Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πορτρέτα Υπερηρώων 2 - Χαλκ (Hulk)



Είναι Μάιος του 1962, όταν ένας από τους πιο δημοφιλείς επιστήμονες της εποχής του, ο Δρ. Μπρους Μπάνερ, και ο συνεργάτης του Ιγκόρ είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν την απίστευτη «Βόμβα Ακτίνων Γάμμα» και τις μυστηριώδες δυνάμεις της.
Δευτερόλεπτα πριν την πυροδότηση, ο Δρ. Μπάνερ παρατηρεί με τις διόπτρες του το πεδίο δοκιμών, όταν ξαφνικά βλέπει έναν έφηβο να οδηγεί μέσα σε αυτό. Χωρίς δεύτερη σκέψη λέει στον Ιγκόρ να καθυστερήσει την πυροδότηση μέχρι να απομακρύνει το αγόρι. Ο Ιγκόρ απαντά καταφατικά, μέσα του όμως ξέρει ότι δεν θα το κάνει γιατί μισεί τον Δρ. Μπάνερ επειδή δεν του είπε τα μυστικά λειτουργίας των ακτίνων γάμμα.
Ο Ιγκόρ πατάει το κουμπί πυροδότησης, ο Δρ. Μπάνερ προλαβαίνει να σώσει τον έφηβο ρίχνοντας τον σε ένα χαντάκι αλλά δεν προλαβαίνει να σώσει τη ζωή του.
Δέχεται την πλήρη ισχύ των μυστηριωδών ακτίνων γάμμα. Ο κόσμος μοιάζει να παγώνει και να φτάνει στα πρόθυρα του τέλους, καθώς η εκκωφαντική κραυγή του διαχέεται στον αέρα...! Και φωνάζει ακόμα, ώρες μετά, όταν συνέρχεται στο αναρρωτήριο.
Τον έσωσε το αγόρι που είχε σώσει νωρίτερα, ο Ρικ Τζόουνς, ένα ορφανό παιδί το οποίο από εκείνη τη στιγμή θα γίνει ο κολλητός φίλος του Δρ. Μπάνερ.
Στο αναρρωτήριο αρχίζει να αλλάζει υπό την επίδραση των ακτίνων γάμμα. Μεταμορφώνεται σε ένα πρασινοτόμαρο τέρας, σε ένα κτηνώδες πλάσμα, στον απίστευτο Χάλκ, που προσπαθώντας να βγει έξω καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Από εκεί αρχίζει το κυνηγητό με την αστυνομία και τον στρατό που έχει για επικεφαλή του τον στρατηγό Ρος.
Ο Ρικ Τζόουνς τον ακολουθεί και θα γίνει ο μόνος φίλος που γνωρίζει ο Χάλκ και ο μόνος που ξέρει, για την ώρα, την διπλή του ταυτότητα.



Δημιούργημα των Σταν Λη και Τζακ Κίρμπι, ο Χάλκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The Incredible Hulk #1 τον Μάιο του 1962 και έκτοτε έχει καταστεί ο δυνατότερος ανθρώπινος χαρακτήρας της εταιρίας Marvel Comics.
Ο Χάλκ συχνά καταδιώκεται από την αστυνομία και τον στρατό, εξαιτίας των καταστροφών που επιφέρει στο πέρασμά του. Παρότι το χρώμα του δέρματός του έχει υποστεί κατά καιρούς αλλαγές, ο Χάλκ εικονίζεται συνήθως πράσινος. Στα έως τώρα χρόνια της παρουσίας του, έχει εμπλακεί σε μάχες με σχεδόν άπαντες τους ήρωες και τους κακοποιούς του σύμπαντος της Marvel.



Βασικό χαρακτηριστικό του Χάλκ είναι η τεράστια φυσική του δύναμη η οποία εξαρτάται από την ψυχολογική του κατάσταση αφού είναι γνωστό ότι όσο πιο θυμωμένος είναι, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Επίσης παρουσιάζει τεράστια ανθεκτικότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες και στα φυσικά τραύματα αφού το σώμα του είναι αδιαπέραστο.
Τέλος, δεν έχει την ανάγκη αναπνοής στο νερό ή στο διάστημα ενώ τα πανίσχυρα πόδια του, του δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί άλματα πολλών χιλιομέτρων ώστε να ταξιδεύει σχεδόν πετώντας. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Χάλκ εμφανίζεται αρχικά σαν ένα άμυαλο κτήνος ενώ καταλήγει να έχει την ευφυΐα του Δρ. Μπάνερ κυρίως από τη στιγμή που το σώμα του από πράσινο έγινε γκρι.


Ο Δρ. Μπρους Μπάνερ αποτελεί το alter ego του Χάλκ και εμφανίζει μια συναισθηματικά καταπιεσμένη προσωπικότητα αλλά και εξαιρετική ευφυΐα που τον κατατάσσει μαζί με τον Ριντ Ρίτσαρντς (4 Φανταστικοί) και τον Τόνι Στάρκ (Iron Μan) ανάμεσα στα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου της Marvel.
Είναι ερωτευμένος με τη Μπέτυ Ρος, που τυγχάνει να είναι η κόρη του στρατηγού Ρος, του ανθρώπου που κυνηγάει μετά μανίας του Χαλκ. Επίσης, η Μπέτυ είναι και η μόνη που μπορεί να ηρεμίσει τον εξαγριωμένο Χαλκ, αφού φαίνεται να την αναγνωρίζει ακόμα και σε στιγμές αυξημένης έντασης.
Η ιστορία του ήρωα στην Ελλάδα αρχίζει στο δεύτερο μισό της Δεκαετίας του 70 μέσα από τις εκδόσεις Καμπανά. Τότε κυκλοφόρησε ξεχωριστό περιοδικό, με τον τίτλο Χουλκ, που ήταν λανθασμένη απόδοση του αγγλικού ονόματος. Τελικά, όταν η Μαμούθ Comix μπήκε στο χώρο εκδίδοντας περιοδικά της Marvel, άρχισε να χρησιμοποιείται το όνομα Χαλκ. Επίσης στη δεκαετία του ’90, περιοδικό του Χαλκ κυκλοφόρησε και η Modern Times.
Τέλος ο Χάλκ έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών τηλεοπτικών προσαρμογών αλλά και δύο μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ
Αναδημοσίευση από το τεύχος 4 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE

1 σχόλιο:

  1. Από τους αγαπημένους ήρωες όσων μεγαλώσαμε με τα περιοδικά του Καμπανά και το "Σπάιντερ Μαν" του ίδιου εκδότη! Μπράβο στον φίλο Γιώργο για την δουλειά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...