Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Νέες εκδόσεις 240 - Φάντομ 1


Όλα αρχίζουν όταν ο στόλος των Εβρονιανών ταξιδεύει στο διάστημα αναζητώντας, όχι πάντα με ειρηνικό τρόπο, νέες πηγές ενέργειας…
Για τον Ντόναλντ, αυτή η απίστευτη περιπέτεια αρχίζει όταν ο θείος Σκρουτζ αγοράζει έναν υπερσύγχρονο ουρανοξύστη, ο οποίος ήταν η βάση του ιδιοφυούς επιστήμονα και εκκεντρικού επιχειρηματία Έβερετ Δάρβιν.
Μην έχοντας ακόμα αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει το νέο του απόκτημα, ο Σκρουτζ αναθέτει στον Ντόναλντ την φύλαξή του. Έτσι, ο ταλαίπωρος ανιψιός θα μαζέψει τα πράγματά του και θα πάει να περάσει το καλοκαίρι στο Μέγαρο Δάρβιν…
Τι σχέση, τώρα, έχουν οι εξωγήινοι Εβρονιανοί με τον θυρωρό Ντόναλντ και έναν ουρανοξύστη που πουλήθηκε κοψοχρονιά, θα το μάθουμε πολύ σύντομα!
Με τη σειρά «Φάντομ», εγκαινιάζεται και στην χώρα μας μια σειρά ιστοριών που δίνουν άλλη διάσταση στον θρύλο του μασκοφόρου εκδικητή της Λιμνούπολης, μεταφέροντάς τον σε έναν κόσμο πιο εξελιγμένο, πιο συναρπαστικό αλλά και πιο αδυσώπητο. Η Λιμνούπολη, σε αυτό τον κόσμο, δεν είναι η πόλη που ξέραμε… Εδώ, η πονηριά και η εξυπνάδα του ήρωά μας δεν αρκούν για να νικήσει… Θα πρέπει να αλλάξει τακτική και να βρει νέους συμμάχους και νέα όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό που απειλεί να εξαφανίσει ολόκληρο τον πλανήτη!
Στη σειρά αυτή θα αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του συναρπαστικού χρονικού της σύγκρουσης του Φάντομ με τους εξωγήινους. Το έπος του Φάντομ, τώρα αρχίζει!...


Η άποψή μας: Ένα νέο περιοδικό, για έναν παλιό και αγαπημένο ήρωα, είναι πάντα καλοδεχούμενο, ειδικά αν φέρει και τ’ όνομά του. Ακόμα περισσότερο αν μιλάμε για μια έκδοση της Disney, με τα γνωστά στάνταρτ ποιότητας. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν την διάθεσή μας για αυστηρή κριτική, ίσως –αντίθετα– να την προκαλούν και περισσότερο.
Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε το θετικό στοιχείο της τιμής του περιοδικού. Λόγω του ότι όλο το τελευταίο διάστημα που περιμέναμε την νέα έκδοση δεν είχε ανακοινωθεί από τον εκδότη η τιμή, κάναμε ένα τεστ. Πήγαμε στο περίπτερο και εντοπίσαμε το περιοδικό, χωρίς να κοιτάξουμε την τιμή. Κρίναμε, λοιπόν, ότι με βάση τις σελίδες και το μέγεθος του περιοδικού, αυτή θα έπρεπε να κυμανθεί μεταξύ 1,50 και 2,00 ευρώ. Όταν λοιπόν προβήκαμε στην αγορά του με 1,80, μείναμε ικανοποιημένοι.
Ποιότητα εκτύπωσης υψηλή, σχήμα πολύ καλό και γενικά ότι έχει να κάνει με την δουλειά του Έλληνα εκδότη, μόνο θετικά σχόλια μπορούμε να πούμε. Ο μόνος ενδοιασμός μας έγκειται στο γεγονός ότι ψάξαμε πολύ, ακόμη και την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας, για να βρούμε ένα τεύχος σε καλή κατάσταση (ξέρετε τώρα, χωρίς να είναι χτυπημένο, τσαλακωμένο, σκισμένο). Δεν μένουμε, όμως, σε αυτό γιατί μπορεί να πρόκειται για κάτι τυχαίο που είχε να κάνει με την διανομή του περιοδικού στις συγκεκριμένες περιοχές της δικής μας έρευνας. Θα το παρακολουθήσουμε, πάντως και τους επόμενους μήνες.
Και πάμε, τώρα, να μιλήσουμε για την περιπέτεια του Φάντομ: Εβρονιανοί…
Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς και από το εξώφυλλο του περιοδικού, πρόκειται για μια αρκετά ιδιαίτερη σχεδιαστικά ιστορία. Προσωπικά, δεν ενθουσιαστήκαμε με το σχέδιο του καλλιτέχνη Alberto Lavoradori, παρόλο που καταλαβαίνουμε την ανάγκη προβολής, για τις ανάγκες της σειράς, ενός πιο σύγχρονου κόσμου και μιας φουτουριστικής Λιμνούπολης. Η τελική αποτύπωση στο χαρτί της όποιας καλλιτεχνικής έμπνευσης, θα πρέπει να έχει -κατά την άποψή μας- πρωταρχικό σκοπό να κατευθύνει τον αναγνώστη σε κατανοητά αναγνωστικά μονοπάτια και να μην τον μπερδεύει. Δεν είμαστε σίγουροι ότι αν έλειπαν τα μπαλονάκια θα γινόταν κατανοητή η ιστορία, καθώς είναι γεγονός πως υπάρχουν καρέ τα οποία δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι δείχνουν!


Οι ίδιοι οι Εβρονιανοί μπορεί να έχουν πολύ παράξενες μορφές (εντάξει, εξωγήινοι είναι), όμως τα διαστημόπλοιά τους είναι πραγματικά γελοία! Για να μην αναφερθούμε στο είδος των πηγών ενέργειας που αναζητούν στο σύμπαν: θέλουν να απορροφήσουν και να τραφούν με τα εγκεφαλικά συναισθήματα έλλογων όντων! Καλά, ε; Φοβερή έμπνευση! Δεν μπορούσαν να σκεφτούν εκεί στην Disney κάτι καλύτερο;
Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, πάντως είναι θετικό ότι εμπλέκονται σε αυτήν παράλληλα και άλλοι διάφοροι χαρακτήρες, όπως ο δημοσιογράφος Άνγκους Φάνγκους και η ηθοποιός Ρετζίνα Σταρ.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο τεύχος και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τέτοιου είδους εκδοτικές προσπάθειες, ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε…

Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Σελίδες: 76
Τιμή: 1,80€
Μέγεθος: 14,5x20,5

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

2 σχόλια:

  1. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Στις πρώτες σελίδες πριν η ιστορία κατευθυνθεί στη γη, δύσκολα κατανοείς το αποτέλεσμα της σχεδιαστικής γραμμής. Πρωτότυπο, μα σε σημεία αφελές σενάριο που δε κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το διάβασα 2 φορές, εστίασα στο story,χάρηκα το σχήμα και τη συνολική ποιότητα της έκδοσης, ελπίζω όμως σε κάποιο καλύτερο σενάριο στο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέποντας τα εξώφυλλα της πρωτότυπης έκδοσης, έχω την εντύπωση ότι μάλλον θα καλυτερέψει το σενάριο...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...