Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η... βιβλιογραφία των κόμικς 9 - Χάρτινοι Θρύλοι


ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΘΡΥΛΟΙ
Νίκου Πλατή - Άρη Μαλανδράκη

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1987 και σήμερα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια έρευνα των δύο συγγραφέων στον χώρο των "παραλογοτεχνικών" περιοδικών -που την εποχή εκείνη θεωρούνταν ακόμα για τους περισσότερους "σκουπίδια", αν και διαβάζονταν κατά χιλιάδες!
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στον πρόλογο του βιβλίου "Αυτό είναι ένα βιβλίο μνήμης και γνώσης. Μνήμης, επειδή θυμάται κι αποτιμά μιαν άλλη εποχή, αξεπέραστα δημιουργική, ανεπανάληπτα μαγική. Γνώσης, γιατί μεθοδικά ιχνηλατεί τις ρίζες μιας φιλολογίας που χάρισε σε μια γενιά συγκινήσεις που δεν προσφέρονται πια. Αυτό είναι ένα βιβλίο επιμονής και υπομονής. Επιμονής σε μια έρευνα που δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς τα στοιχεία που την αφορούν δεν συλλέγονται παρά από παθιασμένους ανθρώπους. Κι αυτοί κι αν είναι λίγοι! Υπομονής, γιατί η συναρμογή των επιμέρους στοιχείων για να γίνει το παζλ αυτού του βιβλίου απαίτησε χρονοβόρο ψάξιμο αρχείου".
Αν και τα περισσότερα θέματα αναλύονται επιγραμματικά, ωστόσο εδώ θα βρούμε καταγεγραμμένα στοιχεία που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο βιβλίο του είδους, καθώς και πολλές σπάνιες φωτογραφίες με τους συντελεστές των περιοδικών που αναλύονται (Απόστολος Μαγγανάρης, Ηλίας Μπακόπουλος, Αρχέλαος, Βύρων Απτόσογλου, Πολύβιος Βασιλειάδης, Θέμος Ανδρεόπουλος, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Στέφανος Αποστόλου, Αλέκος Γαβριήλ, Κώστας Ραμπατζής, Νίκος Β. Ρούτσος, Στέλιος Ανεμοδουράς).

Τα κεφάλαια του βιβλίου:
1. Ένα περιοδικό μ' αστυνομικές ιστορίες (Μάσκα, Το γλυκό δάγκωμα της αράχνης)
2. Τα ταμ-ταμ μέσα στη ζούγκλα ηχούνε... (Ταμ-ταμ, Είκοσι έτη πριν την αθρόα εισβολή των τηλεφωνικών συσκευών)
3. Ζούγκλες "ελληνικής ραφής" (Γκαούρ-Ταρζάν, Το σατανικό ξεγέλασμα του Νίκου Ρούτσου...)
4. Οι υπερπόντιες περιπέτειες... (Υπεράνθρωπος, Ο πρώτος Έλληνας που είδε τη Νέα Υόρκη από ψηλά...)
5. ...Μετά το Nick the Greek, τι; (Τζων Γκρηκ, Τα ραδιο-φονικά βήματα στο βρεγμένο πλακόστρωτο)
6. ...Τα φωτεινά αντικείμενα του πόθου (Κατερίνα, Αυτό το "κορίτσι-φάντασμα")
7. Επιστροφή στο μέλλον!! (Οι επίγονοι, Η ελεύθερη συλλογή των άλλοτε απαγορευμένων καρπών...)

Χάρτινοι Θρύλοι
Σελίδες: 68
Εκτύπωση: Έγχρωμο
Το βιβλίο, όταν κυκλοφόρησε, περιλάμβανε και μία κασέτα ήχου με... "ραδιοφωνικούς θρύλους", η οποία είναι εξίσου σπάνια...

Ευχαριστούμε τον φίλο Χρήστο Νάστο για την παραχώρηση του βιβλίου, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η παρουσίαση.

2 σχόλια:

  1. TO ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ. ΟΜΩΣ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΩΣ ΑΘΛΟ ΤΩΝ 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥ. ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟ. ΥΓ. ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΣΕΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ναι, ε; Κάπου θα βρω κανένα παλιό κασετόφωνο για μια αντιγραφούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...