Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκές γελοιογραφίες για την Ελλάδα

Μερικές ξένες γελοιογραφίες για την ελληνική κρίση...
Εμείς τις βρήκαμε στο site του Αγαθοκλή (http://agathoklisagathoklidis.blogspot.com/). Επίκαιρες και αληθινές, τόσο που να αναρωτιέσαι: είναι δυνατόν να τα βλέπουν έτσι τα πράγματα οι ξένοι κι εμείς εδώ να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου;





5 wallpaper με τον Spiderman!


Έπειτα από την παρουσίαση του πορτρέτου κάθε υπερήρωα, θα σας δίνουμε και 5 wallpaper για την επιφάνεια εργασίας σας! Απολαύστε, λοιπόν, 5 από τα ωραιότερα wallpaper του Spiderman!




Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πορτρέτα Υπερηρώων 1 - Άνθρωπος Αράχνη (Spider Man)

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ



Το 1962 έκανε την εμφάνιση του ένας νέος ήρωας ο οποίος θα ταυτιζόταν αμέσως με τους έφηβους της εποχής. Μέχρι τότε οι έφηβοι ήρωες είχαν δευτερεύοντες ρόλους στα κόμικς, μέχρις ότου οι Stan Lee και Steve Ditko εμπνευστήκαν έναν έφηβο, νέο ήρωα. Τον Άνθρωπο Αράχνη (Spider Man).
O Πήτερ Πάρκερ, εμφανίστηκε ως ένας έφηβος μαθητής και μάλιστα «σπασίκλας» που μένει στο Forest Hills του Queens στη Νέα Υόρκη με την θεία του, Μέη και τον άνδρα της Μπεν. Ήταν η κλασσική περίπτωση του βιβλιοφάγου μαθητή, απαρατήρητος ανάμεσα στους άλλους. Αυτά όμως επρόκειτο να αλλάξουν από τη στιγμή που δέχτηκε το τσίμπημα μιας ραδιενεργούς αράχνης κατά τη διάρκεια ενός πειράματος.


Η ραδιενέργεια που είχε μεταλλάξει τον γενετικό κώδικα της αράχνης εισχώρησε στο σώμα του Πήτερ, προκαλώντας αλλαγές σε όλους τους ιστούς του σώματος του. Ο μυικός του όγκος αυξήθηκε, κάνοντάς τον ικανό να σηκώνει βάρος 25 τόνων, με τις γροθιές του είναι ικανός να σκοτώσει άνθρωπο και με τα επίσης δυναμωμένα του πόδια μπορεί να εκτελεί τεράστια άλματα. Επίσης απέκτησε την ικανότητα, με τη βοήθεια μικροσκοπικών τριχιδίων στα δάχτυλά του, να κολλά και να αναρριχάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Γύρω από τους καρπούς του έχει μηχανισμούς, δικής του επινόησης, εκτόξευσης συνθετικού ιστού, αλλά μετά τα γεγονότα του Disassembled είναι ικανός να δημιουργήσει ιστό οργανικής προέλευσης ο οποίος αποτελείται από μετάξι.
Η υπερδύναμη που ίσως κάνει τον Σπάιντερ Μαν να ξεχωρίζει είναι η έκτη του αίσθηση, η αποκαλούμενη και «αραχνοαίσθηση». Αυτή είναι που τον προειδοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος προκαλώντας του «γαργάλημα» στο νωτιαίο μυελό.
Με αυτές του τις δυνάμεις ο Πήτερ προσπαθεί να εισχωρήσει στο χώρο του θεάματος αφού εύκολα θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας τα περίτεχνα κόλπα του. Εντούτοις όμως δεν ασχολείται καν με έναν κλέφτη που πέφτει πάνω του και τον αφήνει να φύγει. Μετά από λίγο καιρό ο θείος του, Μπεν, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του κλέφτη που άφησε να φύγει. Τι τραγικό παιχνίδι της μοίρας... Έτσι ο νεαρός Πήτερ μαθαίνει από πρώτο χέρι τι σήμαιναν τα λόγια του θείου του «μεγάλη δύναμη σημαίνει και μεγάλη ευθύνη» και αποφασίζει να γίνει διώκτης του εγκλήματος.


Ο Πήτερ μένει τώρα με τη θεία του, Μέη και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έτσι αρχίζει να δουλεύει ως φωτογράφος στην εφημερίδα Daily Bugle, όπου γνωρίζει την Betty Brand, πουλώντας φωτογραφίες στον εκδότη Τζόνα Τζέιμσον που γίνεται φανατικός διώκτης του Spider Man, παρά το γεγονός ότι έσωσε τον γιό του. Εκείνη την εποχή βρίσκεται στην Φλόριντα όπου συναντά τον Dr. Curt Connors, ο οποίος πειραματίζεται με ένα εμβόλιο που είχε σκοπό να επαναφέρει χαμένα ανθρώπινα άκρα με βάση γονίδια ερπετών. Το εμβόλιο μετέτρεψε τον καλό γιατρό στον Lizard, με τον οποίο ο Spiderman είχε μια τρομερή μάχη αλλά τελικά κατάφερε να επαναφέρει τον Curt.


Ο Πίτερ παίρνει υποτροφία για το πανεπιστήμιο του Empire State όπου συναντά τον Harry Osborn και την Gwen Stacy μαζί με τον Flash που είχε πάρει αθλητική υποτροφία και κάνουν παρέα έχοντας ως στέκι το Coffee Bean. Εκεί μονομαχεί με τον Green Gobbin ο οποίος είναι ο Norman Osborn, πατέρας του Harry.
Ο Πήτερ συναντά για πρώτη φορά τη Mary-Jane Watson σε τυφλό ραντεβού που έχει ετοιμάσει η θεία του, May. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Εν τω μεταξύ οι μάχες του Spider Man με τα εγκληματικά στοιχεία συνεχίζεται. Τότε παρατάει τη δεύτερη ζωή του, αφού η υγεία της θείας του, οι βαθμοί του και οι σχέσεις του έπαιρναν την κάτω βόλτα. Πετάει τη στολή του και αφοσιώνεται στο διάβασμα και στους φίλους του. Εν τω μεταξύ η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και αφού σώζει έναν πολίτη αποφασίζει να επανέλθει.


Παρά το γεγονός ότι έβγαινε με την Mary, ο Πήτερ κατέληξε με τη Gwen. Ο αστυνόμος πατέρας της, φανατικός υποστηρικτής του Spider Man, σκοτώθηκε από μια καμινάδα που τον πλάκωσε καθώς προσπαθούσε να σώσει ένα παιδί. Έχοντας χάσει έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, με τη Gwen να κατηγορεί τον ίδιο για τον θάνατο του πατέρα της και τον Harry να εθίζεται στα ναρκωτικά, ο Πίτερ αποφασίζει να περάσει όλη τη ζωή του με τη Gwen και δημιουργεί ένα φίλτρο που θα τον απαλλάξει από τις δυνάμεις του. Αντιθέτως, το παρασκεύασμα, του έδωσε 2 παραπάνω ζευγάρια χέρια! Την περίοδο αυτή ο Green Goblin απαγάγει την Gwen και τη ρίχνει στη γέφυρα του George Washington. O Spider Man αναρρωμένος από την επίδραση του φίλτρου κατάφερε να την πιάσει με τον ιστό του αλλά η απότομη παύση της πτώσης, της έσπασε το λαιμό. Εξοργισμένος ο Spider Man ξυλοκοπεί τον αντίπαλό του, ο οποίος τελικά πεθαίνει καρφωμένος στο όχημά του, το glider, το οποίο είχε πάθει ατύχημα νωρίτερα.


Ενώ οι μάχες του Spider Man συνεχίζονται, μετά την αποφοίτησή του δέχεται μια θέση βιοχημικού για να διδάξει και απολύεται από την εφημερίδα. Εκείνη την περίοδο ο Michael Morbius χτυπήθηκε από κεραυνό όταν έπαιρνε δείγμα από το ραδιενεργό αίμα του Πήτερ. Ήταν για λύπηση και ο Πήτερ τον βοηθούσε. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως θα έπρεπε. Όταν ο Connors πρωτοθεραπεύτηκε από τον Lizard, ένα ποσοστό ραδιενέργειας χτύπησε τον Πήτερ, το οποίο πολλαπλασιάστηκε μετά τον κεραυνό που χτύπησε τον Morbius. Επειδή όμως ο Connors «έπαιζε» με γονίδια ερπετών η ραδιενέργεια μεταμόρφωσε τον Spider Man σε Spider-Lizard. Ευτυχώς ο Connors τον επανέφερε γιατί ήταν ανεξέλεγκτος!
Ακολούθησαν πολλές μάχες με διαφορετικούς εχθρούς κάθε φορά, όπως ο Hobgoblin, o Mr. Hide, o Cobra. Ο Spider Man μαζί με άλλους ηπερήρωες και υπερκακοποιούς στάλθηκαν από τον Beyonder, ένα ον που μελετούσε την ανθρώπινη συμπεριφορά, στον Battleworld. Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο Spidey γύρισε στη γη με μια καινούρια μαύρη στολή που λειτουργούσε με το μυαλό, αλλά αργότερα, με τη βοήθεια του Mr. Fantastic, ανακάλυψε ότι επρόκειτο για εξωγήινο που ήθελε τον Πήτερ για ξενιστή. Κατάφερε όμως να ξεφορτωθεί τη στολή. Μετά από ακόμα περισσότερες μάχες η σχέση του με τη Mary-Jane έφτασε σε άλλο επίπεδο. Η ίδια ήξερε τα πάντα για τον Πήτερ και μοιράστηκαν τα δύσκολα της ζωής του. Ο Πήτερ της έκανε πρόταση γάμου, η Mary-Jane δέχτηκε και η τελετή του γάμου ήταν υπέροχη.


Ωστόσο η εξωγήινη στολή του Spidey ζητώντας εκδίκηση βρήκε για ξενιστή τον Edward Charles Brock. Αποκαλώντας τον εαυτό του Venom και ξέροντας ποιος είναι ο Spiderman ακολούθησε μια φοβερή εποχή μαχών μεταξύ τους. Τελικά ο Spiderman κερδίζει την τελική μάχη και ο Brock καταλήγει στη φυλακή. Αυτός τελικά καταφέρνει να το σκάσει με τη βοήθεια της εξωγήινης στολής του που απ' ότι φαίνεται ήταν και έγκυος! Ο Brock δραπέτευσε, όμως το νεογνό έμεινε στη φυλακή και βρήκε για ξενιστή τον συγκροτούμενό του, τον ψυχοπαθή δολοφόνο κατά συρροή, Cletus Cassidy. Ο Cassidy τώρα πια γνωστός ως Carnage συνέχισε το δολοφονικό του έργο σκοτώνοντας όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Χρειάστηκαν οι συνδυασμένες δυνάμεις του Spider Man και του Venom για να τον βάλουν φυλακή. Όμως δραπέτευσε, συμμάχησε με τους Shriek, Demogoblin, Doppelganger και μαζί σκότωσαν ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων προτού να τους σταματήσουν μια ομάδα ηπερηρώων συγκροτημένη από τον Spider Man και τον Venom.
Η ζωή του Πήτερ συνεχίζεται με την Μαίρη-Τζέην όπως συνεχίζεται και με τους κακοποιούς. Πολεμώντας να προστατεύσει τους κοινούς ανθρώπους αλλά και τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα είναι αναγκασμένος να βρίσκεται μεταξύ της σκιάς της μάσκας του και του φωτός της ανθρώπινης υπόστασής του…

Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τα στατιστικά των 125 πρώτων αναρτήσεων


Αγαπητοί φίλοι, σας παρουσιάζουμε σήμερα τα στατιστικά των 125 πρώτων αναρτήσεων του blog μας. Η παρουσίαση αφορά όλες τις αναρτήσεις από την αρχή, έως και το τέλος του προηγούμενου μήνα. Σκοπός μας είναι να καταδείξουμε την πολύ καλή συμμετοχή όλων σας στο blog, καθώς και τα θέματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον...
Έχουμε και λέμε, λοιπόν...

Σε σύνολο 125 αναρτήσεων, υπήρξε πολύ καλή συμμετοχή αναγνωστών και υψηλός αριθμός σχολίων. Συνολικά έγιναν 641 σχόλια, δηλαδή κατά μέσο όρο περισσότερα από 5 σχόλια σε κάθε ανάρτηση. Οι κορυφαίες σε σχόλια αναρτήσεις (έως σήμερα) ήταν:
1. Ανάρτηση αριθμ. 21 (29/06/2010) "Αξέχαστες Ιστορίες 3 - Η Μπλε Αλεπού" (19 σχόλια)
2. Ανάρτηση αριθμ. 26 (04/07/2010) "Έρχονται τα... "Γουέστερν που αγαπήσαμε"" (18 σχόλια)
3. Ανάρτηση αριθμ. 94 (30/09/2010) "Αξέχαστες Ιστορίες 14 - Το τρύπιο αστέρι" (18 σχόλια)
4. Ανάρτηση αριθμ. 25 (04/07/2010) "Αξέχαστες Ιστορίες 4 - Το τσίρκο του μυστηρίου" (15 σχόλια)
5. Ανάρτηση αριθμ. 115 (18/10/2010) "Η Κατάκτηση της Δύσης 4" (15 σχόλια)
6. Ανάρτηση αριθμ. 117 (20/10/2010) "Αξέχαστες Ιστορίες 16 - Λος Ίντιος" (15 σχόλια)

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αναρτήσεις τις ενότητας "Αξέχαστες Ιστορίες", είναι και οι πιο δημοφιλείς. Σε μία επιμέρους ανάλυση των 21 αναρτήσεων της ενότητας, βλέπουμε ότι έχουμε έναν μέσο όρο άνω των 10 σχολίων ανά ανάρτηση!
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε και την γενικότερα υψηλή επισκεψιμότητα που έχει το blog μας. Στις 165 μέρες λειτουργίας η σελίδα μας δέχτηκε 11.700 "χτυπήματα", ένας μέσος όρος δηλαδή 70 επισκέψεων την ημέρα! Τις τελευταίες μέρες, βέβαια, οι επισκέψεις ξεπερνούν τις 100... Για ένα τόσο νέο blog, με τόσο "ειδικά" θέματα, χωρίς τομέα πωλήσεων, νομίζουμε ότι τα πάμε καλά...
Κλείνουμε με ένα ακόμα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ", σε όλους εσάς τους φίλους και συνεργάτες που μας στηρίζετε καθημερινά. Ελπίζουμε να μπορούμε να σας προσφέρουμε και στο μέλλον θέματα και αναρτήσεις υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντος... Να είστε καλά!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Μικρός Σερίφης: Το αγαπημένο περιοδικό ενός ηλικιωμένου


Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ του Γιάννη Κάκανου από την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2005

Ευχάριστος στην παρέα, ευγενής και φιλόξενος ο μπάρμπα Μανώλης Καμπιανάκης από το Βουλγάρω ευτύχισε, όπως ισχυρίζεται, να καμαρώσει εννέα εγγόνια από τα τέσσερα παιδιά του και δέκα δισέγγονα μέχρι τώρα από ορισμένα εγγόνια του. Περνά ευχάριστα την ημέρα του κάνοντας όλες τις αγροτικές δουλειές και στις ελεύθερες ώρες του στο σπίτι, μετά την επιστροφή του από το καφενείο, διαβάζει «Μικρούς Σερίφηδες», αγαπημένα περιοδικά των εγγονών του, τα οποία αγάπησε κι εκείνος.

Πριν από κάμποσο καιρό επισκέφτηκα τη γειτονιά του, το Κατοχώρι του Βουλγάρω, μια γειτονιά με δύο ανθρώπους σήμερα, τον μπάρμπα Μανώλη και την καλή του γυναίκα την κυρά Ευθυμία, αλλά εκείνος απουσίαζε… Πες και ξαναπές, έστελνε μηνύματα εκείνος με όποιον έβρισκε για να πάω ξανά. Με αφορμή, λοιπόν, το πανηγύρι του Αγίου Ευσταθίου στο χωριό τους, πέρασα από το Κατοχώρι…

Με καλωσόρισε κρατώντας στα χέρια του ένα «Μικρό Σερίφη». Φώναξε την γυναίκα του και συνέχισε να διαβάζει το περιοδικό, ζητώντας συγνώμη, επειδή έφτανε στο τέλος και είχε αγωνία. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο, λέγοντάς μας μεταξύ άλλων τα εξής:


«Είμαι γέννημα θρέμμα αυτής της γειτονιάς, έχοντας γεννηθεί το 1926, δηλαδή είμαι σήμερα 79 ετών. Με την καλή μου κυρά αποκτήσαμε τέσσερα παιδιά που μας χάρισαν εννέα εγγόνια και μέχρι τώρα έχουμε αξιωθεί να καμαρώσουμε δέκα δισέγγονα. Το μεγαλύτερο εγγόνι μας είναι 34 ετών και το μεγαλύτερο δισέγγονό μας 10 ετών. Ένας εγγονός μου έχει πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών και μου στέλνει τακτικά πολλούς «Μικρούς Σερίφηδες», που πολλές φορές διαβάζω και τέσσερις την ημέρα! Μου αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα περιοδικάκια και με κάνουν να νιώθω έφηβος, παρά το ότι είμαι παππούλης, πλησιάζοντας το 80στό έτος της ηλικίας μου. Αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια, τότε που στο δημοτικό σχολείο του χωριού μας πηγαίναμε 95 παιδιά. Αυτό λοιπόν το σχολείο, εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν λειτουργεί, αλλά στο χώρο του παρέμενε το νηπιαγωγείο στο οποίο ερχόταν και τα νήπια από τα Τοπόλια. Δυστυχώς, όμως, δεν ξέρω ακριβώς τους λόγους, έφυγε από εδώ το νηπιαγωγείο αλλά το Βουλγάρω ήταν και παραμένει κεφαλοχώρι, έχει πολλές νέες οικογένειες και δικαιούταν να έχει σε λειτουργία δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Ακόμα, επειδή το χωριό μας είναι πλούσιο, παράγει τα πάντα και ο κόσμος του φιλόξενος… Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, έβρισκαν καταφύγιο πολλοί ξένοι. Μάλιστα δε, γι’ αυτό το λόγο βγήκε η μαντινάδα που θα σας πω:

Βουλγάρω μάννα των φτωχών,

παρηγοριά των ξένων,

εσύ’ σαι καταφύγιο

και των απελπισμένων…

Είναι κρίμα που τα χωριά μας ρημάζουνε και πάνε… δίχως να γίνεται το αυτονόητο. Πρέπει να αποκτήσουν ξανά τα χωριά μας ζωή…».


Ας θυμηθούμε...


Μια νέα ενότητα θα ξεκινήσει να παρουσιάζεται στο blog μας, σε λίγες ημέρες.
Το «Ας θυμηθούμε…», το γνωρίζουν καλά όλα τα μέλη του Club μας, μέσα από το περιοδικό που εκδίδουμε. Τώρα είναι ευκαιρία να το… ξαναθυμηθούν μέσα από μια πιο ζωντανή και πλούσια παρουσίαση. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να το γνωρίσουν και οι νέοι διαδικτυακοί φίλοι μας…
Τι θα δούμε, λοιπόν, σε αυτή την ενότητα; Όλες τις παλιές τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές που αγαπήσαμε. Ελληνικές και ξένες. Περιπετειώδεις, αισθηματικές, κοινωνικές, κωμικές, κινουμένων σχεδίων. Όλες θα παρελάσουν από το blog μας…
Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Ξένες σειρές: Οι Ντιούκς, Χαβάη 5-0, Οι σκληροί του Μαϊάμι, Ο Ιππότης της Ασφάλτου, Μπονάντσα, Η μάχη, Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, Το πλοίο της Αγάπης, Χαμένοι στο διάστημα, Σταρ Τρεκ, Περιπολικά σε δράση, Ο Ιησούς από τη Ναζαρετ, Χάρτ και Στάρσκυ, Το αστυνομικό τμήμα της Χιλ Στρητ, Αυτός αυτή και τα μυστήρια, Μπάτμαν, Κότζακ, Λάσσυ, Επικίνδυνες αποστολές, Διάστημα 1999, Η βιονική γυναίκα, Οι Άγγελοι του Τσάρλυ, Χαρτ και Χαρτ, Δόκτωρ Χου, Γκάνσμόουκ, Η σήραγγα του χρόνου, Το τζίνι και η Τζίνη, Λόουν Ρέϊντζερ, Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου, Μαγκάιβερ, Παντρεμένοι με παιδιά, Μπένυ Χιλ, Η πεντάμορφη και το τέρας, Τζαμπ Στρήτ 21, Στον πυρετό της δόξας, Τόλμη και γοητεία, Κούνγκ-Φου, Η ζώνη του λυκόφωτος, Ο Άγιος, Γκαλάκτικα, Οι αστυνομικίνες, Δυναστεία, Ταξιδιώτες στο χρόνο, Βόρειοι και Νότιοι, Η κατάκτηση της Δύσης, Τα χρυσά κορίτσια, Μπέβερλυ Χιλς, Ντάλλας, Τα φιλαράκια, Φάλκον Κρεστ, Μάτλοκ, Τυχερή έκδοση, Επιθεωρητής Κολόμπο…

Ελληνικές σειρές: Αστροφεγγιά, Το μινόρε της αυγής, Γαλήνη, Γιάννης και Μαρία, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Η βεντέτα, Μη μου γυρνάς τη πλάτη, Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του, Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Οι Απαράδεκτοι, Το ρετιρέ, Ορκιστείτε παρακαλώ!, Άγνωστος Πόλεμος, Η γειτονιά μας, Το λούνα-παρκ, Η μαντάμ Σουσού, Ο συμβολαιογράφος, Λωξάντρα, Οι ιερόσυλοι, Τα λιονταράκια, Η αλεπού και ο μπούφος, Θύελλα, Το κανάλι της Βαγγελίτσας, Οι τρεις χάριτες, Ποιος είναι ο κος Αλεξίου, Οι αυθαίρετοι, Λάμψη, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Χάι Ροκ, Οι μεν και οι δεν, Της Ελλάδος τα παιδιά, Τμήμα Ηθών, Ανατομία ενός εγκλήματος, Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, Το γυμνό κορίτσι, Εγκλήματα…

Παιδικά: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Αστυνόμος Σαΐνης, Δον Κιχώτης, Ο Νταρτακάν κι οι τρεις σωματοφύλακες, Σπορτ Μπίλυ, Χάιντι, Μπόλεκ και Λόλεκ, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος, Φρου-Φρού, Μάγια η μέλισσα, Κάντυ-Κάντυ, Πίπη η Φακιδομύτη, Το Ουράνιο Τόξο, Ο Ταχυδακτυλουργός, Ταρζάν, Φρουτοπία, Η μάχη των πλανητών, Σάγκμα, Θάντερκατς, Τα στρουμφάκια, Η σούπερ γιαγιά, Ο παραμυθάς, Μάπετ Σόου, Ντένις ο τρομερός, Μπρέιβσταρ, Γούντυ ο τρυποκάρυδος, Χιλιοποδαρούσα, Κινέζικα παραμύθια, Τάο Τάο, Η Οδύσσεια του Διαστήματος, Αλφ ο εξωγήινος, Χι-Μαν, Κάπου κάπως κάποτε, Του κουτιού τα παραμύθια, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Τρανσφόρμερς, Τα χελωνονιντζάκια, Πινόκιο, Φλίνστόουνς, Ροζ Πάνθηρας, Γκαργκόιλς, Φραγκλ Ροκ, Σνόρκυ, Κουκλοθέατρο, Ο Καραγκιόζης…

Διάφορες εκπομπές: Πέστο και θα γίνει, Το λευκό σταυρόλεξο, Τα τετράγωνα των αστέρων, Ο τροχός της τύχης, Ραντεβού στα τυφλά, Ζήτω το ελληνικό τραγούδι, Τρεις στον Αέρα, Μονόγραμμα, Αθλητική Κυριακή, Εκπαιδευτική τηλεόραση…

Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για να θυμηθούμε όλοι μαζί… τα καλύτερά μας χρόνια!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Πίπη η Φακιδομύτη έγινε 65 ετών!


Η αγαπημένη σε μία ολόκληρη γενιά παιδιών, η Πίπη η Φακιδομύτη έχει σήμερα γεννέθλια! Γίνεται 65 ετών!
Η Πίπη η Φακιδομύτη (σουηδικά: Pippi Långstrump, δηλ. η Πίπη με τις μακριές κάλτσες) αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.


Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους καθώς πρέπει σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη.
Τα πρώτα τρία βιβλία-επεισόδια της Πίπης της Φακιδομύτης κυκλοφόρησαν την περίοδο 1945-1948 και το 1969-1975 κυκλοφόρησαν άλλα έξι. Δύο επιπλέον ιστορίες της Πίπης εκδόθηκαν το 1979 και το 2000. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες.



Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία με ηρωίδα την Πίπη την Φακιδομύτη:
Η Πίπη η Φακιδομύτη (1945)
Η Πίπη Καπετάνιος (1946)
Η Πίπη η Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες (1948)
Επίσης κυκλοφόρησαν και σειρές μικρών ιστοριών και εικονοβιβλίων. Στην τηλεόραση γνώρισε επιτυχία αρχικά στην Σουηδία αλλά και διεθνώς με τις εξής ταινίες:
Η Πίπη η Φακιδομύτη (1969)
Η Πίπη Καπετάνιος (1969)
Η Πίπη η Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες (1970)
Η Πίπη στο κυνήγι (1970)
Το 1988 κυκλοφόρησε επαναδιασκευή (ριμέικ) της πρώτης ταινίας του 1969, ενω το 1997 κυκλοφόρησε ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνίστρια την ίδια.


Μέρος του κειμένου το βρήκαμε στην Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε 2 - Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965)


Είδος: Περιπέτεια
Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, ΔΑΚΑΣΚΗΝΟΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, 1965
Διάρκεια: 135'
Ασπρόμαυρο
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κούρκουλος, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιάννης Βόγλης, Φαίδων Γεωργίτσης, Μάνος Κατράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Αποστόλου, Νότης Περγιάλης κ.α.
Μηχανικός ήχου: Μικές Δαμαλάς
Ηχολήπτης: Θανάσης Γεωργιάδης

Υπόθεση: Το 1907 στην ελεύθερη Ελλάδα, ουσιαστικά δεν είναι όλοι ελεύθεροι. Στη Θεσσαλία οι αγρότες είναι σκλάβοι στις πεδιάδες των τσιφλικάδων. Την ίδια περίοδο ο μορφωμένος Μαρίνος Αντύπας τριγυρνά στα χωριά ξεσηκώνοντας τους ξωμάχους για να πάρουν τη γη που δουλεύουν και ανήκει σε όλους. Ο Οδυσσέας, ο μικρότερος γιος ενός μεγαλοκτηματία και ταγμένος με το μέρος του δικαίου, επιστρέφει σπίτι του και έρχεται σε σύγκρουση με τον σκληρό μεγαλύτερο αδερφό του, Ρήγα, για τα δικαιώματα των φτωχών και την καρδιά μιας νεαρής δασκάλας που είναι στο τσούρμο των πεινασμένων αγροτών.


Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών που, εκτός από το ρωμαλέο και ρεαλιστικό ύφος, τις επιρροές από το γουέστερν (διακρίνονται στις σκηνές καταδίωξης με άλογα και πυροβολισμούς, αλλά και στο επικό φινάλε) και την δυνατή δράση, διακρίνεται για το συγκινητικό ανθρώπινο μήνυμά της. Το φιλμ είναι καθηλωτικό σε όλη του την διάρκεια. Η σκηνοθεσία του Γεωργιάδη εντυπωσιάζει με το δυναμισμό της (π.χ. η στιλιζαρισμένη δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα και η καταδίωξη του δολοφόνου από τον Οδυσσέα) και το πλησίασμα στους απλούς ανθρώπους (για παράδειγμα, η σκηνή της γέννας ή η εξομολόγηση των ονείρων για μια φυσιολογική ζωή). Συγκλονιστικές είναι και οι σκηνές της κηδείας του Μαρίνου Αντύπα που κορυφώνονται σε ένα πένθιμο εμβατήριο (σε μουσική Πλέσσα). Το σενάριο του Φώσκολου παρά το ότι δεν ξεφεύγει από μερικά κλισέ, είναι ίσως η καλύτερη δουλειά του και περιλαμβάνει εξαιρετικές ατάκες και δυνατή πλοκή.


Απίστευτη, για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, η φωτογραφία του Ντ. Δημόπουλου.
Επιστέγασμα της επιτυχίας είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών. Φανταστικός ο Κατράκης στο ρόλο του τσιφλικά (μοναδικές οι σκηνές του θανάτου του). Εξαιρετικός ο Νότης Περγιάλης σε μια έξυπνη και λιτή ερμηνεία ως Μαρίνος Αντύπας. Στους πρώτους ρόλους πολύ καλές οι ερμηνείες από τον Κούρκουλο, τον Βόγλη και την Χρονοπούλου, ενώ στους «περιφερειακούς» ξεχωρίζει η φιγούρα του Αντωνόπουλου στο ρόλο του ληστή.


Άλλες πληροφορίες:
• Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1966, είχε ανεπίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών της ίδιας χρονιάς, ενώ κέρδισε και βραβείο μουσικής στο Κάρλοβι Βάρι.
• Συμμετέχει το συγκρότημα λαϊκών χορών Ελένης Τσαούλη
• Ο ρόλος του Ρήγα προοριζόταν για τον Φούντα και εντέλει η επιλογή του Βόγλη δικαιώθηκε. Ο Φούντας προτίμησε να βρίσκεται στο Παρίσι εκείνη την εποχή.
• Την εποχή που βγήκε η ταινία σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας υπήρχε φτώχεια, αλλά και εκμετάλλευση των εργατών στα χωράφια από τους «μεγαλοκτηματίες». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολύς κόσμος ταυτίστηκε με τους πρωταγωνιστές και για πολλά χρόνια το έργο αυτό θεωρούνταν ως η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών…


Σκηνές που έμειναν αξέχαστες:
• Ο Οδυσσέας (Κούρκουλος) γυρίζει σπίτι και ο πατέρας του (Κατράκης) στήνει γιορτή. Όταν έρχεται ο Ρήγας (Βόγλης) με τους άντρες του, διακόπτουν το πανηγύρι μπαίνοντας με τα άλογα ανάμεσα στον κόσμο. Λίγο αργότερα ο γέρο-Χορμόβας θα του δώσει να σπάσει δύο ξύλα μαζί για να καταλάβει πως πρέπει να συμφιλιωθεί με τον αδελφό του.
• Ο Ρήγας πηγαίνει στο ποτάμι και βρίσκει την νεαρή δασκάλα (Χρονοπούλου). Προσπαθεί να την βιάσει και επεμβαίνει ο αδελφός του. Πολύ ξύλο μέσα στα νερά και τις λάσπες!
• Η αισθησιακή Ζέτα Αποστόλου πλένεται στο αυτοσχέδιο χωριάτικο ντους... Λίγο αργότερα κρύβεται γυμνή στον στάβλο για να συναντήσει τον Ρήγα.
• Η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα και το κυνηγητό του δολοφόνου από τον έφιππο Οδυσσέα.
• Η κηδεία του Μαρίνου Αντύπα. Ο Κούρκουλος μπροστά με το πλήθος πίσω του να τραγουδούν το "δε θα βγει ο ήλιος την αυγή..." .
• Η τελική αναμέτρηση-μονομαχία επάνω στα βράχια των Μετεώρων. Εκεί καταλαβαίνεις πόσο έχασε αυτή η ταινία που δεν ήταν έγχρωμη…

Δείτε τους τίτλους της αρχής, με την πολύ όμορφη μουσική:

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ποιος είναι ο… Μικρός Σερίφης;


Επειδή, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή, μέλη του δικού μας club γίνονται όχι μόνο όσοι διάβαζαν τον Μικρό Σερίφη, αλλά γενικότερα όσοι αγαπούν τα κόμικς και τα παλιά περιοδικά περιπετειών, είναι φυσικό να υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ ή σχεδόν ποτέ, το συγκεκριμένο περιοδικό. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαίο, να δώσουμε εδώ μία περίληψη της ιστορίας του θρυλικού Ελληνόπουλου και των φίλων του. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…
Ο Τζιμ Άνταμς, λοιπόν, ήταν γιος ενός Έλληνα μετανάστη στην Αμερική: του Τζωρτζ Άνταμς. Η μητέρα του Τζιμ είχε πεθάνει όταν αυτός ήταν ακόμα πολύ μικρός, έτσι το μικρό Ελληνόπουλο μεγάλωσε στο πλάι του πατέρα του, μαθαίνοντας από αυτόν όλα τα μυστικά του αμερικάνικου τρόπου ζωής. Ο Τζωρτζ Άνταμς εκτελούσε χρέη σερίφη σε ένα χωριό του Τέξας, το Έλτζιν και είχε γίνει γνωστός με το προσωνύμιο «Το Γεράκι του Τέξας». Ήταν άριστος σκοπευτής, εξαίρετος αντιπρόσωπος του νόμου, μα πάνω απ’ όλα ένας υπέροχος άνθρωπος. Ο μικρός Τζιμ, τον λάτρευε και δεν έχανε ευκαιρία να τον θαυμάζει από κοντά, όταν εκείνος εκτελούσε την υπηρεσία του.
Όμως, κάποια μέρα, σε μία μάχη με μία συμμορία κακοποιών, ο σερίφης Άνταμς έπεσε θανάσιμα τραυματισμένος! Ο νεαρός Τζιμ (ήταν δεκαεπτά ετών τότε), έφτασε γρήγορα δίπλα στον πατέρα του, όμως δεν κατάφερε να του προσφέρει καμία βοήθεια. Πρόλαβε, όμως, να ακούσει τα τελευταία του λόγια. Ο ετοιμοθάνατος σερίφης, φοβήθηκε μήπως ο γιος του, παρασυρθεί από τα συναισθήματά του και ζητήσει εκδίκηση, διακινδυνεύοντας έτσι και τη δική του ζωή. Του ζήτησε, λοιπόν, αν ποτέ ανακαλύψει τον δολοφόνο του, να τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη και να μη θελήσει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Πριν ξεψυχήσει, έδωσε στον Τζιμ και το τιμημένο του εξάσφαιρο, ζητώντας του να το χρησιμοποιεί μόνο για καλό σκοπό.


Ο Τζιμ, ανακάλυψε πραγματικά τον δολοφόνο του πατέρα του και χωρίς να παρασυρθεί, έβαλε το νόμο πάνω από το συναίσθημα. Οι κάτοικοι του Έλτζιν, εκτιμώντας τις ικανότητές του, τον εξέλεξαν σερίφη του χωριού τους και εκείνος στάθηκε άξιος των προσδοκιών τους και με το παραπάνω. Σύντομα, σε όλο το Τέξας είχε γίνει γνωστό το όνομα του νεαρού σερίφη που οι παράνομοι έκαναν κύκλο για να αποφύγουν να περάσουν κοντά από το χωριό του. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε μέχρι τα αυτιά του αρχηγού των σερίφηδων του Τέξας (το γνωστό σώμα των ρέιντζερ), του κάπταιν Κούπερ. Εκείνος, κάλεσε τον Τζιμ στο Ώστιν (την πρωτεύουσα του Τέξας) και του ζήτησε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στο Έλτζιν και να υπηρετήσει κάτω από τις διαταγές του. Ο Τζιμ δέχτηκε με χαρά, ζητώντας όμως από τον κάπταιν Κούπερ, να πάρει μαζί του και τον παιδικό του φίλο, τον Πεπίτο Γκονζάλες. Ο Πεπίτο ήταν αδερφικός φίλος του Τζιμ και ειδικά από τότε που το Ελληνόπουλο έχασε τον πατέρα του, έγιναν αχώριστοι. Ο κάπταιν Κούπερ, δέχτηκε να συνοδεύει τον Τζιμ ο Πεπίτο στις αποστολές του και σύντομα, τα δύο παιδιά, βρέθηκαν να ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο για να εφαρμόζουν το νόμο.
Σε μία από τις πρώτες τους αποστολές, οι δύο φίλοι, κατάφεραν να σώσουν από τα χέρια μια συμμορίας μία πολύ όμορφη κοπέλα. Αυτή ήταν η Ντιάνα Μόρισον, η οποία είχε χάσει κι εκείνη την οικογένειά της κι έτσι παρακάλεσε τα παιδιά να την πάρουν μαζί τους. Για ένα διάστημα, η κοπέλα, έμεινε στο γραφείο του κάπταιν Κούπερ, όμως γρήγορα ακολούθησε τον Τζιμ και τον Πεπίτο στις αποστολές τους.
Λίγο καιρό αργότερα, ένας μικρός Ινδιάνος θα προστεθεί στη συντροφιά τους. Δεν ήταν άλλος από τον Τσιπιρίπο, τον γιο της Κόκκινης Αρκούδας, αρχηγού μιας φυλής των Κομάντσι.


Η θρυλική συντροφιά ολοκληρώθηκε έτσι για κακή τύχη όλων των κακοποιών του Φαρ-Ουέστ! Ως αναγνώστες, διαβάσαμε ατελείωτες ιστορίες με μάχες μεταξύ του καλού και του κακού, μέσα από τα πολλά περιοδικά και τις εκδόσεις που ακολούθησαν. Ο Μικρός Σερίφης, έγινε απαραίτητος σύντροφος στις απογευματινές μας αναγνώσεις μετά το σχολείο, τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν εσείς δεν διαβάζατε τις συγκεκριμένες περιπέτειες, ίσως δεν είναι και τόσο αργά (όσο νομίζετε) για να ξεκινήσετε να τις διαβάζετε τώρα…

Παναγιώτης Πλαφουτζής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 2 του περιοδικού "Club Φίλων Μικρός Σερίφης - Magazine"

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι Δημιουργοί... και τα έργα τους 4 - Χριστόφορος Αχιλλέως (Chris Achilleos) [1947-] Κύπρος


Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και εικονογράφος Χριστόφορος Αχιλλέως (Chris Achilleos) γεννήθηκε στην Φαμαγκούστα της Κύπρου το 1947. Είχε μια καλή και ευτυχισμένη παιδική ζωή μέχρι το 1960 που πέθανε ο πατέρας του. Αμέσως μετά η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αγγλία. Σπούδασε Επιστημονικό και Τεχνικό Σχέδιο στο Hornsey College of Art. Από το 1969 κι έπειτα ασχολήθηκε στην εικονογράφηση και την ζωγραφική και σήμερα πλέον είναι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες fantasy σε ολόκληρο τον κόσμο.



Το όνομα του Χρήστου Αχιλλέως είναι σήμερα συνώνυμο με τα τολμηρά οράματα και την ηρωική φαντασία. Οι έντονες εικόνες του παίρνουν μια ζωντανή παρουσία που δίνει την αίσθηση του τρισδιάστατου. Και αυτή η τρισδιάστατη εμφάνιση οφείλεται αποκλειστικά στην υπέρτατη τεχνική του και το έντονο αίσθημα του δραματικού που τον διακατέχει. Οι φανταστικά πανέμορφες εικόνες του είναι εμπνευσμένες από τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο.



Μεγάλωσε μελετώντας Ελληνική μυθολογία, θρύλους και κλασικά βρετανικά κόμικς. Το θαυμαστό έργο του μεγάλου κομίστα Frank Bellamy (21/5/1917 - 5/7/1976) του κέντρισε την προσοχή, ιδίως το εξαίρετο Heros The Spartan. Αυτές οι εμπνεύσεις -παράλληλα με μια επιρροή από τον Salvador Dali- διακρίνονται σε ολόκληρο το θαυμαστό έργο του.



Τολμηρά οράματα ηρωικής φαντασίας, fantasy, ΕΦ, Sword and Sorcery, ήρωες του παρελθόντος (Αχιλλέας, Beowulf), νέοι υπέρ-άνθρωποι που επινόησαν συγγραφείς όπως ο Robert E. Howard (Conan), κτήνη, δράκοι, μυθολογικά τέρατα και πανέμορφες γυναίκες συνθέτουν το γοητευτικό μα ταυτόχρονα και απειλητικό σύμπαν του καλλιτέχνη. Ατόφια φαντασία όσο πιο τέλεια γίνεται.




Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων και περιοδικών ΕΦ (Doctor Who, Star Trek, Fighting Fantasy, Elric, 2000 AD) καθώς και αφίσες ταινιών όπως SuperGirl, Jackie Chan's The Protector κ.α.


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεργασία του σε αριστουργηματικά φιλμ φαντασίας: με τον σκηνοθέτη Ridley Scott στην ταινία Blade Runner, με τον animator Ray Harryhausen στην ταινία Clash of the Titans (με τον Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Δία), στο Willow και φυσικά στο cult φιλμ κινουμένων σχεδίων Heavy Metal, το 1980.





Έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία με έργα του, τα Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Σειρήνες και Μέδουσα. Είναι παντρεμένος με την Άντζυ, έχει δύο παιδιά και ζει στο Λονδίνο. Αυτός είναι ο Χριστόφορος Αχιλλέως, ο μεγάλος illustrator που κατατάσσεται πια στο πάνθεον των μέγιστων του είδους.




Το κείμενο το βρήκαμε στο πολύ καλό http://www.comicorange.gr