Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ας θυμηθούμε... 5 - Οι Ντιούκς / The Dukes of Hazzard (Yee hah!)



Γυρίστε πίσω το κοντέρ και θυμηθείτε την 26η Ιανουαρίου του 1979, την ημέρα που ο «Στρατηγός Λη» πρωτοεμφανίστηκε στο δρόμο και οι Ντιούκς έκαναν την τηλεοπτική τους πρεμιέρα. Αναπολήστε το γέλιο και την περιπέτεια που μας χάριζαν ο Μπο και ο Λιούκ όταν έτρεχαν καταδιωκόμενοι από το περιπολικό του Ρόσκο!


Ποιος δεν θυμάται τις ξέφρενες περιπέτειες των Dukes (Ντιουκς ελληνιστί); Ποιος δεν θυμάται τις τρελές καταδιώξεις με τα αυτοκίνητα; Ποιος δεν θυμάται τη σειρά που μεγάλωσε τις γενιές των σημερινών 30άρηδων και άνω; Ο λόγος φυσικά για τους «Dukes of Hazzard» και τις περιπέτειες των Bo, Luke και Daisy Duke.


Η οικογένεια των Ντιουκς ζει σε κάποια επαρχία του αμερικάνικου νότου. Η φάρμα τους, μπαίνει στο μάτι του «προύχοντα» της περιοχής, Μπος Χόγκ. Ο Μπος, έχοντας με το μέρος του και τις Αρχές της Κομητείας (σερίφης Ρόσκο), προσπαθεί με χίλιους δύο τρόπους να δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια, με απώτερο σκοπό να τους διώξει από την περιοχή. Οι Ντιουκς, δεν αποδέχονται τη «μοίρα» τους και… τα κυνηγητά αρχίζουν! Σύμμαχός τους, το πανέμορφο αυτοκίνητό τους, ο «Στρατηγός Λη», γνήσιο δείγμα της ανεξάρτητης φύσης τους!
Αν και οι Ντιουκς είναι τα «κακά παιδιά» της Κομητείας, ωστόσο βρίσκουν συχνά συμμάχους, όπως είναι ο μηχανικός που τους φτιάχνει το αυτοκίνητο…


Είκοσι πέντε και πλέον χρόνια μετά το τέλος της θρυλικής και βραβευμένης με Emmy σειράς (1979-1985), που προβλήθηκε στην Ελλάδα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, αναζητούμε μερικούς από τους πιο γνωστούς ήρωες και μαθαίνουμε τι έκαναν όταν έπεσε η αυλαία. Yee hah!!!

Tom Wopat (Luke Duke): Άλλη μια κλασική περίπτωση ηθοποιού που παρέμεινε στάσιμος μετά από μια άκρως επιτυχημένη δουλειά. Ο Tom Wopat, μετά τη δόξα και τα χρήματα που κέρδισε από τους «Ντιουκς», δεν έκανε τίποτε άλλο ώστε να ξεκολλήσει από πάνω του την ταμπέλα του Luke. Πέραν κάποιων guest εμφανίσεων στις σειρές «Η συγγραφέας ντεντέκτιβ» και «Smallville» (και τα δύο τα έχουμε δει από την ελληνική τηλεόραση), ο 56χρονος σήμερα ηθοποιός παρουσιάζει μια στάσιμη πορεία με αποτυχημένες επιλογές στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.


John Schneider (Βο Duke): Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τον παρακολουθούμε μέσω του Star. Ο 53χρονος σήμερα John Schneider είναι ίσως ο μόνος από το τιμ των «Ντιουκς» που επανέλαβε μια παρόμοια επιτυχία στην τηλεόραση πρωταγωνιστώντας στη σειρά «Smallville» ως πατέρας του Superman. Μαζί με τον Tom Wopat –κι άλλους πολλούς από τη θρυλική σειρά– έπαιξε το 1997 στο Reunion των «Ντιουκς». Πρόκειται για ένα σπέσιαλ επεισόδιο που γύρισαν οι δημιουργοί του σίριαλ και θύμιζε περισσότερο μια μελαγχολική αναδρομή στο τότε και το σήμερα. Από’ κει και πέρα, ο Schneider δεν έχει κάνει κάτι άλλο αξιόλογο στην καριέρα του και περιορίστηκε σε τηλεταινίες και κάποιες άγνωστες θεατρικές παραστάσεις.


Catherine Bach (Daisy Duke): Σε πιάνει μελαγχολία βλέποντας τη φωτογραφία και το πόσο άλλαξε... Η Catherine Bachman, η Daisy της σειράς, άρχισε την καριέρα της από το τραγούδι και τη συνέχισε όταν έπεσε η αυλαία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έραβε μόνη της τα σέξι ρούχα που φορούσε στους Dukes, ειδικά αυτά των πρώτων επεισοδίων. Η καριέρα της δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο, αφού προτίμησε να ασχοληθεί με τις -εκτός χώρου- επιχειρήσεις της.


James Best (Sheriff Rosco P. Coltrane): Χρόνια ηθοποιός και καθηγητής του θεάτρου και του κινηματογράφου, χρειάστηκε την επιτυχία των Dukes για να γίνει δημοφιλής στο ευρύ κοινό. Ένας από τους πιο γνωστούς μαθητές του είναι ο Quentin Tarantino, ο οποίος έχει δηλώσει αρκετές φορές πως ο Best του έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος, ή λειτουργήματος αν θέλετε. Ο 82χρονος σήμερα ηθοποιός έχει αποσυρθεί από τον χώρο και ασχολείται με τη ζωγραφική. Ένα από τα χόμπι του είναι το καράτε, όπου έχει μαύρη ζώνη. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει παραδεχθεί πως ο ρόλος του σερίφη Rosco ήταν η απογείωση της καριέρας του και ο λόγος που ο λογαριασμός του στην τράπεζα μεγάλωσε...


Sonny Shroyer (Deputy Enos Strate): Ο βοηθός του σερίφη Rosco (και τρελά ερωτευμένος με τη Daisy) είναι ο μοναδικός που έχει παίξει σε πολλές γνωστές και επιτυχημένες παραγωγές του αμερικάνικου κινηματογράφου, έστω και σαν δεύτερος ρόλος. Ταινίες όπως το «Ray», το «The Rainmaker» και το «Forrest Gump». Επίσης, έχει κάνει και κάποια γκεστ σε σειρές όπως ο «Matlock» και το «The Love Boat».


Denver Pyle (Uncle Jesse Duke): Ο θείος Jesse είναι μία από τις κλασικές φυσιογνωμίες της σειράς. Και αυτός χρειάστηκε την επιτυχία των Dukes για να ανεβάσει –έστω και καθυστερημένα– τις μετοχές του στον χώρο του θεάματος. Εκτός από τη συγκεκριμένη σειρά, έχει παίξει ως γκεστ και σ’ άλλες εξίσου γνωστές, όπως το «Dallas» και το «L.A. Law», ενώ είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Maverick» με τον Mel Gibson. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο. Πρόλαβε και έπαιξε στο Reunion των συντελεστών.


Sorrell Booke (Jefferson Davis "Boss" Hogg): Μπορεί στη σειρά να έκανε τον κακό, η φυσιογνωμία του όμως ήταν από τις πλέον αστείες και αγαπητές στο κοινό. Άρχισε την καριέρα του στη stand up comedy, ενώ η συνέχεια δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη αν εξαιρέσουμε τη συμμετοχή του στους Dukes. Για τον ρόλο του «Boss» χρειάστηκε να φοράει κοστούμι που ήταν πέντε νούμερα μεγαλύτερο για να φαίνεται χοντρός. Πέθανε το 1994 σε ηλικία 64 ετών μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο".


Το θρυλικό αυτοκίνητο των Ντιουκς πωλήθηκε στο e-bay έναντι του αστρονομικού ποσού των 9.900.500 δολαρίων. Ο Βο Duke (κατά κόσμον John Schneider) αποφάσισε, για άγνωστους λόγους, να πουλήσει τον "General Lee", που ήταν το προσωπικό του αυτοκίνητο. Με τα σχεδόν δέκα εκατομμύρια που πουλήθηκε τελικά, ο "Στρατηγός Λη" έγινε το αυτοκίνητο με τη δεύτερη ψηλότερη τιμή πώλησης σε δημοπρασία, πίσω μόνο από την Bugatti Type 41 Royale Sports Coupe του 1931, που πουλήθηκε από τον οίκο Christie's το 1987 έναντι 11 εκατ. δολαρίων. Για την ιστορία, το αυτοκίνητο των "Ντιουκς" ήταν μία Dodge Charger του 1969, εφοδιασμένη με κινητήρα απόδοσης 375 ίππων.


Ενώ ο Στρατηγός Λη είναι παγκοσμίως το σήμα κατατεθέν για τους Dukes of Hazzard, από πολύ κοντά ακολουθούν τα μικροσκοπικά σορτς της Ντέιζι Ντιουκ, τα οποία στην τηλεοπτική σειρά φορούσε η Κάθριν Μπαχ. Αποκτώντας μια αυθύπαρκτη οντότητα τα "Ντέιζι Ντιουκς σορτς" έγιναν κομμάτι της επικρατούσας κουλτούρας της μόδας –εξάλλου είναι το μοναδικό ζευγάρι σορτς που διαθέτει το δικό του πετυχημένο σινγκλ τραγούδι και μάλιστα πολλαπλά πλατινένιο.
Αν και το 2005, οι Ντιούκς ξαναζωντάνεψαν στον κινηματογράφο, με νέους ηθοποιούς, έχω την αίσθηση ότι εκείνοι που γνώριζαν τη παλιά σειρά δεν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Η σειρά αποτελεί πλέον «Κλασσικό Κομμάτι» και κάποια πολύ κλασσικά πράγματα, καλό είναι καμιά φορά να μην τα πολυαγγίζουμε για να μην τα φθείρουμε…


Δείτε και ένα μικρό βίντεο, για να θυμηθείτε πώς ξεκίνησαν όλα...



9 σχόλια:

  1. Πανέμορφη παρουσίαση, κύριε διευθυντά! Μας ξυπνήσατε πολλές όμορφες αναμνήσεις!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις σειρές που άφησαν χνάρια πάνω μας.Και τα χρόνια εκείνα δεν είχαμε όλοι τηλεόραση! Δεν ήταν δεδομένο πως θα καταφέρναμε να δούμε κάθε επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι είναι φίλοι μου. Όμως αυτές οι δυσκολίες ήταν που κάνανε πιο γλυκά κάποια πράγματα... Τις σειρές στην τηλεόραση, τα περιοδικά στο περίπτερο... Σήμερα τα παιδιά τα έχουν όλα και νιώθουν τόσο κορεσμένα που στο τέλος παύουν να ενδιαφέρονται για τα πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τίποτα καλύτερο σαν το παλιό καλό κρασί...τέτοια γεύση μας έχουν αφήσει αυτές οι σειρές, που δυστυχώς μας θυμίζουν παράλληλα και πόσο έχουμε μεγαλώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, Ντιάνα μου! Μην μας πατάς τον κάλο, τώρα! Αυτό το "μεγαλώσαμε" προσπαθούμε να ξεχάσουμε όλοι εδώ μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς, όμως, έρχονται συνεχώς πράγματα να μας το θυμίσουν... Εξαιρετικές οι παρουσιάσεις, περιμένω την επόμενη τηλεοπτική σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ θα θέλαμε μία επαναφορά της στη τηλεόραση. Με τα κλασικά επεισόδια φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμούσα να έχω την σειρά σε DVD, για να μπορέσω να τα ξαναδώ όλα τα επεισόδια την στιγμή που θέλω. Και η τηλεόραση να το βάλει, πάλι δεν θα προλαβαίνω να το δω εγώ...

      Διαγραφή
  8. Έχεις απόλυτο δίκιο, φίλε μου. Η ιπποδύναμη ήταν 375. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δημιουργήθηκε το 2011 με την παλιά κωδικοποίηση του Blogger και αν κάνεις τώρα την οποιαδήποτε διόρθωση "διαλύεται" ολόκληρη η ανάρτηση. Αναγκαστικά, λοιπόν, την πληροφορία αυτή μπορεί να την εντοπίσει κάποιος διαβάζοντας την συζήτησή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...