Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι το Subbuteo;


Το Subbuteo είναι ένα σύνολο από επιτραπέζια παιχνίδια προσομοίωσης ομαδικών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο, κρίκετ, ράγκμπι και χόκεϊ. Το όνομα είναι πιο στενά συνδεδεμένο με το άθλημα του ποδοσφαίρου και για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε στο εμπόριο ως παιχνίδι προσομοίωση του ποδοσφαίρου. Το όνομα "Subbuteo" προέρχεται από τη νεο-λατινική επιστημονική ονομασία Falco subbuteo (αρπακτικό πτηνό, είναι κοινώς γνωστό ως Eurasian Hobby) και δόθηκε στο παιχνίδι, όταν δε χορηγήθηκε εμπορικό σήμα στο δημιουργό του Peter Adolph (1916-1994) για να ονομάσει το παιχνίδι «χόμπι».
Το παιχνίδι Subbuteo είναι μια φυσική προσομοίωση του αθλήματος και απαιτεί την επιδεξιότητα και την ικανότητα στο τίναγμα των φιγούρων που στέκονται σε βαριές βάσεις, προς την μπάλα, η οποία είναι μεγάλου μεγέθους και είναι σχεδόν τόσο ψηλή όσο οι παίκτες.
Αυτό που κάνει το παιχνίδι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα παιχνίδια επιτραπέζια αθλήματα είναι τα εκατοντάδες πακέτα ομάδων και τα αξεσουάρ. Ενώ τα περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια παρουσιάζουν μόνο δύο χαρακτηριστικές ομάδες (συνήθως κόκκινο-μπλε ή άσπρο-μαύρο), το Subbuteo έχει αρκετές εκατοντάδες ομάδων σχεδίων και υποδειγμάτων και όλα αφορούν πραγματικές ομάδες.
Ορισμένα χρώματα μιας ομάδας θα μπορούσε φυσικά να χρησιμοποιηθούν για να εκπροσωπούν διαφορετικές ομάδες, όπως η ομάδα 001, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νότιγχαμ Φόρεστ, υπάρχουν όμως και πολλά μοναδικά πακέτα, όπως η Σαμπντόρια και η Σοβιετική Ένωση, ακόμη και αχρωμάτιστα μοντέλα. Υπάρχουν επίσης πολλά πρόσθετα εξαρτήματα, όπως οι μπάλες και τα τέρματα, ειδικές φιγούρες για ελεύθερη κτυπήματα και πλάγιες επαναφορές, πάγκοι εξέδρες και φίλαθλοι, διαιτητές, τραυματιοφορείς, αστυνομικοί, προβολείς, και τηλεοπτικές κάμερες!


Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUBBUTEO!

Για να ξεκινήσετε να παίζετε χρειάζονται τα παρακάτω:
1. Mία τσόχα-γήπεδο (κόστος απλή από 15 έως 40 ευρώ, τύπου Astropitch έως 80 ευρώ)
2. Δύο ομάδες (κόστος από 15 ευρώ έως 20 ευρώ,χειροποίητη με επαγγελματικές βάσεις από 60
ευρώ έως 200 ευρώ, εκάστη)
3. Μία μπάλα
4. Ένα ζευγάρι τέρματα (πλαστικά από 10 έως 20 ευρώ, μεταλλικά από 25 ευρώ έως 50 ευρώ)
και φυσικά ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ


11 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ SUBBUTEO
1. Το παιχνίδι έχει ιστορία 58 χρόνων.
2. Πάνω από 300.000 πωλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως.
3. Περίπου 70.000 κομμάτια πωλούνται κάθε χρόνο μόνο στο Ην.Βασίλειο.
4. Γύρω στις 50.000 ομάδες ετησίως πωλούνται στο Ην. Βασίλειο.
5. Το παιχνίδι έχει πωλήσεις σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως.
6. Παίζεται από 5.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
7. 500.000.000 φιγούρες έχουν κατασκευαστεί από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του.
8. Οι κανόνες του έχουν μεταφραστεί σε 16 διαφορετικές γλώσσες.
9. Το 1o σετ που μπήκε στην παραγωγή, παιζόταν πάνω σε μία στρατιωτική κουβέρτα (υπήρχαν σε αφθονία λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και περιελάμβανε και μια κιμωλία που χρησίμευε στον να σχεδιαστούν οι γραμμές του γηπέδου πάνω σ΄αυτή.
10. Σήμερα, περισσότερες από 30 χώρες ανήκουν στην Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου (Federation of International Subbuteo Table Football -FISTF).
11. Πέρα από την μεγάλη διάδοση του σε όλο τον κόσμο έχει φανατικούς οπαδούς και σε μεγάλα μουσικά γκρουπ όπως οι Oasis, οι Primal Scream και οι Beastie Boys


Μέρος του κειμένου προέρχεται από την Ελληνική Βικιπαίδεια και από το blog http://cornersportcafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...