Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Εμείς προτείνουμε... 90 - Ο 13ος επιβάτης (Αστυνομικό μυθιστόρημα)



Συγγραφέας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ
Εισαγωγή: Ανδρέας Αποστολίδης
Σελίδες: 252
ISBN: 978-960-505-039-9
Τιμή: 12,00 ευρώ


Ως πρόλογος αυτού του κειμένου δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από τα θερμά μου συγχαρητήρια στις εκδόσεις ΑΓΡΑ που έδωσαν στο μυθιστόρημα αυτό του Γιάννη Μαρή τη μορφή που δικαιωματικά του αξίζει. Εκείνη μίας κομψής και άκρως προσεγμένης έκδοσης. Ποτέ ως σήμερα ο αναμφισβήτητος πατέρας της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας δεν έτυχε –παρά τις συχνές απόπειρες– ανάλογης εκδοτικής ποιότητας.
Ο 13ος επιβάτης (1962) μαζί με το κλασικό πλέον Έγκλημα στο Κολωνάκι (1953), είναι τα μόνα μυθιστορήματα του συγγραφέα στα οποία ο –θρυλικός πλέον- αστυνόμος Μπέκας (alter ego του επιθεωρητή Μαιγκρέ –του Ζορζ Σιμενόν) εμφανίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης! Ο Μαρής προσφέρει απλόχερα εδώ, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον έκαναν τόσο δημοφιλή και αγαπητό στο ελληνικό κοινό –και όχι μόνο! Ένα γοητευτικό ψηφιδωτό από στέρεα δομημένους χαρακτήρες της εποχής, δυναμική πλοκή, αθηναϊκό, κοσμοπολίτικο περιβάλλον, ατμόσφαιρα που πάλλεται από νεύρο, άφθονο σασπένς και κάποιες –ελάχιστες ευτυχώς– σεναριακές ευκολίες που απαιτεί η εξέλιξη της ιστορίας. Ο αναγνώστης βυθίζεται δίχως προσπάθεια στον ελκυστικό κόσμο του Έλληνα δημιουργού, ψυχαγωγείται και απολαμβάνει πραγματικά την ανάγνωση δίχως να πλήττει στιγμή. Αυτό όμως δεν είναι και το ζητούμενο τελικά;
Το συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα φόνων και κληρονόμων πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή σε 129 συνέχειες (και με εξαιρετική εικονογράφηση του Μιχάλη Γαλλιά!) και το 1971 ως ολοκληρωμένο βιβλίο από τις βραχύβιες, και άγνωστες στον γράφων, εκδόσεις Περγαμηνή. Η εξαιρετική επανέκδοση (περιλαμβάνει βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία και φιλμογραφία του πολυγραφότατου συγγραφέα), αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το αναγνωστικό κοινό του σήμερα να έρθει σε επαφή με το έργο του σημαντικότερου δημιουργού και πατέρα της ελληνικής αστυνομικής φιλολογίας. Μίας πρώτης τάξεως ψυχαγωγική–λογοτεχνική επιλογή.

Χρήστος Νάστος

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...