, ακόμα και αν δεν πιστεύετε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα...

Καλές γιορτές σε όλους!

http://www.koinignomi.gr

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Συλλογή από μπρελόκ


Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσιάσει διάφορες πρωτότυπες συλλογές αντικειμένων. Σήμερα έχει σειρά η μεγάλη συλλογή από μπρελόκ του Ron Tyler.
Ξεκινώντας από ένα μπρελόκ που αγόρασε στο Βιετνάμ, εκεί όπου υπηρέτησε ως οπλίτης σε ελικόπτερο κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν από 43 χρόνια, ο Ron κατάφερε τελικά να γίνει ένας μεγάλος συλλέκτης. Η συλλογή του σήμερα ξεπερνά τα 4000 κομμάτια απ' όλο τον κόσμο!...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Σινεμά και DVD 63 - Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή / The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)


Σκηνοθεσία: Πήτερ Τζάκσον
Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ελάιτζα Γουντ, Άντι Σέρκις, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Εβανζτελίν Λίλι, Ορλάντο Μπλουμ, Ρίτσαρντ Άρμιταζ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Έινταν Τέρνερ, Κρίστοφερ Λη
Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας
Διάρκεια: 161'

Υπόθεση: Το ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Γης συνεχίζεται με τον Μπίλμπο Μπάγκινς, τον Γκάνταλφ και τους δεκατρείς νάνους, για να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του Έρεμπορ. Έχοντας καταφέρει να επιβιώσουν από το ξεκίνημα κιόλας του αναπάντεχου ταξιδιού τους, οι ήρωες κινούνται ανατολικά, έχοντας να αντιμετωπίσουν στην πορεία τους τον Μπέορν (Beorn), με την τρομακτική ικανότητα να αλλάζει μορφή αλλά και γιγαντιαίες θανατηφόρες αράχνες. Όταν θα φτάσουν τελικά στο Μοναχικό Βουνό (Lonely Mountain) θα έρθουν αντιμέτωποι με τον χειρότερό τους εφιάλτη…
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας (ανώτερο μάλλον από το προηγούμενο) εστιάζει έξυπνα στην παρουσία των Γκάνταλφ και Λέγκολας, προσδίδοντας μια "λάμψη" από τον αγαπημένο "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών".


Είναι γεγονός πως άνθρωποι όπως εμείς, λάτρεις του... Τολκινικού Σύμπαντος αλλά και της κινηματογραφικής απόδοσής του από τον Πήτερ Τζάκσον, δεν είναι ίσως οι αντικειμενικότεροι κριτές των εν λόγω ταινιών. Παρόλ' αυτά, θέλουμε να καταθέσουμε την άποψή μας για το δεύτερο μέρος της νέας τριλογίας, κι ας μας συγχωρέσουν οι φίλοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για σενάριο "τραβηγμένο από τα μαλλιά".
Άλλωστε, αν σου αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία ή οι ταινίες, λίγο σ' ενδιαφέρει αν θα δεις και κάποιες μικρές... παρασπονδίες. Με μία βασική προϋπόθεση: το σύνολο του έργου να σέβεται την αρχική δημιουργία και μάλιστα, αν μπορεί, να της προσθέτει λίγο μεγαλείο παραπάνω... Και με τις δημιουργίες του Πήτερ Τζάκσον, νομίζω ότι οι φίλοι του Τόλκιν μόνο ευχαριστημένοι μπορούν να είναι... Εκείνοι που εγείρουν τις περισσότερες ενστάσεις για τις ταινίες αυτές, δεν είναι φαν του είδους και καλό θα έκαναν να μην τις έβλεπαν και καθόλου... Εμείς, είδαμε την ταινία και μας άρεσε πολύ...


Για κάποιους καλλιτέχνες προκύπτουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους συγκεκριμένοι ρόλοι που θαρρείς ότι είναι κομμένοι και ραμμένοι γι' αυτούς. Αυτοί οι ρόλοι τους τυποποιούν και τους "παγιδεύουν", γίνονται, μπορείς να πεις, δεύτερη φύση τους και τους επιτρέπουν να μεγαλουργήσουν μέσα από αυτούς. Έτσι και το... Τολκινικό Σύμπαν της Μέσης Γης αποδεικνύεται όλο και περισσότερο, ότι αποτελεί το δημιουργικό πεπρωμένο του Πήτερ Τζάκσον. Όχι μόνο επειδή με τη νέα τριλογία επέστρεψε ολοκληρωτικά στο... σύμπαν που τον καταξίωσε αλλά και γιατί συνεχίζει να δημιουργεί ένα φιλμικό υπερθέαμα που αναδεικνύει αποστομωτικά τη βαθιά γνώση του για το έργο με το οποίο έχει καταπιαστεί. Αυτό του δίνει το "δικαίωμα" να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και να ξεφεύγει για λίγο -ιδιαιτέρως ευφάνταστα είναι η αλήθεια- από αυτό, εμπλουτίζοντάς το με νέους χαρακτήρες και ιστορίες. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αποδεικνύεται από τον αρμονικό συνδυασμό του πρωτότυπου με το πρόσθετο, κάτι που γίνεται εντελώς φυσικά χωρίς να προδίδεται στο ελάχιστο το πνεύμα του κοσμογονικού έργου του Τόλκιν.


Σε αυτό το δεύτερο μέρος του "Χόμπιτ", η αφήγηση πατάει το γκάζι από τα πρώτα λεπτά και δε βρίσκει το φρένο παρά μόνο όταν αρχίσουν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους! Η ταινία διατηρεί αλώβητο τον συναρπαστικό, καλοκουρδισμένο ρυθμό της και κυλά ανάλαφρα και ξεκούραστα. Η συνεχόμενη δράση σε παρασέρνει τόσο που δεν καταλαβαίνεις τη σχεδόν τρίωρη διάρκεια του έργου. Ειδικά αν επιλέξεις να το δεις σε 3D προβολή, είναι σίγουρο πως θα μαγευτείς.


Πρωτόγνωρα κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας, που αναδεικνύει όλη τη δυναμική της προοπτικής του 3D, κάνοντάς το πιο ακαταμάχητα ελκυστικό στην παρακολούθησή του για τον θεατή. Όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους ψηφιακής προβολής, που είχαμε διαπιστώσει από πέρυσι στην προβολή του πρώτου μέρους, φτάνουν σε νέα, υποβλητικά, αφοπλιστικά ζενίθ στην «Ερημιά του Νοσφιστή». Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα κάποιες από τις σκηνές που τις παρακολουθείς κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό: η καταδίωξη με τα βαρέλια στο ποτάμι, η αναμέτρηση με τις μεγάλες αράχνες, η μάχη με τα ορκ στις στέγες της Λιμνούπολης και -φυσικά- η αναμέτρηση των Νάνων με το Δράκο Νοσφιστή στα ορυχεία, όπου γίνεται πραγματικά το έλα να δεις!


Η μεγαλύτερη, όμως, επιτυχία του δεύτερου μέρους του «Χόμπιτ» είναι ο πολύ πιο εύστοχος τρόπος με τον οποίο διευρύνει την ιστορία και τους ήρωες του ομότιτλου βιβλίου–πηγής έμπνευσής του. Οι χαρακτήρες εδώ έχουν τον χρόνο να ολοκληρωθούν στα μάτια του θεατή και να "δέσουν" με το όλο σύνολο. Ανάμεσά τους και η πρωτόπλαστη, ανύπαρκτη στο βιβλίο, Τόριελ. Ξωτικό του δάσους αυτή, αδυναμία του Λέγκολας και αρχηγός τής φρουράς του πατέρα του, Βασιλιά των Ξωτικών του Δάσους, Θράντουιλ, αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση με το Νάνο Κίλι. Μέσω της Τόριελ, ο Τζάκσον προσπαθεί να "εκσυγχρονίσει" το αυστηρά ανδροκρατούμενο στο «Χόμπιτ» Τολκινικό Σύμπαν, κάνοντάς το αφενός αυτό πιο προσιτό στο θηλυκό κοινό, τολμώντας μάλιστα να ιχνηλατήσει την πιθανότητα έρωτα μεταξύ Ξωτικού και Νάνου!
Όπως και η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», που αποτελούσε το λιγότερο εντυπωσιακό και ολοκληρωμένο μέρος της πρώτης τριλογίας, έτσι και το "Αναπάντεχο ταξίδι", μας είχαν αφήσει με ένα μικρό κενό, το οποίο στην πρώτη περίπτωση υπερκαλύφθηκε με τους «Δύο Πύργους» και τώρα από την «Ερημιά του Νοσφιστή».


Ο Τζάκσον "ζωγραφίζει" και πάλι αφού καταφέρνει να εξιτάρει εύστροφα τους φανς του τολκινικού έπους του, δημιουργώντας τρεις εξαιρετικές συνδέσεις με την κινηματογραφική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η πρώτη δεν είναι άλλη από την ενισχυμένη εδώ, απολαυστική παρουσία του Λέγκολας που, εκτός των άλλων, πρωτοσυστήνεται μπορούμε να πούμε κατά κάποιον τρόπο με τον συνοδοιπόρο του πολλά χρόνια αργότερα, Νάνο Γκίμλι (ο οποίος την εποχή αυτή είναι παιδάκι).


Η δεύτερη σύνδεση πραγματοποιείται με τον Γκάνταλφ, ο οποίος -αν και στο βιβλίο, μετά το χωρισμό του με τη συντροφιά του Μπίλμπο και των Νάνων, παραμένει απών μέχρι την τελική μάχη- στην ταινία είναι παρών και δραστήριος, κυνηγώντας το Νεκρομάντη στον εγκαταλειμμένο πύργο. Εκεί ανακαλύπτει κάτι το συγκλονιστικό, το οποίο μας δείχνει ουσιαστικά την αρχή της επιστροφής του Κακού... Έτσι, "εξηγούνται" και κάποιες από τις απορίες που είχαν οι μη μυημένοι πριν μια δεκαετία.


Η τρίτη ξεκάθαρη σύνδεση γίνεται καθώς η Τόριελ έρχεται να θεραπεύσει τον Κίλι από μια δηλητηριώδη πληγή, με βασιλόχορτο και ξωτική προσευχή. Τότε είναι που ακτινοβολεί αγγελικό φως στα μάτια του τελευταίου και μας φέρνει άμεσα στο μυαλό την Άργουεν που, τότε, στην «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», είχε κάνει ακριβώς το ίδιο για να θεραπεύσει τον Φρόντο από ένα παρόμοιο τραύμα.


Θα ήταν μεγάλη προσβολή για την ταινία και τους δημιουργούς της αν, κλείνοντας την αναφορά μας σε αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας του «Χόμπιτ», δεν σχολιάζαμε έστω και λίγο τον Δράκο Νοσφιστή. Αντικειμενικά πρόκειται για τον πιο μεγάλο, εντυπωσιακό και τρομακτικό Δράκο που έχει εμφανιστεί ποτέ, από καταβολής του κινηματογράφου. Τα εξαιρετικά εφέ, που τον κάνουν να φαίνεται τόσο πραγματικός, η αληθοφάνεια και η ρεαλιστικότητα των κινήσεών του και το... τουλάχιστον επιβλητικό του μέγεθος, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Αν δείτε την ταινία και σε αίθουσα με τον κατάλληλο ηχητικό εξοπλισμό, θα ανατριχιάσετε όταν σε μια από τις πρώτες σκηνές του κυνηγητού, αρχίσει να τρέμει ακόμα και το κάθισμά σας!...


Εμείς δηλώσαμε εξαρχής λάτρεις του Τολκινικού Σύμπαντος, οπότε δεν θα σας παραξενέψει αν σας πούμε ότι περιμένουμε από τώρα με ιδιαίτερη αγωνία το τελευταίο μέρος της τριλογίας, σε περίπου ένα χρόνο. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε το τέλος. Απλά, θεωρούμε μεγάλη ευτυχία το να μπορούμε να επιστρέφουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αυτόν το μαγικό κόσμο που λέγεται Μέση Γη...

Π.Π.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνικά Comic Books 5: Η Βίβλος Εικονογραφημένη - Οι Λαοί του Θεού (1992)


Η Βίβλος Εικονογραφημένη - Οι Λαοί του Θεού (1992)
Τίτλος πρωτοτύπου: Une Bible en bande dessinee
Διασκευή: Claude Moliterni [Γαλλία, 1932-2009]
Σχέδιο: Jesus Blasco [Ισπανία, 1919-1995]
Μετάφραση: Λίλη Ιωαννίδου
Σελίδες: 176
Σχήμα: 30x24εκ
Εκδότης: Α.Α. Λιβάνη (Μύθος-Λιβάνη)

Η Βίβλος σε κόμικς. Γιατί να εκπλαγούμε; Ο συνδυασμός σκίτσων και λόγου είναι κάτι το μοναδικό. Τα κόμικς είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο επικοινωνίας, ίσως το πιο διαδεδομένο: αγγίζει το ένα τρίτο της ανθρωπότητας και ο παιδαγωγικός του ρόλος εξετάζεται ακόμα και από τα πανεπιστήμιά μας. Η φροντίδα πιστότητας στο πρωτότυπο κείμενο συνδυάζεται με ένα σκίτσο που σέβεται τη βιβλική αφήγηση. Διαμέσου των αιώνων, η Αγία Ιστορία της Γένεσης και της Αποκάλυψης έχει παραδοθεί σε όλες τις μορφές εικόνας και ήχου. Τα κόμικς προστίθενται σ’ αυτή την πλούσια ποικιλία εκφράσεων, με τον τρόπο τους, τίθενται απλώς στην υπηρεσία του ιερού κειμένου προς το οποίο δεν παύουν να παραπέμπουν τον αναγνώστη.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 541 - Requiem: Ιππότης Βαμπίρ #1


Μετά τον θάνατο του, ο Χάινριχ πίστεψε ότι θα βρει επιτέλους μια αιώνια ειρήνη. Αντί γι' αυτό, όμως, ανακαλύπτει το χάος της «Ανάστασης», ενός κόσμου όπου οι ήπειροι, οι θάλασσες και ο καιρός, είναι «ανεστραμμένοι» και στον οποίο θα αναγεννηθεί ως μέλος της ελίτ που εξουσιάζει... ένα Βαμπίρ. Τώρα, έχοντας ανακηρυχτεί ιππότης και έχοντας μετονομαστεί σε Ρέκβιεμ, βρίσκεται ανάμεσα σε μια κοσμική σύγκρουση δύο σατανικών θεών, για την οποία θα μπορούσε να είναι το κλειδί.

Το Γαλλικό graphic novel των Ledroit και Mills, είναι ένα σκοτεινό, ανήθικο και γεμάτο μαύρο χιούμορ αριστούργημα το οποίο έχει κερδίσει 3 βραβεία Eagle για καλύτερο ευρωπαϊκό κόμικ τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ είναι υποψήφιο κάθε χρονιά.

Εκδόσεις: Selini
Συγγραφέας: Pat Miils, Olivier Ledroit
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-618-5049-08-9
Σελίδες: 52
Τιμή: 10,99€

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...