Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι Μεγάλοι Κακούργοι 1: Οι γύπες του Ελ Καπιτάν


Έφτασε η ώρα αγαπητοί φίλοι να γνωρίσουμε (ή μάλλον να θυμηθούμε) έναν από τους μεγαλύτερους αντιήρωες της ελληνικής "παραφιλολογικής" σκηνής(*). Το όνομα αυτού;

Ελ Καπιτάν

Ποιος, όμως, ήταν ο Ελ Καπιτάν και τι ρόλο διαδραμάτισε στην εξέλιξη του μύθου της Θρυλικής Τετράδας; Για να το μάθουμε θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Ο συγγραφέας Γιώργος Μαρμαρίδης, έγραψε κατά καιρούς και κάποιες πολύ μεγάλες σε μέγεθος ιστορίες των τεσσάρων παιδιών του νόμου. Οι ιστορίες αυτές δημοσιεύονταν -αρχικά- σε δύο συνεχόμενα τεύχη. Αργότερα υπήρξαν περιπέτειες που ολοκληρώνονταν σε τρία, σε τέσσερα ή σε οχτώ τεύχη (γνωστές και σαν οχτάδες)! Το αποκορύφωμα όλων ήταν μια πραγματική υπερ-περιπέτεια, η οποία διήρκεσε δέκα τεύχη! Όλα αυτά δεν έγιναν από την μια στιγμή στην άλλη, βέβαια, αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Βασικό κριτήριο όλων ήταν η ανταπόκριση του κοινού. Ο Μαρμαρίδης πέτυχε διάνα, όταν συνδύασε επιτυχημένα το καταπληκτικό στυλ γραφής του με την ιδέα της εισαγωγής, στις ιστορίες των τεσσάρων παιδιών του Νόμου, ενός κακού χαρακτήρα που θα "στοίχειωνε" τους ήρωες-πρωταγωνιστές με τις συχνές επανεμφανίσεις του! Αυτός ήταν ο Ελ Καπιτάν!
Σταδιακά, εξελίσσοντας το μανιακό αυτό χαρακτήρα, ο συγγραφέας μας έδωσε κάποιες από τις πιο συνταρακτικές ιστορίες που έχουν γραφτεί σε εβδομαδιαίο περιοδικό!
Ο Ελ Καπιτάν είχε βάλει δύο σκοπούς στη ζωή του: να γίνει ο κυρίαρχος της Αμερικής και να εξοντώσει την Θρυλική Τετράδα! Το ότι τα θρυλικά παιδιά του Νόμου καταφέρνανε πάντα να του χαλάσουν τα σχέδια, δεν τον πτοούσε καθόλου και πάντα επέστρεφε δριμύτερος, λίγο καιρό αργότερα!


Στην πρώτη εμφάνιση του μεγάλου αυτού κακούργου, με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα, γνωρίζουμε κάποια πολύ βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του: την σκληρότητα και την μανία του για εκδίκηση! Επίσης, μαθαίνουμε ότι είναι και πολύ καλός εκπαιδευτής άγριων πουλιών, καθώς (και αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της εξέλιξης του σεναρίου) έχει εκπαιδεύσει κάποιους γύπες για να επιτίθενται σε ανθρώπους που ο ίδιος επιλέγει!
Ας δούμε την υπόθεση του πρώτου επεισοδίου, το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 377 του Μικρού Κάου-μπόυ, τον Μάιο του 1973. Τίτλος του: "Οι γύπες του Ελ Καπιτάν"...

Υπόθεση: Πλησιάζουν στο Λάμποκ οι τέσσερις φίλοι μας, όταν ένας τεράστιος γύπας επιτίθεται στον Μπικ. Αν και καταφέρνουν να γλιτώσουν το αγαπημένο τους τετράποδο από τα νύχια του αρπακτικού, ωστόσο, τους προξενεί εντύπωση αυτή η επίθεση. Στο Λάμποκ έχει το ραντς του ο Μπάρρυ Άυερς, παλιός σερίφης του Τέξας και εκπαιδευτής του Τζιμ στα πρώτα του βήματα στο Σώμα. Ο Άυερς έχει έναν γιο, τον Βικ, ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει τον κακό δρόμο. Ο πρώην σερίφης ζητάει τη βοήθεια του Τζιμ για να τον συνετίσουν. Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος βρίσκεται νεκρός. Το σώμα του είναι καταξεσχισμένο και τα παιδιά υποθέτουν ότι του επιτέθηκαν γύπες! Ένας μεγάλος κακούργος κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή και ο Τζιμ ακούει για πρώτη φορά το όνομά του. Ονομάζεται Ελ Καπιτάν…
Κριτική: 4/5


Στο δεύτερο επεισόδιο της ιστορίας μας, με τον τίτλο "Τα ίχνη οδηγούν στο Φαλακρό Βουνό", η αγωνία συνεχίζεται...

Υπόθεση: Ο Ελ Καπιτάν το έχει σκάσει, μετά τη μάχη με τους γύπες. Τα παιδιά είναι αποφασισμένα να τον κυνηγήσουν, όμως ο Τζιμ έχει μια εκκρεμότητα. Ο παλιός του φίλος, ο Βικ, πρέπει να πάρει ένα δυνατό μάθημα ζωής… και είναι καλό να το πάρει από έναν άνθρωπο που νοιάζεται γι’ αυτόν. Το θρυλικό Ελληνόπουλο, καλεί σε μονομαχία τον Βικ Άυερς, για να του αποδείξει πως αυτός είναι το πιο γρήγορο πιστόλι… Αν και ο Βικ συνειδητοποιεί το λάθος του, στέκεται άτυχος... Ενώ επιστρέφει στο ραντς του, πέφτει στα χέρια του Ελ Καπιτάν, ο οποίος θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να εκδικηθεί τον πατέρα του! Ο Μπάρυ Άυερς είχε συλλάβει πριν δώδεκα χρόνια τον τρομερό κακούργο και τον έστειλε στο κάτεργο του Σαν Χουάν, όπου ο Ελ Καπιτάν πέρασε δώδεκα ολόκληρα χρόνια!... Κι ενώ τα τέσσερα παιδιά προσπαθούν να πλησιάσουν τον φοβερό αυτόν άνθρωπο, εκείνος καταφέρνει να αιχμαλωτίσει και τον Τζιμ, απειλώντας τον με τον θάνατο του Βικ...
Κριτική: 3/5

Τα δύο αυτά επεισόδια, στα οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Ελ Καπιτάν, επαναδημοσιεύθηκαν δύο φορές, οπότε είναι εύκολο να τα εντοπίσετε:

1η: Οι γύπες του Ελ Καπιτάν (Ι) (Μ.Κ. 377)
2η: Οι γύπες του Ελ Καπιτάν (Ι) (Μ.Α. 263)
3η: Οι γύπες του Ελ Καπιτάν (Ι) (Μ.Α. 587)

1η: Τα ίχνη οδηγούν στο Φαλακρό Βουνό (ΙΙ) (Μ.Κ. 378)
2η: Τα ίχνη οδηγούν στο Φαλακρό Βουνό (ΙΙ) (Μ.Α. 264)
3η: Τα ίχνη οδηγούν στο Φαλακρό Βουνό (ΙΙ) (Μ.Α. 588)


Στην επόμενη παρουσίαση θα θυμηθούμε και άλλες λεπτομέρειες για τον Ελ Καπιτάν! Μείνετε συντονισμένοι!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.


(*) Με τον όρο "παραφιλολογία", που αποδίδεται γενικότερα στα περιοδικά κόμικς ή κειμένου με εικόνες, δεν συμφωνούμε. Τον χρησιμοποιούμε εδώ ως προσδιοριστικό. Κάποια στιγμή θα αναπτύξουμε εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα.

Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης

7 σχόλια:

  1. Επιτέλους κι έλεγα πότε θα αρχίσει αυτό το απαραίτητο αφιέρωμα στον πιο μεγάλο κακούργο, θανάσιμο εχθρό της θρυλικής τετράδας. Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την εχω διαβασει ποτε την πρωτη εμφανιση του Ελ Καπιταν.Επιτελους εγινε ενα αφιερωμα και γι'αυτην,μπραβο Παναγιωτη για την πρωτοβουλια η την εκτελεση επιθυμιας των αναγνωστων.Θα μπορουσα να αποκτησω αυτα τα τευχη?Αναφερομαι στα 377 και 378...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν διαβάζει κανένας φίλος που τα έχει διπλά, ας μου στείλει ένα e-mail, για να σας φέρω σε επαφή. Πάντως, αν θες απλά να τα διαβάσεις, ψάξε καλύτερα τις ανατυπώσεις του Μικρού Αρχηγού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τα αγορασω θελω,αν ειναι τρομερα δυσκολο να βρεθουν σε καλη κατασταση τοτε μ'ενδιαφερει πολυ κι ο Μικρος Αρχηγος,ελπιζω κι ευχομαι να βρεθουν συντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ελ Καπιτάν ήταν ίσως μια απ’ τις καλύτερες προσθήκες που έγιναν στις περιπέτειες της θρυλικής τεράδας. Αν και όταν ήμουν μικρή, «φοβόμουν» περισσότερο τον Ομάρ Ατατούρκ, μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι πιο επικίνδυνος. Είναι εντυπωσιακά τα χαρακτηριστικά που έδωσε ο Μαρμαρίδης στον Έλ Καπιτάν. Ευφυής, τελειομανής, πιο προσεκτικός και ψύχραιμος από τους άλλους 2 μεγάλους «κακούς», κατέχει ένα ιδιαίτερο ένστικτο επιβίωσης. Γλυτώνει πάντα την τελευταία στιγμή, χάρη στο ύστατο εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης, ακόμα και όταν όλα του έχουν πάει στραβά.

    Όταν διάβασα αυτή την περιπέτεια λύθηκαν αρκετές απορίες. Ο ίδιος ο «κακός» παραδέχεται ότι μετά από 12 χρόνια καταναγκαστικών έργων κάτω απ τον καυτό ήλιο, ίσως έχει παρανοήσει. Και επιπλέον ότι, το «Ελ Καπιτάν» δεν είναι το πραγματικό του όνομα.

    Φαίνεται πάντως ότι ο συγγραφέας είχε σκεφτεί πολύ πριν από αυτή την περιπέτεια, τα χαρακτηριστικά του μεγάλου «κακού», που ήθελε να εισάγει. Σε ένα προγενέστερο τεύχος του Μ.Κ. ("ΔΟΚΤΩΡ ΤΖΕΚΥΛ ΚΑΙ ΣΕΝΟΡ ΠΕΠΙΤΟ"), ο «κακός» που αποκαλύπτεται στο τέλος, θυμίζει έντονα τον μεταγενέστερο Ελ Καπιτάν (2 έντονες ουλές στο μέτωπο και το μάγουλο, 12 χρόνια καταναγκαστικά έργα κάτω απ τον καυτό ήλιο, τάση εκδίκησης, κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά την "προετοιμασία" των αναγνωστών για την εισαγωγή του μεγάλου κακού. Υπήρξαν και αλλού τέτοια στοιχεία...
    Όσον αφορά τον Ελ Καπιτάν, πραγματικά ήταν ο πιο "ολοκληρωμένος" χαρακτήρας από τους κακούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με αυτόν "δούλεψε" για τόσα χρόνια ο Μαρμαρίδης, ενώ είναι ο μόνος που εμφανίζεται και στην πρώτη αλλά και στην τελευταία περιπέτεια των "Μεγάλων Κακούργων"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...