Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 39 - Ο Μαύρος Πειρατής / The Black Swan (1942)



Είδος: Πειρατική περιπέτεια
Παραγωγή: 20th Century Fox
Διάρκεια: 85΄
Σκηνοθεσία: Henry King
Σενάριο: Ben Hecht, Seton I. Miller
Μουσική: Alfred Newman
Ηθοποιοί: Tyron Power, Maureen O’ Hara, Laird Cregar, Thomas Mitchell, George Sanders, Anthony Quinn


Υπόθεση: 17ος αιώνας. Μετά την απονομή χάριτος από τον βασιλιά της Αγγλίας στον μεγαλύτερο πειρατή της Καραϊβικής, Χένρυ Μόργκαν (Laird Cregar), όποιος πειρατής εγκαταλείπει την παράνομη και εγκληματική του δραστηριότητα αμνηστεύεται και χρησιμοποιείται για επιθέσεις εναντίον των Ισπανών και όσων πειρατών συνεχίζουν τη δράση τους. Ο πιο φοβερός από αυτούς είναι ο Μπίλι Λιντς (George Sanders) και ο Χένρυ Μόργκαν αναθέτει στον Τζαίημς Γουόρινγκ (Tyron Power) να τον εξουδετερώσει.



Ο γοητευτικός Γουόρινγκ είναι ένας πολύ επιδέξιος ξιφομάχος, ο οποίος αν και δεν θα διστάσει να επιτεθεί στους πειρατές, κάτι άλλο θα τον κάνει να αισθανθεί μπερδεμένος. Ο έρωτας, στο πρόσωπο της όμορφης λαίδης Μάργκαρετ Ντέιμπι (Maureen O’ Hara), θα του δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα…





Η πιο θεαματική και πλούσια πειρατική ταινία όλων των εποχών, αξεπέραστο και αριστουργηματικό δείγμα της τότε σαγηνευτικής χολυγουντιανής παραγωγής. Μια περιπέτεια φτιαγμένη με τον τρόπο που μόνο το Χόλυγουντ μπορούσε να πλάσει. Χρώματα, ναυμαχίες, ξιφομαχίες, έρωτας, εντυπωσιακά κοστούμια και ένα πανέμορφο ζευγάρι πρωταγωνιστών.




Ο Tyron Power ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός του σκηνοθέτη Henry King, αφού από το 1936 έως το 1957 συνεργάστηκαν έντεκα φορές! Το φιλμ είναι βασισμένο στη νουβέλα του Rafael Sabatini και ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία Oscar. Τελικά ο Leon Shamroy κέρδισε το Oscar καλύτερης έγχρωμης φωτογραφίας, δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να το κερδίσει και ο Alfred Newman για την υπέροχη μουσική του.
Ο «Μαύρος Πειρατής» παραμένει ακόμη και σήμερα, η φαντασία και το όνειρο του κινηματογράφου στην πιο καθαρή τους μορφή…

Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim




Δείτε και ένα trailer:



------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

2 σχόλια:

  1. Έξοχη παρουσίαση-αν και θα προτιμούσα περισσότερα στοιχεία κειμένου-για μία υπέροχη, αξέχαστη κλασική περιπέτεια, έκδηλης διαχρονικότητας και γοητείας. Συγχαρητήρια στο Σπύρο που με τα κείμενα του κρατά ζωντανή την ύπαρξη αυτών των υπέροχων ταινιών στο διαδίκτυο και στη μνήμη μας. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη κλασική ταινία. Μπράβο για την παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...