Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Να γιατί μας αρέσει το Game of Thrones!...


Το "Game of Thrones" από την πρώτη στιγμή κέρδισε κοινό και κριτικούς, πρωταγωνίστησε σε σημαντικά τηλεοπτικά βραβεία και έγινε αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της pop κουλτούρας. Από cult εκδοτικό φαινόμενο (η σειρά αποτελεί μεταφορά του έπους "A Song of Ice and Fire" από τον George R. R. Martin), έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο "εθισμό". Ιδού 20 λόγοι που το καθιστούν καταπληκτικό...

Οι χαρακτήρες
Αρχικά κανένας τους δεν είναι καρικατούρα. Υπάρχει ένα υπόβαθρο, μια βάση πάνω στην οποία έχουν διαμορφωθεί, η οποία δεν αποτελείται από μόνο ένα στοιχείο. Δεν είναι μονοδιάστατοι, δεν συμπεριφέρονται πάντα ακριβώς όπως θα περίμενες να συμπεριφερθούν, σε εκπλήσσουν, δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα, ανυπομονείς να ξεδιπλώσεις τα κομμάτια από τα οποία έχουν χτιστεί, από τα σημαντικά γεγονότα, μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες.


Ο Martin έχει φροντίσει να προσφέρει άφθονο υλικό, πάνω στο οποίο καλούνται να μεγαλουργήσουν οι σεναριογράφοι.
Οι χαρακτήρες του Game of Thrones δε μένουν καθόλου στάσιμοι, αλλά εξελίσσονται. Ένας χαρακτήρας μπορεί να κάνει τελείως διαφορετικές επιλογές σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας, ανάλογα με το πώς έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο...


Τα στοιχεία φαντασίας
Παρά το γεγονός πως ουσιαστικά πρόκειται για επική φαντασία, τα μαγικά και φανταστικά στοιχεία μέχρι τώρα λειτουργούν κυρίως υπαινικτικά, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Η σημασία τους όπως έχει καταδειχθεί μέχρι τώρα, ακόμα και μόνο με αναφορές, είναι τεράστια. Ο κόσμος του Game of Thrones, αν και έχει μαγεία, φαίνεται να την έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν περισσότερο ως μύθους και θρύλους του μακρινού παρελθόντος παρά ως κάτι ζωντανό που από ότι φαίνεται μπορεί και να επιστρέψει...


Οι ανατροπές
Παραδέξου πως τον αποκεφαλισμό του Eddard στο τέλος δεν το περίμενες με τίποτα. Μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευες ακράδαντα πως πρόκειται για μία ακόμα σαδιστική στροφή της πλοκής. Αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία και δεν έχεις αυτοσποϊλεριαστεί, απλά δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Κάθε επεισόδιο σε αναγκάζει να βγάλεις πολλά επιφωνήματα καθώς το παρακολουθείς.


Οι φοβερές ερμηνείες
Εκτός από τον Peter Dinklage, που κέρδισε το Emmy ως χαρισματικός νάνος, Tyrion Lannister, οι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να βρουν καταλληλότερο και πιο ταιριαστό cast. Από την Lena Headey, που υποδύεται την τυραννισμένη από πάθη και φθονερή βασίλισσα μέχρι τον Kit Harington και τον βασανισμένο, ενοχικό, Jon Snow του, οι ερμηνείες μοιάζουν φυσικές και αβίαστες, καθώς και η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων. Ακόμα και ο Jason Momoa, του οποίου ο χαρακτήρας κυρίως "μούγκριζε", πείθει απίστευτα ως ηγέτης των βαρβάρων.


Η αληθοφάνεια
Η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών αλλά και οι νόμοι στο σύνολό τους που διέπουν το συμπάν του Game of Thrones, δεν είναι δείγματα ιπποτισμού, ενώ οι ωμές σκηνές, είτε βίας είτε σεξ διαδέχονται η μία την άλλη. Παράλληλα όμως οι σκηνές αυτές καταφέρνουν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, να μην προκαλούν και να γυρίστηκαν για κάποιο σκοπό. Οι χαρακτήρες δεν επιβραβεύονται για τις σωστές αποφάσεις τους, όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται στις περισσότερες σειρές και ταινίες. Οι κακοί δεν τιμωρούνται πάντα, οι καλοί και ηθικοί δεν βρίσκουν το δίκιο τους. Αυτός ο ρεαλισμός κάνει τη σειρά να φαίνεται τόσο αληθοφανής, που εύκολα κανείς μπορεί να κάνει συγκρίσεις και με την πραγματική ζωή.


Οι Μάχες
Ο πόλεμος στον κόσμο του Martin είναι το ίδιο αποτελεσματικός και γρήγορος με τον δικό μας πραγματικό μεσαίωνα. Δε χαρίζεται, ούτε καν στους πρωταγωνιστές. Αντί για τις όμορφες χορογραφίες που έχουμε συνηθίσει, όταν δύο ή και περισσότεροι πολεμούν, το θέαμα είναι γρήγορο και συχνά με αιματηρό τέλος. Ένας δεν μπορεί να τα βάλει με πολλούς και να ελπίζει ότι θα νικήσει και σχεδόν όλοι μάχονται βρώμικα. Αλλά ο θάνατος καραδοκεί ακόμα και για τους νικητές, μέρες μετά τη μάχη, αν ήταν αρκετά άτυχοι και οι πληγές τους μολύνθηκαν...


Τα Μέρη
Φανταστικά αλλά και οικεία, βάρβαρα αλλά και μαγικά. Τα τοπία και τα μέρη της σειράς, είτε πρόκειται για τα λιβάδια νομαδικών καταυλισμών είτε για εντυπωσιακές πόλεις, σε ωθούν να μπορείς άνετα να φανταστείς τον εαυτό σου εκεί, μαζί με τους ήρωες. Ο πλούσιος κόσμος περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια και γίνεται αμέσως πιστευτός. Η ιστορία, ακόμα και στην πρώτη season της σειράς, μας περνάει από παγωμένα τοπία, λιβάδια με εύκρατο κλίμα, κάστρα χωμένα στις ράγχες πανύψηλων βουνών, τεράστια ορμητικά ποτάμια, άνυδρες ερήμους... Σε κάθε τέτοιο μέρος η αντίληψη των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμά τους, ακόμα και το τι θεωρούν φυσικό και συνηθισμένο και απαγορευμένο ή τιμωρούμενο με θάνατο, αλλάζουν. Μαζί με τις ενδυμασίες τους, την ομιλία τους, τις κατοικίες τους.


Οι Εποχές
Οι εποχές στο Game of Thrones δεν είναι σαν τις δικές μας. Εκεί ο χειμώνας μπορεί να κρατήσει χρόνια ολόκληρα, οι μέρες να είναι σχεδόν πάντα σκοτεινές και πολικές θερμοκρασίες να καλύψουν το Westeros. Επίσης, ο χειμώνας είναι ο καιρός των White Walkers και των πλασμάτων που ζουν πέρα από το Τείχος. Πάντα άγνωστο το πόσο θα κρατήσει, καθώς άλλωστε και τα αντίστοιχα καλοκαίρια. Η σειρά σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις κάτι τελείως διαφορετικό. Πολύ ωραίο σημείο όταν η γριά νταντά των παιδιών του Eddard Stark τους λέει ότι είναι παιδιά του καλοκαιριού, δεν έχουν γνωρίσει πραγματικό χειμώνα. Και όπως λέει και το μότο της οικογένειας των Stark, Winter is coming...


Η συμβολή του Martin
Ο ίδιος ο συγγραφέας συμμετέχει στη σειρά ως σεναριογράφος/σύμβουλος πράγμα το οποίο εγγυάται ότι η σειρά μένει πιστή στο πνεύμα των βιβλίων.


Το δέσιμο της πλοκής
Τα γεγονότα, οι διάλογοι, οι συμπεριφορές, όλα δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Ούτε μία φορά δεν σκέφτεσαι "γιατί γίνεται τώρα αυτό; Δεν κολλάει..."


Η Μουσική
Ακόμα και η μουσική του είναι υπέροχη και πλαισιώνει τόσο αρμονικά μια ερωτική σκηνή ή ένα αιματοκύλισμα. Το opening δε, είναι από τα καλύτερα που έχω δει σε τηλεοπτική σειρά.


Τα ονόματα
Προσωπικά λατρεύω τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Όλα είναι τόσο εύηχα, τόσο όμορφα και μελωδικά! Επίσης πιστεύω πως ταιριάζουν απίστευτα με τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, π.χ. το Daenerys Targaryen έχει κάτι το εξωτικό, αλλά ταυτόχρονα κάτι το λεπτεπίλεπτο, ενώ το Khal Drogo παραπέμπει σίγουρα σε σκληρό πρόσωπο.


Οι δολοπλοκίες
Ο κάθε, μα κάθε χαρακτήρας, δρα σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον και ετοιμαστείτε, γιατί αυτή η σειρά έχει πολλούς μα πάρα πολλούς χαρακτήρες, ενώ στις επόμενες seasons θα προστίθενται συνέχεια και άλλοι. Όλοι οι χαρακτήρες αυτοί θέλουν κάτι που είτε έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα κάποιου άλλου, ή το διεκδικούν πολλοί. Φανταστείτε λοιπόν το βάθος των αλληλεπιδράσεων αλλά και των δολοπλοκιών!


Τα ζευγάρια
Από την Daenerys και τον Khal μέχρι τον Ned και την Catelyn, τα ζευγάρια της σειράς είναι συναρπαστικά, απελπιστικά, ιδανικά, καταδικασμένα. Αιμομιξίες και σχέσεις "σατραπείας", ανεκπλήρωτοι έρωτες και υπολογισμένες "ενώσεις", όλα ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος και το πνεύμα της σειράς.


Ο Tyrion Lannister
Ας αποφύγουμε τα σχολιάκια του τύπου "όσο μπόι του λείπει" και τέτοια. Ο άνθρωπος απλά είναι ΦΟΒΕΡΟΣ! Είναι ο νάνος που όλοι θα ήθελαν να του μοιάσουν. Κυνικός και πανέξυπνος, είναι σκληρός εκεί που πρέπει και σωστός σε όποιον το αξίζει. Σίγουρα θα παίξει τεράστιο ρόλο στη συνέχεια της σειράς και ίσως πλησιάζει η αποθέωσή του. Μακάρι γιατί το αξίζει.


Η Arya Stark
Αγοροκόριτσο στην μέγιστη μορφή, αλλά καθόλου εκνευριστική. Η Arya προσποιείται κάτι που δεν είναι αλλά για λόγους επιβίωσης. Κυνηγάει το σκοπό της στη ζωή, δεν επαναπαύεται, δεν προτιμάει την εύκολη λύση. Θες, δεν θες την συμπαθείς.


Η Daenerys Targaryen
Έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια υπέροχη μεταμόρφωση. Η πρώην αφοσιωμένη αδερφή, η πρώην trophy wife, η πρώην διακοσμητική σύζυγος, που αναγεννιέται κυριολεκτικά από τις στάχτες της, διεκδικώντας με πείσμα και αίμα ότι είναι δικαιωματικά δικό της.


Ο Lord Eddard Stark
Ο "Ned" Stark είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του πρώτου κύκλου, μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Είναι ένας άντρας με τιμή, ένας στους χίλιους σε έναν κόσμο που δε χαρίζεται, όπως το Westeros. Βασιλεύει αυστηρά αλλά δίκαια και συνετά ολόκληρο το βόρειο κομμάτι των επτά βασιλείων στο όνομα του παλιού του φίλου και τωρινού βασιλιά, Robert Baratheon. Όταν ο τελευταίος τον επισκέπτεται στον παγωμένο Βορρά και του ζητά να αφήσει την προηγούμενη ζωή του και να γίνει Hand (κάτι σαν δεύτερος βασιλιάς, που βοηθά στη διακυβέρνηση του απέραντου βασιλείου από την πρωτεύουσα) διχάζεται ανάμεσα στην αγάπη του για τη γυναίκα του και την πατρίδα του, και στο καθήκον του να υπηρετήσει το βασιλιά του. Αλλά πώς ένας έντιμος άνδρας θα αντιμετωπίσει την πρωτεύουσα, όπου οι δολοπλοκίες θα έκαναν ακόμα και την αρχαία Ρώμη να σκύψει το κεφάλι ηττημένη;


Ο Jaime Lannister, the Kingslayer
Ο Jaime είναι αδελφός της τωρινής βασίλισσας και ανήκει στην προσωπική φρουρά του τωρινού βασιλιά, όπως ανήκε και στον προηγούμενο. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε στην εξέγερση που έγινε πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια να σκοτώσει τον άνδρα που είχε ορκιστεί να προστατέψει, κερδίζοντάς του έναν τίτλο μισητό για τους περισσότερους χαρακτήρες στη σειρά.


Ο Jon Snow
Ο Jon είναι νόθος γιος του Eddard Stark, ο οποίος σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει παιδιά τέτοιου είδους ως κάτι περισσότερο από κοινούς χωρικούς, πασχίζει να αποδείξει στον πατέρα του αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι αξίζει. Έντονα επηρεασμένος από την δίκαιη προσωπικότητα του Stark, νωρίς στη σειρά αποφασίζει να ενταχθεί στην αδελφότητα που επανδρώνουν το Τείχος, μία τεράστια κατασκευή από πάγο η οποία προστατεύει τα βόρεια σύνορα των επτά βασιλείων από τις άγριες ορδές των βαρβάρων και όχι μόνο. Πολλοί ψιθυρίζουν τις κρύες νύκτες ότι οι White Walkers και άλλα τέρατα και εχθροί όλων των ζωντανών ανθρώπων ξυπνάνε στον μακρινό Βορρά...


Το Game of Thrones αποτελεί ένα ταξίδι σε έναν κόσμο όχι παραμυθένιο και ιδανικό αλλά σκοτεινό, βρώμικο, όπου το δίκιο του ισχυρού βασιλεύει και όπου όποιος είναι διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι του θρόνου, πρέπει να είναι έτοιμος να νικήσει ή να πεθάνει...

Πηγή κειμένου: cosmo.gr

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

2 σχόλια:

  1. Ιεροσυλία θα πουν κάποιοι...προσωπικά θεωρώ το Gama of thrones ανώτερο του lord of the rings. Πιο ενήλικο, πιο ρεαλιστικό, λιγότερο παραμυθένιο κ με φοβερά δοσμένους χαρακτήρες....το έπος συνεχίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά, νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις διαφορές της κάθε εποχής κατά την οποία γράφτηκαν αυτά τα έργα.
      Άλλες οι επιρροές και οι απαιτήσεις των καιρών, σήμερα...

      Διαγραφή