Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Ας θυμηθούμε... 10 - Η Μάχη / Combat
Μια από τις πιο σημαντικές πολεμικές σειρές που παρουσίασε η αμερικανική τηλεόραση -ίσως η πιο σημαντική- με τεράστια επιτυχία παγκοσμίως ήταν "Η ΜΑΧΗ- COMBAT" που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Οκτωβρίου του 1962 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις ΗΠΑ και προβαλλόταν συνέχεια ως τις 29 Αυγούστου 1967. Οι πρωταγωνιστές της ήταν ο Ρικ Τζέϊσον και ο Βικ Μόροου -για να μιλήσουμε μόνο γι αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία και ξεχώρισαν- καθώς και πολλοί άλλοι άνδρες κυρίως, καθώς ελάχιστες ήταν οι γυναικείες παρουσίες στο συγκεκριμένο σίριαλ.
Το 1962 ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμα πολύ κοντά και οι άνθρωποι θυμούνταν τι είχε συμβεί, ενώ οι επιζώντες από τις μάχες του Β' Παγκοσμίου ήταν ακόμα πολύ νέοι. Φυσικό ήταν η συγκεκριμένη σειρά να ξυπνήσει μνήμες -και όχι μόνο στις ΗΠΑ- αλλά ήταν και τέτοια η κατασκευή της, που μπορούσε να σταθεί ως πολεμική σειρά, ως αυτοτελείς πολεμικές ιστορίες, ανεξάρτητα από τα βιώματα του καθενός. Γι αυτό άλλωστε η σειρά είχε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, γι αυτό και προβάλλεται και συγκινεί ακόμα και σήμερα. Σ’ αυτό βοηθάει βέβαια η πολύ καλή παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Το σενάριο ήταν πολύ καλογραμμένο και αληθοφανές και δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά σκουπίδια όπου ο πρωταγωνιστής εξοντώνει σωρούς έχθρων οι οποίοι σαν ηλίθιοι πέφτουν στις σφαίρες του.
Η «Μάχη – Combat» απεικονίζει τους άθλους ενός αποσπάσματος του αμερικανικού στρατού που πολεμάει σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου...
Ο ρεαλισμός ήταν η κεντρική ιδέα αυτής της σειράς, της οποίας το καστ εστάλη σε αληθινό στρατόπεδο για μια εβδομάδα και εκπαιδεύτηκαν προτού αρχίσουν τα γυρίσματα της σειράς. Πραγματικές σκηνές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνονται σε μερικά επεισόδια. Οι ιστορίες κυμάνθηκαν από τις μάχες και τον αγώνα ως τα ανθρώπινα συναισθήματα και μερικές φορές τα χιουμοριστικά θέματα. Η «Μάχη – Combat», πρέπει να πούμε επίσης πως ήταν μια από τις πρώτες πολύ μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και έχει μείνει αξέχαστη σε όλους, όσους την παρακολουθούσαν φανατικά...
Στις γειτονιές, τα παιδιά παίζανε πόλεμο αναπαριστώντας τις μάχες μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών που είχαν δει στην τηλεόραση. Ο καλύτερος έπαιζε τον ρόλο του λοχία Σάντερς ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ένας «σούπερ ήρωας».
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια προβολής της, η σειρά ήταν ασπρόμαυρη και μόνο το τελευταίο έτος τα επεισόδια ήταν έγχρωμα. Πάντως την εποχή που προβαλλόταν στην Ελλάδα όσοι τα είχαν δει τα θυμούνται ασπρόμαυρα, μιας και οι έγχρωμες τηλεοράσεις πριν μια εικοσιπενταετία ήταν είδος πολυτελείας στη χώρα μας…
Η επιτυχία της σειράς έφερε φυσικά και τα... παραλειπόμενα: εξώφυλλα, περιοδικά, παιχνίδια...
Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και... άσχημα παραλειπόμενα...
Ο ηθοποιός Vic Morrow ο οποίος υποδυόταν τον λοχία Σάντερς είχε ένα απίστευτα τραγικό τέλος το 1982, στα γυρίσματα της ταινίας "Στην ζώνη του λυκόφωτος". Σε ένα γύρισμα το οποίο γινόταν στις δυο τα ξημερώματα, βρισκόταν σε μια ρεματιά κρατώντας δυο μικρά παιδιά στα χέρια του. Υποτίθεται ότι βρισκόταν στην Καμπότζη και ένα ελικόπτερο θα ερχόταν να τους παραλάβει, δυστυχώς όμως την ώρα του γυρίσματος το ελικόπτερο κατέπεσε πάνω στον ηθοποιό και τα παιδιά σκοτώνοντας τους, και το χειρότερο ο Vic Morrow εξαιτίας της πρόσκρουσης αποκεφαλίστηκε. Από τους επιβάτες του ελικόπτερου κανείς δεν έπαθε τίποτα…
Ο έτερος πρωταγωνιστής, ο Ρικ Τζέϊσον, ύστερα από μια πολυτάραχη προσωπική ζωή και τέσσερα διαζύγια, αυτοκτόνησε με πυροβόλο όπλο το 2000 σε ηλικία 77 ετών…
Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://lefobserver.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ένα ακόμη μεγάλο ατού της κλασικής αυτής σειράς ήταν και η εμβάθυνση των χαρακτήρων και όχι μόνο η μονοδιάστατη δράση. Πρωτότυπα σενάρια, δυνατές ερμηνείες και αξιόλογη μουσική συμπληρώνουν επιτυχως το παζλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματα που πολύ δύσκολα τα έβρισκες συγκεντρωμένα σε μια σειρά (ή ταινία) εκείνη την εποχή. Γι' αυτό και η μεγάλη επιτυχία της...
ΑπάντησηΔιαγραφή