Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η Κατάκτηση της Δύσης 5


Επεισόδιο 5: ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ (Tarquinio)

Το κόμικς: Βρισκόμαστε στα 1846, έτος έναρξης του Μεξικανο-αμερικανικού πόλεμου. Ο Pat MacDonald περιδιαβαίνει τα Βραχώδη Όρη, όταν δέχεται την επίθεση μιας αρκούδας. Η απρόσμενη έλευση του Kit Carson (έχουν να ιδωθούν από τότε που κυνηγούσαν μαζί κάστορες, δέκα χρόνια νωρίτερα) και του συντρόφου του Alistair McRimmon (Mac) σώζει τον ήρωα μας. Στη συνέχεια ο Pat ακολουθεί τον Carson, ο οποίος οδηγεί το εκστρατευτικό σώμα του αντισυνταγματάρχη John Fremont, 60 άντρες δηλαδή, εναντίον της υπό Μεξικάνικη κυριαρχία California, με σκοπό την προσάρτησή της στις ΗΠΑ. Ο Fremont ελπίζει σε βοήθεια των γκρίνγκος της California ώστε να ευδοκιμήσει το τολμηρό σχέδιο του. Όταν όμως χάνεται η επικοινωνία με τον «σύνδεσμό» του, τον φεουδάρχη Anderson, στέλνει τον Carson και τον Pat να μάθουν τι συνέβη.


Ο MacDonald κυνηγημένος από Μεξικανούς στρατιώτες φθάνει στην έπαυλη του Anderson μόνο και μόνο για να πέσει πάνω στο αίσθημά του, την Regina Duarte, η οποία τώρα είναι γυναίκα του φεουδάρχη. Σύντομα o Pat καταλαβαίνει πως ο Anderson και ο Μεξικανός στρατιωτικός διοικητής είναι συνεννοημένοι ώστε να καταλάβουν την California για λογαριασμό τους. O Pat κι ο Carson αγωνίζονται να ξεσκεπάσουν τα κρυφά σχέδια του Anderson ενώ ο Mac ενημερώνει τον Fremont για την κατάσταση. Το σχέδιο του Anderson αποκαλύπτεται, ο ίδιος όμως το σκάει. Ενώ η επανάσταση ξεσπάει, ο Pat τον προφταίνει στην έπαυλη του, από απροσεξία όμως βρίσκεται στο έλεός του. H Regina θυσιάζει τη ζωή της για να σώσει τον MacDonald κι αυτός παίρνει εκδίκηση στέλνοντας τον δολοφόνο της στον άλλο κόσμο. Η επανάσταση φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, σώζεται όμως από την άφιξη του Fremont και των ανδρών του τη τελευταία στιγμή. Η California ενσωματώνεται στις ΗΠΑ.


Παρατηρήσεις: Ο πόλεμος Αμερικής –Μεξικού του 1846-1848 είχε ως αφορμή την αίτηση προσχώρησης του Texas στις Ηνωμένες Πολιτείες που έγινε στις αρχές του 1845. Στις 4 Ιουλίου του 1845 η αίτηση έγινε δεκτή από το κογκρέσο αν και ήταν ευνόητο ότι με αυτή την απόφαση ουσιαστικά κήρυττε τον πόλεμο στο Mexico. Η στρατιωτική ισχύς των δυο χωρών ήταν εξαιρετικά άνιση. 44.000 Μεξικανοί εναντίον 100.000 Αμερικανών (τακτικός στρατός και εθελοντές).

Χάρτης του Μεξικού, το 1847
(περιλαμβάνει και την Καλιφόρνια)

Πίνακας που απεικονίζει την πολιορκία της Βέρα Κρουζ
(Μάρτιος 1847)

Στην ουσία υπήρξε ένας κατακτητικός, άδικος και ληστρικός πόλεμος κατά τον οποίο η Αμερική απέσπασε από το Mexico όχι μόνο το Texas, αλλά και τη Nevada, την Arizona, το New Mexico και την California, όπως και άλλες ακόμα εκτάσεις που αργότερα ενσωματώθηκαν στις πολιτείες της Utah, του Kansas, του Wyoming, του Colorado. Με τη συνθήκη του Guadalupe Hidalgo πού έληξε τον πόλεμο, το Mexico έχασε περίπου το 55% των εδαφών που κατείχε προπολεμικά.


Η συνθήκη του Guadalupe Hidalgo,
με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος

Δυο από τα χαρακτηριστικά επεισόδια του πολέμου ήταν η επιστροφή του Santa Anna στην προεδρία του Mexico και η μαζική λιποταξία και προσχώρηση στις τάξεις του Μεξικανικού στρατού χιλιάδων καθολικών από την Ευρώπη, κυρίως την Ιρλανδία, που είχαν στρατολογηθεί με το ζόρι από τις ΗΠΑ. Προτίμησαν να πολεμήσουν για τους ομόδοξούς τους Μεξικάνους, παρά για τους προτεστάντες Αμερικάνους. Προκαλεί εντύπωση που ο D’ Antonio αγνοεί αυτό το κομμάτι του πολέμου γεμάτο ωμότητες και σφαγές από πλευράς Αμερικάνων και ηρωικές στιγμές σαν την αντίσταση των μεξικανών μαθητών στο φρούριο Chapultepec, και εστιάζει στην εν πολλοίς γιαλαντζί και αναίμακτη προσάρτηση της, ήδη αποσχισθείσας από το Mexico, California! Η δικαιολογία βέβαια είναι ότι ο D’Antonio σχολάει τον Pat από τους Rangers το 1845, ένα χρόνο πριν την έναρξη ενός πολέμου όπου οι Rangers πρωτοστάτησαν. Για κάποιο λόγο ο D’Antonio επέλεξε να μη καταπιαστεί με τη σύγκρουση αυτή.

Ο συνταγματάρχης (και αργότερα Στρατηγός)
John Fremont

Η σημερινή σημαία της Πολιτείας της Καλιφόρνια

Άλλα στοιχεία:
Η αρκούδα που επιτίθεται στον Pat στην αρχή της ιστορίας είναι αναφορά στην σημαία της California.
Σκηνές ανθολογίας, η… ξιφομαχία του Pat MacDonald με τον λοχαγό Guzman και η αναμέτρηση του με έναν… καρχαρία.
Πρώτη εμφάνιση του Σκωτσέζου Mac.
O Fremont έγινε γνωστός ως «Ιχνηλάτης» (pathfinder), και αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της αμερικάνικης ιστορίας του 19ου αιώνα.
Το 5ο τεύχος της ελληνικής έκδοσης, κυκλοφόρησε με περίπου έναν χρόνο διαφορά σε σχέση με τα τέσσερα πρώτα.

Η πρώτη εμφάνιση του Σκωτσέζου, Μακ,
ήταν χαρακτηριστική της μετέπειτα πορείας του...




Εξώφυλλα των τριών ιταλικών εκδόσεων
που περιλάμβαναν το συγκεκριμένο επεισόδιο

Εξώφυλλο της δεύτερης βραζιλιάνικης έκδοσης

Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στο φίλο Crazy Horse που εξακολουθεί να μας επιμορφώνει υπέροχα με τα πληρέστατα άρθρα του! Θα ήθελα εδώ να σας ενημερώσω σχετικά, για ένα email που έλαβα από φίλο της σειράς:

    ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΟΣ 9 Νοεμβρίου 2010 2:22 μ.μ.
    Προς: adamsjim@gmail.com
    Κοιν: anwdynos@gmail.com

    αγαπητε φιλε,
    θαθελα να δανειστω η να ανταλλαξω τα παρακατω τευχη.εχω στην κατοχη μου ολα τα υπολοιπα.ευχαριστω για τη βοηθεια σου,dimos

    11 - Κάνσας Σίτυ
    14 - Η άγρια Δύση
    17 - Οι Ντακότα
    18 - Η ταχυδρομική άμαξα
    21 - Η γη της βίας
    23 - Σαλπίσματα στο σούρουπο
    24 - Τα οχυρά της δόξας
    26 - Κίτρινο δηλητήριο
    27 - Οι τυχοδιώκτες
    45 - Το γένος του Κάιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλη η σειρά υπάρχει στη Λέσχη Φίλων Κόμικς όπου μπορεί να πάει κανείς και να διαβάσει με την ησυχία του όποια τεύχη του λείπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια εκπληκτική παρουσίαση που απαντά σε όλα τα ερωτήματα που είχα. Ολα τα λεφτά η έρευνα και η καταγραφή της ιστορίας. Συγχαρητήρια και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, διπλά δεν έχω καθόλου σε αυτά τα νούμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά, ένα μεγάλο μπράβο για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της έρευνας αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίδες η παρουσίαση θα συνεχιστεί αλλά επειδή έχω συγκεντρώσει όγκο στοιχείων και βιβλιογραφία που δεν έχω επεξεργαστεί ακόμα απλά θα δημοσιεύονται πρώτα οι παρουσιάσεις των τευχών για το αποτέλεσμα των οποίων είμαι περισσότερο ικανοποιημένος. Θα διαταραχθεί λίγο η σειρά των τευχών δηλαδή αλλά έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα μαζευτούν όλα.
    ΥΓ. Πάνο αύριο θα σου στείλω νέο πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια και πάλι φίλε Crazy, take your time!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...