Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Brave New World
Σε ένα ορατό μέλλον, η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, ο ψυχικός κόσμος, η ευτυχία, η κοινωνική θέση κάθε ανθρώπου είναι προκαθορισμένα πολύ πριν τη γέννησή του.
Ο Άλντους Χάξλεϋ, επηρεασμένος από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του αλλά και από τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην Αγγλία και την (τότε, 1932) Σοβιετική Ένωση, προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να επιβεβαιώσει. Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για το μέλλον που ρίχνει ένα κριτικό φως στο παρόν και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα που έχει αντέξει στο χρόνο.
Παραμένει προκλητικό, σπινθηροβόλο, μεγαλοφυές, εντυπωσιακό και επίκαιρο όπως τη μέρα που πρωτοεκδόθηκε. Χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο βιβλίο του Χάξλεϋ.
Συγγραφέας: Huxley Aldous Leonard
Μεταφραστής: Αποστολίδης Ανδρέας
Εκδόσεις: Μέδουσα
Σειρά: Επιστημονική Φαντασία
Αριθμός Σελίδων: 235
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 20x14
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Τίτλος Πρωτοτύπου: Brave New World
Τιμή: 12,37 €
To 1932 o Huxley έγραψε το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Θαυμαστός καινούργιος κόσμος” όπου περιέγραφε μια μελλοντική κοινωνία βασισμένη στην γραμμή παραγωγής του Ford. Όλα ήταν τυποποιημένα και το ανθρώπινο συναίσθημα είχε εξαφανιστεί. Τα άτομα έβγαιναν από εργοστάσιο και χωρίζονταν όπως τα προϊόντα, σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Μάλιστα, σε κάθε άτομο εμφύτευαν συγκεκριμένες σκέψεις και πιστεύω ανάλογα με την τάξη που ανήκε και του αφαιρούσαν κάθε σκέψη ή συναίσθημα αντίδρασης. Όποιος “ παρέκκλινε”, απλά του χορηγούσαν ναρκωτικές ουσίες για να τον κρατήσουν σε συνειδησιακή καταστολή.
Οι μηχανές παρήγαγαν ακόμη και την μουσική, κάνοντας απάνθρωπη την ίδια την κοινωνία, αφού όλα γίνονταν μηχανικά και αποστειρωμένα. Ο μελλοντικός ολοκληρωτισμός στο βιβλίο του Χάξλεϋ προέρχεται κυρίως από τον έλεγχο της συμπεριφοράς, από την χειραγώγηση νου και συναισθήματος και την μετατροπή του πολίτη σε ζόμπι. Βέβαια, όπως και στις σύγχρονες, αστικές δημοκρατίες, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια υποτυπώδη και επιφανειακή ελευθερία.
Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται να είναι υποτελείς και να νιώθουν ένοχοι χωρίς λόγο. Η “αποκλίνουσα συμπεριφορά” αντιμετωπίζεται μέσω του φόβου, αν και στο βιβλίο του Χάξλεϋ, υπάρχουν μέχρι και κέντρα διαμόρφωσης συμπεριφοράς. Η ομοιομορφία είναι αυτή που επιδιώκεται. Φυσικά ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, αποθεώνει την αποβλάκωση μέσω φτηνών θεαμάτων ώστε να κρατά τους πολίτες αδιάφορους στο να ασκήσουν κριτική στο σύστημα. Ο Χάξλεϋ θεωρούσε επικίνδυνο “εργαλείο” τον κόσμο του θεάματος στα χέρια μιας εξουσίας, αφού μπορεί να μετατραπεί σε εξάρτηση των λαών και να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα.
Οι ανατρεπτικές ιδέες είναι απαγορευμένες στον Θαυμαστό καινούργιο κόσμο, γι’ αυτό υπάρχει μια ηθική επίπλαστη που θέτει τους κανόνες. Η πολιτική από την άλλη είναι μια σκηνή, όμοια με του θεάτρου. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα παρασκήνια και μένουν παθητικοί δέκτες. Ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε όντα που δέχονται την καταπίεση. Μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω αν αναφερόμαστε στο βιβλίο του Χάξλεϋ ή στην κοινωνία που ήδη ζούμε; Μήπως ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος είναι πραγματικότητα;
Μέρος του κειμένου προέρχεται από το: http://strangejournal.wordpress.com
2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου