Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Οράτιος Ουόλπολ - Το κάστρο του Οτράντο


Horace Walpole - The Castle of Otranto

Και εγένετο το γοτθικό μυθιστόρημα! Χριστούγεννα του 1764 κυκλοφορεί το μνημειώδες αυτό έργο του φανταστικού, με τον υπότιτλο «μία γοτθική ιστορία» δημιουργώντας έτσι ένα νέο λογοτεχνικό είδος στο χώρο. Γνωρίζει τεράστια απήχηση, πολλούς μιμητές, γοητεύει το ρομαντικό αναγνωστικό κοινό της εποχής του και αποτελεί σημείο αναφοράς ως και σήμερα. Άξιο λόγου παραμένει το γεγονός πως στη πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε με ψευδώνυμο από μία “δήθεν” ιταλική μετάφραση! Στη 2η έκδοση και μετά τη ενθουσιώδη υποδοχή του έργου ο συγγραφέας του υπέγραψε με το πραγματικό του όνομα!



Στο έργο του ο Ουόλπολ περιγράφει μία σειρά γεγονότων που περιλαμβάνει φαντάσματα, όμορφους ευγενείς, ιερείς, αγνές παρθένες, έναν επιβλητικό πύργο (που επισκιάζει τα πάντα στο βιβλίο!), δολοφονίες στα δωμάτια του, γενναίες δόσεις μυστηρίου και υπερφυσικού. Ο Μάνφρεντ, ο ήρωας και πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι η ενσάρκωση του κακού. Αψηφά παράδεισο και κόλαση, καταλύει προκλητικά και ηθελημένα κάθε ηθικό νόμο έχοντας σαν μοναδικό του στόχο την επίτευξη του σκοπού του. Η διήγηση είναι σκοτεινή, ζοφερή, υπέρ το δέον μελοδραματική (για τα σημερινά δεδομένα) γεμάτη τρομερά προμηνύματα και μακάβριες σκηνές.



Υποβόσκουσα φρίκη, τρόμος, ρομαντισμός, ονειρικό μεγαλείο και ένα κλίμα ανείπωτης, υπερφυσικής ατμόσφαιρας συνθέτουν αυτό το σκοτεινό κομψοτέχνημα που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Η βασική ιστορία –σφετερισμού, εξουσίας και θείας δίκης- διατηρεί ακόμη τη δύναμη της και τη γοητεία του παράξενου που τη διακατέχει.
Οι τελευταίες λέξεις του κειμένου, ας είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε αυτό το κλασικό βιβλίο:
«Γι΄αυτό ήρθες στο κάστρο; Για τη λαίδη Ιππολύτη;»
Και γύρισε αργά-αργά. Και τότε ο Φρειδερίκος, με φρίκη, είδε να τον κοιτάζει μέσα από τη κουκούλα του ράσου η νεκροκεφαλή ενός σκελετού…

Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim



2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου