Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 13 – Όταν η Γη σταματήσει/ The Day The Earth Stood Still (1951)


Η.Π.Α., 1951, 92΄, Σκηνοθεσία: Robert Wise, Σενάριο: Edmund H. North
Μουσική: Bernard Herrmann, Ηθοποιοί: Michael Rennie, Patricia Neal, Sam Jaffe, Hugh Marlowe, Billy Gray, Frances Bavier.

Υπόθεση: Πάνω από την Ουάσινγκτον ακούγεται μια αλλόκοτη βοή και σε λίγο έρχεται να προσγειωθεί ένα γιγάντιο διαστημόπλοιο. Πρόκειται για έναν γυαλιστερό ασημένιο δίσκο, χωρίς ούτε μια πτυχή στην επιφάνειά του. Στέκεται ακίνητος για δύο ώρες, ενώ τριγύρω συγκεντρώνεται μεγάλη αστυνομική δύναμη και στρατός. Ξαφνικά ανοίγει ένας διάδρομος από το δίσκο και από το εσωτερικό του βγαίνει ένας άντρας που φοράει ένα μονοκόμματο κουστούμι και ένα διαφανές κράνος. Είναι ο Κλαάτου. Σε τέλεια αγγλικά λέει ότι έρχεται από κάποιον άλλο πλανήτη και ότι οι σκοποί του είναι ειρηνικοί. Τότε, ένας πανικόβλητος στρατιώτης τον πυροβολεί και καθώς ο Κλαάτου πέφτει, ένα τεράστιο ρομπότ βγαίνει από το διαστημόπλοιο και με το μοναδικό του μάτι, ρίχνει μια ακτίνα και διαλύει τα όπλα όλων. Οι στρατιώτες φεύγουν τρομαγμένοι, ενώ ο Κλαάτου ξανασηκώνεται και εμποδίζει το ρομπότ να προκαλέσει και άλλες καταστροφές.



Πρόκειται για μια κλασσική φανταστική περιπέτεια, όπου με βάση κάποια «επιστημονικά» δεδομένα εξελίσσεται μία απίστευτη ιστορία, από τις πρώτες του είδους στον κινηματογράφο. Στην εποχή μας, όπου θριαμβεύει η τόσο προηγμένη τεχνολογία, τέτοιες ταινίες δείχνουν να είναι απλά μια προσπάθεια οραματισμού ενός μέλλοντος, το οποίο τώρα πια μας δίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό.
Το μουσικό θέμα του Μπέρναρντ Χέρμαν θεωρήθηκε η πιο σημαντική μουσική που έγραψε για ταινία, προχωρημένη και πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη.
Το φιλμ προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 30/03/1953.


Σπύρος Πιτικάρης, για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης"

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ταινία, η κορυφαία ίσως του είδους της δεκαετίας του 50. Σοβαρή, ώριμη προσέγγιση του θέματος που φαντάζει πολύ μπροστά για τα δεδομένα της εποχής της. το remake με τον Κιάνου Ρηβς ήταν σαφώς άνευρο σε σχέση με το αυθεντικό φιλμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία ακόμα απόδειξη ότι τα εφέ από μόνα τους δεν μπορούν πλέον να μας κάνουν εντύπωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή