Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

57 χρόνια ζωής για τον Μικρό Σερίφη!


ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ
1962-2019

ΤΖΙΜ ΑΝΤΑΜΣ, ΝΤΙΑΝΑ ΜΟΡΙΣΟΝ,
ΠΕΠΙΤΟ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ, ΤΣΙΠΙΡΙΠΟ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ κυκλοφόρησε μια βροχερή μέρα, στις 13 Νοεμβρίου 1962. Καταγράφηκε στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, ως το μακροβιότερο αμιγώς ελληνικό παιδικό περιοδικό. Συμπλήρωσε 1468 εκδοθέντα τεύχη (1962-1991), αριθμός υπερβολικά μεγάλος για περιοδικό του είδους του.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα παρόμοια περιοδικά, μόλις και μετά βίας κατάφερναν να συμπληρώσουν 16-20 τεύχη!
Όλα ξεκίνησαν το 1962, όταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πότης Στρατίκης συμφώνησε με τον φίλο του (και γνωστό εικονογράφο της εποχής), Θέμο Ανδρεόπουλο, να προχωρήσουν από κοινού στην έκδοση ενός περιοδικού με θεματολογία γουέστερν. Ο Πότης Στρατίκης άρχισε να γράφει τα κείμενα (με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός) και ο Θέμος Ανδρεόπουλος να κάνει τα σχέδια. Ο συνδυασμός τους αποδείχτηκε απόλυτα επιτυχημένος και το περιοδικό άρχισε να εκτοξεύεται σε τόσο υψηλούς δείκτες κυκλοφορίας που ούτε οι δημιουργοί του δεν είχαν φανταστεί!

Διαβάστε ολόκληρη την δημοσίευση, πατώντας εδώ:


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 70 - Οι νεκροί του Μπούφαλο


«Οι νεκροί του Μπούφαλο» και η ήττα του ρατσισμού

Σχολιασμός: Κατερίνα

Υπάρχουν υπέροχες ιστορίες της Θρυλικής Τετράδας στα τόσα τεύχη που έχουν δημοσιευθεί, με φοβερή πλοκή, δράση και μυστήριο. Ανάμεσά τους υπάρχουν και ιστορίες που οι παράνομοι δεν ήταν ορκισμένοι εχθροί του νόμου και οπαδοί της δια βίου παραβατικότητας σε κάθε μορφή της. Οι ιστορίες αυτές αναδεικνύουν παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν από συνηθισμένους -κατά τα άλλα- καουμπόυς του Φαρ Ουέστ, σκληραγωγημένους από την καθημερινή διαβίωση στις άγριες συνθήκες του, εμποτισμένους με τους άγραφους νόμους του πιστολιού και της αυτοάμυνας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο εχθρό ή κίνδυνο που τους απειλούσε. Τότε έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους, σκοτώνοντας πολλές φορές τους υποτιθέμενους ενόχους, εν ονόματι του δίκιου τους. Κατέληγαν έτσι να διαπράττουν απάνθρωπα εγκλήματα, καταπατώντας τα δικαιώματα αθώων και αδύναμων ανθρώπων, που πολλές φορές -κατά την άποψή τους, ήταν και φυλετικά κατώτεροι. Αυτά τα έκνομα «ολισθήματα» των κατά τα άλλα ευυπόληπτων πολιτών της Άγριας Δύσεως, συνέβαιναν κυρίως όταν αισθάνονταν ότι βρίσκονταν μακριά από το μάτι του Νόμου και του Θεού. Και τότε έρχονταν η ώρα της Θρυλικής Τετράδας να δράσει, επιβάλλοντας δικαιοσύνη...

Διαβάστε ολόκληρη την παρουσίαση, πατώντας εδώ:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 69 - Το φάντασμα του αλόγου


Κάποιες περιπέτειες είχαν ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία, που λειτουργούσαν ως μέσα για την αφύπνιση έντονων συναισθημάτων στους νεαρούς αναγνώστες. Τα παιδιά που διάβαζαν τις ιστορίες των παιδιών του Νόμου, έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τα ζώα που ήταν αχώριστοι σύντροφοι των πρωταγωνιστών. Η αλήθεια είναι πως τις εντυπώσεις τις κέρδιζε κάθε ένα από τα ζώα για διαφορετικούς λόγους. Ο Κεραυνός για την εξυπνάδα και την ταχύτητά του, ο Πελεγκρίνο για την ιδιότροπη και αστεία συμπεριφορά του, ο Μπικ για τις εκπληκτικές ικανότητες ως λαγωνικό και ούτω καθεξής. Έτσι, λοιπόν, μια ιστορία στην οποία θα προσπαθούσε κάποιος να σκοτώσει ένα από τα αγαπημένα αυτά τετράποδα, δεν θα μπορούσε ούτε να περάσει απαρατήρητη, ούτε να ξεχαστεί εύκολα...

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 68 - Η Αρχή του Θρύλου


Μια σειρά τευχών που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για τους πιστούς φίλους της Θρυλικής Τετράδας, αφού επαναπροσδιόρισε με τον καλύτερο τρόπο τον μύθο του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του!

Όταν οι εκδόσεις "Αιγόκερως" αντικαταστάθηκαν από τις δύο νέες εταιρείες ("Αφοί Στρατίκη" και "Μονόκερως"), οι Ανδρεόπουλος και Ραμπατζής, που είχαν αναλάβει τα ηνία του Μικρού Κάου-μπόυ, εμπιστεύθηκαν τη συγγραφή των ιστοριών σε ένα άλλο μεγάλο όνομα της εποχής, τον επίσης πολυγραφότατο Γιώργο Μαρμαρίδη. Ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν, αφού πλέον ο Πότης Στρατίκης θα συνέχιζε να γράφει αποκλειστικά στον Μικρό Σερίφη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα διαφάνηκε πως ο Μικρός Κάου-μπόυ θα αποτελούσε ξεκάθαρα μία διαφορετική επιλογή για τους αναγνώστες. Τότε ήταν που οι υπεύθυνοι του περιοδικού αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν κάπως τα πράγματα και να δώσουν το δικό τους στίγμα στο φαινόμενο της Θρυλικής Τετράδας. Ήδη είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο Μικρός Σερίφης τις ιστορίες και έτσι οι νέοι αναγνώστες ζητούσαν να μάθουν τον τρόπο συνάντησης των παιδιών, τον οποίο γνώριζαν μόνο μέσα από τις απαντήσεις της αλληλογραφίας και από κάποιες αναφορές στις περιπέτειες που δημοσιεύονταν...

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 67 - Εκείνοι που πέρασαν πρώτοι


Υπόθεση: Ένα μικρό καραβάνι διασχίζει τα βουνά κατευθυνόμενο προς μια όμορφη κοιλάδα, όταν δέχεται την επίθεση Ινδιάνων. Χάρις στα πέντε παιδιά του νόμου (εδώ συμμετέχει και η Παλόμα), οι άνθρωποι του καραβανιού καταφέρνουν να γλιτώσουν προσωρινά, όμως φαίνεται πως οι ερυθρόδερμοι δεν θα τους αφήσουν να μπουν στην κοιλάδα. Τα παιδιά θα μείνουν μαζί τους και ο Τζιμ θα συνεργαστεί με τον Σβάνσον, τον αρχηγό του καραβανιού, για να οργανώσουν την άμυνα και τις επόμενες κινήσεις τους. Το Ελληνόπουλο θ' αρχίσει να υποψιάζεται πως κάτι παράξενο συμβαίνει. Γιατί δεν τους αφήνουν οι Ινδιάνοι να μπουν στην κοιλάδα; Το θρυλικό παιδί αποφασίζει να στείλει τον Τσιπιρίπο να ρίξει μια ματιά πίσω από τις γραμμές των Ινδιάνων. Το μικρό παιδί περνάει τη νύχτα απαρατήρητο από τους ερυθρόδερμους και μπαίνει στην κοιλάδα, η οποία -όπως διαπιστώνει- κατοικείται από άλλους λευκούς! Δυστυχώς, το Ινδιανάκι θα πέσει στα χέρια αυτών των ανθρώπων πριν προλάβει να απομακρυνθεί. Θα καταλάβει ότι εκείνοι έχουν βάλει τους Ινδιάνους να φυλάνε την είσοδο της κοιλάδας, δίνοντάς τους για αντάλλαγμα τροφή και όπλα, αδιαφορώντας για τους αθώους ανθρώπους που θα σκοτωθούν. Όταν θα μάθουν από τον Τσιπιρίπο πως αρχηγός του καραβανιού είναι ο Σβάνσον, θα χαρούν ιδιαίτερα καθώς ένας από αυτούς, ο Σκωτ, τον γνωρίζει...

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:
https://selidesnostalgias.blogspot.com/2019/06/67.html

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 66 - Η μεγάλη στιγμή


Μια αγαπημένη ιστορία θα προσπαθήσουμε να σας θυμίσουμε και σήμερα. Έρχεται από το μακρινό καλοκαίρι του 1967. Τότε είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στο τεύχος 73 του περιοδικού Μικρός Κάου-μπόυ, όμως οι νεότεροι είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε από τις μετέπειτα επανεκδόσεις της στο περιοδικό Μικρός Αρχηγός (τεύχη 32, 364, 637). Είναι γραμμένη από τον συγγραφέα Κώστα Φωτεινό (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) και ανήκει στην πρώτη περίοδο περιπετειών της αγαπημένης μας Θρυλικής Τετράδας.
Σας παρουσιάζουμε δύο από τα εξώφυλλα των τευχών που δημοσίευσαν την ιστορία, ενώ η πρώτη εσωτερική σελίδα με τη βινιέτα προέρχεται από το τεύχος 73.

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 65 - «Θα σκοτώσω τον εαυτό μου!»


Μια ακόμη ιστορία, από εκείνες που τις διαβάζαμε και μας έμεναν για χρόνια χαραγμένες στο μυαλό μας, θα θυμηθούμε σήμερα. Είναι γραμμένη από τον συγγραφέα Κώστα Φωτεινό (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 170 (08/02/1966) του περιοδικού Μικρός Σερίφης, ενώ αναδημοσιεύθηκε άλλες δύο φορές στα τεύχη 634 (23/12/1975) και 1078 (26/06/1984) του ίδιου περιοδικού. Ανήκει στην πρώτη περίοδο περιπετειών των αγαπημένων μας ηρώων, είναι γραμμένη με απλοϊκό και όμορφο τρόπο (μην ξεχνάμε πως τότε το περιοδικό απευθυνόταν σε παιδιά) και το σενάριο ήταν αρκετά έξυπνο.
Σας παρουσιάζουμε δύο από τα εξώφυλλα των τευχών που δημοσίευσαν την ιστορία, ενώ η εσωτερική εικονογράφηση προέρχεται από το τεύχος 170 και είναι διά χειρός Θέμου Ανδρεόπουλου.

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η συνάντηση του Club Φίλων Μικρός Σερίφης στη Θεσσαλονίκη


Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...

Το Σάββατο 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη συνάντηση των μελών μας αλλά και φίλων από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Παρευρέθηκαν πολλά παλιά αλλά και νέα πρόσωπα, ανάμεσά τους οι Χρήστος Δίχρης, Άγγελος Νάνος, Βαγγέλης Σάτσιος, Θεοδόσης Στάλιας, Γρηγόρης Τουφεξιάν κ.α.
Οι πρώτοι και πιο... βιαστικοί, συναντήθηκαν περίπου στις 09:00 το πρωί στο Μπίτ Παζάρ και κάθισαν για καφεδάκι. Σύντομα άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι. Το καφεδάκι μετά... εξοντωτικής συζητήσεως, μετατράπηκε σε φαγητό μετά... νέας εξοντωτικής συζητήσεως. Βόλτα στα παλαιοπωλεία για αγορές και μετά... νέο καφεδάκι. Στην πορεία κάποιοι έφυγαν, κάποιοι άλλοι ήρθαν. Κοινός παρανομαστής η καλή διάθεση, η φιλία και η μπόλικη αγάπη για τα παλιά περιοδικά!
Μοναδική στενάχωρη στιγμή ήταν όταν έφτασε τηλεφωνικά η είδηση για τον θάνατο του πολυαγαπημένου Πότη Στρατίκη. Μπορεί ο μεγάλος αρχηγός της παρέας και του club μας να μην είναι πια ανάμεσά μας, όμως το σπουδαίο έργο του θα συνεχίσει να μας συντροφεύει. Απόδειξη της σπουδαιότητας αυτού του έργου αποτελούν και οι συναντήσεις μας, που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Άνθρωποι μέχρι πριν από κάποια χρόνια άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται εξαιτίας του έργου και της επιρροής του μεγάλου Πότη Στρατίκη, ενός ανθρώπου που πολλοί από εμάς τον θεωρούμε πνευματικό μας πατέρα.
Αφού η όμορφη παρέα έκλεισε σχεδόν δώδεκα ώρες μαζί, αναγκαστικά διαλύθηκε γιατί έπρεπε κάποιοι να πάνε σπίτι τους!
Με το βλέμμα στο μέλλον, το οποίο ατενίζουμε με αισιοδοξία, συνεχίζουμε να αγαπάμε τον Μικρό Σερίφη και τα άλλα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση του Club, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι). Θα σας περιμένουμε και εκεί!

Club Φίλων Μικρός Σερίφης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Πότης Στρατίκης, πατέρας του Μικρού Σερίφη


Δε νοείται τέλος για τον πολυγραφότατο
και σπουδαίο κύριο Πότη Στρατίκη!
Άφησε πλούσιο έργο και μέσα από αυτό θα τον τιμούμε
κάθε μέρα που θα διαβάζουμε τα βιβλία του...

Ένα αντίο, στον αγαπημένο μας κο Πότη

Θα καταθέσω εδώ κάποια λίγα στοιχεία από την προσωπική μου επαφή και γνωριμία με τον εκλιπόντα.
Τον γνώρισα καθυστερημένα, μόλις το 2006, όταν είχα κλείσει ραντεβού μαζί του στα γραφεία των Εκδόσεων Στρατίκη, για να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν είχα φτάσει κοντά του, όμως ως πιτσιρικάς δεν έβρισκα το θάρρος να χτυπήσω την πόρτα του. Όντας φανατικός αναγνώστης του Μικρού Σερίφη και των άλλων περιοδικών με πρωταγωνιστές τους ήρωες που αυτός εμπνεύστηκε και δημιούργησε, ένιωθα πάντα ένα δέος και έναν σεβασμό για το πρόσωπό του.
Μάλιστα, στην πρώτη μας εκείνη συνάντηση, του έκανα δώρο μια μπλούζα στην οποία είχα τυπώσει μια εικόνα με τους δικούς του ήρωες -τον Τζιμ Άνταμς και την παρέα του- και θυμάμαι πως του είχε κάνει εντύπωση αυτό. «Προς τι τόσος ενθουσιασμός για την γνωριμία μας;», με είχε ρωτήσει. Όταν του εξήγησα πως ήμουν θαυμαστής του κι ότι ακόμα και μεγάλος συνέχιζα να διαβάζω τα περιοδικά και τα βιβλία του, με συγκίνησε όταν μου είπε: «Ώστε είσαι κι εσύ ένα από τα "παιδιά" μου».
Έτσι ξεκίνησε η φιλία μου με τον κο Πότη. Από τότε και μέχρι να τον καταβάλουν τα προβλήματα υγείας των τελευταίων χρόνων, συναντιόμασταν αρκετά συχνά. Γνωρίζοντάς τον καλύτερα, άρχισα να τον θαυμάζω ολοένα και περισσότερο. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η εντιμότητα, η διαύγεια του πνεύματός του, το χιούμορ και ο ξεκάθαρος λόγος του, ήταν στοιχεία μιας σπουδαίας προσωπικότητας.
Έχοντας την αίσθηση ότι χρωστάω πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο, αποφάσισα να προχωρήσω το 2009 στην δημιουργία του Club Φίλων Μικρός Σερίφης και να τον φέρω σε επαφή και με άλλα πνευματικά του παιδιά. Αξέχαστες θα μείνουν σε όλους μας οι συναντήσεις των μελών μας μαζί του. Ήταν μεγάλη χαρά για όλους εμάς να τον έχουμε ανάμεσά μας και να μας μιλάει για άλλες εποχές. Όμως, αυτό ήταν και κάτι που το χαιρόταν και ο ίδιος πολύ.
Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και μου ανέθεσε την επιμέλεια των δύο τελευταίων τευχών του Μικρού Σερίφη, το #1469 που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α., και το #1470 που εκδόθηκε από τον φίλο εκδότη Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Ο κος Πότης δεν πίστευε ότι τα περιοδικά αυτά, που ήταν έντυπα μιας άλλης εποχής, είναι δυνατόν να έχουν ακόμα και σήμερα κοινό. Του είχε κάνει εντύπωση το πόσοι νέοι άνθρωποι είχαν συμμετάσχει στις παρουσιάσεις των νέων τευχών και πως υπήρχαν μέλη στο Club μας τόσο μικρής ηλικίας, όπως ο Βαγγέλης, ή ο Κωνσταντίνος από τη Λαμία.
Την επόμενη μέρα της παρουσίασης στην Λέσχη Φίλων Κόμικς, μου είχε τηλεφωνήσει πρωί-πρωί για να μ' ευχαριστήσει που τον τίμησα και για όσα έκανα για εκείνον. Αισθάνθηκα άσχημα και του είπα πως εκείνος είναι που μας τιμά όλους με την φιλία και την αγάπη του. Αυτός ήταν ο Πότης Στρατίκης, ένας άνθρωπος ταπεινός και ντροπαλός απέναντι στους άλλους (όπως ακριβώς και ο Τζιμ Άνταμς) αλλά και περήφανος για όσα ήξερε πως είχε προσφέρει.
Σε μια από τις συζητήσεις μας, μου είχε πει ότι όταν κυκλοφορούσε ο Μικρός Σερίφης, του άρεσε να πηγαίνει να στήνεται απέναντι από περίπτερα και να βλέπει τον ενθουσιασμό στα μάτια των πιτσιρικάδων που αγόραζαν το καινούριο τεύχος. Πιστεύω ότι έναν τέτοιο ενθουσιασμό έβλεπε και στα δικά μας μάτια και γι' αυτό του άρεσε να έρχεται στις συγκεντρώσεις του Club μας.
Για τελευταία φορά είχα μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά πριν λίγο καιρό. Ακόμα και τότε αντιμετώπιζε με χιούμορ την κατάστασή του. «Φαίνεται πως τελικά ο χρόνος με κατέβαλε κι εμένα», μου είπε.
Αισθάνομαι περήφανος που τον γνώρισα, που με τίμησε με την φιλία και την εκτίμησή του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Καλό ταξίδι, κύριε Πότη. Μακάρι το πνεύμα σου να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη. Γιατί το έργο σου θα το κάνει σίγουρα. Μια σπουδαία παρακαταθήκη για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές...

Παναγιώτης Πλαφουτζής

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Νέα συνάντηση του "Club Φίλων Μικρός Σερίφης" στην Θεσσαλονίκη



Ελάτε να γνωριστούμε!

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Σάββατο 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη μια ακόμη συνάντηση των μελών μας αλλά και φίλων από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Φυσικά, μπορούν να παρευρεθούν και μη μέλη, αρκεί να έχουν μαζί τους καλή διάθεση και μπόλικη αγάπη για τα παλιά περιοδικά!
Η συνάντηση θα γίνει στο Μπίτ Παζάρ, στις 10:00-11:00 το πρωί. Για καφεδάκι, φαγητό και πολύ συζήτηση. Φέρτε και τα διπλά σας τεύχη για ανταλλαγές! Για το ακριβές σημείο συνάντησης, καθώς και για όποια άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αγαπημένο φίλο Χρήστο, στο τηλέφωνο 6980285382.
Ελάτε να γνωριστούμε και να περάσουμε όμορφα!

Club Φίλων Μικρός Σερίφης

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 64 - Οι θησαυροί του Μαξιμιλιανού


Η ιστορία που θα θυμηθούμε σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες που έχει γράψει ο συγγραφέας Γιώργος Μαρμαρίδης. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1975 σε οχτώ συνέχειες, στα τεύχη 501 έως 508 του περιοδικού “Μικρός Κάου-μπόυ”, με τον γενικό τίτλο «Οι θησαυροί του Μαξιμιλιανού».
Η ιστορία αυτή ξαναδημοσιεύθηκε στα τεύχη 800-807 και 1183-1190, του ίδιου περιοδικού.
Στην παρουσίασή μας χρησιμοποιήσαμε εξώφυλλα και εσωτερική εικονογράφηση και από τις τρεις εκδόσεις.

Σχολιασμός 1: Μ.Σ.
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες μεγάλες ιστορίες του Γιώργου Μαρμαρίδη. Αποτελεί, μαζί με την «Αρχή του Θρύλου των Τεσσάρων», τις μοναδικές μεγάλες ιστορίες που δεν εμφανίζονται οι μεγάλοι κακοί (Ελ Καπιτάν, Ελ Ατατούρκ, Ομάρ Ατατούρκ). Αποτελεί, επίσης, την ιστορία με την οποία ξεκίνησε η «δεύτερη περίοδος» του Μικρού Κάου-μπόυ, καθώς η πρώτη της αναδημοσίευση έγινε στο τεύχος 800 (03/07/1981), που είναι και το τεύχος από το οποίο δημοσιεύονται στο περιοδικό πλέον μόνο παλιές ιστορίες.

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Αξέχαστες Ιστορίες 63 - Φωτιά στο Θάντερ Ροκ


Μια νέα παρουσίαση σήμερα, στην σειρά "Αξέχαστες Ιστορίες". Θα προσπαθήσουμε να σας θυμήσουμε μια από τις πρώτες περιπέτειες των τεσσάρων παιδιών του νόμου, την οποία έγραψε ο Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) το 1965. Δημοσιεύθηκε αρχικά στο τεύχος 126 του περιοδικού Μικρός Σερίφης και αναδημοσιεύθηκε τρεις φορές από τότε. Εδώ, όμως, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς στην τρίτη και τέταρτη έκδοση της περιπέτειας (δημοσιεύθηκε στα τεύχη 608 και 1043 του περιοδικού με τον τίτλο "Φωτιά και θάνατος") η ιστορία υπέστη μεγάλες περικοπές, με αποτέλεσμα να αλοιωθεί η αρχική της ομοιομορφία και ο χαρακτήρας του κειμένου. Αυτό συνέβη στην προσπάθεια του εκδότη να "στριμώξει" την ιστορία σε τεύχη με δύο περιπέτειες, κάτι που ήταν συνηθισμένη τακτική για την επανέκδοση των πρώτων ιστοριών του περιοδικού. Περικοπές τέτοιου μεγέθους, όμως, δεν έχουμε εντοπίσει σε άλλη αναδημοσίευση ιστορίας. Αυτό καθιστά το "Φωτιά στο Θάντερ Ροκ" μια από τις πιο σπάνιες περιπέτειες του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του, καθώς η δεύτερη έκδοση της ιστορίας, στο τεύχος 126 της σειράς Μικρός Σερίφης Ανατύπωσις (κυκλοφόρησε το 1971), είναι πραγματικά η μοναδική "δεύτερη" ευκαιρία που έχει κάποιος για να την διαβάσει ολοκληρωμένη!

Συνεχίστε την ανάγνωση, πατώντας εδώ:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...