Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Επίκαιρες γελοιογραφίες 172: Το ταξίδι του Ηγεμόνα


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από μέρες με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο τρεις αιώνες αργότερα.
«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος», διαβεβαίωσε Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής που οργανώθηκε από τις τουρκικές Αρχές.
«Μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φθάσει στην Αμερική από το 1178. Ο Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη τζαμιού σε λόφο στις ακτές της Κούβας», επέμεινε και δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στην τοποθεσία που περιγράφεται από τον Γενοβέζο θαλασσοπόρο.
«Θα ήθελα να το συζητήσω με τους Κουβανούς αδελφούς, ένα τζαμί θα πήγαινε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν», συνέχισε.
Ελάχιστος αριθμός μουσουλμάνων ιστορικών και θεολόγων έχουν τελευταία θέσει υπό αμφισβήτηση την ανακάλυψη του Χριστόφορου Κολόμβου, ισχυριζόμενοι ότι είχε υπάρξει μουσουλμανική παρουσία στην Αμερική πριν από το 1492, αν και δεν έχει εντοπισθεί ποτέ κάποιο ίχνος του ισλάμ στην ήπειρο αυτή.
Σε αμφιλεγόμενο άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 1996, ο ιστορικός Γιούσεφ Μρούεχ είχε αναφερθεί σε μία αποστροφή των περιγραφών του Κολόμβου, στην οποία ο θαλασσοπόρος έκανε λόγο για ένα τζαμί στην Κούβα. Αλλά οι συνάδελφοί του απέκλεισαν την εκδοχή του λέγοντας ότι αυτό το «τζαμί» δεν ήταν παρά μία μεταφορά για την περιγραφή του σχήματος ενός τοπίου.
Το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου δεν είχε όρια, φτάνοντας να πει ότι στα τουρκικά σχολεία θα διδάσκεται ότι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική!... Μάλλον έχει αρχίσει να ξεφεύγει εντελώς ο άνθρωπος! Γι' αυτό και καταντάει ακόμα πιο επικίνδυνος... Πώς να πείσεις έναν τρελό που πιστεύει ότι ανακάλυψε την Αμερική, πως δεν του ανήκει το Αιγαίο και η Μεσόγειος;;;...

Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη.
Δημοσιεύθηκε στις 29/11/2014 στην εφημερίδα "karfitsa".

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...