Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα: Η Κατάκτηση της Δύσης (Μέρος Β')


ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

Β1. Collana Rodeo
Το πρώτο τεύχος της «Κατάκτησης» κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Ιούνιο 1967 σε ασπρόμαυρη μηνιαία έκδοση 96 σελίδων, σε σχήμα 16Χ21 εκ. και με τιμή 200 λιρέτες. Αρχική πρόθεση των συντελεστών της έκδοσης ήταν αυτή να κυκλοφορήσει σε σχήμα πολυτελές σκληρόδετο των 36 σελίδων, εκ των οποίων το κόμικ θα κάλυπτε τις 24, συνοδευόμενο από διάφορα άρθρα για την Ιστορία της «Άγριας Δύσης». Τελικά προτιμήθηκε το παραδοσιακό paperback σχήμα του Tex –λέγεται πως ο ίδιος ο Bonelli επέμεινε σε αυτό. Καθώς ωστόσο η προετοιμασία της σειράς είχε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τεύχη φτιάχτηκαν πράγματι σε κεφάλαια των 32 σελίδων. Γι’ αυτό το λόγο τα πρώτα τρία τεύχη δεν περιέχουν αυτοτελείς ιστορίες που να αρχίζουν στην πρώτη και να τελειώνουν στην τελευταία σελίδα του βιβλίου αλλά διακόπτουν την ιστορία στην εξέλιξή της με την ένδειξη «συνεχίζεται» (1ο και 2ο τεύχος). Ένα ακόμα ζήτημα που προέκυψε στη συνέχεια ήταν πως οι σχεδιαστές που είχε επιλέξει ο D’ Antonio για να σχεδιάσουν τα τεύχη ή να κάνουν τα τελειώματα των σχεδίων του ίδιου, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον επιθυμητό ρυθμό παράδοσης. Άλλωστε 96 σελίδες το μήνα δεν είναι και λίγες. Έτσι η σειρά La Storia Del West στεγάστηκε στην ετικέτα (ή υπερσειρά, ας πούμε) Collana Rodeo και όπου υπήρχε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τεύχους της «Κατάκτησης», αναδημοσιευόταν κάποιες από τις πολυάριθμες ιστορίες western του οίκου Bonelli. Τελικά αυτή η επιλογή συνετέλεσε ώστε οι δημιουργοί να απαλλαγούν από το άγχος των χρονικών προθεσμιών και να έχουν την δυνατότητα να επιμεληθούν τις ιστορίες της «Κατάκτησης» με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, έτσι ώστε τελικά να καταστήσουν τη σειρά μοναδική.


Κάποιες από τις σειρές που κάλυψαν τα κενά της «Κατάκτησης» στη συλλογή Rodeo ήταν όπως είπαμε επανεκδόσεις σειρών του Bonelli από τις δεκαετίες του 50 και του 60: Lobo Kid, Rio Kid, Jim Gordon, Il Sergente York, El Kid, Davy Crocket, I Tre Bill, Yuma Kid, Un Ragazzo Nel Far West (Tim Carter, γνωστός στην Ελλάδα ως Τομ). Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες νέες ιστορίες, mini-series και one-shots: Wyatt Doyle, Judok, Rick Master, Joselito, Terra Μaledetta κλπ. Τελικά η Συλλογή Rodeo τελείωσε το 1980 στα 162 τεύχη με το τελευταίο τεύχος της «Κατάκτησης» (Το Τέλος Του Δρόμου). Από τα 162 τεύχη της Συλλογής Ροντέο η «Κατάκτηση» καταλάμβανε τα 73. Από τα 73 αυτά στην Ελλάδα μεταφράστηκαν και τυπώθηκαν τα 69. Δεν δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα τα τεύχη 100, 105, 130, 134, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.
Η επιτυχία του Collana Rodeo ήταν πρωτοφανής. Ο εκδότης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανατύπωση και επαναδιανομή αρκετών τευχών ενώ η σειρά βρισκόταν ακόμη σε κυκλοφορία. Τα πρωτότυπα τεύχη σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν και τιμολογούνται στην αγορά των μεταχειρισμένων γύρω στα 200€ (τουλάχιστον τα πρώτα της σειράς).


Β2. La Route de l'Ouest
Στη Γαλλία η «Κατάκτηση» κυκλοφόρησε στα πλαίσια της ανθολογίας western "La Route de l'Ouest" (των εκδόσεων Avent & Voy) η οποία έφθασε τα 183 τεύχη από το 1971 έως το 1990. Στη σειρά αυτή φιλοξενήθηκαν ακόμα περιπέτειες όπως Carabina Slim, Captain James, Giddap Joe, Jackaroe, Kenny Star, Kocis κλπ.

Β3. Ελληνικές Εκδόσεις της σειράς
Β3α. Πρώιμες ελληνικές εκδόσεις
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1972 μέσα στις σελίδες του τεύχους 143 του εβδομαδιαίου εικονογραφημένου περιοδικού της «ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΡΕΣΣ», "Ταρζάν", ξεκίνησε να δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια περιπέτεια της «Κατάκτησης» και συγκεκριμένα το πρώτο τεύχος της. Η σειρά σε αυτή την έκδοση είχε τον τίτλο « Γκρίγκο»[1], ήταν τρίχρωμη και όχι ασπρόμαυρη, και διήρκησε μέχρι το τεύχος 204 του περιοδικού.


Σε κάθε τεύχος "Ταρζάν" υπήρχαν από 8-15 σελίδες της «Κατάκτησης». Στα συνολικά 62 τεύχη "Ταρζάν" που φιλοξένησαν τη σειρά δημοσιεύτηκαν οι 9 πρώτες περιπέτειες της «Κατάκτησης» (μέχρι και τις «Μεγάλες Πεδιάδες») εκτός από το "Χρυσάφι της Καλιφόρνια" που για άγνωστο λόγο παραλείφθηκε. Από το τεύχος 205 του Ταρζάν η σειρά αντικαθίσταται από τον τίτλο «Άγρια Δύση-Λοχίας Πολκ».


Στις 20 Μαρτίου του 1980 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μέδουσα του Π. Κουτρουλάρη το εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς "Σκαθάρι". Ανάμεσα στις σειρές που φιλοξενούσε ήταν και η «Κατάκτηση της Δύσης» (Προς Το Άγνωστο). Ο εκδότης παρουσίαζε τη σειρά ως εξής:
Στην σειρά «Η Κατάκτηση της Δύσης» θα βρείτε την περιπέτεια συνδυασμένη με την πιο αντικειμενική εξιστόρηση της κατάκτησης του Γουέστ, όπου οι Ινδιάνοι δεν είναι πάντα οι «κακοί» και οι λευκοί δεν είναι μόνο «καλοί».
Στα 13 πρώτα του τεύχη το "Σκαθάρι" δημοσίευσε σε συνέχειες το πρώτο τεύχος της «Κατάκτησης». Μάλιστα οι 29 από τις 96 σελίδες του "Προς το Άγνωστο" δημοσιεύτηκαν έγχρωμες! Οι έγχρωμες σελίδες ξεκινούν από το τεύχος 4. Δυστυχώς το περιοδικό Σκαθάρι εξέπνευσε μετά από 17 τεύχη, ήτοι γύρω στους 4 μήνες μετά την κυκλοφορία του.


Β3β. Η έκδοση της Μέδουσα/Μαμούθ
Έξι μήνες πριν η σειρά ολοκληρωθεί στην Ιταλία, ξεκίνησε η ελληνική αυτοτελής έκδοση της «Κατάκτησης», τον Ιούνιο του 1980. Για την εκδοτική αναφέραμε τι συνέβη. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι και στην Ιταλική έκδοση είχαμε αλλαγές επωνυμίας του εκδότη κατά τη διάρκεια της έκδοσης (ξεκίνησε ως εκδόσεις Araldo). Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην ελληνική έκδοση είναι η επιλογή του τίτλου «Κατάκτηση τη Δύσης» αντί για το πρωτότυπο «Ιστορία της Δύσης», ίσως γιατί εκείνη την εποχή η ΥΕΝΕΔ πρόβαλε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά γουέστερν με τον ίδιο τίτλο (How The West Was Won), με τον James Arness και τον Bruce Boxleitner (σειρά η οποία κοσμεί αρκετά από τα εξώφυλλα του "Μπλεκ" εκείνης της εποχής). Πάντως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο τίτλος να οφείλεται στην παλιά, σπονδυλωτή ταινία του 1962. Η ελληνική έκδοση ακολουθεί αρκετά πιστά την έκδοση του Collana Rodeo και προς τιμήν του εκδότη, η σειρά φθάνει στο τέλος της. Μόνο που τελειώνει στα 69 τεύχη και όχι στα 73. Τέσσερα από τα τεύχη της πρωτότυπης σειράς δεν εντάχθηκαν στη δική μας έκδοση. Αυτά ήταν τα εξής:


Α) L'uomo della frontiera (Ο Άνθρωπος των Συνόρων)
Πρόκειται για το 44ο τεύχος της πρωτότυπης σειράς (46ο της "Κόκκινης") που κυκλοφόρησε στο πανηγυρικό τεύχος 100 του Collana Rodeo το 1975. Ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε φαντάζομαι πως θα ήταν το γεγονός ότι το πρωτότυπο τεύχος ήταν έγχρωμο, καθότι επετειακό. Η περιπέτεια αυτή τοποθετείται γύρω στο 1868, πρωταγωνιστεί ο Pat MacDonald και αφορά μια από τις πιο παράξενες και συγκλονιστικές περιπέτειες της εποχής, την περίπτωση του αρχηγού των Comanche, Quanah Parker, ο οποίος ήταν γιος μιας λευκής που είχε απαχθεί και ζήσει με τους Comanche, της Cynthia Ann Parker. Πρόκειται για μια ιστορία που ενέπνευσε και την ταινία του John Ford Two Rode Together (ε.τ. Δύο Ιππότες της Κολάσεως) του 1961.


Β) Il seme dell'odio (Ο Σπόρος του Μίσους)
Το 46ο τεύχος της πρωτότυπης σειράς, τεύχος 105 του Collana Rodeo (1976). Πρωταγωνιστεί ο Bill Adams ο οποίος παρακολουθεί για λογαριασμό του προέδρου Grant το μανιασμένο πόλεμο του Cochise, αρχηγού των Chiricahua Apache, εναντίον των αποίκων και του στρατού τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1860. Μια από τις λίγες περιπέτειες της «Κατάκτησης» όπου η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα, τη Regan MacKenzie. Μια συγκλονιστική ιστορία μίσους και εκδίκησης που καταλήγει με τον βαρύ τραυματισμό του Adams.


Γ) Il giorno del massacre (Ημέρα Σφαγής)
Το 55ο τεύχος της πρωτότυπης σειράς, τεύχος 130 του Collana Rodeo (1978). Βρισκόμαστε στο 1874 και ο Pat MacDonald παρακολουθεί τα γεγονότα που ακολούθησαν το θάνατο του Cochise και το τέλος του πολέμου των Apache με τη σύντομη αρχηγία του Taza ενώ παράλληλα παρακολουθούμε τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Geronimo.


Δ) Oklahoma (Οκλαχόμα)
Το 56ο τεύχος της πρωτότυπης σειράς, τεύχος 134 του Collana Rodeo (1978). Βρισκόμαστε στα 1875-1876 και παρακολουθούμε την ιστορία του δικαστή Isaac Parker και το τέλος της δράσης της συμμορίας των James και Younger στο Northfield. Κεντρικός χαρακτήρας ο Bill Adams.


Πρέπει να προσθέσουμε ακόμη πως υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στην αρίθμηση/ διαδοχή των τευχών της ελληνικής έκδοσης σε σχέση με την έκδοση του Collana Rodeo. Πιο συγκεκριμένα δυο είναι οι κύριες αστοχίες στη διαδοχή των τευχών: α) Η ιστορία "Η Ταχυδρομική Άμαξα" πήρε στην έκδοση της Μαμούθ το Νο 18 ενώ κανονικά έπρεπε να πάρει το Νο 16 και να βγει αμέσως μετά την περιπέτεια "Τα Νερά Του Θανάτου" (τχ. 15), και β) Η ιστορία "Το Χαμένο Ποτάμι" πήρε στην έκδοση της Μαμούθ το Νο 51 ενώ κανονικά έπρεπε να πάρει το Νο 45 και να βγει αμέσως μετά την περιπέτεια "Κυνηγοί Ινδιάνων" (τχ. 44). Η ανακατωσούρα αυτή σε συνδυασμό με τα ανέκδοτα τεύχη, προκαλεί ορισμένες στρεβλώσεις στο continuity της ελληνικής έκδοσης. Στο τεύχος 45 βρίσκουμε τον Bill Adams τραυματία χωρίς να έχουμε διαβάσει την περιπέτεια που τραυματίστηκε (η ανέκδοτη εδώ, "Ο Σπόρος του Μίσους"). Στο τεύχος 46 πάλι συναντάμε τον Wes Hardin να είναι ήδη καλός φίλος του Ben MacDonald ενώ η περιπέτεια όπου γνωρίστηκαν ("Το Χαμένο Ποτάμι"), κυκλοφόρησε εδώ πολύ αργότερα (τχ. 51) .


Η πλειοψηφία των τευχών της ελληνικής έκδοσης χρησιμοποιούσε το οπισθόφυλλο για να μας περιγράψει επεισόδια και προσωπικότητες του West που δεν εντάχθηκαν στις ιστορίες της σειράς. Η σελίδα ονομαζόταν "Το Αρχείο Της Δύσης" και υπήρχε στα περισσότερα, όχι όμως σε όλα τα τεύχη της σειράς. Η σελίδα αυτή στην πρωτότυπη έκδοση ονομαζότανε "Galleria Del West". Στη δεύτερη σελίδα επίσης (στο εσώφυλλο) υπήρχαν διάφορα εθνογραφικά στοιχεία για τη ζωή των Ινδιάνων ή την καθημερινή ζωή στο Far West (το τραβουά, τα ινδιάνικα τραγούδια, τα σινιάλα, η σέλα κλπ). Και αυτή η σελίδα υπήρχε στη σειρά της "Collana Rodeo". Θα ήταν αμέλεια να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική ρέουσα λογοτεχνική μετάφραση της σειράς και στο υπέροχο lettering. Δυστυχώς δεν αναφέρονται τα ονόματα ούτε του μεταφραστή ούτε του λετερίστα. Να πούμε επίσης πως μετά την ολοκλήρωση της σειράς από τον εκδότη, κυκλοφόρησαν τόμοι των 2 τευχών όπου τα τεύχη προκειμένου να χωρέσουν στο εξώφυλλο του τόμου κυριολεκτικά πετσοκόφτηκαν. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε πραγματικά καλή κατάσταση τα τεύχη της «Κατάκτησης». Αυτός, αλλά και το γεγονός ότι κανένας από όσους διάβαζαν τότε το κόμικ και μάζευαν τα τεύχη δε θέλει να τα αποχωριστεί! Χαρακτηριστικά γράφει ένας «οπαδός» της σειράς στο greekcomics.gr:
«Όταν αποφάσισα, αφού δεχόμουν πιέσεις, να αδειάσω το χώρο που έπιαναν τα κόμικς που είχα από μικρός, πέταξα εκατοντάδες τεύχη από διάφορα, αλλά κράτησα σε μια κούτα όλα τα τεύχη από τη «Κατάκτηση της Δύσης» γιατί σκέφτηκα ότι θα ήθελα να τα διαβάσουν τα παιδιά μου».


Β4. Η «Κόκκινη» Έκδοση
To 1984 η σειρά επανεκδόθηκε στην Ιταλία αυτόνομη, σε δικό της τίτλο, σε μια έκδοση που έχει γίνει γνωστή από το χρώμα του εξωφύλλου της ως «κόκκινη» (rossa). Καθότι τα τρία πρώτα τεύχη της σειράς στην αρχική έκδοση δεν ήταν ολοκληρωμένες περιπέτειες αλλά κατέληγαν σε ημιτελείς ιστορίες, ο D’ Antonio πρόσθεσε από 20 έως 30 σελίδες σε κάθε ιστορία κι έτσι τα τρία πρώτα τεύχη ανεπτύχθησαν σε πέντε. Επίσης σχεδιάστηκε μια καινούργια περιπέτεια η οποία πήρε τον αριθμό 2 (Gli Avventurieri). Επομένως ήδη στο ελληνικό τεύχος 1 (Προς το Άγνωστο) και συγκεκριμένα στις τελευταίες σελίδες του διαβάζουμε την τρίτη ιστορία της «Κόκκινης» Έκδοσης. Έτσι η σειρά αριθμεί πλέον 75 τεύχη.
Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που επέφερε η «Κόκκινη» έκδοση στη σειρά, σε σχέση με όσα γνωρίσαμε από την ελληνική έκδοση:
a. Εννιά σελίδες έχουν προστεθεί στην πρώτη περιπέτεια (Προς το Άγνωστο), η οποία ολοκληρώνεται στις 98 σελίδες και όχι στις 89 όπως στην αρχική έκδοση. Τις νέες σελίδες σχεδίασε ο Renato Polese. Περιγράφουν την επεισοδιακή συνάντηση του Brett με τον Manuel Lisa και τον John Colter το 1807.


b. Όπως είπαμε υπάρχει μια καινούργια περιπέτεια η οποία πήρε τον αριθμό 2. Ονομάζεται Gli Avventurieri (Οι άνθρωποι της Περιπέτειας), πρωταγωνιστεί ο Brett McDonald, εξελίσσεται γύρω στα 1807-1808 και πραγματεύεται τον αδίστακτο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών γούνας που πυροδοτούν ένα πόλεμο μεταξύ των Blackfoot και των Shoshone (τη φυλή της Sicaweja, δηλαδή). Από ιστορικά πρόσωπα εμφανίζονται οι πιονέροι-κυνηγοί John Colter και Manuel Lisa, όπως και ο τακτικός στη σειρά Jim Bridger. Στο τεύχος αυτό οι MacDonald μετακομίζουν από το Missouri στην κοιλάδα του Ohio.
c. Το τεύχος 3 της «Κόκκινης» Έκδοσης αποτελείται από τις 8 τελευταίες σελίδες του "Προς Το Άγνωστο" και από τις σελίδες 1-68 του τεύχους 2 της αρχικής έκδοσης ("Το Μεγάλο Ποτάμι") με 23 νέες σελίδες στην αρχή της ιστορίας. Το τεύχος έχει πάρει την ονομασία "La grande vallata" ("Η Μεγάλη Κοιλάδα") και πραγματεύεται όπως γνωρίζουμε τον πόλεμο του Tecumseh και του Elkswatawa και τη μάχη στον ποταμό Tippecanoe, γεγονότα του 1811. Επομένως, τίτλος "Το Μεγάλο Ποτάμι", δεν υπάρχει στην «Κόκκινη» έκδοση.


d. Το τεύχος 4 της «Κόκκινης» έκδοσης ονομάζεται "Gli invasori" ("Οι Εισβολείς"). Περιλαμβάνει υλικό που στην Ελλάδα είχε δημοσιευτεί στα τεύχη 2 και 3 της σειράς και συγκεκριμένα την περιπέτεια όπου ο Brett MacDonald μαθαίνει ότι η υγεία της Sicaweja έχει χειροτερέψει και αποφασίζει να εγκαταλείψουν την κοιλάδα του Ohio για το Texas. Περιέχει επίσης μια νέα πρώτη σελίδα και 56 ακόμα συμπληρωματικές σελίδες που εξιστορούν τις πρώτες μέρες των MacDonald στο Texas και το χτίσιμο της φάρμας τους.
e. Το τεύχος 5 της «Κόκκινης» έκδοσης είναι το ελληνικό τεύχος 3 (Άλαμο), εμπλουτισμένο όμως με νέες σελίδες (ένα εισαγωγικό νέο δισέλιδο και μια εφτασέλιδη ιστοριούλα με τον Pat να υπερασπίζεται τη καπνισμένη ακόμα γη του από μια ορδή Comanche) ώστε να φθάνει τις 96 (μαζί πάντα με την μικρή περιπέτεια με τον Samuel Colt, η οποία άλλωστε υπήρχε και στην πρωτότυπη έκδοση).
Τα υπόλοιπα τεύχη διατηρούν τη σειρά τους όπως ακριβώς στην έκδοση του Collana Rodeo, μόνο που το αρχικό τεύχος 4 είναι τώρα το 6, το 5 είναι το 7 και πάει λέγοντας. Ακόμη μια αλλαγή έγινε στα εξώφυλλα, μερικά από τα οποία αποδόθηκαν σε διαφορετικό τεύχος από ότι στην αρχική έκδοση.


Β5. Άλλες εκδόσεις
Το 1981 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sonzogno ένας σκληρόδετος τόμος μεγάλου σχήματος και έγχρωμος με υλικό από την «Κατάκτηση» και συγκεκριμένα με ιστορίες που αφορούσαν τους ινδιάνικους πολέμους. Ο τόμος λεγόταν "Guerrieri del West" ("Πολεμιστές της Δύσης") και περιείχε τα τεύχη 2 και 138 του Collana Rodeo (2 και 54 της ελληνικής έκδοσης ). Η «Κόκκινη» έκδοση θυμίζω ξεκίνησε να βγαίνει το 1984.


Τον Ιούνιο του 1983, τριάμισι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σειράς, στο τεύχος 11 του περιοδικού Orient Express δημοσιεύτηκε αυτό που σήμερα θεωρείται ο επίλογος της «Κατάκτησης»: μια μικρή –δωδεκασέλιδη– έγχρωμη ιστορία, γραμμένη φυσικά από τον D’Antonio, με τίτλο "Η Συνέντευξη". Η ιστορία εξελίσσεται στα 1893 και στο πρώτο καρέ βλέπουμε τους τάφους του Brett και της Sicaweja και ένα… αυτοκίνητο να κατευθύνεται προς στο ράντσο των MacDonald. Ένας δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από τον 89χρονο Pat MacDonald που αναλογίζεται κυρίως πάνω στους Ινδιάνικους Πολέμους.


Τον Μάρτιο του 1988 η κόκκινη έκδοση άρχισε να κυκλοφορεί σε τόμους των 2 τευχών υπό τον τίτλο Raccolta Storia del West. Τα εξώφυλλα ξαναέγιναν με διαφορετικό logo για την έκδοση αυτή, που ολοκληρώθηκε σε 37 τόμους (ο τελευταίος περιείχε τρία τεύχη).
Το 1994 κυκλοφόρησαν στη σειρά Oscar Mondadori δύο τόμοι των πέντε τευχών ο καθένας. Ο πρώτος ονομαζόταν "Oltre la frontiera" ("Πέρα από τα Σύνορα") και περιείχε τα 5 πρώτα τεύχη της «κόκκινης» σειράς και ο δεύτερος "Sceriffi and fuorilegge" ("Σερίφηδες και Παράνομοι") και περιείχε τα τεύχη 45,50,58,69 και 71 της ίδιας σειράς, ήτοι τα τεύχη 43, 45, 63 και 65 της ελληνικής έκδοσης, συν το ακυκλοφόρητο εδώ "Oklahoma".
Τέλος τον Ιούνιο του 2003 οι εκδόσεις "If", στα πλαίσια μιας σειράς επανεκδόσεων κλασικών τίτλων του Bonelli (και όχι μόνο) αρχίζουν εκ νέου τη κυκλοφορία της «κόκκινης» σειράς της «Κατάκτησης» σε πολυτελείς τόμους των δύο τευχών έκαστος.


Β6. Η έγχρωμη έκδοση
Τον Φεβρουάριο του 1995, η εκδοτική "Hobby & Work" κυκλοφόρησε τη σειρά (όπως αυτή διαμορφώθηκε οριστικά με την «κόκκινη» έκδοσή της) σε μεγάλο σχήμα (21Χ29 αντί για το πρωτότυπο 16Χ21) και μάλιστα έγχρωμη υπό τον τίτλο "Il Selvaggio West" ("Η Άγρια Δύση"). Για πρώτη φορά το όνομα του δημιουργού D’ Antonio κοσμεί τα εξώφυλλα της σειράς. Για ένα νέο αναγνώστη που θέλει να αποκτήσει ολοκληρωμένη τη σειρά αυτή είναι η πιο οικονομική λύση, αρκεί να γνωρίζει ιταλικά βέβαια. Ωστόσο η χαμηλή ποιότητα του χαρτιού και του χρώματος -προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή χαμηλά- χαρακτηρίζουν την έκδοση αυτή, την οποία οι φανατικοί της σειράς προσπερνούν.

Β7. Ξένες Εκδόσεις
Η σειρά όπως είδαμε κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, τη Γαλλία (από δύο εκδοτικές) αλλά και στη Νορβηγία, τη Φιλανδία και φυσικά την Σουηδία, όπου εκτός του κόμικς είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και η (επαναλαμβάνω, άσχετη με το κόμικς), τηλεοπτική "Κατάκτηση της Δύσης". Ακόμη, κυκλοφόρησε και έκανε αίσθηση στη Βραζιλία, την ενωμένη Γιουγκοσλαβία και το Ισραήλ. Να σημειωθεί πως ο Έλληνας εκδότης στο promotion της σειράς το 1981 αναφέρει πως η «Κατάκτηση» είχε ήδη κυκλοφορήσει ή κυκλοφορούσε τότε σε 40 χώρες!

Το άρθρο αναδημοσιεύεται εδώ από την ιστοσελίδα http://www.greekcomics.gr, κατόπιν άδειας του συντάκτη, bonadrug.
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim.
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί σε 5 μέρη.



2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

9 σχόλια:

  1. Σίγουρα πρόκειται για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που χρειαζόταν για να καλύψει λεπτομέρειες-πτυχές αυτής της αριστουργηματικής σειράς...τα συγχαρητήρια μου στους δημιουργούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φίλος bonadrug, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Επειδή αγαπά πραγματικά την συγκεκριμένη σειρά, έχει δαπανήσει πάρα πολύ χρόνο για να συγκεντρώσει όλες αυτές τις λεπτομέρειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχή μου να δούμε τα εξαιρετικά αυτά άρθρα δημοσιευμένα και στο χαρτί (στο magazine μας ίσως?)! Αξίζει πραγματικά το κόπο, ε Jim?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω δεσμευθεί στον Crazy Horse, μόλις ολοκληρώσει την παρουσίαση όλων των τευχών, θα εκδώσουμε ένα τεύχος Magazine αφιερωμένο σε αυτή την εξαιρετική σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική η εργασία του Μανώλη. Από τις κορυφαίες που έχουν γίνει επάνω σε μια σειρά κόμικς και συγχρόνως από αυτές που πραγματικά προσθέτουν γνώση, αλλά ακόμη δεν έχουν τυπωθεί. Το μεράκι μας οδηγεί σε πολύ όμορφα πράγματα. Εύχομαι να δουν το φως της δημοσιότητας τόσο αξιόλογες δουλειές, γιατί το αξίζουν. Πολύ καλό και το στήσιμο της παρουσίασης στη σελίδα Παναγιώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω ότι το θέμα έχει πολύ βάθος. Μπράβο στον Crazy Horse για την δουλειά του. Φαντάζομαι ότι έχουμε πολύ μέλλον με την "Κατάκτηση", έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το διάβαζα όταν κυκλοφορούσε όμως δεν είχα κρατήσει παρά ελάχιστα τεύχη. Μου έχετε κεντρίσει το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό και έχω αρχίσει πάλι να τα ψάχνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η "Κατάκτηση" είναι ένα περιοδικό που θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πάρα πολύ καιρό. Μακάρι κάποια στιγμή να ξαναεκδοθεί και στη χώρα μας. Για τον Crazy Horse το έχουμε πει ότι κάνει εξαιρετική δουλειά. Να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα τον απολαύσουμε ξανά...
    Don Juan, καλωσήρθες στην παρέα. Εύχομαι να καταφέρεις να συγκεντρώσεις όλη τη σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...