Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Νέες εκδόσεις 792: Ποπάυ #1


ΕΝΑ ΕΝΘΕΤΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ"

Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε το περιοδικό "Τηλεθεατής" αυτή την Πέμπτη. Ανάμεσα στις άλλες προσφορές του, περιελάμβανε και ένα τεύχος του Ποπάυ, του νευρικού ναύτη, ήρωα που δημιούργησε ο Elzie Crisler Segar. Πρόκειται για την έκδοση στα ελληνικά του περιοδικού "Popeye" της IDW, που κυκλοφόρησε αρχικά το 2012.
Τα κείμενα είναι του Roger Landridge (The Muppets) και η εικονογράφηση του Bruce Ozella. Το τεύχος δημοσιεύει την ιστορία "Η Χώρα των Τζιπ!" ("The Land of Jeeps!") με εξ ολοκλήρου έγχρωμη εικονογράφηση και 24 σελίδες, με ένα εξώφυλλο-φόρο τιμής στο Action Comics #1, που είχε πρωταγωνιστή τον Superman.
Να σημειώσουμε ότι η πρωτότυπη έκδοση ολοκληρώθηκε σε 12 τεύχη, τα οποία κυκλοφόρησαν σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013. Ευχόμαστε να δούμε στα ελληνικά και τα δώδεκα αυτά τεύχη, τα οποία θα έχουν και μια ιδιαίτερη αξία, καθώς ο Ποπάυ ξανακυκλοφορεί από τον ίδιο εκδότη που τον είχε φέρει και στην Ελλάδα (Δραγούνης).



Το εξώφυλλο του τεύχους 1347 του περιοδικού "Τηλεθεατής", στο οποίο εικονίζεται το νέο ένθετο με τον Ποπάυ

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Game of Thrones, Season 5: Το πρώτο trailer


Παρακολουθήστε με ελληνικούς υπότιτλους το πρώτο trailer που κυκλοφόρησε η HBO για τον 5ο κύκλο του "Game of Thrones". Τα καινούρια επεισόδια θα αρχίσουν να προβάλλονται στις 12 Απριλίου.



------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Νέες εκδόσεις 791: Κόμιξ #7


Μαύρος Κεραυνός: Αναγέννηση

Από την Τρίτη 27 Ιανουαρίου κυκλοφορεί στα περίπτερα το καινούριο τεύχος του "Κόμιξ", με νέες συναρπαστικές ιστορίες διάσημων σχεδιαστών:

1. Μαύρος Κεραυνός 2.0 - Αναγέννηση: Επιστροφή στην Ρομπόβια
Σενάριο: Casty / Σχέδιο: Lorenzo Pastrovicchio
2. Μαύρος Κεραυνός 2.0 - Αναγέννηση: ΒΤΡ
Σενάριο: Casty / Σχέδιο: Lorenzo Pastrovicchio
3. Μάτζικα: Η ξανθιά μάγισσα
Σενάριο: Paul Halas / Σχέδιο: José Massaroli
4. Ντόναλντ Ντακ: Η δύναμη της φαντασίας
Σενάριο/Σχέδιο: Daan Jippes

Εξώφυλλο: Alessio Coppola
Σελίδες: 100
Μέγεθος: 17,0 x 23,5
Τιμή: 3,50 ευρώ
Εκδόσεις: Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Αφίσες Ταινιών Γουέστερν - Αρχείο 1


Οι κινηματογραφικές αφίσες είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης, η οποία συμπορεύεται και εμπνέεται από τον κινηματογράφο, με στόχο να τον διαφημίσει στους επίδοξους επισκέπτες των σκοτεινών αιθουσών.

Η αλήθεια είναι ότι η τέχνη της κινηματογραφικής αφίσας είναι τόσο συνυφασμένη με τις ίδιες τις ταινίες, που πλέον θεωρείται δεδομένη η συνύπαρξή τους. Οι δημιουργοί κάθε νέας ταινίας, πριν ακόμα δώσουν στην κυκλοφορία το πρώτο trailer της, προωθούν τις διαφημιστικές της αφίσες. Επίσης, είναι αλήθεια πως κάποιες πολύ καλές ταινίες "κάηκαν" πριν ακόμα προβληθούν στις αίθουσες, λόγω "κακής" αφίσας... Τα κινηματογραφικά στούντιο δίνουν πλέον πολύ μεγάλη έμφαση στη δημιουργία σωστών αφισών!...
Από τα τέλη του 19ου αιώνα, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια προβολή ταινίας σε οθόνη, έως σήμερα, η εξέλιξη του κινηματογράφου υπήρξε ραγδαία. Ήδη, από τα πρώτα του βήματα, το μέσο αναπτύχθηκε ταχύτατα, με αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα να προβάλλονται ταινίες για το κοινό σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Ο Jules Cheret, ένας Γάλλος ζωγράφος και λιθογράφος, εφηύρε νέους τρόπους στη λιθογραφική μέθοδο εκτύπωσης και το σχεδιασμό και έτσι συνέβαλλε στο να ξεκινήσει μία νέα εποχή στο χώρο των αφισών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι αφίσες να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό μέσο διαφήμισης το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση όλων σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου -φυσικά- και του κινηματογράφου. Συνδυάζοντας έντονες χρωματιστές εικόνες, με λίγες λέξεις και μεγάλες γραμματοσειρές, τα θέματα των αφισών εστίαζαν στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Αρχικά, οι εταιρείες του χώρου συνήθιζαν να αυτοδιαφημίζονται παρουσιάζοντας τον εξοπλισμό που διέθεταν, όμως, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του κινηματογράφου, θεωρήθηκε αναγκαίο να διαφημίζεται ξεχωριστά η κάθε ταινία. Αν και τότε, η κάθε παραγωγός εταιρεία δημιουργούσε αφίσες για τις ταινίες της σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, τελικά αποφασίστηκε να υιοθετηθεί ένα πρότυπο μέγεθος, καταλήγοντας στο 27x41 ίντσες. Αυτές οι αφίσες τοποθετούνταν σε ειδικές θήκες στα θέατρα και απεικόνιζαν μία σκηνή από την ταινία που διαφήμιζαν, συνοδευόμενη από τον τίτλο, πιθανόν μια μικρή περίληψη και φυσικά το όνομα της παραγωγού εταιρείας.


Με τον καιρό, οι ιδιοκτήτες των θεάτρων, συνειδητοποιώντας ότι η σωστή διαφήμιση προσέλκυε το κοινό και εξασφάλιζε την επιτυχία, άρχισαν να αναζητούν πιο όμορφα και καλαίσθητα διαφημιστικά υλικά. Ενώ, λοιπόν, τα στούντιο επέμεναν στα συγκεκριμένα πρότυπα που ακολουθούσαν, τα θέατρα κατέφυγαν σε ανεξάρτητες λιθογραφικές εταιρίες οι οποίες δημιουργούσαν τις αφίσες που ήθελαν, με χαμηλό κόστος. Οι καινούριες αφίσες ήταν πιο όμορφες σχεδιαστικά, ενώ βοήθησαν να ανατραπεί ουσιαστικά και ο τρόπος προώθησης των ταινιών. Μέχρι, περίπου, το 1910 οι κινηματογραφικές εταιρείες προσπαθούσαν να υποβαθμίζουν την φήμη των ηθοποιών, φοβούμενες ότι αν αυτοί γίνονταν διάσημοι θα ανέβαιναν και οι οικονομικές τους απαιτήσεις. Έπειτα, όμως, από κάποια γεγονότα που απέδειξαν το ενδιαφέρον του κοινού για τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες, τα ονόματα αυτών ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε όλες τις αφίσες.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ταινίες μεγάλωσαν σε διάρκεια και παράλληλα μεγάλωσαν και οι υποδομές των θεάτρων αλλά και οι ανάγκες για όλο και μεγαλύτερη προβολή των ταινιών. Οι διαφημιστικές αφίσες έγιναν εντελώς απαραίτητες και μπορούσε κάποιος να τις συναντήσει παντού, ακόμα και στο πλάι αυτοκινητοδρόμων που διέσχιζαν τεράστιες έρημες εκτάσεις! Ήταν, φυσικά, επόμενο, οι κινηματογραφικές εταιρείες να αρχίσουν να συναγωνίζονται στο σχεδιασμό και την πρωτοτυπία των αφισών τους. Ξόδευαν τεράστια ποσά προσλαμβάνοντας σπουδαίους καλλιτέχνες για τον σχεδιασμό τους και έτσι, σε συνδυασμό με την λιθογραφική μέθοδο εκτύπωσης, παρουσιάστηκαν αφίσες που χαρακτηρίζονται ακόμα και σήμερα μικρά αριστουργήματα!


Όταν εφευρέθηκε η ακόμη πιο οικονομική μέθοδος εκτύπωσης, offset, δόθηκε η δυνατότητα να αποδίδονται πιο ακριβείς εικόνες και παράλληλα αυτό σήμανε και την είσοδο της φωτογραφίας στις αφίσες, η οποία αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη ζωγραφική. Μέχρι το 1950 χρησιμοποιούνταν και οι δύο αυτές μέθοδοι εκτύπωσης αλλά μετά καθιερώθηκε ως μοναδική η offset.
Εμείς, ξεκινάμε σήμερα την παρουσίαση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κινηματογραφικών αφισών, αυτής των γουέστερν. Είναι κάτι εντελώς πρωτότυπο, που δεν θα το συναντήσετε πουθενά αλλού στο διαδίκτυο και είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης. Συγκεντρώσαμε ένα τεράστιο αρχείο από αφίσες του είδους που λατρεύουμε και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Όμως, δεν θα είναι μια απλή παράθεση εικόνων αλλά μια πραγματική ευκαιρία για να γνωρίσει το ελληνικό κοινό ταινίες άγνωστες ή ξεχασμένες. Γι' αυτό και μαζί με τις αφίσες θα υπάρχουν και κάποιες βασικές πληροφορίες για την κάθε ταινία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν οι φαν του είδους να δημιουργήσουν το δικό τους αρχείο και να αρχίσουν να αναζητούν παλιές ταινίες για να τις προσθέσουν στη συλλογή τους.
Η παρουσίαση θα γίνει με χρονολογική σειρά, σε συνέχειες. Να διευκρινίσουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν όλες οι ταινίες γουέστερν αλλά μόνο εκείνες για τις οποίες υπάρχουν ή έχουν διασωθεί τα πόστερ τους. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να βρει θετική ανταπόκριση, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Φυσικά, μπορείτε να αφήνετε ελεύθερα τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας, για την βελτίωση της παρουσίασης ή για τυχόν ελλείψεις που παρατηρήσετε.
Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση, σε αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι στην αγαπημένη μας Άγρια Δύση...

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
1903-1914

The Great Train Robbery (1903)



Ηθοποιοί: A.C. Abadie, Gilbert M. 'Broncho Billy' Anderson, George Barnes, Justus D. Barnes, Walter Cameron, John Manus Dougherty, Sr.Donald Gallaher, Frank Hanaway, Adam Charles Hayman
Σκηνοθεσία: Εdwin S.Porter
Διάρκεια: 12 λεπτά
Θεωρείται το πρώτο αφηγηματικό φιλμ (με περισσότερες από δώδεκα ξεχωριστές σκηνές, καθεμιά από τις οποίες αναπτύσσει την πλοκή) και το πρώτο γουέστερν, με συνολική διάρκειά 12 λεπτά, που μπορεί σήμερα να φαίνονται ελάχιστα αλλά το 1903 έπαιρναν επικές διαστάσεις. Για πρώτη φορά κάνει εδώ την εμφάνισή του το διαδοχικό μοντάζ, που θα αναπτύξει αργότερα ο Γκρήφιθ.
Υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία μιας μεγάλης ληστείας τρένου, την επίθεση των ληστών στον σταθμάρχη και τον οδηγό, την ακινητοποίηση του τρένου, την άγρια καταλήστευση των επιβατών και την τελική αναμέτρηση με τους εκπροσώπους του νόμου. Εντυπωσιακό είναι το πλάνο όπου ένας από τους ληστές σημαδεύει προς την κατεύθυνση των θεατών και πυροβολεί στο κενό.

The Cowboy Millionaire (1909)


Αμερικάνικη βουβή ταινία, σε σκηνοθεσία Francis Boggs και Otis Turner. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι Tom Mix, Mac Barnes και William Garwood. Ήταν η πρώτη ταινία του ηθοποιού William Garwood. Υπόθεση: Μια Βρετανίδα ερωτεύεται έναν κάου-μπόυ, όμως επιστρέφει πίσω στην Αγγλία όταν ανακαλύπτει ότι αυτός μπορεί να μην είναι ειλικρινής μαζί της. Ο κάου-μπόυ την ακολουθεί στην Αγγλία για να κερδίσει ξανά την εύνοιά της.

The Telltale Knife (1911)


Είναι μια αμερικανική μικρή ταινία western (διάρκειας μόλις 10 λεπτών!) με πρωταγωνιστή τον Tom Mix και σκηνοθεσία του William Duncan. Βγήκε στις αίθουσες το 1914.

The Squaw’s Love (1911)


Ένα έργο ρομαντικό αλλά και πρωτοποριακό. Θεωρείται η πρώτη ταινία στην οποία χρησιμοποιήθηκαν παραπάνω της μια κάμερας (στην προκειμένη τρεις), για να αποθανατίσουν μια σκηνή! Πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Mabel Normand, στον ρόλο μιας νεαρής Ινδιάνας, η οποία βάζει σε κίνδυνο την ζωή της για να σώσει τον αγαπημένο της.
Διάρκεια: 17 λεπτά.

Custer's Last Fight (1912)



Είναι η πρώτη ταινία που φτιάχτηκε για τον George Armstrong Custer και την τελική πτώση του στην μάχη του Little Bighorn.
Πρώτη προβολή στις 4 Οκτωβρίου 1912, στις Η.Π.Α. σε σενάριο Richard V. Spencer και σκηνοθεσία Francis Ford (μεγαλύτερου αδελφού του John Ford), με πρωταγωνιστές τους Francis Ford, Grace Cunard, William Eagle Shirt. Η ταινία επανακυκλοφόρησε το 1925 και το 1933. Βουβή ταινία διάρκειας 30 λεπτών.

The Battle of Elderbush Gulch (1913)


Μια εντυπωσιακή ταινία με σκηνές μάχης μεταξύ Ινδιάνων και λευκών. Όλα ξεκινούν όταν η Sally (Mae Marsh) και η μικρή αδελφή της στέλνονται για να επισκεφθούν τρεις θείους τους στη Δύση. Ταξιδεύουν με την άμαξα και οι ταξιδιώτες έρχονται σε σύγκρουση με τους Ινδιάνους... Βγήκε το Νοέμβριο του 1913, σε σκηνοθεσία D. W. Griffith. Διάρκεια: 29 λεπτά.

An Indian's Loyalty (1913)


Μια μικρής διάρκειας ταινία (μόλις 17 λεπτών), σε σκηνοθεσία Christy Cabanne, με πρωταγωνίστρια την Lillian Gish. Πρεμιέρα: 16 Αυγούστου 1913.

The Sheriff's Baby (1913)


Άλλη μια ταινία που σκηνοθέτησε ο D. W. Griffith. Ήταν διάρκειας 17 λεπτών και πρωταγωνιστούσαν οι Alfred Paget, Henry B. Walthall, Harry Carey, Lionel Barrymore και Robert Harron.

Three Friends (1913)


Αμερικάνικη, βουβή ταινία σε σκηνοθεσία D. W. Griffith. Είναι διάρκειας 17 λεπτών και πρωταγωνιστούν οι Henry B. Walthall, Blanche Sweet, John T. Dillon, Lionel Barrymore, Joseph McDermott και Clara T. Bracy.

Broncho Billy's Conscience (1913)


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 6 Σεπτεμβρίου 1913. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Gilbert M. 'Broncho Billy' Anderson.

The Bargain (1914)


Ένας ληστής τραυματίζεται κατά τη διάρκεια μιας ληστείας και τρέπεται σε φυγή. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα ράντσο, στο οποίο φιλοξενείται και αναρρώνει. Ερωτεύεται και παντρεύεται μια όμορφη κοπέλα. Αφού μετανιώνει γι' αυτό που έκανε, προσπαθεί να επιστρέψει τα χρήματα, όμως αναγνωρίζεται και συλλαμβάνεται.
Μια μεγάλη ταινία, διάρκειας 70 λεπτών. Πρωταγωνιστούν οι William S. Hart, J. Frank Burke, Barney Sherry, James Dawley, Clara Williams, Charles Swickard, Roy Laidlaw, Herschel Mayall.

Broncho Billy and the Greaser (1914)


Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου 1914 (Η.Π.Α.). Διάρκεια: 15 λεπτά. Πρωταγωνιστούν οι Bill Cato, Carl Stockdale, Fred Windemere, Gilbert M ‘Broncho Billy’ Anderson, Joe Cassidy, Lee Willard, Marguerite Clayton, Thomas J Crizer, True Boardman.

Her Grave Mistake (1914)


Της Universal Film. Διάρκεια: 20 λεπτά. Πρωταγωνιστούν οι Murdock MacQuarrie, Seymour Hastings, Lon Chaney και Agnes Vernon. Η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται χαμένη, καθώς δεν διασώζεται κανένα αντίγραφο.

The Squaw Man (1914)




Πρωταγωνιστούν: Dustin Farnum (Capt. James Wyngate), Monroe Salisbury (Sir Henry), Winifred Kingston (Lady Diana), William Elmer (Cash Hawkins), Foster Knox (Sir John), Joseph Singleton (Tabywana). Διάρκεια: 74 λεπτά. Η ταινία "The Squaw Man" είναι η μόνη ταινία που γυρίστηκε με επιτυχία τρεις φορές από τον ίδιο σκηνοθέτη/παραγωγό, Cecil B. DeMille. Έκανε ένα βουβό ριμέικ το 1918 και μια ομιλούσα εκδοχή το 1931!

The Tragedy of Whispering Creek (1914)


Σκηνοθεσία: Allan Dwan. Πρωταγωνιστούν: Murdock MacQuarrie, Pauline Bush, William C. Dowlan. Διάρκεια: 20 λεπτά. Πρεμιέρα: 2 Μαΐου 1914.

The Virginian (1914)



Η κινηματογραφική ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα "The Virginian" του Owen Wister. Σκηνοθεσία: Cecil B. DeMille. Πρωταγωνιστούν: Dustin Farnum, Jack W. Johnston, Sydney Deane, William Elmer, Winifred Kingston, James Griswold.

Pierre of the Plains (1914)


Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα του Gilbert Parker και το σενάριο έγραψε ο Benjamin S. Kutler. Το έργο γυρίστηκε και πάλι το 1942.

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η Λέσχη Φίλων Κόμικς κόβει πίτα για τη νέα χρονιά


Όπως κάθε χρονιά, θα μαζευτούμε να καλωσορίσουμε τον νέο χρόνο για την καθιερωμένη κοπή πίτας μας στις 31 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 9 το βράδυ.
Σας περιμένουμε όλους να σας κεράσουμε και να διασκεδάσουμε με όμορφη παρέα, όπως πάντα.
Για όσους δεν μπορέσουν να έρθουν, ευχόμαστε καλή χρονιά με μπόλικα κόμικς!...

Αγίας Ειρήνης 5, Μοναστηράκι
Αθήνα - Τ.Κ. 10551
Τηλ.: 210-3318168
email: info@lefik.gr


------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Εμείς προτείνουμε... 336: Το Πάτημα του Έλληνα


Ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά

«Το κρύο είναι τσουχτερό αυτό το χειμωνιάτικο απόγευμα. Τα δυο αδέρφια χώνονται μέσα στα χοντρά πανωφόρια τους και βγαίνουν στα σοκάκια της Τρίγλιας. Η Κατερίνα ακολουθεί το Χρυσόστομο χωρίς να κάνει άλλες ερωτήσεις. Μέσα της τον καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να το εξηγήσει, αλλά ο Χρυσόστομος δε μοιάζει με κανέναν τους. Είναι παιδί -τι παιδί, άντρας πια- που ξέρει τι θέλει. Λες και το ήξερε από την ώρα που γεννήθηκε. Και στα παιδικά παιχνίδια τους και στην τρέλα και στις αταξίες πρώτος ήταν, αλλά πώς γινότανε κι ο λόγος του, η στάση του είχανε άλλη βαρύτητα. Διάβαζε κι ήτανε καλός μαθητής. Αλλά κι άλλοι είναι καλοί μαθητές. Αλλά ο Χρυσόστομος είχε μια διαφορά. Μάθαινε για να απαντήσει στα ερωτήματά του. Μάθαινε για εκείνον. Σκασίλα του, σκεφτόταν η Κατερίνα, για το δάσκαλο και τις εξετάσεις. Μελετούσε για να απαντήσει σε κάτι δικό του…»
Και το ερώτημα που θέτει τώρα ο Χρυσόστομος στην Κατερίνα αντηχεί σ’ όλο τον Πόντο και στη Μικρά Ασία: Έχει κάποιο νόημα η θυσία σήμερα; Υπάρχει μια ιδέα που να αξίζει την ίδια σου τη ζωή;
Και με το κύμα του χρόνου, το ερώτημά του φτάνει ως τις μέρες μας…

Με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια, η ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης ξετυλίγεται σαν μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια όπου ο ήρωας και ο Ελληνισμός μοιάζει να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Όταν ο άνθρωπος και η ιδέα γίνονται ένα, το ποτάμι της Ιστορίας σταματά. Έστω για μια στιγμή μονάχα. Κι ύστερα συνεχίζει ορμητικό. Μα υπάρχουν στιγμές που κρατούν μια αιωνιότητα.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου.

Τους πόνους της γέννας η Καλλιόπη τους ήξερε καλά. Κι όμως πάντα την τελευταία ώρα φοβότανε, όχι για εκείνη, μα για το παιδί. Στο Χρυσόστομο, όμως, σαν να σκιάχτηκε περισσότερο. Ήτανε κι εκείνο το δυνατό κρώξιμο που άκουσε, το ξαφνικό σκοτείνιασμα της πλάσης, λύγισε κι έταξε το μωρό στην Παναγιά.
Εκείνη την ημέρα του 1867 που γεννήθηκε ο Χρυσόστομος στην Τρίγλια Βιθυνίας, κάπου πολύ μακριά, στην Κολούμπια της Αμερικής, μια παρέα Αφροαμερικανών πετάνε τα καπέλα τους στον αέρα ζητωκραυγάζοντας «Νίκη! Νίκη!» Μόλις έμαθαν την αναγνώριση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν στη χώρα όπου ζούνε και εργάζονται. 
Στην ίδια χώρα, τα παιδιά της σιωπής χαμογελούν. Ανοίγει το πρώτο σχολείο για κωφάλαλους. Τα μαθήματα διδάσκονται στη νοηματική. 
Στη Σουηδία ο κύριος Άλφρεντ Νόμπελ τρίβει τα χέρια του ευχαριστημένος. Ο δυναμίτης, δική του εφεύρεση, αναγνωρίστηκε ως δική του πατέντα.
Στη Βιέννη μια ολόχρυση κορόνα προσγειώνεται στο κεφάλι του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, πρώτου ηγεμόνα της νεογέννητης Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Στη Ρώμη εισέρχεται θριαμβευτής ο στρατηγός Γκαριμπάλντι με τα στρατεύματά του, που πολέμησαν για την ενωμένη Ιταλία.
Στην Πρωσία, αναστάτωση και σούσουρο μεγάλο. Φτάνει στα βιβλιοπωλεία ολόφρεσκος από το τυπογραφείο ο πρώτος τόμος του Κεφαλαίου του Μαρξ.
Στη Νότια Αφρική πολλά ζευγάρια μάτια γουρλώνουν από χαρά και ελπίδα για πλούτη. Ανακαλύπτουν τα αδαμαντωρυχεία της χώρας.
Στη Νέα Ορλεάνη θρηνούν τρεις χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν από την επιδημία του κίτρινου πυρετού.
Στη Βαμβέργη της Βαυαρίας ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων, ο Όθωνας, αφήνει την τελευταία του πνοή. Τo πρώην βασίλειό του περιλαμβάνει τώρα την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Ιόνια. Τα σύνορα αυτά μοιάζουν ακόμα να το στενεύουν. Η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι εκτός. Και μόνο αυτά;
Στην Κρήτη τα όπλα ακόμη καπνίζουν. Πέντε μάστορες παλεύουν να φτιάξουν πάλι τη Μονή στο Αρκάδι. Στα ερείπιά της ηχεί ακόμη το «Ένωσις ή Θάνατος» των επαναστατημένων Κρητικών. Η Ευρώπη ολόκληρη μιλά για το ολοκαύτωμα της Μονής.
Στην Αθήνα, στο παλάτι, αντηχούν τραγούδια του γάμου. Ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος νυμφεύεται τη δούκισσα της Ρωσίας Όλγα.
Η Βουλγαρία, καζάνι που βράζει, βάζει πλώρη για τα δικά της μεγάλα όνειρα για ένα μεγάλο ανεξάρτητο κράτος.
Αυτά όμως θα τα έβλεπες αν ήσουν γλάρος και πετούσες πάνω από τον κόσμο. Για την Καλλιόπη, που τώρα χαϊδεύει ήρεμη το κεφαλάκι του μωρού της, ο κόσμος όλος είναι τα μάτια του Χρυσόστομου...

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-04-4554-1
Σελίδες: 136
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εικονογράφος: Soloúp
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ηλικία: Από 10 ετών
Βραβείο: ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Τιμή: 7,50€
Εκδόσεις: Κέδρος

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Το περιπτεράκι των αναμνήσεων


Στις 8 Νοεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια στο «Περιπτεράκι των Αναμνήσεων», ένα καινούργιο εγχείρημα του Γιώργου Κοσκινά και της γυναίκας του. Πρόκειται για ένα περίπτερο όπου, αντί για ημερήσιο και περιοδικό τύπο, θα βρείτε παλιά κόμικς και περιοδικά, καθώς και τρέχουσες ελληνικές δημιουργίες στον χώρο των κόμικς.
Στο περίπτερο παίζει μουσική, επιλεγμένη καθημερινά απ’ τον Γιώργο, ενώ σε ένα γειτονικό χώρο θα οργανώνονται διάφορα happennings. Φυσικά, υπάρχουν και τα διάφορα είδη περιπτέρου, όπως σοκολάτες, τσιγάρα, κλπ.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, περάστε να πείτε μια καλημέρα στον Γιώργο και στη Βίκυ. Η διεύθυνση είναι:
Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου 10
Παλαιό Λιμάνι, Κέρκυρα
(Έναντι ΟΑΕΔ)








------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Νέες εκδόσεις 790: Μίκυ Μάους #32


Μίκυ Ρέηντζερ

Νέο τεύχος Μίκυ Μάους, νέες περιπέτειες!

Αναλυτικά, οι ιστορίες που δημοσιεύονται σ' αυτό:
1. Μίκυ Ρέηντζερ
Σε μια παρωδία του γνωστού μας "The Lone Ranger", ο Μίκυ μας αποζημιώνει με μια δυνατή περιπέτεια στην Άγρια Δύση!
(Σενάριο/Σχέδιο: Marco Gervasio)
2. Φάντομ Ντακ: Η Μάτζικα επιτίθεται
Η Μάτζικα αποφασίζει να επιστρατεύσει τον Φάντομ Ντακ, για να την βοηθήσει να κλέψει την τυχερή δεκάρα του Σκρουτζ.
(Σενάριο: Bruno Sarda / Σχέδιο: Ottavio Panaro)
3. Μόρτυ & Φέρντυ: Η μάχη των follower
Ο Μόρτυ και ο Φέρντυ συναγωνίζονται με τον γιο του δημάρχου για το ποιος θα έχει τους περισσότερους followers...
(Σενάριο: Jacopo Cirillo / Σχέδιο: Silvio Camboni)
4. Τζούνιορ Ντακ: Προτεραιότητες σε σειρά
Όταν προτεραιότητά σου είναι το περιοδικό με φανταστικές ιστορίες που διαβάζεις, υπάρχει πρόβλημα...
(Σενάριο: Massimiliano Valentini / Σχέδιο: Daniela Vetro)
5. Ντόναλντ Ντακ: Τέχνη & ανακύκλωση
Μετά από μια εκκαθάριση στη σοφίτα του, ο Ντόναλντ προσπαθεί να εκποιήσει τις παλιατζούρες του...
(Σενάριο: Gabriele Mazzoleni / Σχέδιο: Francesco Guerrini)


Ένας τεύχος γεμάτο γέλιο και περιπέτεια. Κυκλοφορεί από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου.

Εκδόσεις: Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.
Σελίδες: 132
Μέγεθος: 13,5 x 20,5
Τιμή: 1,90€

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...