«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέως Selma Lagerlof (1858-1940), [(Orig. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige)- «Οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον»] και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Η συγγραφέας είχε αφιερώσει τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και των λαϊκών παραδόσεων και θρύλων της Σουηδίας και πολλά από αυτά, τα αποτύπωσε στο βιβλίο της. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα κυκλοφόρησε και το 1962, η Σουηδική τηλεόραση γύρισε μια ταινία με θέμα τον Νιλς Χόλγκερσον με πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, τον Max von Sydow και την Annika Tretow και προβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962. Η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα στη περιοχή της Scania και την απεικόνισε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων.
Διαβάστε την παρουσίαση της σειράς, πατώντας εδώ:
Ήμουν τυχερός γιατί είχα ήδη διαβάσει το βιβλίο, ίσως και δύο φορές, όταν ήρθε η σειρά στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι και το ωραίο τραγούδι της εισαγωγής που δεν καταλάβαινα τι λέει και προσπαθούσα να το τραγουδήσω.
Πραγματικά καταπληκτική ιστορία και ταιριαστή για παιδιά (όλων των ηλικιών).
Αν δεν με απατά η παιδική μου μνήμη, στο βιβλίο ο Νιλς κάνει το ταξίδι μόνος του χωρίς το σκιουράκι Γκρούμελ. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως το σκιουράκι προστέθηκε κατά τη συνήθεια-συνταγή της Ντίσνεϊ να βάζει πάντα στις ταινίες της ένα ή δύο φίλους, κυρίως ζωάκια, να συνοδεύουν τον πρωταγωνιστή/τρια στην περιπέτειά του/της.
(π.χ. στην 'Πεντάμορφη και το Τέρας' είναι το ρολόι και το κηροπήγιο, στον 'Αλαντίν' το μαϊμουδάκι, στο 'Βασιλιά των λιονταριών' είναι δυο μικρά ζωάκια της ζούγκλας, στην 'Παναγία των Παρισίων' δύο αγάλματα του ναού, στην 'Ποκαχόντας' ένα ρακούν κι ένα πουλάκι κ.λπ.)
(Ίσως αυτό είναι ενδιαφέρον θέμα για ένα άρθρο;)
Πραγματικά, ίσως η καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων! Ποιότητα στα κείμενα, στους διαλόγους, στο χιούμορ... Το βιβλίο το διάβασα αργότερα, με αφορμή αυτή τη σειρά! Θα συμφωνήσω με τον Nemo ότι δεν υπήρχε το σκιουράκι στο βιβλίο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω με ανυπομονησία τις καινούριες παρουσιάσεις, μιας και αν κατάλαβα καλά, θα ακολουθηθεί και εδώ η σειρά των δημοσιεύσεων στο Magazine του Club...
Τι να πρωτοθυμηθω απο τον φιλο μου τον Νιλς,τον ευχαριστω κι αυτον για τις ομορφες στιγμες που μου χαρισε τοτε,η οριτζιναλ μεταγλωτιση στα ελληνικα ειναι αναντικαταστατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα το ταξίδι του Νιλς για την πρώτη παρουσίαση στην ενότητα αυτή. Ο Νιλς, έπαιξε για μένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου σαν παιδί. Η αγάπη μου για τα ζώα, ο σεβασμός μου για το περιβάλλον, πηγάζουν κατά ένα μεγάλο μέρος από αυτή τη σειρά (και το βιβλίο, φυσικά). Αν με ρωτούσε κάποιος "με ποιον τρόπο θα έδινα σε ένα παιδί να καταλάβει πως πρέπει να σέβεται το περιβάλλον", θα του έλεγα ότι "θα το έβαζα να δει το ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα κι εγώ διαβάσει το βιβλίο πολύ πριν έλθει η τηλεόραση. Άλλωστε και που ήλθε,εμείς δεν είχαμε. Σποραδικά το είδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν με πειράζει όμως. Μαζί με άλλους φίλους είχαμε κάνει τη δική μας σκηνοθεσία.Προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες.
Νομίζω όμως πως η χήνα στην οποία...επέβαινε ο Νιλς δεν ήταν αγριόχηνα αλλά απο την αυλή τους. Αξέχαστη θα μου μείνει και η Σμιρ, η αλεπού!
Σ' ευχαριστούμε Πητ. Και περιμένουμε τη συνέχεια!
Καλά θυμάσαι, Bill! Ο Μάρτιν ήταν μια απλή χήνα αγροκτήματος που όμως ήθελε πάντα να πετάξει και εν τέλει το κατάφερε... Η Σμίρε ήταν αυτό που ξέραμε από μικροί: η πονηρή αλεπού! Εγώ θυμάμαι και την σεβάσμια, ηλικιωμένη αρχηγό του κοπαδιού, την βασίλισσα Άκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήτι ομορφες αναμνησεις μου φερατε!!!καλως σας βρηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAngie, καλωσόρισες! Ελπίζουμε να έχεις μια ευχάριστη διαμονή στο blog μας!
ΑπάντησηΔιαγραφή