Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ας θυμηθούμε... 15 - Τα Στρουμφάκια / The Smurfs


Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος όπου κατοικούσαν κάποια μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν στρουμφάκια. Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο κακός Δρακουμέλ, ο μοχθηρός γεμάτος κακία μάγος, που έλεγε συνεχώς: «Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Σίγουρα μια μέρα θα βρω το δρόμο για το στρουμφοχωριό σας και τότε, αλίμονό σας!». Αν κι εσείς είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα και τα στρουμφάκια!

Εμπνευστής των Στρουμφ ήταν ο Pierre Culliford, γνωστός και ως Peyo, ο οποίος τον Οκτώβρη του 1958 παρουσίασε για πρώτη φορά τις μικροσκοπικές φιγούρες σε άσπρη και μπλε απόχρωση, που έγιναν γνωστές ως Στρουμφάκια. Τα Στρουμφάκια ζούσαν σε μικρά σπιτάκια σε σχήμα μανιταριού, μιλούσαν τη δική τους "στρουμφο-γλώσσα" και γενικά διέφεραν από κάθε άλλο καρτούν. Ηταν από την αρχή κάτι εξαιρετικά διαφορετικό στο παιδικό πρόγραμμα: οι περιπέτειές τους, η ανάγκη τους να βοηθούν το ένα το άλλο, η καλοσύνη τους και οι συμμαχίες που σχημάτιζαν απέναντι σε καθετί κακό ή απειλητικό (κυρίως στο Δρακουμέλ που ήθελε συνεχώς να τα εξαφανίσει), τα έκανε αμέσως αξιαγάπητα!
Έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην Αμερικανική τηλεόραση το 1981. Από τότε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού μεταγλωτίστηκαν σε δεκάδες γλώσσες και γνώρισαν τεράστια απήχηση. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια!


Διαβάστε ολόκληρη την δημοσίευση, πατώντας εδώ:




10 σχόλια:

  1. Quelle catastroumff! Μου τη στρουμφοδίνουν τα Στρουμφάκια και μου τη στρουμφοδίνει που μου τη στρουμφοδίνουν τα Στρουμφάκια. Πάντως, Πάνο μου η στρουμφοπαρουσίαση σου είναι και πολύ στρουμφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο πολύ καλή παρουσίαση Παναγιώτη! Αν και δεν ήταν από τις αγαπημένες μου σειρές όταν ήμουν μικρός, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι ένα από τα καλύτερα κινούμενα σχέδια που έχουν βγει! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα - κορυφαία κινούμενα σχέδια του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική παρουσίαση, αγαπημένη σειρά. Κάποτε κυκλοφόρησε κ εβδομαδιαία στρουμφο-εφημερίδα! Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως κυκλοφόρησε Σάββατο το πρώτο φύλλο και παιδάκι τότε ξύπνησα το πατέρα μου κ τον έπεισα να τρέξει πρωί-πρωί να μου τη φέρει να τη διαβάσω-πριν κάνει οτιδήποτε άλλο! Δυστυχώς δε θυμάμαι πόσα φύλλα κυκλοφόρησαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παρουσίαση βασίστηκε κυρίως σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το ελληνικό διαδίκτυο και τις είχα συγκεντρωμένες από παλιά. Ευτυχώς γι' αυτή τη σειρά έχουν γίνει αρκετές αναφορές. Σύντομα θα παρουσιάσουμε σειρές για τις οποίες ψάχνεις και δεν βρίσκεις τίποτα αξιόλογο δημοσιευμένο...
    Tzortzadams, η εφημερίδα αυτή λεγότανε "Στρουμφοπαρέα" και κυκλοφόρησε -αν δεν κάνω λάθος- μόλις 32 τεύχη! Ήταν πολύ όμορφη, βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι, Adamsjim & tzortzadams επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω σχετικά με αυτή την εφημεριδούλα ότι τα κόμικς της ήταν αναπαραγωγή από αυτά που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Superboy όταν αυτό διέκοψε την έκδοσή του (και τα δυο περιοδικά ήταν έκδοση του Φάνη Πάγκαλου κι ας εμφανιζόταν άλλος εκδότης στη Στρουμφοπαρέα). Κυκλοφόρησε αρχές καλοκαιριού με στόχο να είναι ένα περιοδικό διακοπών και στα πρώτα νούμερα έκανε εντυπωσιακές πωλήσεις (κάπου 60.000 φύλλα, κυρίως χάρη στο σαλόνι-αφίσα με τα στρουμφάκια που είχε κάθε βδομάδα. Από τον Οκτώβριο -που ξανάνοιξαν τα σχολεία- πήρε την κάτω βόλτα κυκλοφοριακά, είχαν τελειώσει δε και οι αφίσες με τα στρουμφ, καθώς και έτοιμες σελίδες και η εφημεριδούλα έκλεισε... Υπήρχαν κι άλλοι λόγοι διακοπής, αλλά μη με ρωτάτε πού τα ξέρω όλα αυτά. Ας αφήσουμε και κάτι, γιατί κάποια στιγμή θα την παρουσιάσω στον Dino..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σειρά ήταν καταπληκτική, κινούμενα σχέδια που εύκολα δείχνεις στα παιδιά σου, γιατί ξέρεις ότι θα τους αρέσουν. Την εφημεριδούλα την είχα ξεχάσει, ευτυχώς υπάρχετε εσείς εδώ για να μας τα θυμίζετε όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφη ανάρτηση, όμορφες αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, είσαι πραγματικά θησαυρός γνώσεων! Βρασίδα, Don Juan, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία όλα όσα γράφετε. Κάντε και μία αναφορά στο ότι πετούσαν με πελαργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτικός!!! Ήμουν περίπου 10 χρονών όταν έβλεπα τα στρουμφάκια και ακόμα θυμάμαι την απογοήτευσή μου όταν άλλαξαν φωνούλες...... Τώρα που διάβασα ποιοι συμμετείχαν στην πρώτη μεταγλώτισση καταλαβαίνω γιατί μου άρεσαν πολύ περισσότερο από την δεύτερη.... Σας λέω ακόμα το θυμάμαι!!! Σε ευχαριστώ που μου έλυσες ένα "μυστήριο" 35 χρόνων περίπου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...