Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι ελληνικές ταινίες που λατρέψαμε 10 - Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)


Πρεμιέρα: 27 Φεβρουαρίου 1967
Διάρκεια: 115'
Είδος: Πολεμική
Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης
Ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Τζένη Καρέζη, Μάνος Κατράκης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζώρας Τσάπελης, Γιώργος Νέζος, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Καλογήρου, Βάσος Ανδρονίδης, Άγγελος Μαυρόπουλος, Χρήστος Δακτυλίδης , Νίκος Λυκομήτρος, Στράτος Παχής, Μάκης Ρευματάς, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιάννης Κάσδαγλης, Λίζα Κουντουρή,Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Κώστας Παπαχρήστος, Χάρης Παναγιώτου, Θόδωρος Ντόβας, Βαγγέλης Τραϊφόρος



Υπόθεση: Αθήνα, λίγο πριν την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μια υπάλληλος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Νίκη (Τζένη Καρέζη), κατηγορείται για διοχέτευση απορρήτων εγγράφων σε έναν πράκτορα των Ιταλών. Η κατηγορία ευσταθεί. Την κοπέλα εκβίαζαν με την ίδια τη ζωή του αδελφού της που σπούδαζε στην Ιταλία. Δεν κάνει καμιά προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αδιαφορεί αν θα καταδικαστεί σε θάνατο, αποδέχεται όμως την πρόταση συνεργασίας που της προτείνει ο στρατηγός Δαρείος (Μάνος Κατράκης), δηλαδή να συνεχίσει να διοχετεύει απόρρητα έγγραφα στους Ιταλούς, τα οποία όμως τώρα είναι κατασκευασμένα επίτηδες για παραπλάνηση του εχθρού.



Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και ένας λοχαγός, ο Θεοδώρου (Κώστας Καζάκος), ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη Νίκη. Ο Θεοδώρου συλλαμβάνεται, για υπεξαίρεση των εγγράφων, και περνά από στρατοδικείο όπου και καταδικάζεται σε καθαίρεση και θάνατο. Μόνο που η εκτέλεσή του είναι εικονική για να πειστούν οι Ιταλοί για το γνήσιο των πληροφοριών που προμηθεύονται, ενώ ο πόλεμος ξεσπάει…



Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 427.698 εισιτήρια.
Στα γυρίσματα της ταινίας η Τζένη Καρέζη γνωρίστηκε με το συμπρωταγωνιστή της Κώστα Καζάκο και εκεί πλέχτηκε το ειδύλλιο που οδήγησε στο γάμο τους.
Η ιστορία αυτή της ταινίας χρησιμοποιήθηκε από το Νίκο Φώσκολο έξι χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική σειρά "Ο Άγνωστος Πόλεμος", που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ και έκανε θραύση, αφού άγγιξε υπερβολικά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για την εποχή εκείνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...