Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Ας θυμηθούμε... 15 - Τα Στρουμφάκια / The Smurfs


Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος όπου κατοικούσαν κάποια μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν στρουμφάκια. Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο κακός Δρακουμέλ, ο μοχθηρός γεμάτος κακία μάγος, που έλεγε συνεχώς: «Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Σίγουρα μια μέρα θα βρω το δρόμο για το στρουμφοχωριό σας και τότε, αλίμονό σας!». Αν κι εσείς είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα και τα στρουμφάκια!

Εμπνευστής των Στρουμφ ήταν ο Pierre Culliford, γνωστός και ως Peyo, ο οποίος τον Οκτώβρη του 1958 παρουσίασε για πρώτη φορά τις μικροσκοπικές φιγούρες σε άσπρη και μπλε απόχρωση, που έγιναν γνωστές ως Στρουμφάκια. Τα Στρουμφάκια ζούσαν σε μικρά σπιτάκια σε σχήμα μανιταριού, μιλούσαν τη δική τους "στρουμφο-γλώσσα" και γενικά διέφεραν από κάθε άλλο καρτούν. Ηταν από την αρχή κάτι εξαιρετικά διαφορετικό στο παιδικό πρόγραμμα: οι περιπέτειές τους, η ανάγκη τους να βοηθούν το ένα το άλλο, η καλοσύνη τους και οι συμμαχίες που σχημάτιζαν απέναντι σε καθετί κακό ή απειλητικό (κυρίως στο Δρακουμέλ που ήθελε συνεχώς να τα εξαφανίσει), τα έκανε αμέσως αξιαγάπητα!
Έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην Αμερικανική τηλεόραση το 1981. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού μεταγλωτίστηκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια!
Η ιστορία: Η ηρεμία και η χαρωπή διάθεση αυτών των θρυλικών πλασμάτων που ζουν σε μανιταρόσπιτα στο δάσος, ταράζεται από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο “ταλαντούχος” μάγος Δρακουμέλ, τον οποίο τον χαρακτηρίζει η αποστροφή που νιώθει για την γαλάζια αυτή φυλή. Ο μαυροφορεμένος μάγος μαζί με την κακιά γάτα του, Ψιψινέλ, κάνει ατελείωτες προσπάθειες να πιάσει τα Στρουμφάκια, για να τα βάλει στη χύτρα του...Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984, από την ΕΡΤ. Υπήρξε μια τέλεια μεταγλώττιση, η οποία συνέβαλε σίγουρα στην διάδοση της σειράς, την οποία λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι στη χώρα μας!
Ηθοποιοί που ακούγονταν: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος, Βίλλυ), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης, Μεγαλειότατος), Βασίλης Καϊλας (Γοδεφρείδος, Γιόχαν), Χαρά Τσακίρη (αφήγηση), Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ, αφήγηση), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης, Σαμπίνα), Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα, Λαίδη Μπάρμπαρα), Έλντα Πανοπούλου (Μάτζικα).
Και ακόμα: Γιώργος Φραντζεσκάκης, Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Γιάννης Ευδαίμων, Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμουλής.
Trivia: Η υψηλή ποιότητα της σειράς φάνηκε από την αρχή με το ευχάριστο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation. Αποδεικνύοντας ότι η σειρά άξιζε την αναγνώριση, τα Στρουμφάκια κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983. Αν και το σενάριο είναι αρκετά απλοϊκό, δεν είναι καθόλου βαρετό. Αντιθέτως είναι αρκετά έξυπνο και γεμάτο δράση.
Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν).
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το Mega πρόβαλε παλιά και καινούρια επεισόδια των Στρουμφ κάθε Σάββατο μεσημέρι 13:30-14:00, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με φωνές άλλες από αυτές της μεταγλώττισης της ΕΡΤ.
Συνολικά, οι επαναλήψεις της σειράς: 1985 (ΕΡΤ), 1989 (MEGA), 1990 (ΕΤ3), 1996 (ΕΤ1), 1999 (ΕΤ1).
Τα στρουμφάκια:
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπαμπαστρούμφ στο επεισόδιο της πρώτης σεζόν με τίτλο "Η μαγική... ρούμπα (The Hundredth Smurf)", τα Στρουμφάκια είναι 100 στο σύνολο. Η λίστα που ακολουθεί αριθμεί τα πιο γνωστά Στρουμφ με τα ονόματά τους (και σε παρένθεση στα Αγγλικά):
1. Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf)
2. Στρουμφίτα (Smurfette)
3. Σπιρτούλης (Brainy Smurf)
4. Προκόπης (Hefty Smurf)
5. Ξεφτέρης (Handy Smurf)
6. Χαχανούλης (Jokey Smurf)
7. Γκρινιάρης (Grouchy Smurf)
8. Χουζούρης (Lazy Smurf / Sleepy Smurf)
9. Κοιμήσης (Dreamy Smurf)
10. Λιχούδης (Greedy Smurf /Chef Smurf)
11. Σκουντούφλης (Clumsy Smurf)
12. Μελένιος (Vanity Smurf)
13. Ντορεμί (Harmony Smurf)
14. Μουσούδης (Tracker Smurf)
15. Λουλούκος (Painter Smurf)
16. Μουτζούρης (Sloppy Smurf)
17. Μπιμπίκος (Poet Smurf)
18. Μπιζέλης (Farmer Smurf)
Μπαμπαστρούμφ
Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα Στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα Στρουμφάκια. Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος.
Στρουμφίτα
Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό Στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά.
Δρακουμέλ
Είναι ένας κακός μάγος που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα Στρουμφάκια για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Συνοδεύεται πάντα από τη γάτα του, Ψιψινέλ.
Ξεφτέρης
Ο Ξεφτέρης είναι ο μηχανικός του χωριού. Είναι το στρουμφάκι που μπορεί να κάνει τα πάντα στο χωριό. Όχι μόνο μπορεί να διορθώσει τα πάντα, αλλά μπορεί και να σκαρφιστεί δεκάδες διαφορετικές χρήσιμες εφευρέσεις. Ένα ρομπότ, ένα μικρό τρένο, ακόμα και ένα αεροπλάνο!! Καθώς είναι πάντα απασχολημένος, θα τον βρείτε με την μπλε φόρμα του κι ένα μολύβι στο αυτί του.
Σπιρτούλης
Ένας παντογνώστης που όλο και προσπαθεί να βοηθάει τον Μπαρμπαστρούμφ, αλλά ελάχιστες φορές τα καταφέρνει. Απαγγέλλει συνέχεια ποιήματα, αλλά ακόμα και με αυτό προκαλεί μπελάδες.
Γκρινιάρης
Είναι το μοναδικό στρουμφάκι που γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στα υπόλοιπα στρουμφάκια, στο ίδιο αλλά και στο υπόλοιπο στρουμφοχωριό.
Χουζούρης
Θα το χαρακτηρίζαμε ως το πιο τεμπέλικο στρουμφάκι. Νυστάζει συνεχώς και βαριέται να κάνει το οτιδήποτε.
Μελένιος
Είναι το στρουμφάκι με τη πιο πολύ αυτοπεποίθηση. Κοιτάζεται συνεχώς στο καθρέφτη και περιποιείται ίσως σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό του.
Σκουντούφλης
Είναι ο απρόσεχτος του στρουμφοχωριού. Σκοντάφτει συνέχεια πάνω σε πράγματα, προκαλεί καταστροφές και σύγχυση στα άλλα στρουμφάκια.Μάγειρας-Στρουμφ
Ένας εξαιρετικός ζαχαροπλάστης. Αρέσκεται στο να φτιάχνει κάθε είδους λιχουδιές και να τις μοιράζει στο στρουμφοχωριό.
Χαχανούλης
Το αστείο στρουμφάκι, που του αρέσει να πειράζει τους φίλους του κάνοντάς τους πλάκες όλη την ώρα. Σπαταλά όλο του το χρόνο ετοιμάζοντας σκανταλιές και δωράκια που ανατινάζονται όταν τα ανοίγεις.
Λιχούδης
Είναι το πιο φαγανό στρουμφάκι. Καταβροχθίζει γλυκά, στρουμφόμουρα, πίτες και άλλες λιχουδιές αμέσως και όπου τις βρει, κάνει επιδρομές στην κουζίνα του Μάγειρα και αφανίζει ότι υπάρχει εκεί.
Ντορεμί
Είναι ο ατάλαντος καλλιτέχνης του χωριού. Οι ήχοι που καταφέρνει και βγάζει από την τρομπέτα του είναι πραγματικά φάλτσοι και εις βάρος των αυτιών των άλλων στρουμφ.
Προκόπης
Ξεχωρίζει από το τατουάζ με την καρδιά που έχει στο μπράτσο του. Ειναι πάντα σε φόρμα, αφού ασχολείται σχεδόν με όλα τα σπορ! Αν υπάρχει κάποια δυσκολία μπορείς πάντα να βασιστείς σ΄αυτον. Αν και είναι λίγο άξεστος, πάντα θα έχει τη διάθεση να δώσει ένα χεράκι βοηθείας.
Λουλούκος
Γυρνάει όλη μέρα στο χωριό και στο δάσος μ΄ενα μολύβι στο ένα χέρι κι ένα χαρτί στο άλλο, ψάχνοντας για έμπνευση. Όλη τη μέρα προσπαθεί να βρει ρίμες με το μυαλό του στα σύννεφα. Η Στρουμφίτα είναι γι΄αυτόν η κυριότερη πηγή έμπνευσης.
Κηπουρός
Αναγνωρίζεται εύκολα απο το αχυρένιο καπέλο και τα πράσινα ρούχα του. Γενικά δεν συμμετέχει πολύ με τη ζωή του χωριού και προτιμάει να ασχολείται με τα φυτά και τα λαχανικά του.
Μωρό-Στρουμφ
Ενα βράδυ, κι ενώ το φεγγάρι ήταν μπλε, ένας πελαργός έφερε το Μωρό-Στρουμφ στο χωριό. Κανένας δεν ξέρει από που προήλθε αλλά υιοθετήθηκε αμέσως απ' όλο το χωριό Άλλαξε τις ήσυχες ζωές τους, αλλά κανείς δεν παραπονιέται γι΄αυτό (ή σχεδόν κανείς). Όλοι το αγαπάνε παρόλες τις σκανταλιές του!


Και να θυμάστε: αν είστε καλά παιδάκια δεν αποκλείεται να συναντήσετε και τα Στρουμφάκια...

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

10 σχόλια:

 1. Quelle catastroumff! Μου τη στρουμφοδίνουν τα Στρουμφάκια και μου τη στρουμφοδίνει που μου τη στρουμφοδίνουν τα Στρουμφάκια. Πάντως, Πάνο μου η στρουμφοπαρουσίαση σου είναι και πολύ στρουμφ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο πολύ καλή παρουσίαση Παναγιώτη! Αν και δεν ήταν από τις αγαπημένες μου σειρές όταν ήμουν μικρός, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι ένα από τα καλύτερα κινούμενα σχέδια που έχουν βγει! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα - κορυφαία κινούμενα σχέδια του κόσμου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετική παρουσίαση, αγαπημένη σειρά. Κάποτε κυκλοφόρησε κ εβδομαδιαία στρουμφο-εφημερίδα! Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως κυκλοφόρησε Σάββατο το πρώτο φύλλο και παιδάκι τότε ξύπνησα το πατέρα μου κ τον έπεισα να τρέξει πρωί-πρωί να μου τη φέρει να τη διαβάσω-πριν κάνει οτιδήποτε άλλο! Δυστυχώς δε θυμάμαι πόσα φύλλα κυκλοφόρησαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η παρουσίαση βασίστηκε κυρίως σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το ελληνικό διαδίκτυο και τις είχα συγκεντρωμένες από παλιά. Ευτυχώς γι' αυτή τη σειρά έχουν γίνει αρκετές αναφορές. Σύντομα θα παρουσιάσουμε σειρές για τις οποίες ψάχνεις και δεν βρίσκεις τίποτα αξιόλογο δημοσιευμένο...
  Tzortzadams, η εφημερίδα αυτή λεγότανε "Στρουμφοπαρέα" και κυκλοφόρησε -αν δεν κάνω λάθος- μόλις 32 τεύχη! Ήταν πολύ όμορφη, βέβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλοι, Adamsjim & tzortzadams επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω σχετικά με αυτή την εφημεριδούλα ότι τα κόμικς της ήταν αναπαραγωγή από αυτά που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Superboy όταν αυτό διέκοψε την έκδοσή του (και τα δυο περιοδικά ήταν έκδοση του Φάνη Πάγκαλου κι ας εμφανιζόταν άλλος εκδότης στη Στρουμφοπαρέα). Κυκλοφόρησε αρχές καλοκαιριού με στόχο να είναι ένα περιοδικό διακοπών και στα πρώτα νούμερα έκανε εντυπωσιακές πωλήσεις (κάπου 60.000 φύλλα, κυρίως χάρη στο σαλόνι-αφίσα με τα στρουμφάκια που είχε κάθε βδομάδα. Από τον Οκτώβριο -που ξανάνοιξαν τα σχολεία- πήρε την κάτω βόλτα κυκλοφοριακά, είχαν τελειώσει δε και οι αφίσες με τα στρουμφ, καθώς και έτοιμες σελίδες και η εφημεριδούλα έκλεισε... Υπήρχαν κι άλλοι λόγοι διακοπής, αλλά μη με ρωτάτε πού τα ξέρω όλα αυτά. Ας αφήσουμε και κάτι, γιατί κάποια στιγμή θα την παρουσιάσω στον Dino..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η σειρά ήταν καταπληκτική, κινούμενα σχέδια που εύκολα δείχνεις στα παιδιά σου, γιατί ξέρεις ότι θα τους αρέσουν. Την εφημεριδούλα την είχα ξεχάσει, ευτυχώς υπάρχετε εσείς εδώ για να μας τα θυμίζετε όλα αυτά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όμορφη ανάρτηση, όμορφες αναμνήσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιώργο, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, είσαι πραγματικά θησαυρός γνώσεων! Βρασίδα, Don Juan, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύ ωραία όλα όσα γράφετε. Κάντε και μία αναφορά στο ότι πετούσαν με πελαργό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καταπληκτικός!!! Ήμουν περίπου 10 χρονών όταν έβλεπα τα στρουμφάκια και ακόμα θυμάμαι την απογοήτευσή μου όταν άλλαξαν φωνούλες...... Τώρα που διάβασα ποιοι συμμετείχαν στην πρώτη μεταγλώτισση καταλαβαίνω γιατί μου άρεσαν πολύ περισσότερο από την δεύτερη.... Σας λέω ακόμα το θυμάμαι!!! Σε ευχαριστώ που μου έλυσες ένα "μυστήριο" 35 χρόνων περίπου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...