Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πότης Στρατίκης, ένας ζωντανός θρύλος των ελληνικών εκδόσεων!


Ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης είναι Έλληνας εκδότης, συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β’ Π.Π. και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην Ε.Π.Ο.Ν., λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί τότε, αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας.
Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες. Παράλληλα, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί.

   

Η αρχή έγινε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Η οξυδέρκειά του τον οδήγησε στο να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέτα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

          

Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Είχε έτοιμη την ιδέα, απλά έπρεπε να βρει και τον κατάλληλο συνεργάτη. Όταν συζήτησε το θέμα με τον φίλο του και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο, εκείνος του ζήτησε να κάνουν μαζί αυτό το εγχείρημα. Έτσι, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο Μικρός Σερίφης. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός», ήταν μεγάλη και αυτό ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο Μικρός Κάου-μπόυ.
Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ.

      

Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Πότης Στρατίκης δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εκδοτικά πράγματα. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία, ενώ καλείται συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.
Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Μικρός Σερίφης, Ένα ταξίδι από το μύθο στο θρύλο», που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

5 σχόλια:

  1. Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 τότε και σήμερα 13 Νοεμβρίου του 2012. Ο Μικρός Σερίφης γίνεται σήμερα 50 χρόνων!! Δεν είναι τόσο μικρός πια! Οδεύει ολοταχώς στην τρίτη ηλικία θα έλεγα! Παρά όμως τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, η θρυλική τετράδα δεν έχει ξεχαστεί! Η διαχρονικότητα και η αγάπη των αναγνωστών προς τον Μικρό Σερίφη και τα συναφή του αναγνώσματα (Μικρός Καουμπόυ, Μικρός Αρχηγός κ.α) είναι αυτά που οδήγησαν στην δημιουργία αυτού του blog! Οπότε τι να πούμε για τον δημιουργό του, τον κ.Πότη Στρατίκη; Πιστεύω ότι του οφείλουμε πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα μας έχει προσφέρει!!! Αποτελεί, κατά την γνώμη μου, μία εμβληματική φιγούρα που έχει προσφέρει τα μέγιστα (όχι μόνο με τον Μικρό Σερίφη) στις ελληνικές εκδόσεις παιδικών περιοδικών! Δεν είμαι όμως ο κατάλληλος για να μιλήσω για το έργο του κ. Πότη Στρατίκη, για αυτό ας αλλάξω θέμα. Τι είναι αυτή η σημείωση στο τέλος Παναγιώτη; Θα εκδοθεί επιτέλους το βιβλίο - λεύκωμα «Μικρός Σερίφης, Ένα ταξίδι από το μύθο στο θρύλο»; Μήπως μπορείς να μας πεις χοντρικά πότε να το περιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χονδρικά, μπορεί κάτι να ανακοινωθεί αλλά μετά την εκδήλωση που θα γίνει για τα 50 χρόνια του Μικρού Σερίφη... Ευκαιρία να κατέβεις Αθήνα!

      Διαγραφή
  2. Tου οφείλουμε πολλά. Προσωπικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας, μα και ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι δημιούργησε τους ήρωες που ακόμη ταξιδεύω μαζί τους...ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν τον σεβασμό μας! Δεν έχουν μείνει και πολλοί σήμερα από τους δημιουργούς των χρυσών δεκαετιών (για τα ελληνικά περιοδικά) του '60 και του '70...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μελετήσει κανείς την πορεία και το έργο αυτού του ανθρώπου, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Τα τελευταία χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να τον πλησιάσω και μόνο ευτυχισμένος μπορώ να νιώθω γι' αυτό. Ο Πότης Στρατίκης είναι ένα φαινόμενο και το δικό μας "ευχαριστώ" τον κάνει να κοκκινίζει. Δεν του αρέσουν οι κολακείες ή οι έπαινοι, έτσι όπως δεν άρεσαν ποτέ και στον ήρωά του, τον Δημήτρη Αδαμόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...