Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εμείς προτείνουμε... 44 - Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί (Comic book)


Η Πέτρα έχει την ηλικία της Γης. Έχει καεί πολλές φορές. Κάθε της χαραγματιά μιλάει για ποταμούς από δάκρυα, για θάλασσες από αίμα.
Γύρω από την Πέτρα είναι τυλιγμένο το Χαρτί. Είναι γεμάτο ψέματα, λάθη και αδικίες.
Το Ψαλίδι είναι το δίκιο μας για να κόψουμε το Χαρτί και να ελευθερώσουμε τη Γη.


Γιώργος Μπότσος
Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς

Με μια πρωτότυπη σύλληψη, ο συγγραφέας μεταμορφώνει τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού -που στάθηκαν η αφορμή του εγχειρήματος- σε χρωματιστές ιστορίες παιδιών του κόσμου.
Ο μικρός Λευτέρης μπουχτισμένος από τ' άψυχα παιχνίδια του θα ξεκινήσει για μια ποδηλατάδα στο πάρκο που αυτή τη φορά όμως θα τον βγάλει σ' ένα άλλο πάρκο -πολυεθνικό- γεμάτο παιδιά και ιστορίες ενός κόσμου που αγνοούσε.
Τα παιχνίδια της παρέας εναλλάσσονται και οι ιστορίες ξετυλίγονται. Κάθε παιχνίδι και μια μικρή παιδική μαρτυρία. Κάθε ιστορία αντιστοιχεί και σε κάποιο άρθρο Σύμβασης, που καταστρατηγείται. Όλα αυτά σε μια αφήγηση ενιαία χωρίς διδακτισμούς και πομπώδες ύφος.
Η εικαστική δύναμη του βιβλίου και τα έντονα χρώματα -σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη- ζωντανεύουν τις φωνές των παιδιών και εξυπηρετούν τον βασικό σκοπό του εγχειρήματος: ν' αποτελέσει μια πρόταση αισθητικής και συναισθηματικής αξίας που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
Στο τέλος του βιβλίου, η παράθεση του επίσημου κειμένου της Σύμβασης, με τρόπο απλό και κατανοητό για τα παιδιά, ολοκληρώνει και τον αντικειμενικό στόχο του έργου που είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να αποτελέσει την αφορμή για γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να ξεκινήσουν μια γόνιμη συζήτηση γύρω απ' τα ζητήματα που θίγει η Σύμβαση.


ISBN: 978-960-455-124-8
Σελίδες: 64
Τιμή: 10,19 €
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...