Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Με Πενάκι & Σκαπάνη 2016 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων



Το φεστιβάλ κόμικς «Με πενάκι και σκαπάνη» έρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και υπόσχεται να παρουσιάσει πολλές νέες δουλειές αλλά και να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών! Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται workshops, ομιλίες, προβολές, λειτουργία πωλητηρίων κ.α. Θέμα της φετινής κεντρικής έκθεσης είναι οι «Μυθικοί Κόσμοι», ενώ το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Γιάννη Καλαϊτζή και Άγγελου Μαστοράκη.

Όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ για πρώτη φορά το 2014, σε περιόδους δύσκολες και αποτρεπτικές για κάθε είδους τέχνη, έμοιαζε σαν ένα μικρό πυροτέχνημα που θα έσβηνε γρήγορα. Πέρυσι, μετά και την δεύτερη επιτυχημένη διοργάνωση, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρει. Φέτος, τρίτη χρονιά πια, το φεστιβάλ κόμικς «Με πενάκι και σκαπάνη» αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει! Και γιατί όχι, μια και συσπειρώνει μια μεγάλη ομάδα νέων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και οι συνδιοργανωτές του (Comicon-Shop και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), έχοντας διδαχθεί από το παρελθόν και συσσωρεύσει εμπειρίες, δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.


Στο ισόγειο του υπέροχου χώρου της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, ως ελάχιστος φόρος τιμής, θα φιλοξενηθεί έκθεση του εκλιπόντος γελοιογράφου και δημιουργού κόμικς Γιάννη Καλαϊτζή, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μεγάλο μέρος του μοναδικού έργου του (Τσιγγάνικη Ορχήστρα, Το Μαύρο Είδωλο της Αφροδίτης, Ο Τυφών κ.ά.), ενώ στον πρώτο όροφο θα παρουσιαστούν έργα δεκάδων δημιουργών πάνω στο κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης, που είναι οι «Μυθικοί Κόσμοι». Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, στον όμορφο και καταπράσινο κήπο του κτιρίου, οι δημιουργοί θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό, να υπογράψουν τα έργα τους, να σκιτσάρουν για τους επισκέπτες, να προωθήσουν τις δουλειές τους και να μοιραστούν με τους φίλους των κόμικς τις ιδέες τους, τις εμπνεύσεις τους, τον τρόπο εργασίας τους. Παράλληλα, στον ημιυπαίθριο χώρο του παλιού στάβλου, αλλά και στον χώρο του υπαίθριου κινηματογράφου, θα διεξάγονται τα εργαστήρια, οι διαλέξεις, οι παρουσιάσεις νέων εκδόσεων κ.ά. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, θα κυκλοφορήσει κατάλογος της έκθεσης με το σύνολο των έργων, που θα πωλείται κατά το τριήμερο σε χαμηλή τιμή.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 1/7/2016

19.00 – 20.00 Storyboard στο κόμικς και στο σινεμά.
O δημιουργός κόμικς Παναγιώτης Τσαούσης περιγράφει τη διαδικασία και τη μεθοδολογία, αλλά και τις ομοιότητες και διαφορές της δημιουργίας storyboards στα κόμικς και στο σινεμά.

20.00 – 21.00 Ρίγη: περιοδικό κόμικς τρόμου και φαντασίας.
O Malk, ο Παναγιώτης Τσαούσης, ο Γρηγόρης Σαντοριναίος και οι υπόλοιποι συντελεστές του περιοδικού τρόμου και φαντασίας «Ρίγη», που έφτασε ήδη στο πέμπτο τεύχος του, συζητούν με το κοινό.

21.00 – 22.00 Λόγια τιμής για τον Γιάννη Καλαϊτζή.
Ο Soloup, εκ των κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών κόμικς και γελοιογράφων, συγγραφέας του βιβλίου «Τα ελληνικά κόμικς» και του βραβευμένου graphic novel «Αϊβαλί», μιλά για το έργο του «δασκάλου», φίλου και συναδέλφου του, Γιάννη Καλαϊτζή.

22.00 Πέρα από τη γη του ονείρου.
Οι συντελεστές της Στέγης Προφορικότητας και Παράδοσης (ΣτέΠΠα) «Μυθολόγιο», αφηγούνται συναρπαστικούς μύθους και παραμύθια.


Σάββατο, 2/7/2016

17.00 – 18.30 Ιστορίες και μύθοι της θάλασσας.
H εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Αλεξία Λουγιάκη οργανώνει εργαστήριο με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική απόδοση των μύθων και των ιστοριών που τοποθετούν τη θάλασσα στο επίκεντρό τους.

18.30 – 19.00 Οι μυθικοί κόσμοι των καβειρικών αγγείων.
O αρχαιολόγος Λουκάς Ζώνας και ο συντηρητής έργων τέχνης και εικονογράφος Κυριάκος Μακρής αναλύουν τις ασυνήθιστες αναπαραστάσεις στα καβειρικά αγγεία που παράχθηκαν τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ.

19.00 – 20.00 Παρουσίαση τεύχους του Μικρού Αρχηγού.
Οι Χρήστος Νάστος, Παναγιώτης Πλαφουτζής, Βαγγέλης Σαΐτης και Κώστας Φραγκιαδάκης συζητούν για τον θρυλικό Μικρό Σερίφη (Τζιμ Ανταμς) με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου τεύχους του Μικρού Αρχηγού.

20.00 – 21.00 Παρουσίαση των εκδόσεων Αrs Nocturna.

21.00 Στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας.
Οι Θωμάς Μαστακούρης, Κωνσταντίνος Ρωμοσιός, Δημήτρης Καραδήμος, Ειρήνη Μαντά, Μιχαήλ Αντωνόπουλος και Γώργος Ρωμοσιός συζητούν για τη λογοτεχνία του φανταστικού.


Κυριακή, 3/7/2016

16.00 – 17.00 Ο Μισθοφόρος.
Ενα κόμικς σε σενάριο του Στράτου Χουβαρδά και σχέδια πολλών δημιουργών θα δημιουργηθεί επί τόπου, μπροστά στο κοινό, με την επιμέλεια του Comics in Greece.

17.00 – 18.00 Για το Χαμόγελο του Παιδιού.
Θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία έργων τέχνης και εκδόσεων και όλα τα έσοδα θα προσφερθούν στον οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού.

18.00 – 19.00 Παρουσίαση των εκδόσεων Mamaya.

19.00 – 20.00 Flash Fiction, γράφοντας μια ευσύνοπτη ιστορία.
Ο Γιώργος Μουστάκης, συγγραφέας και ιδρυτής του λογοτεχνικού κινήματος «120 λέξεις», και η Βέρα Καρτάλου, εικαστικός και συγγραφέας, συζητούν για τη λογοτεχνική γραφή μικρών ιστοριών μυθοπλασίας.

21.00 Αφιέρωμα στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Οι μαθητές της ορχήστρας «Ηχοι του ρεμπέτικου», του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα παίξουν χαρακτηριστικά έργα του μεγάλου συνθέτη. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει γλέντι.


Με πενάκι και σκαπάνη
Πότε: Παρασκευή 1 Ιουλίου, 18.00 - 23.00, Σάββατο 2 Ιουλίου, 12.00 - 23.00, Κυριακή 3 Ιουλίου, 12.00 - 21.00
Πού: Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, δίπλα στον ΗΣΑΠ του Θησείου
Είσοδος: Ελεύθερη
Συμμετέχουν: Dead Neighbours, EL, Kristel Pent, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Κώστα Νικέλλης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλόπουλος, Νίκος Τριανταφύλλου, Χρήστος Μακροζαχόπουλος, Γιώργος Γκίνης, Αλεξία Λουγιάκη, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ερμείδης, Γιώργος Τσαρδανίδης, Γιώργος Χαλκιώτης, Γρηγόρης Σαντοριναίος, Εκτορας, Κυριάκος Μακρής, Κυριάκος Μαυρίδης, Κωνσταντίνος Ραμπατζής, Λίλα Παπαγιάννη, Μάγκυ Τσοπελάκη, Μαλκ, Μανώλης Ζουλάκης, Νεκτάριος Χασσάνδρας, Νίκος Παπαμιχαήλ, Θεοδόσης Βρανάς, Νίκος Σκαμάγκας, Παναγιώτα Τσιμπαλίδη, Σάκης Γαρνέλλης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Στέφανος Παπαδάτος, Πέτρος Λουλές, Comic Book Bubble, Κωνσταντίνος Παντούλας, Παναγιώτης Τσαούσης, Στέλλα Αντωνιάδου, Komixwikie, Ευγενία Βερελή, Aniro, Γιώργος Μουνδρούκας, Κατερίνα Κυκλοθυμία, Μαρία Γεωργιλέα, Μπεν Μανσούρ, Νίκος Παπαμιχαήλ, Νίκος Μηλιώρης, Comics in Greece, Αρης Λάμπος, Dani, Αλέξανδρος Κατσίκας, Βαγγέλης Κολότσιος.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Έρχεται καινούριο τεύχος του "Μικρού Αρχηγού"!


Αγαπημένοι μας φίλοι, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα δοκίμιο (δείγμα) του εξωφύλλου, του καινούριου τεύχους που ετοιμάζουμε με ταχύτατους ρυθμούς! Πρόκειται για ένα τεύχος του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός", το οποίο θα έχουμε την χαρά να διαθέσουμε στους φίλους της Θρυλικής Τετράδας στις αρχές του άλλου μήνα. Μείνετε συντονισμένοι στα blog "Σελίδες Νοσταλγίας" και "Club Φίλων Μικρός Σερίφης", για να ενημερώνεστε για την πορεία της έκδοσης...
Γιατί... τα καλύτερα έρχονται!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...