ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΟ CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ"
ΣΤΟ CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ"
Ο Ρήγας μας αφήνει άναυδους ακόμα και σήμερα. Κατάφερε σε μία εποχή σκλαβιάς να οραματισθεί μία νέα κοινωνία, μία χώρα δικαίου που θα περιελάμβανε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και όλη την Μικρά Ασία. Ακόμα καλύτερα, όλα αυτά τα σχέδιά του τα έκανε γραπτώς εκδίδοντάς τα.
Θέλω να ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές του τον κύριο Καραμπερόπουλο ο οποίος εξέδωσε τα άπαντα του Ρήγα σε μορφή βιβλίων μέσω της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (http:// www.rhigassociety.gr & www.karaberopoulos.gr) αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας. Τα βιβλία του Ρήγα με βοήθησαν τα μέγιστα στην συγγραφή της διήγησης. Ορισμένες πτυχές της διήγησης βασίζονται σε μη απόλυτα διασταυρωμένα γεγονότα. Όμως συμπεριλαμβάνονται εδώ, για χάρη του μελλοντικού ερευνητή. Συγκεκριμένα δεν διασταυρώνεται απόλυτα το ότι ο Ρήγας πέρασε τα Χριστούγεννα όπως αναφέρεται εδώ (στην βιβλιογραφία υπ. αρ. 17), το ότι σκότωσε τον Τούρκο αναφέρεται στην βιβλιογραφία υπ. αρ. 5 και 9, το εάν η υπηρέτρια ήταν πράκτορας του Μερκέλιου εικάζεται αλλά δεν επιβεβαιώνεται σίγουρα, και τέλος δεν είναι απόλυτα σίγουρο για το εάν ο πατέρας του Ρήγα και οι υπόλοιποι συγγενείς του είχαν αυτό το τέλος στο Βελεστίνο (βιβλιογραφία υπ. αρ. 9), είναι όμως πολύ πιθανόν. Χωρίς τον Ρήγα μάλλον δεν θα είχε γίνει η επανάσταση. Ο λόγος είναι ότι πριν γίνει κάθε τι μεγάλο υπάρχει και ένα τουλάχιστον γραπτό έργο. Δεν υπήρξε κάποιος άλλος από την εποχή του Ρήγα ο οποίος να οραματισθεί με τέτοια λεπτομέρεια μία ελεύθερη αυτοκρατορία. Διότι σίγουρα αυτό είχε στο μυαλό του, μία μεγάλη, ανεξάρτητη χώρα και όχι ένα μικρό κρατίδιο, όπως τελικά ήταν η Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. Πόσο λοιπόν ταιριάζει το όραμα του Ρήγα με το σήμερα; Ταιριάζει απόλυτα, αρκεί να δεχθούμε τις γερές βάσεις πάνω στις οποίες έθεσε το οικοδόμημά του. Δηλαδή η ελευθερία και όχι η αναρχία να κυριαρχεί στον τόπο. Όσοι δεν πιστεύουν στην ελευθερία, δηλαδή οι σκλάβοι, δεν έχουν θέση στο κράτος που ήθελε ο Ρήγας. Γέμισε η οικουμένη δούλους σήμερα. Δούλοι σε απάνθρωπους αφέντες, δούλοι στο ψέμα, δούλοι στην καλοπέραση και τα πάθη είναι οι περισσότεροι σήμερα, παγκοσμίως. Πολύ βασική αρχή για τον Ρήγα ήταν η τέλεια γνώση της Ελληνικής γλώσσας από όλους τους πολίτες αυτού του κράτους. Αλλιώς δεν υπάρχει επικοινωνία και αυτό οδηγεί στην αναρχία.
Δεχόταν τους ξένους ο Ρήγας; Ναι, μόνο όποιον είχε επίγνωση της ελευθερίας. Σκλάβους δεν ήθελε με τίποτε. Ήταν Χριστιανός ο Ρήγας; Όχι μόνο ήταν ένας Χριστιανός αλλά με τα γραπτά του πλησίαζε την αγιοσύνη της εκκλησίας, συγχωρώντας και τους εχθρούς του, τους Τούρκους.
Συγκλονιστική είναι η Επαναστατική Προκήρυξη που παρατίθεται ολόκληρη (σελ. 9 – 11). Αφήνω τον ίδιο το Ρήγα να κλείσει εδώ εξηγώντας μας ότι "Η ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις οπού έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτη εις τα δίκαια του γειτόνου του [...]. Το ηθικόν σύνορον της ελευθερίας είναι τούτο το ρητόν: Μην κάμης εις τον άλλον εκείνο όπου δεν θέλεις να σε κάμουν".
Από τα περιεχόμενα του τεύχους
Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες σε όλα τα περίπτερα!
Από τις εκδόσεις "Λεωπαλαίοντες ΖΝ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου