Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 14 - Η απαγορευμένη κοιλάδα (The valley of Gwangi) - 1969


Πρόκειται για μια ταινία που την πρωτοείδα στην τηλεόραση όταν ήμουν παιδάκι. Μια εποχή που εντυπωσιαζόμουν απ’ ότι έβλεπα, αλλά σπάνια συγκρατούσα τίτλους ή ονόματα πρωταγωνιστών. Τα χρόνια πέρασαν, εγώ μεγάλωσα –και μάλιστα πολύ– αλλά ποτέ δεν έτυχε να ξαναδώ τη συγκεκριμένη ταινία. Μέχρι που πριν έναν χρόνο περίπου, σε μια συζήτηση για τα γουέστερν που είχαμε με τον Σπύρο (φίλο και μέλος του Club), μου ανέφερε και την «Απαγορευμένη κοιλάδα». Αμέσως, στο μυαλό μου ήρθε η παιδική ανάμνηση… Ο Σπύρος μου έστειλε την ταινία και βλέποντάς την αναγνώρισα εκείνη που είχα δει τότε… Περιττό να σας πω πόσο συγκινήθηκα…
Σπύρο, σ’ ευχαριστώ!




Το πιο παράξενο γουέστερν όλων των εποχών!
Σε μια περιοχή νότια του Ρίο Γκράντε στις αρχές του περασμένου αιώνα, ένας περιπλανώμενος θίασος φτάνει σε μια πόλη για να δώσει παραστάσεις. Το σόου περιλαμβάνει άλογα, άμαξες, κυνηγητά με Ινδιάνους, αλλά και επιδείξεις δεξιοτεχνίας με το λάσο ή με όπλα.
Στην ίδια πόλη φτάνει και ο Τακ Κέρμπι, παλιός συνεργάτης του θιάσου και ερωτευμένος με την νεαρή δαμάστρια Τι Τζέι. Όταν εκείνη αρνείται να συνεργαστεί μαζί του, εκείνος δεν το βάζει κάτω. Λίγο αργότερα ο Κέρμπι συναντά τον καθηγητή Μπρόμλεϊ, έναν παλαιοντολόγο που ψάχνει να βρει προϊστορικά απολιθώματα.
Οι δουλειές του θιάσου δεν πηγαίνουν και πολύ καλά, έτσι όταν μια ομάδα τσιγγάνων τους πουλάει ένα μικροσκοπικό αλογάκι όλοι πιστεύουν ότι θα βγάλουν πολλά λεφτά αν το εντάξουν στο πρόγραμμά τους. Το θέμα είναι ότι μόλις ο καθηγητής Μπρόμλεϊ αντικρίζει το ζώο, είναι σίγουρος πως πρόκειται για έναν προϊστορικό ηώιππο, τον πρόγονο του σύγχρονου αλόγου!



Ο καθηγητής και ο Κέρμπι αποφασίζουν να μάθουν (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) από πού προήρθε αυτό το ζώο. Πώς είναι δυνατόν να ζει τόσα εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση του είδους του;
Με την βοήθεια των τσιγγάνων θα φτάσουν στην είσοδο της απαγορευμένης κοιλάδας, και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου θα μπούνε μέσα…
Αυτό που θα συναντήσουν εκεί, όμως, δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν ούτε στα χειρότερα όνειρά τους: ένας ολόκληρος χαμένος κόσμος από προϊστορικά ζώα βρίσκεται εγκλωβισμένος για εκατομμύρια χρόνια σ’ εκείνη τη κοιλάδα. Η ανθρώπινη παρουσία απειλεί να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες…
Τι θα γίνει αν τα τέρατα αυτά καταφέρουν να βγουν από την απαγορευμένη κοιλάδα; Με ποιον τρόπο θα μπορέσει κανείς να τα σταματήσει;



Τα καταπληκτικά –για την εποχή εκείνη– ειδικά εφέ, σε συνδυασμό με το… τραβηγμένο αλλά όχι απίστευτο σενάριο, μας δίνουν μια ταινία σύμβολο και παράλληλα σημείο αναφοράς για το κινηματογραφικό είδος όχι μόνο του γουέστερν αλλά και της επιστημονικής φαντασίας!
Υπεύθυνος για το… παράξενο θέαμα δεν είναι άλλος από τον Ray Harryhausen, τον μάγο των ειδικών εφέ, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του και άλλες καταπληκτικές δημιουργίες σε ταινίες που έμειναν στην Ιστορία του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους: The Seventh Voyage Of Sinbad (1958), The Golden Voyage Of Sinbad (1974), 20 Million Miles To Earth (1957), The Beast From 20.000 Fathoms (1953), One Million Years B.C. (1966), Jason & The Argonauts (1963) κ.α.

Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και το κόμικς «The valley of Gwangi» (ναι, ναι, υπήρξε και τέτοιο), που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την ταινία…
Μείνετε σε επαφή!!!

Παναγιώτης Πλαφουτζής
Για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης


5 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ΓΝΗΣΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΜ ΠΟΥ ΔΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ SITES.ΦΟΒΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την ειχα δει μικρος,οντως φοβερα εφε για την εποχη της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντομα θα σας παρουσιάσω και τις υπόλοιπες ταινίες του Ray Harryhausen!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι το πιο παράξενο western όλων των εποχών. Αυτό είναι μάλλον το El Topo. Σίγουρα πάντως είναι μία πολύ καλή ταινία-περιπέτεια από αυτές που δύσκολα απολαμβάνουμε πλέον στο σύγχρονο σινεμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίτα, αριστούργημα, δεν είναι, όμως σίγουρα ήταν την εποχή που γυρίστηκε! Κι εμένα μου αρέσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...