Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κατάκτηση της Δύσης 1


Επεισόδιο 1: ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ (D’Antonio, Calegari)
Το κόμικς:
Ο Brett MacDonald φθάνει στην Αμερική το 1804 σε ηλικία περίπου 17-18 χρονών (δεν διευκρινίζεται). Για καλή του τύχη γνωρίζεται με τον Meriwether Lewis που την επόμενη μέρα ξεκινάει, με εντολή του προέδρου Thomas Jefferson, την διάσημη εξερευνητική του αποστολή στην ενδοχώρα της ηπείρου. Ο Lewis θα πάρει μαζί του τον νεαρό, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική. Η αποστολή καθώς κατεβαίνει τον ποταμό Missouri δέχεται την επίθεση Ινδιάνων Fox και ο νεαρός Brett συλλαμβάνεται.

Η πρώτη σελίδα του κόμικς

Μια νεαρή Shoshone, η Sicaweja, η οποία είχε απαχθεί μικρή από τους Fox, ελευθερώνει τον Brett ελπίζοντας πως η Αποστολή θα την πάρει μαζί της μέχρι τις μεγάλες πεδιάδες όπου ζουν οι δικοί της. Ο Brett και η Sicaweja δεν αργούν να ερωτευτούν. Όταν φθάνουν στους Shoshone, o Brett αναγκάζεται να παλέψει για το χέρι της νεαρής Ινδιάνας με το γιο του αρχηγού των Arikara, και τελικά κερδίζει το δικαίωμα να την κάνει γυναίκα του. Παράλληλα μια ομάδα κατεργαρέων, προσπαθεί συστηματικά να σαμποτάρει την Αποστολή για λογαριασμό Ρωσικών συμφερόντων. Τελικά η ομάδα των Lewis & Clark θα αντικρύσει τον Ειρηνικό το Νοέμβριο του 1805. Στο δρόμο της επιστροφής ο Brett εγκαταλείπει την αποστολή και μένει στην περιοχή των Shoshone (στις πεδιάδες του Missouri) με την Sicaweja και τον νεογέννητο γιο τους, Patrick.





Παρατηρήσεις:
Η εξερευνητική αποστολή των Lewis & Clark ξεκίνησε το 1804 με σκοπό τη χαρτογράφηση των ποταμών, τη σύναψη σχέσεων με τους ιθαγενείς και την ανεύρεση ενός βορειοδυτικού περάσματος προς Δυσμάς. Ήταν μια ιδέα του πρόεδρου Thomas Jefferson, αποτέλεσμα της αγοράς της περιοχής της Louisiana από το Ναπολέοντα της Γαλλίας το προηγούμενο έτος. Η προετοιμασία και οργάνωση της εξερευνητικής αποστολής κόστισε 25 εκ. δολάρια. Στην αποστολή συμμετείχαν 31 άτομα με επικεφαλής τον γραμματέα του προέδρου, Meriwether Lewis και τον φίλο του υπολοχαγό William Clark. H Sicaweja της «Κατάκτησης» είναι η ιστορική Sacagawea (Σακατζαγουία), μια Shoshone που πράγματι έγινε μέρος της αποστολής των Lewis & Clark ως οδηγός, διερμηνέας και διαπραγματευτής - μόνο που στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα του Toussaint Charbonneau και μητέρα του παιδιού του, Jean-Baptiste ή όπως το αποκαλούσανε στην Αποστολή, Pomp!

Οι Λιούις και Κλαρκ

Η Sacagawea όταν ήταν 12 χρονών απήχθη από τους Hidatsa, οι οποίοι την μετέφεραν στο χωριό τους, 500 μίλια ανατολικά, στη σημερινή Βόρεια Ντακότα. Εκεί τη γνώρισε ο Γαλλοκαναδός έμπορος γούνας Toussaint Charbonneau. Πιθανώς για να αποπληρώσουν κάποια χρέη τους, οι Hidatsa του την παραχώρησαν, όπως και ακόμα μια πιτσιρίκα Shoshone. Ο Charbonneau τις πήρε μαζί του σε ένα γειτονικό χωριό των Mandan (Hidatsa και Mandan ήταν σύμμαχοι), με τους οποίους διέμενε. Όταν η Αποστολή έφθασε στο χωριό των Mandan, τον Οκτώβριο του 1804 ο Charbonneau προσφέρθηκε να δουλέψει γι’ αυτούς ως διερμηνέας, αν και τα Αγγλικά του ήταν περιορισμένα. Η Sacagawea όμως ήταν ήδη πέντε μηνών έγκυος κι έτσι η Αποστολή την περίμενε καρτερικά να γεννήσει. Ο Lewis αμέσως διέκρινε ότι η νεαρή Shoshone θα ήταν πολυτιμότερη προσθήκη στην Αποστολή από τον σύζυγό της. Αυτό γιατί ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για την επικείμενη συνάντησή με τους Shoshone, από τους οποίους ήλπιζε να προμηθευτεί άλογα. Όταν τελικά μετά από μήνες (τον Αύγουστο του 1805) συνάντησαν τους Shoshone εξελίχθηκαν πολύ συγκινητικές στιγμές (τις περιγράφει ο Lewis στο ημερολόγιο του) με τη Sacagawea να αναγνωρίζει πρώτα μια παιδική της φίλη και μετά τον αδελφό της στο πρόσωπο του αρχηγού της φυλής. Ο πραγματικός «Μικρός Λύκος» (το όνομα του αδελφού της Sicaweja στη σειρά) λεγότανε Cameahwait και, συγκινημένος που ξαναβρήκε την αδελφή του, παρείχε κάθε διευκόλυνση στους λευκούς φίλους της. Παρόλο που οι Shoshone ήταν μια φτωχική φυλή, θεωρούνταν οι καλύτεροι εκτροφείς αλόγων. Η Sacagawea δεν έμεινε με τους Shoshone, όπως κάνει η Sicaweja στη σειρά αλλά απαίτησε να ακολουθήσει την Αποστολή μέχρι το τέλος και να αντικρίσει την θάλασσα, όπως και έγινε τελικά. Στην επιστροφή ωστόσο προτίμησε να σταματήσει στο χωριό της. Μετά από λίγα χρόνια δέχθηκε την πρόσκληση του Clark να ζήσει στο Saint Lewis αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής και το 1811, πάντα με τον Charbonneau δίπλα της, επέστρεψε στη Δύση. Πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών.


Χωριό των Σοσόν στο Γουαϊόμινγκ, το 1870

Κατά τ’ άλλα:
• Οι Ινδιάνοι Fox (αλλιώς Meskwaki) που πρώτοι επιτίθενται στην Αποστολή (σύμφωνα με την μυθοπλασία του D’ Antonio) δεν βρέθηκαν πραγματικά στο δρόμο της. Οι Fox είχαν σχεδόν αφανιστεί εκείνη την εποχή μετά από μια μακρά σειρά πολέμων με τους Γάλλους και τους υποτακτικούς τους, τους Huron. Οι Dakota αποκαλούσαν τους Fox «Οι Χαμένοι Άνθρωποι». Οι Arikara ήταν ακόμα τότε πολυάριθμη και πλούσια φυλή αν και πρόσφατες επιδημίες ευλογιάς τους είχαν λιανίσει. Στη μάχη του Little Bighorn (1876) οι περισσότεροι ανιχνευτές του Custer θα είναι Arikara (και Crow)!. Οι Flathead που αναλαμβάνουν να περάσουν την Αποστολή μέσα από τα βουνά ήταν μια φτωχική ορεινή φυλή. Ζούσαν σε περιοχές της σημερινής Montana και τους συναντάμε και με το όνομα Salish. Το οχυρό που χτίζουν τα μέλη της αποστολής για να ξεχειμωνιάσουν το χειμώνα του 1804-1805 είναι το Fort Mandan. Η Αποστολή θα χτίσει ακόμα ένα οχυρό τον επόμενο χειμώνα (δεν αναφέρεται στο τεύχος), το Fort Clatsop.
• Αξίζει να αναφερθεί ο τρόπος επικοινωνίας του Lewis με τον Cameahwait. H Sacagawea μετέφραζε τα Shoshone του αδελφού της σε Hidatsa, ο Charbonneau μετέφραζε τα Hidatsa σε Γαλλικά, κι ένα άλλο μέλος της Αποστολής μετέφραζε σε Αγγλικά για τον Lewis!
• Η ιστορία της Εξερευνητικής Αποστολής των Lewis & Clark μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1955 από τον σκηνοθέτη του D.O.A. και του 300 Spartans, Rudolph Mate με τίτλο The Far Horizons (στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο Αποστολή Γιγάντων).
• Γενικά το Προς Το Άγνωστο είναι μια εξαιρετικά σχεδιασμένη από τον Calegari ιστορία. Η έμφαση του D’ Antonio είναι στην περιπέτεια, όπως γενικά στα πρώτα τεύχη της σειράς. Απολαυστικός ο χαρακτήρας του ναυτικού Mulligan (δεν είναι ιστορικό πρόσωπο). Η πρώτη περιπέτεια της «Κατάκτησης» ολοκληρώνεται στη σελίδα 89 του πρώτου τεύχους. Αργότερα στην «Κόκκινη» έκδοση της σειράς θα προστεθούν κάποιες σελίδες ώστε να φθάσει τις 96.

Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim

10 σχόλια:

  1. Δυστυχώς δεν έχω συναντήσει ποτέ αυτό το περιοδικό.Πρώτη φορά το βλέπω εδώ.Αν το είχα τότε στα χέρια μου θα το ξεκοκάλιζα! Είμαι βέβαιος πως τα στοιχεία που παραθέτει ο συντάκτης πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες της "Κατάκτησης της Δύσης". Άμποτε να υπήρχαν και τέτοια σχόλια για το "Μικρό Σερίφη"! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΟ!

    Άλλα λόγια να περιγράψουν, ότι μόλις διάβασα, δεν υπάρχουν!

    Τα συγχαρητήρια μου για την έρευνα και την παρουσίαση!

    Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου κόμικς, κι εμένα όπως κι εσάς και ευτυχώς μπόρεσα να έχω ολοκληρωμένο στη συλλογή μου.

    Μια μικρή, ελάχιστη προσθήκη, όχι ακριβώς για τα όσα διαπραγματεύεται το τεύχος, αλλά περισσότερο ...εγκυκλοπαιδικού - μουσικού, χαρακτήρα!
    Το Looking for Louis & Clark, ήταν ένα εμπνευσμένο από την ιστορία single(εποχές βινυλίου ακόμη...), που κυκλοφόρησε το συγκρότημα των Long Ryders, το 1986. Ακούστε το, με την πρώτη ευκαιρία.

    Τις καλημέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους, φίλοι μου. Η έρευνα που έχει κάνει ο CrazyHorse και τα στοιχεία που παραθέτει, είναι ανεπανάληπτα -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Σας ενημερώνω από τώρα πως κάποια στιγμή, ολόκληρη η παρουσίαση της "Κατάκτησησης της Δύσης" (69 τεύχη), μαζί με ένα γενικό εισαγωγικό κείμενο, θα δημοσιευθούν σε ένα τεύχος του Magazine του Club μας. Θα είναι ένα τεύχος-αφιέρωμα στο περιοδικό αυτό!
    Προς το παρόν, σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να ψηφίσετε στην ψηφοφορία για το "Αναμνηστικό του Μικρού Σερίφη", που βρίσκετε σε εξέλιξη στην δεξιά στήλη. Σας ενημερώνω ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 30 συμμετοχές για να μπορέσουμε να πάρουμε καλές τιμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία δυό μικρές διόρθωση σε κάτι που μου χτύπησε. Το κόστος της αποστολής όπως βρήκα ψάχνοντας ήταν 39.000 $. Επίσης η αγορά της γης από τους Γάλλους δεν αφορούσε την περιοχή της Louisiana αλλά από αυτή πήρε το όνομα της. Περιελάμβανε τις περιοχές : Arkansas, Colorado, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Texas, and Wyoming. Σχεδόν όλη την Δύση όπως εμείς την ξέρουμε. Αυτή στοίχησε 15.000.000 $ τότε.

    Φυσικά τεράστιο respect για τον CrazyHorse που μάζεψε, διασταύρωσε και έγραψε με ροή όλα αυτά τα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τη φράση περιοχή της Louisiana δεν εννοώ την πολιτεία της Louisiana αλλά αυτό που τότε ονομαζότανε Lousiana Territory και περιλαμβάνει αρκετές από τις εκτάσεις που αναφέρεις όχι όμως το Texas και το Νέο Μεξικό τα οποία αποκτήθηκαν από τους Μεξικάνους κατά τον σχετικό πολέμο του 1846-48 (το Texas ήταν ήδη ανεξάρτητο βέβαια), όπως και μεγάλες εκτάσεις του σημερινού Colorado, Oklahoma, Wyoming που επισης αναφέρεις. Θα εξετάσουμε τον αμερικανο-μεξικανικό πόλεμο στο τεύχος 5 της Κατάκτησης (Οι Μισθοφόροι).
    Σε ότι αφορά το κόστος της αποστολής έχεις δίκιο. Κοιτάζοντας πάλι την πηγή μου βλέπω πως στα 25 εκ δόλλάρια υπολογίζει και το κόστος της αγοράς των δικαιωμάτων της περιοχής από τους Γάλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Crazy Horse, η παρουσίαση ανάλογη της ιστορίας. Εξαιρετική! Συγχαρητήρια. Βρίσκομαι περίπου στο 45 τεύχος και ειλικρινά στενοχωριέμαι που θα την τελειώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η προετοιμασία" και οργάνωση της εξερευνητικής αποστολής κόστισε 25 εκ. δολάρια.

    Έφαγα κόλλημα, χεχε...
    Λοιπόν η λέξη κλειδί είναι "προετοιμασία". εκεί μέσα χώνει και την αγορά τη γης γι' αυτό βγαίνει τέτοιο το ποσό.
    Ο όρος "περιοχή της Louisiana" πάντως έπρεπε να διευκρινιστεί από μέρους μου. Θα μπει στις παρατηρήσεις στη γραπτή μορφή του κειμένου...
    Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που ένα τέτοιο θέμα έδωσε αφορμή για συζήτηση στο blog μας. Φυσικά, τέτοιες συζητήσεις θα υπάρξουν πολλές, καθώς ακόμα είμαστε στην αρχή της μακριάς πορείας προς... την κατάκτηση της Δύσης!
    Καλωσορίζω και μέσα από εδώ τον φίλο Crazy Horse, που πλέον θα απαντά ο ίδιος στις όποιες απορίες μας.
    Mycomics, φυσικά και επιβάλλεται να συνεχίσεις να παρακολουθείς τη σειρά με την ίδια προσοχή για να μας βοηθήσεις να διορθώσουμε τυχόν λαθάκια στην τελική, έντυπη έκδοση.
    Hunter, με έναν τρόπο μόνο γλίτωσα εγώ την στεναχώρια από το τελείωμα της σειράς: άρχισα να την διαβάζω και πάλι από την αρχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητηρια. Μόνο αυτό μπορώ να πω για αρχή. Ακομη και αυτο μικρο λάθος που αποτέλεσε πηγή διαλόγου δειχνει και τις γνώσεις όσων διαβάζουν τα κόμικς αυτά...
    Αναμένω το δεύτερο τεύχος με ιδιαίτερη αγωνία και πραγματικο ενδιαφέρον...
    καλό' βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θαυμασια παρουσιαση! Κριμα μονο που εδω στην Ελλαδα περοριζομαστε στο να απολαμβανουμε αυτες τις σειρες, θα ταν ωραια να χαμε να τη δυνατοτητα να δημιουργησουμε ενα εργο σαν την "κατακτηση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...