Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι Δημιουργοί... και τα έργα τους 4 - Χριστόφορος Αχιλλέως (Chris Achilleos) [1947-] Κύπρος


Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και εικονογράφος Χριστόφορος Αχιλλέως (Chris Achilleos) γεννήθηκε στην Φαμαγκούστα της Κύπρου το 1947. Είχε μια καλή και ευτυχισμένη παιδική ζωή μέχρι το 1960 που πέθανε ο πατέρας του. Αμέσως μετά η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αγγλία. Σπούδασε Επιστημονικό και Τεχνικό Σχέδιο στο Hornsey College of Art. Από το 1969 κι έπειτα ασχολήθηκε στην εικονογράφηση και την ζωγραφική και σήμερα πλέον είναι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες fantasy σε ολόκληρο τον κόσμο.



Το όνομα του Χρήστου Αχιλλέως είναι σήμερα συνώνυμο με τα τολμηρά οράματα και την ηρωική φαντασία. Οι έντονες εικόνες του παίρνουν μια ζωντανή παρουσία που δίνει την αίσθηση του τρισδιάστατου. Και αυτή η τρισδιάστατη εμφάνιση οφείλεται αποκλειστικά στην υπέρτατη τεχνική του και το έντονο αίσθημα του δραματικού που τον διακατέχει. Οι φανταστικά πανέμορφες εικόνες του είναι εμπνευσμένες από τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο.



Μεγάλωσε μελετώντας Ελληνική μυθολογία, θρύλους και κλασικά βρετανικά κόμικς. Το θαυμαστό έργο του μεγάλου κομίστα Frank Bellamy (21/5/1917 - 5/7/1976) του κέντρισε την προσοχή, ιδίως το εξαίρετο Heros The Spartan. Αυτές οι εμπνεύσεις -παράλληλα με μια επιρροή από τον Salvador Dali- διακρίνονται σε ολόκληρο το θαυμαστό έργο του.



Τολμηρά οράματα ηρωικής φαντασίας, fantasy, ΕΦ, Sword and Sorcery, ήρωες του παρελθόντος (Αχιλλέας, Beowulf), νέοι υπέρ-άνθρωποι που επινόησαν συγγραφείς όπως ο Robert E. Howard (Conan), κτήνη, δράκοι, μυθολογικά τέρατα και πανέμορφες γυναίκες συνθέτουν το γοητευτικό μα ταυτόχρονα και απειλητικό σύμπαν του καλλιτέχνη. Ατόφια φαντασία όσο πιο τέλεια γίνεται.




Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων και περιοδικών ΕΦ (Doctor Who, Star Trek, Fighting Fantasy, Elric, 2000 AD) καθώς και αφίσες ταινιών όπως SuperGirl, Jackie Chan's The Protector κ.α.


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεργασία του σε αριστουργηματικά φιλμ φαντασίας: με τον σκηνοθέτη Ridley Scott στην ταινία Blade Runner, με τον animator Ray Harryhausen στην ταινία Clash of the Titans (με τον Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Δία), στο Willow και φυσικά στο cult φιλμ κινουμένων σχεδίων Heavy Metal, το 1980.





Έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία με έργα του, τα Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Σειρήνες και Μέδουσα. Είναι παντρεμένος με την Άντζυ, έχει δύο παιδιά και ζει στο Λονδίνο. Αυτός είναι ο Χριστόφορος Αχιλλέως, ο μεγάλος illustrator που κατατάσσεται πια στο πάνθεον των μέγιστων του είδους.




Το κείμενο το βρήκαμε στο πολύ καλό http://www.comicorange.gr

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...