Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ας θυμηθούμε... 18 - Άγνωστος Πόλεμος (1971)


Το θρυλικότερο και αναμφίβολα το πιο συζητημένο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, που κατέχει σταθερά τη πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών με ποσοστό 76%!

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη τηλεοπτική πολεμική-κατασκοπευτική σειρά, που προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1971-1974.
Η σειρά προβλήθηκε σε συνολικά 226 επεισόδια(!), ενώ οι ιστορίες της διαδραματιζόταν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το σενάριο ήταν του Νίκου Φώσκολου και η σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη (σκηνοθετικό ντεμπούτο). Πρωταγωνίστησαν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γκέλυ Μαυροπούλου, Μιράντα Κουνελάκη, Γιώργος Σίσκος, Γιώργος Τζώρτζης, Τίμος Περλέγκας, Θόδωρος Έξαρχος, Ντίνος Καρύδης, Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος και άλλοι.


Υπόθεση της σειράς: Η σειρά αποτελούνταν από υποθέσεις αντικατασκοπείας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες αναλάμβανε ο κεντρικός ήρωας συνταγματάρχης Βαρτάνης (Άγγελος Αντωνόπουλος), ο οποίος υπηρετούσε στο γραφείο αντικατασκοπείας και ήταν επικεφαλής μιας επιτροπής που ανέκρινε και ερευνούσε για τις κινήσεις και τη δράση των κατασκόπων του Άξονα.
Η πρώτη ιστορία του σίριαλ με τίτλο «Καταδικασμένη σε θάνατο» πέρασε σχεδόν απαρατήρητη αλλά στη δεύτερη (τίτλος «Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα»), με την εμφάνιση ενός σωσία του λοχαγού Έκτορα Ψάχου, κυριολεκτικά χάλασε κόσμο. Στη τρίτη, με τίτλο "Διαταγή αυτοκτονίας", Γερμανοί κατάσκοποι προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της γραμμής Μεταξά και παγιδεύονται από το συνταγματάρχη Βαρτάνη. Η τέταρτη, με τίτλο "Φλεγόμενη έρημος" έχει ως θέμα μια ιστορία αντικατασκοπείας, κάπου στη Βόρεια Αφρική, λίγο πριν τη συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέϊν.



Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής εξελίχθηκε σε δημοφιλέστατο σίριαλ, σε τέτοιο βαθμό που κατείχε σταθερά την πρώτη θέση τηλεθέασης στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με ποσοστό 83%. Ήταν με τόσο επιτυχημένο τρόπο δομημένες οι ιστορίες γύρω από το συνταγματάρχη Βαρτάνη, με αποτέλεσμα τις μέρες που προβάλλονταν η σειρά να καθηλώνονται όλοι στις τηλεοράσεις τους και να μην κυκλοφορεί κανείς στο δρόμο.
Όλοι οι ήρωες της σειράς έγιναν τόσο δημοφιλείς, ώστε αργότερα τηλεοπτική κριτικός κατηγόρησε τον Νίκο Φώσκολο πως φτιάχνοντας τόσο συμπαθείς αξιωματικούς, συμφιλίωνε τους Έλληνες με το δικτατορικό καθεστώς(!). Υπήρξε το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα τις τηλεοπτικές περιόδους 1971-72 και 1972-73, ενώ δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.


Ο Νίκος Φώσκολος


Καραγιώργης - Παπαχρήστος - Αντωνόπουλος

Άγγελος Αντωνόπουλος: ως Διαγόρας Βαρτάνης, στον "Άγνωστο Πόλεμο"
Ένας ρόλος, μια ιστορία. Η κατασκοπική σειρά που τάραξε τα νερά της ελληνικής τηλεόρασης και ένας ρόλος που άφησε εποχή, αυτός του Συνταγματάρχη Βαρτάνη, στο πρόσωπο του Άγγελου Αντωνόπουλου.

Μια φορά κι ένα καιρό στην ελληνική τηλεόραση, εκεί γύρω στο 1970 κάνει την εμφάνισή της η πολεμική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος», με θέμα τις υποθέσεις αντικατασκοπείας, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο κεντρικός ήρωας Συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης πήρε σάρκα και οστά, μέσα από το πρόσωπο του γνωστού ηθοποιού Άγγελου Αντωνόπουλου. Ο Βαρτάνης υπηρετεί στο γραφείο αντικατασκοπείας και είναι επικεφαλής μιας επιτροπής, που ανακρίνει και ερευνά για τις κινήσεις των κατασκόπων του Άξονα.
Με όλη την απαραίτητη θεατρική και κινηματογραφική εμπειρία και σπουδές αξιώσεων, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, στο ρόλο του Βαρτάνη, ξεδίπλωσε το ταλέντο του και τις απεριόριστες υποκριτικές ικανότητες στην τηλεοπτική κάμερα της εποχής, κερδίζοντας κριτικούς και τηλεοπτικό κοινό.


Εξώφυλλο του περιοδικού "Ρομάντσο"

Ήταν... 
Ένας ρόλος πατριωτικός.
Ο αξιωματικός του γραφείου αντικατασκοπείας, πρότυπο πειθαρχίας, συναδελφοσύνης, έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για το καλό της πατρίδας του. Ένας ήρωας που μαζί του ήθελαν να ταυτιστούν πολλοί τηλεθεατές της σειράς. Ενδεικτική είναι η αναφορά του δημοσιογράφου της Ραδιοτηλεόρασης Απ. Βραχιολίδη: "Ξέρω ακόμη ότι ένας τουλάχιστον τηλεθεατής έστειλε γράμμα στο Πεντάγωνο και ζητάει την προαγωγή του Συνταγματάρχη Βαρτάνη επ' ανδραγαθεία..."(!)
Ένας ρόλος τρυφερός
Οικογενειάρχης και συνάμα πολύ τρυφερός με τους δικούς του ανθρώπους, ευσυγκίνητος, συναισθηματικός, πινελιές ενός στιβαρού ήρωα και συγχρόνως ενός άνδρα, που δείχνει την αγάπη του με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Ένας ρόλος ηθογραφικός
Ο ρόλος του απεικόνιζε τις ηθογραφικές συνήθειες της εποχής, τις αξίες που τώρα πια τείνουν να εξαφανιστούν. Ένας «Φωσκολικός» ηθοποιός, που απέδωσε ένα ρόλο, έναν άνθρωπο της εποχής της διπλανής πόρτας. Ένας ρόλος που τον έκανε δημοφιλή και γνωστό στο πανελλήνιο, τον οποίο όμως δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ. Ούτως ή άλλως τον περίμενε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο, το είδος που λατρεύει όσο τίποτα.
Ένας ρόλος με πλήρη αποδοχή, συμπάθεια αγάπη και λατρεία.


Όλο το καστ της σειράς, σε μια αναμνηστική φωτογραφία

Τι έγραφε ο Τύπος της εποχής
Σκληροτράχηλοι αξιωματικοί, ακόμη και του Ναυτικού και της Αεροπορίας παρακολουθούσαν ανελλειπώς τους ήρωες της σειράς, με μεγάλο ενθουσιασμό.
Δεκάδες ηθοποιοί επιθυμούσαν να "στρατολογηθούν" στην εκπομπή, έχοντας υποβάλει σχετικές αιτήσεις στο "στρατολογικό γραφείο" του Φώσκολου. Ο συγγραφέας υπόσχεται ότι στη δεύτερη σειρά που θα 'χει τίτλο "Ο δρόμος των ηρώων" θα τους "καλέσει στα όπλα".
Ο παραγωγός της σειράς Ν. Νικολαρέας (ο «συνεργάτης χωρίς όνομα»), σε περιοδικό δηλώνει: "Προς το παρόν ο "Άγνωστος Πόλεμος" έχει μεταδώσει απίστευτο τηλεοπτικό αμόκ. Και αυτό μας αρκεί προς το παρόν". Η σειρά παιζόταν επί δικτατορίας.


Γελοιογραφία της εποχής που σατιρίζει την σειρά: Κλαίει ο Συνταγματάρχης Βαρτάνης, κλαίνε και όλα τα μέλη της οικογένειας που τον παρακολουθούν από την τηλεόραση! Κλαίνε ακόμη και τα κατοικίδια ζωάκια: ο σκύλος, η γάτα και το... χρυσόψαρο! Κλαίει ακόμα και ο... πεθαμένος παππούς από το κάδρο!

Trivia
- Ηθικός αυτουργός της θρυλικής σειράς ο Νίκος Φώσκολος. Η τηλεθέαση αγγίζει ως και το 83%.
- Τα κοριτσόπουλα της εποχής δίνουν προίκα κτήματα σε περιοχές που έχουν αναμεταδότη και «πιάνουν» «Αγνωστο πόλεμο».
- Τις Τετάρτες που παίζεται, κινηματογράφοι και θέατρα μένουν κλειστά.
- Το ένστολο φόντο της σειράς ενθουσιάζει τον ίδιο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ζητά να μετατεθεί η προβολή της για την Κυριακή (χωρίς να εισακουσθεί).
- Τη μουσική για τον "Άγνωστο πόλεμο" είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Φρέν.
- Φινάλε η σειρά έκανε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 1974.


- Γυρίστηκε και σε κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο "Ο Άγνωστος Πόλεμος /H λεωφόρος της προδοσίας", σε σκηνοθεσία Χρήστου Κυριακόπουλου. Η ταινία βασιζόταν στον δεύτερο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς, "Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα" (που είχε και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση). Στο ρόλο του Διαγόρα Βαρτάνη ο Μάνος Κατράκης, στο ρόλο του Έκτωρα Ψάχου ο Γιώργος Φούντας, η Γκέλυ Μαυροπούλου παίζει πάλι τη Χριστίνα Ψάχου και ο Ζώρας Τσάπελης στο ρόλο του Νάσιου.
- Το 1986 η σειρά γυρίστηκε από τον Νίκο Φώσκολο εκ νέου, ως βιντεοπαραγωγή, πάλι με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο ρόλο της Χριστίνας Ψάχου έπαιξε αρχικά η Μαρία Αλιφέρη και στη συνέχεια η Τόνια Καζιάνη. Η παραγωγή αυτή προβλήθηκε ως σίριαλ το 1990 στον ΑΝΤ1.

Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://entertainment.in.gr
http://el.wikipedia.org



2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

4 σχόλια:

  1. Σειρά για την οποία θα έδινα πολλά για να τη δω κάποια στιγμή. Ας όψονται οι εκάστοτε υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα γιατί κι εγώ την εχασα αφού ημουν μικρός και χωρίς τηλεόραση τότε. Απαράδεκτο να μην σώζετε αυτή και πολλές σημαντικές σειρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι "αμαρτίες" εκείνης της εποχής στέρησαν από τις επόμενες γενιές μερικά εξαιρετικά δείγματα όχι μόνο φιλμογραφίας αλλά και ηθογραφίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hθογραφίας. Συμφωνώ απόλυτα. Φανταστείτε ότι-εξακριβωμένο-ο μυστικός πόλεμος σβήστηκε για να γραφτούν ποδοσφαιρικοί αγώνες. Δεν υποβαθμίζω το ποδόσφαιρο μα κατακρίνω τη κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...