Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Θηλυκός σούπερ-ήρωας με μπούρκα, μάχεται για τα πακιστανικά σχολεία!


Στόχος του κινουμένου σχεδίου "Burka Avenger" είναι να αναδείξει την αξία της μόρφωσης στην πακιστανική κοινωνία

Ένας θηλυκός χαρακτήρας σούπερ-ήρωα, ντυμένος με μπούρκα και με την ονομασία Burka Avenger -ο εκδικητής με τη μπούρκα- θα κάνει το ντεμπούτο του σε πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο τον επόμενο μήνα.
Η καρτούν-πρωταγωνίστρια, που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της "Burka Avenger", έχει άλλη προσωπικότητα το πρωί και άλλη το βράδυ, όπως συνηθίζεται με τους σούπερ-ήρωες.
Έτσι το πρωί είναι μια ήρεμη και ευγενική δασκάλα στο σχολείο αλλά το βράδυ μετατρέπεται σε σκληρό εκδικητή των κακών που μισούν το σχολείο. Και όπου... "κακοί", βλέπε Ταλιμπάν!
Για πολλούς στο Πακιστάν είναι η απάντηση της χώρας στις "αμερικανιές" όπως η Wonder Woman και το Supergirl. Η εκδικήτρια που φέρει τη χαρακτηριστική ενδυμασία του Ισλάμ χρησιμοποιεί αντί για όπλα, βιβλία και στυλό ενάντια στους κακούς, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν το σχολείο των κοριτσιών, όπου εργάζεται.
Το σόου της Burka Avenger δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην τηλεόραση, αλλά έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση σε μια χώρα όπου η θηλυκή βασική εκπαίδευση εκτιμάται σε ένα ζοφερό 12% και όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν μια εκστρατεία κατά την οποία εκατοντάδες σχολεία θηλέων έχουν ανατιναχθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας!
Η σειρά κινουμένων σχεδίων είναι το πνευματικό παιδί του Πακιστανού ποπ τραγουδιστή Ααρών Χαρούν Ρασίντ, ο οποίος έθεσε πέρυσι ως στόχο να αναπτύξει ένα παιχνίδι για iPhone με το ίδιο όνομα, εκτιμώντας πως έτσι θα μεταδώσει θετικά μηνύματα στα παιδιά.
Ο Aaron Rashid θεωρεί πως το καρτούν θα διδάξει στα παιδιά τις αξίες της ανοχής, της ισότητας και άλλα κοινωνικά θέματα στην πακιστανική κοινωνία.
Ο ίδιος τονίζει ότι το κεντρικό θέμα είναι η μη βία, με το επιχείρημα ότι η πρωταγωνίστρια χρησιμοποιεί βιβλία και στυλό για να εμποδίσει τους εχθρούς της, ακόμη και αν χτυπά τους ανθρώπους με αυτά. "Είναι ο συμβολισμός τόσο πολύπλοκος για τα μικρά παιδιά να καταλάβουν;", αναρωτιέται.
Βέβαια, η δημιουργία αυτού του καρτούν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα γυναικών της χώρας, οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι υποτιμητικό για τις γενναίες γυναίκες στις συντηρητικές περιοχές του Πακιστάν, οι οποίες, έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη των γυναικών και οι οποίες έχουν πει "όχι" σε αυτού του είδους τα στερεότυπα, να βλέπουν ένα τέτοιο κινούμενο σχέδιο βασισμένο και στα δυτικά πρότυπα...

Αναδημοσίευση άρθρου από το http://news247.gr

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου