Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 534 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #9


Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.321, με ένθετο τον ένατο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το συλλεκτικό αναγνωστικό «Στάθης Σταθάς», για τα παιδιά της τέταρτης τάξης του Δημοτικού, του 1934.
Το έργο «Στάθης Σταθάς» ανήκει στην παιδική λογοτεχνία του Στρατή Μυριβήλη. Η εξαιρετική πένα του γνωστού πεζογράφου, που ζευγαρώνει εδώ με τον Δημοσθένη Ανδρεάδη, είχε αποτέλεσμα μια θαυμάσια επιλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει το αναγνωστικό της Τετάρτης Δημοτικού. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1934 από τον εκδοτικό οίκο «Δ. Δημητράκος Α.Ε.» σε 10.000 αντίτυπα και παρέμεινε για αρκετό διάστημα στα σχολεία.
Ένας έξυπνος πιτσιρικάς Πειραιώτης, που μένει κοντά στο λιμάνι, ο Στάθης Σταθάς, «δώρισε» το όνομά του στο αναγνωστικό αυτό το οποίο έχει πραγματικό λόγο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της εποχής του: το όνομα του Στρατή Μυριβήλη.
Το αναγνωστικό βιβλίο κυκλοφόρησε σε μια δύσκολη εποχή, εν μέσω αντιθέσεων και συγκρούσεων γύρω από το γλωσσικό ζήτημα. Παράλληλα ήταν μια εποχή πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Το εξώφυλλό του είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα, με κυρίαρχη τη φωτογραφία ενός μονοκάταρτου καϊκιού. Άλλωστε, η οικογένεια του μικρού Στάθη είναι εγκαταστημένη κοντά στη θάλασσα. Εκεί, στην προκυμαία, κοντά στο τελωνείο, είναι το καφενείο του πατέρα του Στάθη, του κυρ Γιώργη του Σταθά. Το καφενείο το έλεγαν «Καλή καρδιά».

«Η πελατεία του, άνθρωποι εργατικοί και περαστικοί επαρχιώτες, το εσυμπαθούσαν αυτό το καφενείο. Ητο φωτεινό και καθαρό, είχε και καλό διευθυντή. Γλυκομίλητος και υποχρεωτικός ο κυρ Γεώργης, εσκλάβωνε με τον καλό τρόπο και τα καλά υλικά κάθε πελάτη του καφενείου του ευθύς από την πρώτη μέρα. Για όλους όσοι έμπαιναν εκεί μέσα, ο κυρ Γεώργης είχεν ένα καλό λόγο. Τους πιο πολλούς τους εγνώριζε με τ' όνομά των κιόλας!»

Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα", έχει αναπαραχθεί φωτογραφικά η πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου αναγνωστικού (1934). Εκδόθηκε στην Αθήνα από τον "Εκδοτικό Οίκο Δημητράκου Α.Ε.".
Συγγραφείς: Στρατής Μυριβήλης, Δημοσθένης Ανδρεάδης
Εικονογράφηση: Ευθύμιος Παπαδημητρίου

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://stratis-myrivilis.weebly.com/

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...