Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 10 - Τζιλ Κέιν (Gil Kane) [06/04/1926 – 31/01/2000] Ρίγα, Λετονία


Το πραγματικό όνομα του Gil Kane ήταν Eli Katz. Γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1926 στην Ρίγα της Λετονίας από Εβραίους γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1929 και εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στο Γυμνάσιο συνεργάστηκε για τη συγγραφή έργων με τον Norman Podhoretz , εξέχων συγγραφέα και εκδότη χρόνια αργότερα. Στην ηλικία των 16 παρακολουθεί την Σχολή Βιομηχανικής Τέχνης (αργότερα ονομάστηκε «High School of Art and Design»), ενώ αρχίζει να εργάζεται στο στούντιο κόμικς ως βοηθός και να κάνει βασικές εργασίες όπως η επεξεργασία των περιθωρίων.
Λίγο αργότερα, εγκαταλείπει το σχολείο για να αφιερωθεί σε αυτή την εργασία με πλήρες ωράριο. Τότε έφτιαξε και τα πρώτα του ολοκληρωμένα κόμικς!




Κατά τα επόμενα χρόνια, ο Kane, θα εργαστεί σε πάρα πολλά διαφορετικά στούντιο και θα δουλέψει για διάφορους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης και της “Timely Comics”, προπομπού της Marvel Comics. Θα ολοκληρώσει τις τεχνικές του δίπλα σε εξέχοντες καλλιτέχνες όπως ο Jack Kirby και ο Joe Simon. Διέκοψε την καριέρα του για να καταταγεί στο στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όπου υπηρέτησε στο θέατρο των επιχειρήσεων του Ειρηνικού. Στη μεταπολεμική περίοδο, κατά την επιστροφή του στα κόμικς, θα χρησιμοποιήσει ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένων των Pen Star και Gil Stack, πριν κατασταλάξει στο Gil Kane.




Ο Gil Kane είναι ένας σχεδιαστής κόμικς, η καριέρα του οποίου εκτάθηκε από το 1940 έως το 1990, δουλεύοντας σε κάθε μεγάλη εταιρεία του χώρου και σε μια πλειάδα χαρακτήρων!
Συν-δημιούργησε τις σύγχρονες εκδοχές των σούπερ-ηρώων Green Lantern και Atom, για την DC Comics, αλλά και του Iron Fist (σε συνεργασία με τον Roy Thomas) για την Marvel Comics. Ασχολήθηκε με κάποιες μεγάλες ιστορίες, όπως εκείνη του The Amazing Spider-Man #96-98 (Μάιος-Ιούλιος 1971), η οποία στάθηκε η αφορμή για την αναθεώρηση του λεγόμενου «Κώδικα των Κόμικς».




Ο Kane εργάστηκε πάνω σε πάρα πολλούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους οι Spider-Man, Captain Marvel, Green Lantern, Atom, Hulk, Superman, Lone Ranger, Black Panther, Iron Man, Man Wolf, Thongor, Rex, Flash Gordon, Daredevil, Ka-Zar, Micronauts, Savage!, Ghost Rider, Wonder Woman, Tarzan κ.α.
Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 2000 στο Μαϊάμι της Φλόριντα.




Θα αναφέρουμε κάποια μόνο από τα σημαντικότερα έργα του Gil Kane:
His Name is...Savage (1968)
Blackmark (1971)
The Amazing Spider-Man #96-98 (1971)
The Night Gwen Stacy Died, The Amazing Spider-Man #121-122 (1973)
Star Hawks (1977)
The Ring of the Nibelung (1989-1990)

Επιμέλεια θέματος: Πλαφουτζής Παναγιώτης, για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης http://www.mikrosserifis.blogspot.com/


2 σχόλια:

  1. Τεράστιος δημιουργός, άψογη αισθητική, νεύρο, δύναμη γραμμής. Προσωπική μου αδυναμία. Εύγε Παναγιώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τον Gil Kane θα ασχοληθούμε και πάλι, σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...