Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

40 Χρόνια Playmobil!


Ποιος θα φανταζόταν, ότι η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70, θα ήταν η ευκαιρία, οι πάντα χαμογελαστοί φίλοι μας των 7,5 εκατοστών, με το μεγάλο κεφάλι και τα χαρακτηριστικά μαλλάκια τους, να εισχωρήσουν στα παιδικά υπνοδωμάτια όλου του κόσμου και να χαρίσουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης, φαντασίας και παιχνιδιού!
Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο επιχειρηματίας Horst Branstatter ανέθεσε στον Hans Beck, διευθυντή του τμήματος Ανάπτυξης, να δημιουργήσει ένα παιδικό παιχνίδι το όποιο να είναι μικρό, άρα και φθηνό, και να μπορεί να εξελίσσεται συνέχεια.
Έτσι, ο χαμηλών τόνων και αρκετά εσωστρεφής, Hans Beck, το 1971 δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο Playmobil, το οποίο μάλιστα ήταν φτιαγμένο από ξύλο. Κατατίθεται αίτηση πατέντας και στις 5 Φεβρουάριου του 1972 γίνεται δεκτή (με αριθμό DE 22055525). Ο Hans Beck, μετά από τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας, κατάφερε να σχεδιάσει ένα απλό και ευέλικτο παιχνίδι, σε τέτοιο μέγεθος που θα χωρούσε στην παλάμη των παιδιών και θα βρισκόταν όσο πιο κοντά στις αναλογίες του παιδικού σώματος!


Hans Beck


Από εκεί και πέρα, η ιστορία πήρε το δρόμο της...
* Το 1974 ξεκινούν να παράγονται μαζικά οι πρώτες φιγούρες.
* Το 1976 παράγεται η πρώτη γυναικεία φιγούρα.
* Το 1978 κατασκευάζεται το πρώτο πειρατικό καράβι. Από τότε έχουν κατασκευαστεί πάνω από 19 εκατομμύρια καράβια.
* Το 1981 εμφανίστηκαν και οι πρώτες παιδικές φιγούρες οι οποίες είχαν ύψος 5,5 εκατοστά.
* Από το 1982 τα Playmobil αποκτούν περιστρεφόμενους καρπούς στο χρώμα του δέρματος.
* Το 1983 κατασκευάστηκαν τα πρώτα φαντάσματα τα οποία έλαμπαν στο σκοτάδι.
* Το 1984 γεννιέται και το πρώτο μωρό Palymobil με ύψος 3,5 εκατοστά ύψος.


* Το 1986 παρουσιάζεται η πρώτη φιγούρα ενός πειρατή με μεγάλη κοιλιά.
* Το 1987 παρουσιάζονται Palymobil με νέους σωματότυπους, νέα ρούχα και παπούτσια.
* Το 1990 κατασκευάζεται μία νέα σειρά Playmobil, η "1.2.3", για παιδιά 18 μηνών και άνω.
* Το 1995 ο πρώτος Άγιος Βασίλης είναι γεγονός.
* Το 2011 μια νέα σειρά εμφανίζεται, η σειρά "Playmobil Figures" με αποσυναρμολογούμενες φιγούρες.
* Το 2012 κατασκευάστηκε και η πρώτη «έγκυος» γυναικεία φιγούρα.
* Το 2013 παρουσιάστηκε η σειρά «Shoppin Mall». Για πρώτη φορά οι γυναικείες φιγούρες μπορούν να αλλάζουν και ρούχα.


Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:
- Στην πλειοψηφία τους οι φιγούρες έχουν ύψος 7,5 εκατοστά.
- Κάθε φιγούρα αποτελείται από 7 κομμάτια (μαλλιά, κεφάλι, στήθος, δύο χέρια, δύο πόδια, εσωτερικός μηχανισμός)
- Κάθε δευτερόλεπτο κατασκευάζονται 3,2 φιγούρες. Συγκριτικά ο πληθυσμός της Γης μεγαλώνει κατά 2,6 άτομα το δευτερόλεπτο.
- 2,7 δισεκατομμύρια φιγούρες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Όσο είναι ο πληθυσμός της Κίνας και της Ινδίας μαζί. Αν αυτές οι 2,7 δισεκατομμύρια φιγούρες πιάνονταν χέρι-χέρι θα περικύκλωναν τη Γη 3,4 φορές.
- Από το 1974 έχουν κατασκευαστεί 3.995 διαφορετικές φιγούρες!
- Στα 40 χρόνια ζωής των Playmobil έχουν κατασκευαστεί 149 διαφορετικές φιγούρες ζώων. Αν συμπεριληφθούν και οι διαφορετικοί χρωματισμοί των ζώων, τότε μιλάμε για 952 διαφορετικά ζώα!


Ο Beck είχε δηλώσει: «Τα Playmobil τα δέχθηκαν τα παιδιά με τον τρόπο που περίμενα... Εφηύραν μικρά σενάρια. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά». Στις πρώτες εμπορικές εκθέσεις, οι αγοραστές επέδειξαν περιορισμένο ενδιαφέρον για αυτές τις «περίεργες» φιγούρες, μέχρι τη στιγμή που ο Χέρμαν Σίμον, ένας σημαντικός χονδρέμπορος από την Ολλανδία, ζήτησε την αποκλειστικότητά τους για τη χώρα του.
Από το 1975, τα Playmobil άρχισαν να πωλούνται παγκοσμίως, ενώ ένα χρόνο αργότερα διεισδύουν και στην ελληνική αγορά μέσα από την εταιρεία παιχνιδιών Lyra. Η Playmobil Hellas ιδρύεται το 1989 και επιτυγχάνει, με το σπουδαίο της έργο, να καταταγεί στις τρεις πρώτες θυγατρικές της PLAYMOBIL με το υψηλότερο διεθνώς μερίδιο αγοράς. Από το 1997 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Playmobil Hellas, στην Κάτω Κηφισιά, το Playmobil FunPark. Τον πρότυπο αυτό παιδικό χώρο, ο οποίος συνδυάζει αρμονικά τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με το παιχνίδι, επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 άτομα!


Η μεγάλη τους επιτυχία...
Αν θέλουμε να αναλογιστούμε τους λόγους για τους οποίους έγιναν τόσο ευρέως αποδεκτά αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία. Καταρχάς, η αρχική τους απλή μορφή διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις, που θέλουν τις φιγούρες να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, να έχουν πιο ρεαλιστικό σχήμα και τα εξαρτήματα να κατασκευάζονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η Playmobil παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία και τις αρχές της, και επιμένοντας στην κλασσική γραμμή και σχέδιο των φιγούρων, επιτυγχάνει να ενσαρκώσει ολόκληρους κόσμους που μοιάζουν λες και έχουν βγει από τη φαντασία των παιδιών. Καπετάνιοι, πειρατές, ποδοσφαιριστές, καου-μπόυδες και Ινδιάνοι, χαρακτήρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή της βικτοριανής εποχής, στην παραλία, στο σπίτι, στους δρόμους, σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, αυτές οι χαριτωμένες φιγούρες έχουν κάθε φορά να προσθέσουν κάτι νέο διεγείροντας το ανήσυχο πνεύμα των μικρών τους φίλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βία και ο τρόμος δεν έχουν καμία σχέση με την Playmobil, η οποία προσπαθεί να προωθεί σημαντικές αξίες και ανώτερα ιδανικά...

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, μια συνοπτική ιστορία των playmobil...ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

2 σχόλια:

  1. Ακόμη αναμένουμε το επετειακό τεύχος της Anubis για τα υπέροχα playmobil....ελπίζω να το δούμε σύντομα στα περίπτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυαγαπημένη παιδική ενασχόληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...