Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα 100 χρόνια της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 η εφημερίδα «Μακεδονία» συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς και μαχητικής παρουσίας στην ελληνική ζωή. Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Βελλίδη και πρωτοκυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911, σε καθεστώς τουρκοκρατίας. Έκτοτε, η πορεία της στα ελληνικά πράγματα και η προσφορά της υπήρξαν καθοριστικές όσον αφορά τη διαμόρφωση και την προάσπιση των εθνικών δικαίων, την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, την προβολή του πολιτισμού και των κοινωνικών αξιών. Σε συγκρατημένους τόνους, αλλά πάντα με σθένος κι επιμονή, με εγκυρότητα, σοβαρότητα και τόλμη, χωρίς ακρότητες, υποστήριξε το συμφέρον των πολλών, του Βορρά και της χώρας. Οι δυναμικές παρεμβάσεις της στοίχισαν, κατά καιρούς, πολλές διώξεις στους εκδότες της, αλλά έτσι η εφημερίδα αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και κέρδισε την αποδοχή και τον διαρκή σεβασμό, πανελληνίως.
Η «Μακεδονία», παρότι αταλάντευτα μετριοπαθών αρχών, κατέγραψε πολλές πρωτοπορίες: πρώτη τύπωσε έγχρωμες φωτογραφίες το 1939, πρώτη εξέδωσε ένθετο περιοδικό, τις «Επιλογές» το 1982 και, είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που βγήκε στο Internet. Συνεργάστηκαν μαζί της κατά καιρούς, οι υψηλότερες μορφές του πνεύματος. Εντός της, στα 29.095 πρωτοσέλιδα και τις 1.300.000 σελίδες της, καταγράφεται όλη η πολιτική και κοινωνική ιστορία του 20ού αιώνα – είναι ήδη μια κιβωτός γνώσης κι αυτοσυνείδησης για κάθε Έλληνα, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει με το ίδιο πάθος και με ανανεωμένη μαχητικότητα τη μακρά, δυναμική της παράδοση.
Η «Μακεδονία» κλείνοντας 100 χρόνια προσφοράς, ενσαρκώνει τη συνέχεια, την αντίσταση στους δύσκολους καιρούς, την πίστη και την αισιοδοξία. Χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει διαρκώς το περιεχόμενο και πολλαπλασιάζει τις ένθετες εκδόσεις της, με περιοδικά για την Ιστορία, την Υγεία, τους Νέους, την Εκπαίδευση, τις Τέχνες, την πόλη, τον Τουρισμό και πάντα με τις, ποικίλης ύλης, «Επιλογές».

Από το http://www.e-simerini.com
Ενημερωθήκαμε από τον EYPALINOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...