Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο Μπλεκ στην "Περιπέτεια"


Το εικονογραφημένο περιοδικό "Περιπέτεια" κυκλοφόρησε στις 16 Ιουνίου 1983 από τις εκδόσεις "Περιοδικός Τύπος" του Στέλιου Ανεμοδουρά. Αρχικά δημοσίευε εναλλάξ τις αυτοτελείς περιπέτειες του Λοχαγού Μαρκ και του Όμπραξ. Κάθε Πέμπτη, οι πιτσιρικάδες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Αμερική, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Την εποχή του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (με τις ιστορίες του Μαρκ) και την εποχή της Άγριας Δύσης (με τις ιστορίες του Όμπραξ). Όταν τελείωσαν οι ιστορίες του Όμπραξ (η τελευταία δημοσιεύθηκε στο τεύχος 167), το περιοδικό δημοσίευε πλέον σχεδόν αποκλειστικά ιστορίες του Λοχαγού Μαρκ. Και λέμε "σχεδόν" επειδή λίγο καιρό αργότερα άρχισε να εμφανίζονται περιπέτειες του άλλου αγαπημένου ήρωα, του Μπλεκ.
Η έκπληξη έγινε με το τεύχος 187, που είχε τον τίτλο "Το μυστήριο του χάρτη", και δημοσίευε μια αυτοτελή ιστορία του "ξανθού γίγαντα". Η έκπληξη συνεχίστηκε και στο επόμενο τεύχος, με τον τίτλο "Ο θάνατος του Μπλεκ". Από τότε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η "Περιπέτεια" δημοσίευε ιστορίες του Μπλεκ. Μόνο που επειδή οι ιστορίες αυτές δεν είχαν δημιουργηθεί για μια έκδοση των 64 σελίδων (τόσες, δηλαδή, όσες καταλάμβαναν οι ιστορίες των Μαρκ και Όμπραξ), οι περιπέτειες του Μπλεκ ήταν λογικό να μην ολοκληρώνονται σε ένα τεύχος αλλά να δημοσιεύονται σε συνέχειες. Συνολικά, ιστορίες με τον αγαπημένο ήρωα, είδαμε να δημοσιεύονται σε 21 τεύχη του περιοδικού. Από αυτά επαναδημοσιεύθηκαν μόνο οι ιστορίες των δύο πρώτων τευχών, στα τεύχη 566 και 567.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλεκ εμφανίζεται και ως... guest star σε μια περιπέτεια του Λοχαγού Μαρκ. Πρόκειται για την ιστορία "Ο μυστηριώδης σύμμαχος", στην οποία οι δύο ήρωες μάχονται από κοινού κατά των Άγγλων. Η περιπέτεια αυτή δημοσιεύθηκε αρχικά στο τεύχος 332 και στην συνέχεια στα τεύχη 690, 961 και 1235.
Αναλυτικά, τα τεύχη της "Περιπέτειας", με πρωταγωνιστή τον Μπλεκ:
187 Το μυστήριο του χάρτη
188 Ο θάνατος του Μπλεκ
198 Η σκιά του γερακιού
199 Ο Μπλεκ αιχμάλωτος
207 Η χαμένη άμαξα
208 Οι καταρράκτες του θανάτου
215 Κατάσταση πολιορκίας
216 Το κλεμμένο καράβι
223 Τραγωδία στο δάσος
224 Στη λίμνη με τα φίδια
231 Μια περιπέτεια, όχι σαν τις άλλες!
232 Διαταγή: "Ανατινάξτε το φρούριο"!
240 Ο κατάσκοπος που ήρθε από το άγνωστο
241 Τα... ξύλινα κανόνια!
242 Τα "θαύματα" του καθηγητή!
248 Η αγριόπαπια
249 Μόνος εναντίον όλων!
255 Η θανάσιμη πάλη!
256 Το πάθημα του καθηγητή
257 Στον Μαύρο Βάλτο
258 Στην κρεμάλα!

Κείμενο-Επιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης,
για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", 2014


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

2 σχόλια:

  1. Μία μικρή διόρθωση στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο: Η ιστορία του τεύχους 187-το μυστήριο του χάρτη ήταν αυτοτελής και δε συνεχιζόταν στο επόμενο. Στο επόμενο τεύχος η ιστορία Ο θάνατος του Μπλεκ, ήταν επίσης αυτοτελής. Συνήθως τα τεύχη Περιπέτεια με ιστορίες του Μπλεκ δημοσίευαν μία ολοκληρωμένη ιστορία, ξεκινούσαν και μία 2η η οποία συνεχιζόταν στο επόμενο τεύχος. Εκεί είδαμε και μια ιστορία σε σχέδιο του μεγάλου Βυρωνα Απτόσογλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, ξανατσεκαρίστηκε! Εκ παραδρομής το λάθος, το οποίο διορθώθηκε.
      Αλήθεια, ποια ήταν του Απτόσογλου, γιατί αυτό δεν το έχω σαν στοιχείο;

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...