Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ας θυμηθούμε… 1 - Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον


«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέως Selma Lagerlof (1858-1940), [(Orig. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige)- «Οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον»] και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Η συγγραφέας είχε αφιερώσει τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και των λαϊκών παραδόσεων και θρύλων της Σουηδίας και πολλά από αυτά, τα αποτύπωσε στο βιβλίο της. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα κυκλοφόρησε και το 1962, η Σουηδική τηλεόραση γύρισε μια ταινία με θέμα τον Νιλς Χόλγκερσον με πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, τον Max von Sydow και την Annika Tretow και προβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962. Η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα στη περιοχή της Scania και την απεικόνισε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων.Το 1980 η ιαπωνική εταιρία Studio Rierrot σε συνεργασία με την αυστριακή τηλεόραση, γύρισαν τη σειρά κινουμένων σχεδίων (που προβλήθηκε στην Ελλάδα) κάνοντας ακόμα πιο γνωστό, το ταξίδι του Νιλς σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία προβλήθηκε σε 52 επεισόδια των 24 λεπτών, από τις 8 Ιανουαρίου του 1980, έως τις 17 Μαρτίου του 1981. Προβλήθηκε σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου και χαρακτηριστικά μέχρι και στην Αλβανία και την Κίνα!


Η ιστορία αναφέρεται στον Νιλς Χόλγκερσον, ένα μικρό παιδί που είναι κακό και τεμπέλικο και ζει με τους γονείς του, που έχουν μια φάρμα εκτροφής ζώων. Του αρέσει -εκτός από το να ταλαιπωρεί με τη συμπεριφορά του τους γονείς του, αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους- να βασανίζει όλα τα ζώα και αυτό το βλέπει σα διασκέδαση. Μια μέρα όμως το παράκανε με ένα νάνο που βρέθηκε στη φάρμα, παίζοντάς του ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Τότε ο νάνος με ένα ξόρκι, τον μεταμόρφωσε σε νάνο που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και όλα τα ζώα της φάρμας ζητούσαν εκδίκηση για τη κακοποίησή τους, κυνηγώντας τον. Μέσα στο πανικό του, βρίσκει ένα κοπάδι με αγριόχηνες που τον παίρνουν μαζί τους στο μεταναστευτικό ταξίδι που έκαναν προς την Λαπωνία. Το ταξίδι αυτό γίνεται πάνω σε έναν χήνο, τον Μάρτιν και έχει για παρέα του το σκιουράκι του τον Γκρούμελ. Μέσα από αυτό το ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, ο Νιλς θα γνωρίσει πολλά για τη φύση, για τις συνήθειες, τις δυσκολίες και της χαρές των ζώων. Ανακαλύπτει καθημερινά ένα τελείως άγνωστο γι’ αυτόν κόσμο και συνειδητοποιεί σιγά-σιγά, πόσο κακό έκανε στα ζώα της φάρμας τόσο καιρό. Στο τέλος του ταξιδιού, έχει καταλάβει πλέον τα λάθη του και έχει μάθει να εκτιμά και να σέβεται την αξία όλων των πλασμάτων και ότι τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, όσων αφορά την ζωή τους. Το τελευταίο επεισόδιο είναι πολύ συγκινητικό διότι μετά από τόσες περιπέτειες, αποχωρίζεται το κοπάδι της βασίλισσας Άκα και σταματά να μπορεί να συνεννοείται μαζί τους.Όπως πάρα πολλοί ειδικοί συμφωνούν, ίσως η καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε ποτέ. Η σειρά «αφιερώνεται» στους «φωστήρες» και «ειδικούς» που γέμισαν τη τηλεόραση με βία, «σκουπίδια», τέρατα και γενικά κάθε λογής σαβούρα που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και εισάγεται (κυρίως από τις ΗΠΑ και Ιαπωνία) στην Ελλάδα για να ''διασκεδάσει'' και να ''διαπαιδαγωγήσει'' τα παιδιά μας.


Οι τίτλοι των 52 επεισοδίων της σειράς:
Nils Holgersson Ep1 (Ο νάνος)
Nils Holgersson Ep2 (To κάλεσμα των Αγριόχηνων)
Nils Holgersson Ep3 (Σμύρε η αλεπού)
Nils Holgersson Ep4 (Τα μικρά σκιουράκια)
Nils Holgersson Ep5 (Το κάστρο του Φιτσγκόλφερ)
Nils Holgersson Ep6 (Ο διαγωνισμός των Αγριόχηνων)
Nils Holgersson Ep7 (Το κάστρο του Γκλήμινγκε)
Nils Holgersson Ep8 (Η γιορτή των ζώων για την άνοιξη)
Nils Holgersson Ep9 (Η περίοδος των βροχών)
Nils Holgersson Ep10 (Η μάχη στον Ροννεμπί ποταμό)
Nils Holgersson Ep11 (Το άγαλμα του Καλσκρόνα)
Nils Holgersson Ep12 (Ντάνφην)
Nils Holgersson Ep13 (Τα πρόβατα στο νησί του Καν)
Nils Holgersson Ep14 (Η βυθισμένη πόλη)
Nils Holgersson Ep15 (Ο θησαυρός του Σόνερμπο)
Nils Holgersson Ep16 (Τα κοράκια κάνουν εκλογές)
Nils Holgersson Ep17 (Γιάρο ο κράχτης)
Nils Holgersson Ep18 (Η μεγάλη λίμνη των πτηνών)
Nils Holgersson Ep19 (Γκραουφελ το ελάφι)
Nils Holgersson Ep20 (Η εκδίκηση του φιδιού)
Nils Holgersson Ep21 (Η μάγισσα του καιρού)
Nils Holgersson Ep22 (Στις Αρκούδες)
Nils Holgersson Ep23 (Ο Βασιλιάς των Κύκνων)
Nils Holgersson Ep24 (Ο αλυσοδεμένος Σκύλος)
Nils Holgersson Ep25 (Ουψάλα)
Nils Holgersson Ep26 (Ο σκληρόκαρδος αγρότης)


Nils Holgersson Ep27 (Οι αδερφές της Ντάνφην)
Nils Holgersson Ep28 (Ο βιολιστής Κλεμεντ)
Nils Holgersson Ep29 (Ο Αετός Γκόργκο)
Nils Holgersson Ep30 (Πείνα)
Nils Holgersson Ep31 (Η Πρωτοχρονιά των Ζώων)
Nils Holgersson Ep32 (Πυρκαγιά στο Δάσος)
Nils Holgersson Ep33 (Ο καυγάς των Πουλιών)
Nils Holgersson Ep34 (Ο μεγάλος παγετός)
Nils Holgersson Ep35 (Asa & Maats)
Nils Holgersson Ep36 (Άνοιξη στη Λάπλαντ)
Nils Holgersson Ep37 (Η μικρή Χήνα σε κίνδυνο)
Nils Holgersson Ep38 (Καλοκαίρι στη Λάπλαντ)
Nils Holgersson Ep39 (Αποχαιρετώντας τον Γκόργκο)
Nils Holgersson Ep40 (Η κυρία Φινμάλην)
Nils Holgersson Ep41 (Η νύχτα των Μαγισσών)
Nils Holgersson Ep42 (Ο Άσατορ και οι Γίγαντες)
Nils Holgersson Ep43 (Περιπέτεια στη σπηλιά )
Nils Holgersson Ep44 (Ο Μπατάκι παγιδευμένος)
Nils Holgersson Ep45 (Ο μαγεμένος κήπος)
Nils Holgersson Ep46 (Το εμπόριο με τους Γλάρους)
Nils Holgersson Ep47 (Ο σιδηρουργός της Νταλάρνα)
Nils Holgersson Ep48 (Αποχαιρετώντας τον Σμύρε )
Nils Holgersson Ep49 (Μια δύσκολη απόφαση )
Nils Holgersson Ep50 (Ο Θαμμένος Θησαυρός )
Nils Holgersson Ep51 (Η επιστροφή )
Nils Holgersson Ep52 (Αποχαιρετώντας τις Αγριόχηνες )


Το κείμενο το συγκεντρώσαμε από διάφορες ιστοσελίδες, κυρίως όμως από εδώ: http://lefobserver.blogspot.com

9 σχόλια:

 1. Ήμουν τυχερός γιατί είχα ήδη διαβάσει το βιβλίο, ίσως και δύο φορές, όταν ήρθε η σειρά στην Ελλάδα.

  Θυμάμαι και το ωραίο τραγούδι της εισαγωγής που δεν καταλάβαινα τι λέει και προσπαθούσα να το τραγουδήσω.

  Πραγματικά καταπληκτική ιστορία και ταιριαστή για παιδιά (όλων των ηλικιών).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν δεν με απατά η παιδική μου μνήμη, στο βιβλίο ο Νιλς κάνει το ταξίδι μόνος του χωρίς το σκιουράκι Γκρούμελ. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

  Ίσως το σκιουράκι προστέθηκε κατά τη συνήθεια-συνταγή της Ντίσνεϊ να βάζει πάντα στις ταινίες της ένα ή δύο φίλους, κυρίως ζωάκια, να συνοδεύουν τον πρωταγωνιστή/τρια στην περιπέτειά του/της.

  (π.χ. στην 'Πεντάμορφη και το Τέρας' είναι το ρολόι και το κηροπήγιο, στον 'Αλαντίν' το μαϊμουδάκι, στο 'Βασιλιά των λιονταριών' είναι δυο μικρά ζωάκια της ζούγκλας, στην 'Παναγία των Παρισίων' δύο αγάλματα του ναού, στην 'Ποκαχόντας' ένα ρακούν κι ένα πουλάκι κ.λπ.)

  (Ίσως αυτό είναι ενδιαφέρον θέμα για ένα άρθρο;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά, ίσως η καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων! Ποιότητα στα κείμενα, στους διαλόγους, στο χιούμορ... Το βιβλίο το διάβασα αργότερα, με αφορμή αυτή τη σειρά! Θα συμφωνήσω με τον Nemo ότι δεν υπήρχε το σκιουράκι στο βιβλίο...
  Περιμένω με ανυπομονησία τις καινούριες παρουσιάσεις, μιας και αν κατάλαβα καλά, θα ακολουθηθεί και εδώ η σειρά των δημοσιεύσεων στο Magazine του Club...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι να πρωτοθυμηθω απο τον φιλο μου τον Νιλς,τον ευχαριστω κι αυτον για τις ομορφες στιγμες που μου χαρισε τοτε,η οριτζιναλ μεταγλωτιση στα ελληνικα ειναι αναντικαταστατη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα το ταξίδι του Νιλς για την πρώτη παρουσίαση στην ενότητα αυτή. Ο Νιλς, έπαιξε για μένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου σαν παιδί. Η αγάπη μου για τα ζώα, ο σεβασμός μου για το περιβάλλον, πηγάζουν κατά ένα μεγάλο μέρος από αυτή τη σειρά (και το βιβλίο, φυσικά). Αν με ρωτούσε κάποιος "με ποιον τρόπο θα έδινα σε ένα παιδί να καταλάβει πως πρέπει να σέβεται το περιβάλλον", θα του έλεγα ότι "θα το έβαζα να δει το ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είχα κι εγώ διαβάσει το βιβλίο πολύ πριν έλθει η τηλεόραση. Άλλωστε και που ήλθε,εμείς δεν είχαμε. Σποραδικά το είδα!
  Δεν με πειράζει όμως. Μαζί με άλλους φίλους είχαμε κάνει τη δική μας σκηνοθεσία.Προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες.
  Νομίζω όμως πως η χήνα στην οποία...επέβαινε ο Νιλς δεν ήταν αγριόχηνα αλλά απο την αυλή τους. Αξέχαστη θα μου μείνει και η Σμιρ, η αλεπού!
  Σ' ευχαριστούμε Πητ. Και περιμένουμε τη συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά θυμάσαι, Bill! Ο Μάρτιν ήταν μια απλή χήνα αγροκτήματος που όμως ήθελε πάντα να πετάξει και εν τέλει το κατάφερε... Η Σμίρε ήταν αυτό που ξέραμε από μικροί: η πονηρή αλεπού! Εγώ θυμάμαι και την σεβάσμια, ηλικιωμένη αρχηγό του κοπαδιού, την βασίλισσα Άκα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. τι ομορφες αναμνησεις μου φερατε!!!καλως σας βρηκα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Angie, καλωσόρισες! Ελπίζουμε να έχεις μια ευχάριστη διαμονή στο blog μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...