Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τα ελληνικά κόμικς σε μια ενιαία βάση δεδομένων

Η δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για τα κόμικς στην Ελλάδα είναι γεγονός. Μετά την πλήρη καταγραφή των ελληνικών εκδόσεων κόμικς από το δικτυακό τόπο www.greekcomics.gr, άλλο ένα μεγάλο πλάνο μπήκε σε λειτουργία από τoν περασμένο Σεπτέμβριο. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και διαθέσιμη στους χρήστες και στόχος είναι η πλήρη αποδελτίωση όλων των ιστοριών κόμικς που έχουν δημοσιευτεί στην ελληνική επικράτεια.

Ο τρομερός «Ντιαμπολίκ» (1962), δημιούργημα των Ιταλίδων αδελφών Angela και Luciana Giussani, αποτελεί ένα από τα (χιλιάδες) κόμικς που ανθολογούνται
στη μεγαλύτερη ελληνική βάση δεδομένων του είδους.

Τα μέλη του greekcomics διευκρινίζουν ότι όταν αναφέρονται σε αποδελτίωση, εννοούν ότι για κάθε τεύχος (από τους χιλιάδες τίτλους που διαθέτουν με πάνω από 50% κόμικς στο περιεχόμενό τους), αναφέρονται: ο τίτλος, η χώρα καταγωγής, ο δημιουργός, ο αυθεντικός τίτλος (αν προέρχεται από ξένη χώρα), καθώς και η εικόνα της πρώτης σελίδας, για κάθε ιστορία που περιέχει το τεύχος. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν οποιαδήποτε ιστορία τους ενδιαφέρει, μαζί με πλήρεις εργογραφίες των ανθολογούμενων δημιουργών.
Οι υπεύθυνοι αυτής της τεράστιας σε όγκο βάσης δεδομένων επισημαίνουν ότι, μέχρι στιγμής, τα συνολικά τεύχη με κόμικς που έχουν συγκεντρωθεί είναι γύρω στις 63.000, χωρίς να υπολογίζονται όσα έχουν λιγότερο από 50% κόμικς στην ύλη τους. Από αυτά έχουν αποδελτιώσει γύρω στα 6.000 τεύχη και συνεχίζουν... ακάθεκτοι! Πληροφορίες και πρόσβαση στην βάση δεδομένων γίνεται - προς το παρόν- μέσα από το www.greekcomcs.gr.

Το κείμενο ανήκει στον Άρη Μαλανδράκη, από το http://www.protagon.gr
Το εντόπισε ο Nemo...

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ιδέα και προσπάθεια που μακάρι να γίνει πραγματικότητα. Θα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν διότι το Greekcomics έχει δείξει την αξία του και μόνο εκεί θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τέτοιος στόχος.
    Καλή εβδομάδα, καουμπόηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίλησα πρόσφατα με το φίλο Valtasar και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον προγραμματισμό, το μεράκι και τη μεθοδικότητα με την οποία λειτουργεί. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το τεράστιας βιβλιογραφικής αξίας έργο θα το φέρουν εις πέρας σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλό με αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι έχει απεριόριστη διάθεση να ασχοληθεί με κάτι τόσο μεγαλεπήβολο! Και πολύ αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο! Συμφωνώ ότι μόνο μέσω του Greekcomics θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...