Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 35 – Ο Αριστείδης Ν. Κυριακός και το λαϊκό ανάγνωσμα


Το 1900 ο Κωστής Χαιρόπουλος, που από το 1895 ήταν αρχισυντάκτης στο "Σκριπ", και ο Αριστείδης Κυριακός, δημοσιογράφος στην ίδια εφημερίδα, απεχώρησαν και ίδρυσαν βιβλιοεκδοτική επιχείρηση, η οποία όμως διέγραψε μια σύντομη τροχιά, εκδίδοντας δεκαπέντε περίπου μυθιστορήματα, και ανέστειλε τη δραστηριότητά της για λόγους οικονομικούς.
Ο Χαιρόπουλος, ο οποίος είχε το μικρόβιο της δημοσιογραφίας στο αίμα του, εξέδωσε κατόπιν, το 1903, την εφημερίδα "Χρόνος", με αρχισυντάκτη τον Κυριακό. Η έκδοση αντιμετώπισε μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στην προσπάθειά της να επιβιώσει συναγωνιζόμενη παλαιότερες, επιτυχημένες εφημερίδες, όπως η "Ακρόπολις", το "Σκριπ", το "Άστυ" και οι "Καιροί". Παρά την οικονομική ενίσχυση από τον Σπύρο Τσαγγάρη, διευθυντή του Πρακτορείου Εφημερίδων, ο "Χρόνος" εκινδύνευε να κλείσει, και στα γραφεία και τυπογραφεία του, στην οδό Λυκούργου, την τότε Στοά Καρελλά, η ατμόσφαιρα ήταν βαρειά.
Επί δύο χρόνια η έκδοση παρέπαιε. Στις αρχές του 1905 η κρίση κορυφώθηκε και ο Χαιρόπουλος αντιμετώπιζε πλέον το φάσμα του κλεισίματος της εφημερίδας. Τελικά όμως ο "Χρόνος" εσώθηκε, και μάλιστα από ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο πέρασε στην ιστορία του Τύπου ως δημοσιογραφικό ανέκδοτο και ταυτοχρόνως άνοιξε θριαμβευτικά τον δρόμο σε μια νέα γενιά Ελλήνων μυθιστοριογράφων, με γενάρχη τον Αριστείδη Κυριακό. Το ανέκδοτο αυτό, το οποίο έφερε στο φως ο Δημήτρης Μοσχονάς και στο οποίο έχουν επίσης αναφερθεί ο Δημήτρης Χάνος, ο Κυριάκος Κάσσης, ο Πάνος Καρυκόπουλος και ο υποφαινόμενος, είναι εν συντομία, και απαλλαγμένο από κάποιες χρονικές ανακρίβειες, το εξής:
Τη Μεγάλη Δευτέρα του 1905 ο Κυριακός έδωσε στο τυπογραφείο ένα κείμενο με θέμα το τροπάριο της Κασσιανής για να δημοσιευτεί τη Μεγάλη Τρίτη. Το κείμενο όμως ήταν μεγάλο και ο επί της ύλης συντάκτης το έκοψε σ' ένα σημείο κι έγραψε από κάτω: "ακολουθεί". Την άλλη μέρα ο "Χρόνος" εκέρδισε φύλλα. Ο Χαιρόπουλος και ο Κυριακός επεσήμαναν πως αιτία ήταν η "εν πολλαίς αμαρτίαις", κι έτσι η Κασσιανή έγινε ανάγνωσμα σε συνέχειες με απρόσμενη επιτυχία. Ύστερα απ' αυτό ο Σπ. Τσαγγάρης επανήλθε αρωγός και η εφημερίδα ορθοπόδησε και συνέχισε για πολλά ακόμη χρόνια την έκδοσή της...

Ο Απόστολος Δούρβαρης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες λαϊκών αναγνωσμάτων και έγραψε αρκετές μελέτες γύρω από αυτά. Το συγκεκριμένο είναι το τελευταίο βιβλίο του, πέθανε την επόμενη χρονιά (1993). Το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής του δωρήθηκε στο ΕΛΙΑ, το οποίο και διέθεσε μέρος προς πώληση.
Για όποιον ασχολείται με τα λαϊκά αναγνώσματα, ο Δούρβαρης ήταν μέντορας και οι εκδόσεις του σημαντικό βοήθημα για τους συλλέκτες.

Περιεχόμενα
O Αριστείδης Κυριακός και το λαϊκό ανάγνωσμα
Ιστορικό
Το χρονικό των εκδόσεων της Κασσιανής
Βιογραφικά
Θέατρο
Μυθιστόρημα
Το έργο του
Το λαϊκό μυθιστόρημα και ο Αριστείδης Κυριακός
Επιρροές και επιδράσεις
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Α. Μυθιστορήματα
Β. Θεατρικά
Γ. Μεταφράσεις
Σημειώσεις εργογραφίας
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
Ο τρίτος!
Ο Τζων Περδικάρης και η Αλκμήνη
Τα απόκρυφα της Βενετίας
Ο Σύλλογος των αγάμων και οι Φίφτυ-του
Το '62
Λίγκας ο λεβέντης ο αρχιληστής
Ο λήσταρχος Κακαράπης
Η νύφη της Ρούμελης και ο βασιλεύς Όθων
Τα μυστήρια των Αθηνών
Τα ευζωνάκια μας

Η ληστοκρατία, ενέπνευσε και συντήρησε για πολλά χρόνια, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, λαϊκά αναγνώσματα, που διαβάζονταν άπληστα από το κοινό. Αντιπροσωπευτικός συγγραφέας του είδους ήταν ο Αιμίλιος Αθηναίος, ψευδώνυμο του Αριστείδη Κυριακού, ο οποίος έγραψε τα περισσότερα από τα ληστρικά μυθιστορήματα.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΙΩΝΗ 
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 30/08/2008


Συγγραφέας: ΔΟΥΡΒΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Εκδόσεις: ΣΤΙΓΜΗ
Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 1992
Αριθμός σελίδων: 176
Διαστάσεις: 21x14
Επιμέλεια: ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Τιμή έκδοσης: €10,65

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://www.greekcomics.gr/

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...