Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 130 - Επιχείρηση Κιμάς (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Η Επιχείρηση Κιμάς είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ από τους κατασκόπους του Τσόρτσιλ – ένα σκανδαλώδες ψέμα που ταξίδεψε μέχρι το γραφείο του Χίτλερ!

Τον Απρίλιο του 1943, ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα να επιπλέει κοντά στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τον Βρετανό ταγματάρχη Ουίλιαμ Μάρτιν, στη ζώνη του οποίου είναι δεμένη μια δερμάτινη τσάντα που περιέχει ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών: άκρως απόρρητα σχέδια για μια συμμαχική εισβολή.
Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ... Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα ήταν πλαστά: μια καλοστημένη παγίδα, δόλωμα για τους Ναζί, η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση σε καιρό πολέμου που επιχειρήθηκε ποτέ -και σίγουρα η πιο παράξενη. Εξαπάτησε τους επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας, έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις, και έσωσε χιλιάδες ζωές πείθοντας τους Γερμανούς ότι, αντί για τη Σικελία, τα συμμαχικά στρατεύματα σκόπευαν να εισβάλουν στην Ελλάδα.
Η "Επιχείρηση Κιμάς" είναι η πραγματική ιστορία της πιο απίστευτης παραπλάνησης που σχεδιάστηκε ποτέ, η οποία έγινε εφικτή μέσω της εξαπόλυσης ενός μυστικού πράκτορα που ήταν εντελώς διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον κατάσκοπο του παρελθόντος ή του μέλλοντος: ήταν... νεκρός.
Δημιούργημα ενός εκκεντρικού αξιωματικού της RAF και ενός πανέξυπνου Εβραίου δικηγόρου, η μεγάλη απάτη περιλάμβανε ένα εκπληκτικό σύνολο χαρακτήρων -μεταξύ άλλων, έναν διάσημο εγκληματολόγο-παθολόγο, έναν χρυσοθήρα, έναν εφευρέτη, έναν πλοίαρχο υποβρυχίου, τρεις συγγραφείς, έναν Άγγλο χειριστή κατασκόπων που ντυνόταν γυναίκα, έναν οξύθυμο ναύαρχο που αγαπούσε το ψάρεμα με μύγα, και... έναν νεκρό Ουαλό άστεγο αλήτη. Με πλαστογραφίες, φαντασία και ξελόγιασμα, η ομάδα των κατασκόπων του Τσόρτσιλ ύφανε έναν ιστό παραπλάνησης τόσο περίτεχνο και πειστικό που άρχισαν να τον πιστεύουν και οι ίδιοι.
Η παραπλάνηση ξεκίνησε σε ένα υπόγειο του Λονδίνου και ταξίδεψε στη Σκωτία, την Ισπανία, και τη Γερμανία πριν καταλήξει στο γραφείο του ίδιου του Χίτλερ.
Μια συναρπαστική κατασκοπευτική ιστορία που είναι πέρα για πέρα αληθινή!

Ο πόλεμος, που βρισκόταν πια στον τέταρτο χρόνο του, δεν είχε ακουμπήσει και πολύ αυτό το τμήμα της Ισπανίας. Κάποιες φορές ο Χοσέ είχε συναντήσει στο νερό παράξενα εκβράσματα ναυαγίων, κομμάτια καρβουνιασμένου ξύλου, κηλίδες πετρελαίου, και άλλα συντρίμμια που μαρτυρούσαν για μάχες κάπου μακριά στη θάλασσα... Είχε φτάσει το μέσο του πρωινού όταν ο Χοσέ παρατήρησε μια «άμορφη μάζα» πάνω από την επιφάνεια του νερού…. Ήταν ένα σώμα, που έπλεε μπρούμυτα και κρατιόταν στην επιφάνεια από ένα κίτρινο σωσίβιο, με αόρατο το κάτω μέρος του κορμού. Φαινόταν να είναι ντυμένο με στολή… Δύο μήνες νωρίτερα, σε ένα μικρό καπνισμένο υπόγειο δωμάτιο κάτω από το κτίριο του ναυαρχείου στο Ουάιτχολ, δύο άντρες προβληματίζονταν με έναν γρίφο δικής τους επινόησης: πώς να δημιουργήσουν ένα άτομο από το πουθενά, έναν άνδρα που δεν υπήρξε ποτέ...

"Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που θα λατρέψουν όσοι απολαμβάνουν τις κατασκοπευτικές ιστορίες. Μια ιστορία τόσο ευφάνταστη που ακόμα και ο δημιουργός του 007, ο Ίαν Φλέμινγκ -που υπηρέτησε κατά τον πόλεμο στο ίδιο τμήμα με τον Μόνταγκιου- δεν θα είχε τολμήσει να επινοήσει ποτέ" (Μαξ Χέιστινγκς, Sunday Times)

"Η φανταστική πλοκή και το σύνολο των εκκεντρικών χαρακτήρων κάνει αυτό το βιβλίο να μοιάζει με μια εξαιρετικά απίθανη κατασκοπευτική ιστορία. Μόνο χάρη στη δεξιοτεχνία του Μακιντάιρ δεν ξεχνάμε ούτε για ένα λεπτό ότι στην πραγματικότητα είναι όλα αληθινά" (Daily Telegraph)

"Ο Μακιντάιρ διαθέτει τη μύτη του καλύτερου δημοσιογράφου στον εντοπισμό μιας σπουδαίας ιστορίας και την ικανότητα του πιο ευφάνταστου συγγραφέα στη διήγησή της... ένας πραγματικός μάγος του λόγου" (Κρεγκ Μπράουν, Mail on Sunday)

"Θαυμάσιο και... σχεδόν παράλογα διασκεδαστικό!" (Μάλκολμ Γκλάντγουελ, New Yorker)

"Συναρπαστικό... Οι περιπλοκές και οι συνέπειες της ιστορίας που διηγείται ο Μακιντάιρ στο βιβλίο "Επιχείρηση Κιμάς" σε καθηλώνουν -ένας φόρος τιμής στις εντυπωσιακές ικανότητές του ως λαγωνικού (τις οποίες έχουμε θαυμάσει και στα προηγούμενα βιβλία του) και τις δυνατότητές του ως συγγραφέα. Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση, την αναλυτική παράθεση, τη διήγηση και τον ρυθμό έχει πραγματικά το ένστικτο του συγγραφέα διηγημάτων, αντί για εκείνο του ιστορικού" (Ουίλιαμ Μπόιντ, The Times)

Ξενόγλωσσος τίτλος: OPERATION MINCEMEAT
Συγγραφέας: Ben Macintyre
Μετάφραση: Φώτης Σκουλαρίκης
Σελίδες: 592
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-499-8
Τιμή: €19,90
Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...