Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 18 - Γύπες πάνω από την έρημο / The ballad of Cable Hogue (1970)


Η.Π.Α., 13/05/1970, 121'
ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Sam Peckinpah
ΣΕΝΑΡΙΟ: John Crawford, Edmund Penney
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Jason Robards, Stella Stevens, David Warner
ΜΟΥΣΙΚΗ: Jerry Goldsmith, Richard Gillis

Τι κάνεις όταν οι δυο κολλητοί σου φίλοι και συνεργάτες στην ανεύρεση χρυσού, σε παρατάνε στη μέση μιας απέραντης ερήμου, χωρίς άλογο, χωρίς όπλο και χωρίς φαγητό και νερό;…
Στηρίζεις τις ελπίδες σου στο Θεό –ακόμα κι αν είσαι άθεος– και προχωράς… Και προχωράς… Και προχωράς…
Αυτό ακριβώς κάνει και ο Κέιμπλ Χογκ (Cable Hogue - Jason Robards). Κι όταν μετά από αρκετές μέρες νιώθει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν, πέφτει αποκαμωμένος στο χώμα, σίγουρος ότι αυτό είναι το τέλος του.



Και τότε, την στιγμή που είναι έτοιμος να παραδώσει σώμα και ψυχή, προσέχει ότι στην άκρη της μπότας του υπάρχει λάσπη! Με τα τελευταία αποθέματα δυνάμεων, σηκώνεται και αρχίζει να ψάχνει γύρω του. Δεν αργεί να ανακαλύψει μια μικρή γούρνα και με τα χέρια σκάβει όσο μπορεί βαθύτερα. Πράγματι, έχει ανακαλύψει το μοναδικό σημείο που υπάρχει νερό, σε μια έρημο δυόμισι χιλιάδων χιλιομέτρων!
Σύντομα, θα στήσει σ’ εκείνο το σημείο μια παράγκα και θα φτιάξει ένα πηγάδι στο οποίο θα μπορούν να δροσίζονται οι ταξιδιώτες, πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο αντίτιμο! Το επιχειρηματικό πνεύμα θα ξυπνήσει μέσα στον Χογκ, ο οποίος θα ζητήσει και θα επιτύχει συμβόλαιο με την εταιρεία των ταχυδρομικών αμαξών, για να σταθμεύουν αυτές στην παράγκα του!
Σε λίγο καιρό, ο Κέιμπλ Χογκ έχει γίνει ένας αγαπητός επιχειρηματίας με σημαντικά έσοδα. Δίπλα του θα έρθουν και θα σταθούν ο Τζόσουα Ντάνκαν Σλόουν, ένας νεαρός ψεύτο-ιερέας (Joshua - David Warner) και η Χίλντι, μια νεαρή ιερόδουλος (Hildy - Stella Stevens). Τώρα, το μόνο που του απομένει να περιμένει, είναι να περάσουν από την παράγκα του οι δύο παλιοί του συνεταίροι…





Ο Σαμ Πέκινπα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα χιουμοριστικό γουέστερν, από το οποίο όμως δεν λείπουν και όλες οι κλασικές αναφορές του είδους. Οι χαρακτήρες είναι όλοι καλοσχεδιασμένοι, με εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς που τους ενσαρκώνουν. Ιδιαίτερη μνεία, βέβαια, πρέπει να γίνει για τον Τζέισον Ρόμπαρτς, ο οποίος ανταποκρίνεται απόλυτα στις ιδιαιτερότητες του ρόλου του Κέιμπλ Χογκ.
Μπορεί το συγκεκριμένο γουέστερν να μην ανήκει στα αντιπροσωπευτικότερα του είδους, αξίζει όμως σίγουρα να υπάρχει στην ταινιοθήκη σας.

ΚΡΙΤΙΚΗ: 80/100

Κείμενο-επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

4 σχόλια:

  1. Σίγουρα δεν αποτελεί το κλασικότερο δείγμα του είδους, έχει όμως εξαιρετική σκηνοθεσία, ζωντανές ερμηνείες και αξίζει να το δει κάθε φίλος του ιδιώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την θυμάμαι την ταινία και ας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που την είδα. Είναι πολύ καλή και μόνο που έχει σκηνοθετηθεί από τον μεγάλο Σαμ Πεκινπα αξίζει να τη δείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hunter, πρόλαβες μήπως να ψάξεις εκείνη την ιστορία, στον Μ.Κ.;

      Διαγραφή
  3. Καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να δει ένα ανάλαφρο γουέστερν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...