Κατά πόσο το βέλασμα ενός προβάτου μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές; Πόσα χρήματα χωρούν κάτω από ένα στρώμα και σε ποιον ανήκει το στρώμα; Το λιοντάρι της ανεργίας θα κατασπαράξει τελικά τους εργαζόμενους στη ρωμαϊκή αρένα; Σε τι διαφέρουν οι ραγδαίες από τις “ρημαγδαίες” εξελίξεις; Μπορεί ένας ασθενής με πυρετό να “ζεστάνει” τους νοσηλευόμενους σε ένα νοσοκομείο;
Τα παραπάνω ερωτήματα θέτουν με το πενάκι τους οι σύγχρονοι Έλληνες γελοιογράφοι και όσο κι αν μία ή περισσότερες γελοιογραφίες προσπαθούν να “χωρέσουν” στον γραπτό λόγο και να περιγράψουν μηνύματα και καταστάσεις οικονομικής κρίσης, τελικά επιβεβαιώνουν ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν καλά οι γελοιογράφοι που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να εκφραστούν, να παρουσιάσουν τα σημερινά προβλήματα του τόπου με χιουμοριστικό τρόπο, να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους μέσα από το γέλιο και τη σάτιρα, περιγράφοντας παράλληλα με ειλικρίνεια όσα συμβαίνουν γύρω μας.
“Δεν ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία και αρχίσαμε να μιλάμε για την κρίση. Οι γελοιογράφοι πάντα χρησιμοποιούμε τα σκίτσα ως τρόπο αντίδρασης. Εδώ και χρόνια μιλάμε για τα κακώς κείμενα, αυτός είναι ο ρόλος μας: να εκφράζουμε την εποχή μας και τα προβλήματά της, αλλά από μια διαφορετική οπτική γωνία”, δηλώνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η Μαρία Τζαμπούρα, μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Αφορμή είναι η φιλοξενία έκθεσης 71 έργων εικοσιτεσσάρων καλλιτεχνών, από σήμερα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας, από τις 21 ως τις 25 Οκτωβρίου, στον Εκθεσιακό χώρο του ΕΛΚΕΠΑ στην Κοζάνη και από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου στον παιδικό Σταθμό της Καισαρειάς Κοζάνης.
Την έκθεση διοργανώνουν το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισαρειάς Κοζάνης και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κ.Ο.Ι.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Εορδαίας, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γελοιογράφων.
Μιλώντας για το χιούμορ, ως τρόπο έκφρασης, μεταφοράς μηνυμάτων αλλά και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, η κ. Τζαμπούρα λέει πως ο συγκεκριμένος τρόπος “φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και αυτό κάνει την αλήθεια όχι πιο εύπεπτη αλλά πιο αποδεκτή”.
“Και επειδή το χιούμορ εμπεριέχει ειλικρίνεια”, προσθέτει, “αλλά και η σάτιρα εμπεριέχει ειλικρίνεια, μεταφέρουν τελικά ένα είδος αδιαμφισβήτητης αλήθειας, γι' αυτό και έχουν τόσο μεγάλη απήχηση”.
Στην άλλη πλευρά της σάτιρας αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Πάνος Μαραγκός. Όπως λέει, “το κλίμα της γελοιογραφίας δεν είναι πάντα αστείο ή δεν είναι μόνο αστείο. Η σάτιρα μπορεί να είναι και πικρή και να προβληματίζει, ιδίως όταν μεταφέρει την επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος”.
Σε κάθε περίπτωση, επιλογή του Δήμου Εορδαίας ήταν να κάνει το χιούμορ της κρίσης προσιτό στο κοινό, σημειώνει η πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου, Πίστη Κρυσταλλίδου.
“Το "πενάκι" των γελοιογράφων μετατρέπεται σε ένα όπλο απέναντι στην κατήφεια και τη "διάχυτη κατάθλιψη" που περνάμε. Οι Έλληνες, ακόμη και στα δύσκολα, δεν χάνουν το χιούμορ τους, αντίθετα μέσα στην κρίση το βρίσκουν όλο και περισσότερο”, προσθέτει και τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που έχει στόχο να δώσει χαμόγελο στον κόσμο ώστε να δει την κρίση με άλλο “μάτι”, να τη διακωμωδήσει, ώστε να καταφέρει να την αντιμετωπίσει.
Η έκθεση είναι πρωτότυπη, παρουσιάζει νέα έργα των Ελλήνων γελοιογράφων και ήδη σχεδιάζεται η μεταφορά της και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, μαζί με παράλληλες εκδηλώσεις και εργαστήρια...
2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου