Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 7 - Αγαπημένη μου Κλημεντίνη (My darling Clementine)


Η.Π.Α., 1946, 97΄, Σκηνοθεσία: John Ford
Σενάριο: Samuel G. Engel, Winston Miller, Ηθοποιοί: Henry Fonda, Linda Darnell, Victor Mature, Walter Brennan, Cathy Downs


Υπόθεση: Το Τούμπστόουν είναι κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της οικογένειας Κλάντον, πλούσιων κτηνοτρόφων. Αυτή τη κατάσταση αρνείται να δεχτεί ο Γουάιατ Ερπ, ο καινούριος σερίφης της πόλης. Οι Κλάντον κλιμακώνουν τις προκλήσεις εναντίον του. Στο πλευρό το Γ. Ερπ στέκεται ο Ντοκ Χόλιντέι, ένας τυχοδιώκτης που έχει προσωπικές διαφορές με τους Κλάντον. Νόμος και παράνομοι θα βρεθούν αντιμέτωποι, όπου ο Γ. Ερπ, με τη βοήθεια του φίλου του, εξολοθρεύει τη συμμορία των Κλάντον στο “O.K.” κοράλ.


Το κλασσικό γουέστερν του John Ford (1895-1973), προβλήθηκε επίσης και με τον τίτλο «Καταχθόνια δίωξη». Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζόζεφ Μακντόναλντ, δημιουργεί έναν απειλητικό κόσμο σκιών τη νύχτα και ανελέητου, εκτυφλωτικού φωτός την ημέρα. Ο Ford, ενδιαφέρεται περισσότερο για τον μύθο της Δύσης, τους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα, παρά για την δράση. Επίσης δεν είχε αμφιβολίες για την αυθεντικότητα και την ιστορική ακρίβεια της ταινίας: «Ήξερα τον Γουάιατ Ερπ και μου τα είχε διηγηθεί όλα… Το κάναμε ακριβώς όπως είχε συμβεί…».
Ο H. Fonda είναι ο κοινωνικά αδέξιος και πειστικός Γ. Ερπ. Ο V. Mature, είναι ο Ντοκ Χόλιντέι, ταιριαστός με την άσπονδη φιλία του με τον Γ. Ερπ. Η L. Darnell, εμφανίζεται ως Ινδιάνα αλλά η συμπεριφορά του Γ. Ερπ απέναντί της είναι απαράδεκτη, σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα της πολιτικής ορθότητας. Η C. Downs ως Κλέμεντάιν, είναι η προσωποποίηση του πολιτισμού των Ανατολικών Ακτών, τον οποίο προσπαθεί να φτάσει η Δύση.


Το «My darling Clementine» διαθέτει παλαιομοδίτικη αθωότητα, αμεσότητα και απλή ηθική, που είναι νοσταλγικά ελκυστικές, χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες στις σκηνές των φόνων. Σε σχέση με τις μεταγενέστερες ταινίες «Gunfight at the O.K. Corall» (1957), «Tombstone» (1993) και «Wyatt Earp» (1994), μας δημιουργούν το ερώτημα τι απέγινε τελικά η Κλέμεντάιν; Πού εκτοπίστηκε στη δεκαετία του ’90 από πιο περπατημένες γυναίκες;

Σπύρος Πιτικάρης
(Από το τεύχος 10 του Magazine του «Club Φίλων Μικρός Σερίφης»)


Trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ:
www.youtube.com/watch?v=2WTaci5qIJ0

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ταινία φίλε Σπύρο. Φοβερή σκιαγράφηση χαρακτήρων, ιδίως αν σκεφτεί κανείς οτι πρόκειται για γουέστερν. Θεωρώ ότι αποτελεί' μία απο τις πιο ώριμες στιγμές αυτου του μεγάλου σκηνοθέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την έχω δει.
    Αλλά θα ήθελα να την δω.
    Να κάνω μια πρόταση;
    Εάν υπάρχουν links που μπορούμε να κατεβάζουμε κάτι τέτοιες ταινίες (και όχι μόνο) να το παραθέτουμε.
    ή
    Αν ξέρουμε άλλους τρόπους να την δούμε - αποκτήσουμε (πχ που είναι διαθέσιμη, πόσο κτλ), να τους αναφέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζο, σου απάντησα σε πιο πρόσφατη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...