Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Διάλογος ενός άθεου καθηγητή μ' έναν φοιτητή του


Παλιό, αλλά αξίζει να το θυμηθούν όσοι το έχουν ξαναδιαβάσει και να το μάθουν όσοι δεν το γνωρίζουν!!!

Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
Καθ.: Είναι καλός ο Θεός; Φοιτ.: Φυσικά.
Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος; Φοιτ.: Ναι
Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους.Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν; Φοιτ.: ...
Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος; Φοιτ.: Όχι.
Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο; Φοιτ.: Ο...Θεός...
Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο; Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά; Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό; Φοιτ.: ...
Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι; Φοιτ.: Μάλιστα.
Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε; Φοιτ.: ...
Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό; Φοιτ.: Όχι, κύριε.
Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό; Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν; Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου; Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα; Καθ.: Ναι.
Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο; Καθ.: Ναι.
Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.

Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...

Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;
Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;
Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.
Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;
Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;

Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.
Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη; Καθ.: ...
Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθ.: ...
Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτοκόλλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.
Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.

Ο φοιτητής ήταν ο Αινστάιν...


Από το φιλικό μας http://syllektiko-pazari.blogspot.com/

4 σχόλια:

 1. Πολύ ανέβασες τι διαλεκτική του Αινστάιν, εκτός κι αν είναι περιπαίγνειο για το αλάθητο της ύπαρξης του γιαχβέ, άλλωστε δεν ήταν και κανένα σαΐνι ο τύπος, από αλλού έπαιρνε τροφή γνώσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε, το ποιος ήταν ο Αϊνστάιν δεν μπορούμε να το κρίνουμε εδώ, με δύο επικριτικά ή υποτιμητικά σχόλια. Κι αν φυσικά οι γνώσεις οι δικές μας είναι μηδαμινές για να μπορέσουμε να συλλάβουμε το μέγεθος ενός επιστήμονα σαν τον Αϊνστάιν, πόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβουμε το μέγεθος ενός υπέρτατου όντος (ονόμασέ το Θεό, Γιαχβέ, Αλλάχ ή όπως αλλιώς θέλεις)... Και το "ανέβασες" που χρησιμοποιείς δείχνει ότι δεν έχεις καταλάβει ότι δεν είμαι ο συγγραφέας του κειμένου. Άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η γνώμη μου Πάνο είναι ότι παρόμοιας φύσης θέματα ενδέχεται να διχάσουν τους αναγνώστες του forum και καλό είναι να αποφεύγονται. Η κοινή αγάπη για τον Τζιμ Άνταμς δε σημαίνει ότι υπάρχει κοινή τοποθέτηση επί κάθε φιλοσοφικού ή πολιτικού ζητήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σαφώς! Όμως δεν υποχρεούται κανένας να σχολιάζει την κάθε ανάρτηση που δεν τον ενδιαφέρει. Ας σχολιάζει πρώτα εκείνες με τις οποίες συμφωνεί ή του αρέσουν και ας μην το παίζει έξυπνος και αντιδραστικός (και εμφανίζεται από το πουθενά) σχολιάζοντας κάτι κατά τα άλλα αδιάφορο για εκείνον!
  Δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι με όλα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε λίγο ανοιχτό μυαλό και να μην κατακρίνουμε με το παραμικρό τα πιστεύω του άλλου...
  Φυσικά, σε νοήμονες ανθρώπους, δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι καμιά φορά σε ένα site μπορεί να ανέβουν θέματα με τα οποία να μην είναι απόλυτα σύμφωνοι ούτε και οι ίδιοι οι διαχειριστές του. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ένα θέμα είναι όμορφα παρουσιασμένο, εάν μπορεί να διαβαστεί από πολλούς ή απλά είναι επίκαιρο.
  Και φυσικά, ξαναλέω, δεν υποχρεώνεται κανείς να διαβάσει ή να συμφωνήσει με ένα τέτοιο θέμα. Εμείς εδώ δεν είμαστε στην θεματολογία μας προσκολλημένοι μόνο στον Μικρό Σερίφη και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε...

  Στα δικά μας, τώρα...
  Ετοιμάζω την ανάρτηση του επόμενου τεύχους της Κατάκτησης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...