Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Τα Χάρτινα Μηνύματα Των Καιρών Μας

Ένας μήνας αφιερωμένος στον Στάθη
στη Λέσχη Φίλων Κόμικς


Τα Χάρτινα μηνύματα των καιρών μας είναι ο τίτλος της έκθεσης με σκίτσα και γελοιογραφίες του Στάθη που παρουσιάζεται από 16 Νοεμβρίου 2010 στον εκθεσιακό χώρο της Λέσχης Φίλων Κόμικς.
Ο Στάθης, κατά κόσμον Στάθης Δ. Σταυρόπουλος, είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους σκιτσογράφους με μεγάλες συμπάθειες στους αναγνώστες, αλλά και στους πολιτικούς, στους δημοσιογράφους, στους συναδέλφους του. Κι αυτό, διαμέσου όχι μόνο των γελοιογραφιών. Καπετάνιος στο «Ναυτίλο» στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Στάθης έχει περάσει εδώ και χρόνια, και σε ένα λόγο πιο άμεσο. Σατιρίζει, καυτηριάζει, συζητάει, απαντάει. Γράφει -ως δημοσιογράφος- όσα πολλές φορές δεν φτάνει να πει ο σκιτσογράφος. Γράφει για όλα αυτά, που πολλές φορές δεν μπορεί να σκιτσάρει ένας δημοσιογράφος.
Ανήκει σε μια γενιά έντονα πολιτικοποιημένων γελοιογράφων. Το σκίτσο του άρτιο σχεδιαστικά και εικονογραφικά, πλούσιο σε ιστορικές παραπομπές και διακειμενικά υπονοούμενα. Η περιγραφικότητα των μορφών του, η λεπτομέρεια στα σκηνικά και τις στολές εποχής, οι γραμμοσκιάσεις και οι σχεδιαστικές του ισορροπίες, έχουν κάνει το πενάκι του να βρει την δική του «μανιέρα», γλιστρώντας επιδέξια ανάμεσα στη καρικατούρα και σε ένα πιο «ρεαλιστικό» σχέδιο. Ο λόγος του καυστικός και άκρως πολιτικός, είναι καθημερινά σημείο αναφοράς για πολλούς αναγνώστες του. Μια γελοιογραφία που πολλές φορές ισορροπεί περισσότερο στην «Πολιτική» και λιγότερο στη «Γελοιογραφία». Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί 29 προσωπικά άλμπουμ με συλλογές γελοιογραφιών και πολιτικών κόμικς.
Ο Στάθης με το έργο του μας προτρέπει να ξεφύγουμε από την εικόνα που έχουμε για την γελοιογραφία, ως μέρος αποκλειστικά μιας εφημερίδας και να την δούμε ως ένα έργο τέχνης που μπορούμε να αποκτήσουμε. Έργα όπως αυτά που φέρνει στη Λέσχη Φίλων Κόμικς, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας, με θέματα της επικαιρότητας.

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. εγκαινιάστηκε η έκθεση με πρωτότυπα σκίτσα και γελοιογραφίες του Στάθη, στη Λέσχη Φίλων Κόμικς. Για τον Στάθη και το έργο του μίλησαν ο Άρης Μαλανδράκης, δημοσιογράφος, και ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης.
Επίσης παρευρέθηκαν, εκτός από τον δημιουργό, οι Σπύρος Ορνεράκης και Κώστας Μητρόπουλος.
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 8.00μ.μ θα γίνει η παρουσίαση του τελευταίου άλμπουμ του Στάθη «Τα Ανδρείκελα» από τις εκδόσεις Λιβάνη, από τον ίδιο τον δημιουργό, στη Λέσχη Φίλων Κόμικς.

Διάρκεια έκθεσης:
16 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2010.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 6μ.μ. – 10μ.μ.
Σάββατο έως Κυριακή 10π.μ – 2μ.μ. και 6μ.μ. – 10μ.μ.
Λέσχη Φίλων Κόμικς, Αγ. Ειρήνης 5 Μοναστηράκι.
Για πληροφορίες
Λέσχη Φίλων Κόμικς, Σταματία Αντωνάτου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ.: 210 3318168, 6974 926755, e-mail: erma_jaguar@hotmail.com

2 σχόλια:

  1. Πανο ειδα επισης Δημητρη Χαντζοπουλο, Ηλια Μακρη, Π. Μαραγκο, πωπωπω ηταν τελεια!

    http://blog.cartoonists.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανούλη, καλημέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις πρόσθετες πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...