Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 3 - Το Κόκκινο Ποτάμι (Red River)





Η.Π.Α., 1948, 133΄, Α/Μ, Σκηνοθεσία: Howard Hawks, Arthur Rosson, Σενάριο: Borden Chase, Ηθοποιοί: John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan, John Ireland

O Howard Hawks είναι αναμφισβήτητα, μαζί με τον –ανυπέρβλητο– John Ford, οι σημαντικότεροι δημιουργοί αυτού που αποκαλούμε Αμερικανικό γούεστερν. Το «Κόκκινο ποτάμι», γυρισμένο το 1948, αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων έργων του είδους γεμάτο όμορφες, λυρικές, συναρπαστικές σεκάνς που απεικονίζουν μοναδικά το θαυμαστό όσο και επικίνδυνο τοπίο της άγριας δύσης.
Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά εκδοχή της «Ναυτικής ανταρσίας» (1935) και παρουσιάζει τη σφοδρή σύγκρουση δυο αντρών, του Τομ Ντάνσον (έξοχος ως συνήθως ο John Wayne) και του κατά πολύ νεότερού του Μάθιου Γκαρθ (Montgomery Clift).


Οι δυο πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις και τα κοπάδια τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια ισχυρή συμμαχία. Ενώ, όμως, οδηγούν το κοπάδι στο Μισούρι, ο Ντάνσον γίνεται όλο και περισσότερο αυστηρός και τυραννικός με τους γύρω του, ωθώντας έτσι το Μάθιου να πάρει το κοπάδι του και ν’ αλλάξει κατεύθυνση. Ο Ντάνσον υπόσχεται να βρει και να σκοτώσει το νεαρό «επαναστάτη», θάβοντας βαθιά μέσα του τα αισθήματα θαυμασμού και –πατρικής– αγάπης που τρέφει για τον αντίπαλό του.


Το φινάλε –που δεν θ’ αποκαλύψουμε εδώ, ευκαιρία να το (ξανά)δείτε– είναι χαρακτηριστικό δείγμα της σκηνοθετικής μαεστρίας του Hawks που μας χαρίζει εδώ μια από τις πλέον αξέχαστες στιγμές του είδους. Οι εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο του καστ (φοβεροί οι Walter Brennan και John Ireland) καθώς και η υποβλητική μουσική επένδυση του Dimitri Tiomkin, συμβάλουν με τη σειρά τους στην αισθητική ολοκλήρωση αυτού του κινηματογραφικού έπους που, 61 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία του, συναρπάζει το ίδιο όπως και τότε…


4 σχόλια:

  1. Μεγάλη ταινία. Έχω πάρα πολλά χρόνια να το δω και δεν το θυμάμαι καλά. Ευκαιρία να το κατεβάσω και να το ξαναθυμηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΡΕΝΤ ΡΙΒΕΡ είναι το πρώτο τεύχος του Μικρού Κάου Μπόϋ νο. 32 που θυμάμαι ,στο Καρπενήσι πριν σαράντα χρόνια, την ταινία δυστυχώς δεν την έχω.
    Αν έχεις Τζίμ χρόνο ανέβασε το εξώφυλλο.
    Πολύ καλή η ανάλυσή σου και οι φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα κλασσικό γουέστερν, από τα καλύτερα του είδους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...